Jump to content

Featured Replies

@SonePFC Računaj da sam ovo više ostavio da ilustrujem kako se puno planira a malo se uradi... I ja bih voleo i ove nabrojane u planu i neke van plana ali sve je to kilavo, naročito sad sa pandemijom.

• Author
31 minutes ago, amstel said:

@SonePFC Računaj da sam ovo više ostavio da ilustrujem kako se puno planira a malo se uradi... I ja bih voleo i ove nabrojane u planu i neke van plana ali sve je to kilavo, naročito sad sa pandemijom.

Svakako,za Brunej sam rekao da bi bilo fantaasticno a nije nemoguce,Brunej ima super pasos,Ukrajina je vec uspela da se dogovori sa njima, a njima trebaju vize samo za Srbiju i Belorusiju u Evropi, nego me je zaintrigiralo ovo za Butan,u Butan osim gradjana Indije,Bangladesa i Maldiva ,sa diplomatskim pasosem mogu samo Svajcarci i Tajlandjani,ako uspeju to da izdejstvuju svaka cast. Nego vidim hoce i u toj jugoistocnoj aziji da rade nesto te osim Bruneja (nadamo se za sve pasose) hoce da ukidaju i sa Kambodzom,Filipinima... znaci da se pridaje malo paznje i tamo,voleo bih i da nam Venecuela ukine,i ako Paragvaj ,i Gvajana to uradi valjda cemo biti jedini koji ce moci da putuju u celu J.Ameriku bez viza. No to naravno nije pitanje za mene nego samo u teoriji kazem. A sledece godine mozda da ocekujemo Kanadu ili Novi Zeland jer se toliko godina vec razgovara.

On 10/2/2021 at 3:09 AM, SonePFC said:

Svakako,za Brunej sam rekao da bi bilo fantaasticno a nije nemoguce,Brunej ima super pasos,Ukrajina je vec uspela da se dogovori sa njima, a njima trebaju vize samo za Srbiju i Belorusiju u Evropi, nego me je zaintrigiralo ovo za Butan,u Butan osim gradjana Indije,Bangladesa i Maldiva ,sa diplomatskim pasosem mogu samo Svajcarci i Tajlandjani,ako uspeju to da izdejstvuju svaka cast. Nego vidim hoce i u toj jugoistocnoj aziji da rade nesto te osim Bruneja (nadamo se za sve pasose) hoce da ukidaju i sa Kambodzom,Filipinima... znaci da se pridaje malo paznje i tamo,voleo bih i da nam Venecuela ukine,i ako Paragvaj ,i Gvajana to uradi valjda cemo biti jedini koji ce moci da putuju u celu J.Ameriku bez viza. No to naravno nije pitanje za mene nego samo u teoriji kazem. A sledece godine mozda da ocekujemo Kanadu ili Novi Zeland jer se toliko godina vec razgovara.

Pa ne vidim bas neku narocitu korisnost ukidanja viza sa Brunei, naravno da je plus, ali daleko od bitnih zemalja. Prvo rec je o maloj zemlji u kojoj nema sta narocito da se vidi, a koja je pritom skupa i primenjuje strog islamski zakon (pokrivanje zena, sulud tretman homoseksualaca itd.). Drugo nikako nije usput, vec tamo ide neko ko bas hoce tamo da ide; nije rec o recimo Tajlandu ili Maleziji koje su tranzitne zemlje ka drugim destinacijama. Ko se tamo nameracio ne verujem da ce ga viza obeshrabriti, sa druge strane ukidanje vize nije dovoljan mamac da privuce nase putnike iz pobrojanih razloga. Ne moze se tamo ici spontano, vec mora bas da se namenski zapuca.

S druge strane, ukidanje vize za Butan je mozda i najkorisnije ukidanje ikada jer to nije samo viza. Trenutno svi kojima viza treba moraju da uplate skup turisticki aranzman koji organizuje direktno vlada Butana i koji kosta preko 100 USD dnevno. Ako bi se ukinula viza to bi znacilo da bi mogli da putujete u svom aranzmanu bez te ture sto je nebo i zemlja.

Kambodza bi bila veoma korisna da se ukine jer em je Angkor Vat sto se kaze "za pod morati", em je zgodna za visa run u regionu, em ima svasta da se vidi i osim Angkor Vata, a rec je o jednoj od najjeftinijih zemalja na svetu... Filipini malo manje korisno jer je daleko manje popularna destinacija za nase putnike od kontinentalne JIA i opet nije usput, vec lokacija za sebe. 

Naravno, dobro je ukidanje svako, samo vagam i uporedjujem koje bi bilo korisnije.

Za Venecuelu, em tamo retko ko putuje, em je upitno ici sada u vreme ove krize. Cujem da ima delova koji su i dalje popularni turisticki, ali veci deo zemlje izgleda da je prilicno ne-turisticki: inflacija, nestasice, kriminal, protesti, sukobi...

A za Kanadu i Novi Zeland cisto sumnjam da bi nam ukinuli jer bi time privukli dosta laznih turista/ilegalnih migranata. 

EDIT @SonePFC opet kazem ne vidim smisao da se na ovom forumu pominje nasiroko ukidanje viza za diplomatske pasose jer to nikome ovde nije korisno. 

Edited by noskich

• Author
8 minutes ago, noskich said:

Pa ne vidim bas neku narocitu korisnost ukidanja viza sa Brunei, naravno da je plus, ali daleko od bitnih zemalja. Prvo rec je o maloj zemlji u kojoj nema sta narocito da se vidi, a koja je pritom skupa i primenjuje strog islamski zakon (pokrivanje zena, sulud tretman homoseksualaca itd.). Drugo nikako nije usput, vec tamo ide neko ko bas hoce tamo da ide; nije rec o recimo Tajlandu ili Maleziji koje su tranzitne zemlje ka drugim destinacijama. Ko se tamo nameracio ne verujem da ce ga viza obeshrabriti, sa druge strane ukidanje vize nije dovoljan mamac da privuce nase putnike iz pobrojanih razloga. Ne moze se tamo ici spontano, vec mora bas da se namenski zapuca.

S druge strane, ukidanje vize za Butan je mozda i najkorisnije ukidanje ikada jer to nije samo viza. Trenutno svi kojima viza treba moraju da uplate skup turisticki aranzman koji organizuje direktno vlada Butana i koji kosta preko 100 USD dnevno. Ako bi se ukinula viza to bi znacilo da bi mogli da putujete u svom aranzmanu bez te ture sto je nebo i zemlja.

Kambodza bi bila veoma korisna da se ukine jer em je Angkor Vat sto se kaze "za pod morati", em je zgodna za visa run u regionu, em ima svasta da se vidi i osim Angkor Vata, a rec je o jednoj od najjeftinijih zemalja na svetu... Filipini malo manje korisno jer je daleko manje popularna destinacija za nase putnike od kontinentalne JIA i opet nije usput, vec lokacija za sebe. 

Naravno, dobro je ukidanje svako, samo vagam i uporedjujem koje bi bilo korisnije.

Za Venecuelu, em tamo retko ko putuje, em je upitno ici sada u vreme ove krize. Cujem da ima delova koji su i dalje popularni turisticki, ali veci deo zemlje izgleda da je prilicno ne-turisticki: inflacija, nestasice, kriminal, protesti, sukobi...

A za Kanadu i Novi Zeland cisto sumnjam da bi nam ukinuli jer bi time privukli dosta laznih turista/ilegalnih migranata. 

Za Brunei kazem zato sto malo drzava moze da ide bez vize tamo,manje drzavljana moze u Brunei nego u Japan recimo, a za Japan nam ne treba viza. Naravno ako ukine i Malezija svakako se moze naci jeftino karta za Brunei i da se glavni grad obidje za dan dva,sto da ne. A Butan samo za diplomatske pasose planiraju,jer nema nikakve sanse da ukine za obicne gradjane. Kazem samo Svajcarska i Tajland imaju sporazum za diplomatske pasose. Kambodza isto samo za diplomatske za sada. A Paragvaj i Venecuela sto da ne,ja bih uvek pre u Venecuelu nego u Paragvaj ili Ekvador.

39 minutes ago, SonePFC said:

Za Brunei kazem zato sto malo drzava moze da ide bez vize tamo,manje drzavljana moze u Brunei nego u Japan recimo, a za Japan nam ne treba viza. Naravno ako ukine i Malezija svakako se moze naci jeftino karta za Brunei i da se glavni grad obidje za dan dva,sto da ne.

Ja sam upravo tako, iz KUL Air Asia za neku sitnu kintu, par dana tamo i onda Royal Brunei za jos manje para na malezijsku stranu ostrva (Kota Kinabalu). Odande za Manilu Cebu Pacificom isto nesto jeftino. Ako nije viza problem (a tada def nije bila za UK pasose u te tri zemlje), moze se (relativno) jeftino promuvati u regionu. I hotel u Bandar Seri Begawan-u nije bio skup - £50 sa doruckom (ne mogu sad da se setim jesam li platio transport do aerodroma dodatno ili ne)

• Author
22 minutes ago, jms_uk said:

Ja sam upravo tako, iz KUL Air Asia za neku sitnu kintu, par dana tamo i onda Royal Brunei za jos manje para na malezijsku stranu ostrva (Kota Kinabalu). Odande za Manilu Cebu Pacificom isto nesto jeftino. Ako nije viza problem (a tada def nije bila za UK pasose u te tri zemlje), moze se (relativno) jeftino promuvati u regionu. I hotel u Bandar Seri Begawan-u nije bio skup - £50 sa doruckom (ne mogu sad da se setim jesam li platio transport do aerodroma dodatno ili ne)

Pa eto iz prve ruke, znam da je jeftino jer Brunejci vole da odu u Maleziju da se kockaju i da popiju jer tamo ne sme pa se vracaju, i to puno njih, a Muslimani iz Malezije idu u Brunei i tako dalje.

3 hours ago, jms_uk said:

a kako je u bruneju, napisi par reci?

ja sam isto bio u kota kinabalu, nije mi se bas nesto svidelo...

OK za tih par dana u BSB-u: dzamije, muzeji, markets, obavezno 'vodeno selo' gde je sve izgradjeno na sipovima i obilazi se camcima. Klopa je raznovrsna: evropska, indijska/pakistanska, kebabi i sl. Ljudi su generalno bili friendly.

• Author

Imam pitanje za vas,ako neko zna,ako potpisemo sporazum sa Gvatemalom, to znaci da ako udjemo avionom u Gvatemalu,znaci da mozemo preko zemlje (autobusom,autom...) da udjemo i u ostale tri C4 zemlje bez viza? 

4 hours ago, SonePFC said:

Imam pitanje za vas,ako neko zna,ako potpisemo sporazum sa Gvatemalom, to znaci da ako udjemo avionom u Gvatemalu,znaci da mozemo preko zemlje (autobusom,autom...) da udjemo i u ostale tri C4 zemlje bez viza? 

mislim da ne, jer smo mi vec sa nikaragvom imali visa on arrival opciju....a ja nisam mogao da predjem u gvatemalu sa tom vizom...mada, tad kd sam ja bio, nije ni viza za nikaragvu mogla da se dobije na granici....

Edited by bam-bam

• Author
1 hour ago, bam-bam said:

mislim da ne, jer smo mi vec sa nikaragvom imali visa on arrival opciju....a ja nisam mogao da predjem u gvatemalu sa tom vizom...mada, tad kd sam ja bio, nije ni viza za nikaragvu mogla da se dobije na granici....

The Central America-4 Free Mobility Agreement (CA-4; Spanish: Convenio Centroamericano de libre movilidad) is a treaty signed in June 2006 between the Central American nations of El Salvador, Guatemala, Honduras, and Nicaragua, establishing the free movement across borders between the four signatory states of their citizens without any restrictions or checks. Foreign nationals who enter one of the signatory countries can also travel to other signatory states by land (but not by air) without having to obtain additional permits or to undergo checks at border checkpoints. Similar to the Schengen Agreement in Europe, the CA-4 Agreement establishes a harmonized visa regime for nationals travelling to the area.[1] 

Tako pise, pa cisto da vidim iz prve ruke.

• Author

Džoni uspeo konačno, Azerbejdžan nam ukida vize, sporazum između dve države je potpisan.

Izvor : 

10 hours ago, SonePFC said:

Džoni uspeo konačno, Azerbejdžan nam ukida vize, sporazum između dve države je potpisan.

Izvor : 

s tim sto smo mi njima ukinuli vize pre 3-4 godine, isto je trebalo i oni nama da ukinu...isto je bilo sa paragvajom i indijom, potpisali uzejamni sporazum, mi njima ukinuli, oni nama ne

• Author

Antigva i Srbija da rade na viznoj liberalizaciji (iako to ne razumem jer njima ne trebaju  vize za Srbiju)

Izvor : https://mfa.gov.rs/mediji/saopstenja/selakovic-potrebno-osnaziti-saradnju-sa-antigvom-i-barbudom

14 hours ago, bam-bam said:

s tim sto smo mi njima ukinuli vize pre 3-4 godine, isto je trebalo i oni nama da ukinu...isto je bilo sa paragvajom i indijom, potpisali uzejamni sporazum, mi njima ukinuli, oni nama ne

Kada smo sa Indijom potpisali, nece oni nikad nikom ukinuti vize osim sa one 3 drzave. A sa Paragvajem , ne znam sta je njima. A Makedonija je potpisala i sa c4 zemljama, mi i dalje nismo, sa Gvatemalom nismo potpisali sporazum a sastali su se ministri sad u Beogradu ,iako je najavljeno...

Edited by SonePFC

• 2 weeks later...

U vezi sa vašim upitom, obaveštavamo Vas da je u tekst Nacrta sporazuma izmedju Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasosa u postupku usaglašavanja.

S poštovanjem,

Ministarstvo spoljnih poslova

Odeljenje za viznu politiku

• Author
3 hours ago, bam-bam said:

U vezi sa vašim upitom, obaveštavamo Vas da je u tekst Nacrta sporazuma izmedju Vlade R. Srbije i Vlade R. Gvatemale o medjusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasosa u postupku usaglašavanja.

S poštovanjem,

Ministarstvo spoljnih poslova

Odeljenje za viznu politiku

Pitaj i za Paragvaj i Maleziju i Venecuelu jbg

3 hours ago, SonePFC said:

Pitaj i za Paragvaj i Maleziju i Venecuelu jbg

hahaha bio bi neki slican odgovor, posto ovo kako je odgovoreno ne mora da znaci nista - usaglasavamo ;)....moze i narednih 10 godina da se usaglasava.....

• 2 weeks later...
16 hours ago, SonePFC said:

Anguilla nam je uvela E-vise ,140$ je njena cena haha, ostavljam vam dole sajt ako je neko planirao da ide tamo.

https://evisa.gov.ai/

Mozda sam glup i ne razumem najbolje, ali izgleda da cemo biti na listi Gane drzava koje ce moci da apliciraju za e-visu.

https://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/NewsArchive/Ghana-to-introduce-e-visa-system-in-2021-1088728

tako pise u clanku, videcemo do maja sl. godine...mada sam ja nesto mislio da nam je za ganu bila dozvoljena pre- arranged  visa on arrival jos ranije

• 1 month later...
  • Author

Zaboravih na ovo, Burundi je obezbedio svim drzavljanima kojima treba viza za Burundi vizu po dolasku

Izvor: 

Irak je lansirao E-Visa sajt ali ga azuriraju te sad samo drzavljani Egipta, Nemacke i Turske mogu da apliciraju za elektronsku vizu, ali oni su svakako najavili da ce omoguciti svim ostalim drzavljanima e-visu, mada sa irakom imamo odlicne odnose, ambasador se stalno sastaje sa ministrima, ne znam sto nama nisu omogucili VOA ako drzavljanima EU ,no dobro.

Izvor: https://www.evisa.gov.iq/

15 hours ago, SonePFC said:

Zaboravih na ovo, Burundi je obezbedio svim drzavljanima kojima treba viza za Burundi vizu po dolasku

Izvor: 

Irak je lansirao E-Visa sajt ali ga azuriraju te sad samo drzavljani Egipta, Nemacke i Turske mogu da apliciraju za elektronsku vizu, ali oni su svakako najavili da ce omoguciti svim ostalim drzavljanima e-visu, mada sa irakom imamo odlicne odnose, ambasador se stalno sastaje sa ministrima, ne znam sto nama nisu omogucili VOA ako drzavljanima EU ,no dobro.

Izvor: https://www.evisa.gov.iq/

Kad planiras da posetis Burundi?

Ok, lepo je kad ti ne trebaju vize za negde gde nikada neces otici, makar znas da ti ne trebaju. Ali realno mislim da su najkorisniji bezvizni rezimi koje mi (nosioci srpskog pasosa) imamo sa Rusijom, Kinom i Kubom. Ovo ostalo nije nista neobicno, to jest mnogi pasosi imaju takav rezim, ali retko ko ima bezvizne rezime sa ove tri nabrojane zemlje.

Da, čak ni u Kini ne veruju da ne treba viza, svima treba viza. 

Ne znam da li se i drugima dešavalo, ali u većini hotela i hostela gde smo bili, vrti pasoš. pa 'gde je viza'? 

-ne treba nama iz Srbije viza. 

-Sajberia? Kako ne treba? 

pa zove menadžera da preuzme situaciju i tako..  ?