Jump to content

Featured Replies

Posted

Planiram duži backpacking po Centralnoj i Juznoj Americi krajem 2021 ili pocetkom 2022 godine ( fleksibilno)

Polazna stanica verovatno Meksiko ili neka druga zemlja gde su slični uslovi za ulazak.

U planu je korišćenje platformi Helpx i Workawayinfo za smestaj, a za put jeftin prevoz avionom, busom, stopiranje.

Za sve ostalo usput se snalazim. Bitno mi je da je saputnik avanturistickog duha i otvoren za komunikaciju. 

Ako je neko zainteresovan, pišite :)

M 26 god. 

Edited by Nemo95

23 minutes ago, Nemo95 said:

Polazna stanica verovatno Meksiko ili neka druga zemlja gde su slični uslovi za ulazak.

Za Meksiko ti, koliko ja znam, treba viza koja nije baš jednostavna za vađenje, osim ako naravno već nemaš vizu za SAD. 

Ili 

^ Including residents of French overseas departments and territories, Danish territories and Dutch Caribbean territories.

^ For British nationals, only holders of British citizen, British National (Overseas), British Overseas Territory Bermudan and British Virgin Islands Passport Holders, and British subject passports are eligible for visa-free entry. Including permanent residents or valid visa holders of the United Kingdom.

^ Including permanent residents or valid visa holders of countries that comprise the Schengen area.

^ Including citizens of Australia and New Zealand residing in Australian territories and New Zealand territories.

^ Including holders of Permanent Resident Cards or valid visas issued by Canada.

^ Including holders of permanent residence permits issued by Chile.

^ Including holders of permanent residence permits issued by Colombia.

^ Including holders of Permanent Residence Card, Permanent Re-entry Permit or valid visas issued by Japan.

^ Including holders of permanent residence permits issued by Peru.

^ Including holders of valid US visas or Green Cards.

^ Ecuadorian ordinary passport holders will require a visa starting on September 4, 2021.

• Author

Sto se tice uslova za dobijanje vize ne deluje previse zahtevno.

Mada sad vidim da za Ekvador, Kolumbiju i sl. ne traze nista posebno tako da je ipak mozda to bolja opcija dok se ne smiri situacija.

3 hours ago, Nemo95 said:

Sto se tice uslova za dobijanje vize ne deluje previse zahtevno

Kad sam ja gledao, izgledalo je kao za američku vizu. 

Kreni sa juga, taman je tamo leto, odlično vreme da se poseti Patagonija i jug Čilea.

16 hours ago, Nemo95 said:

Sto se tice uslova za dobijanje vize ne deluje previse zahtevno.

Mada sad vidim da za Ekvador, Kolumbiju i sl. ne traze nista posebno tako da je ipak mozda to bolja opcija dok se ne smiri situacija.

nemo moj ti je savet da prvo sve lepo proveris oko mogucnosti ulaska i sve te zemlje, pogotovu sad u doba korone, a onda shodno tome da pravis marsrutu...

generalno su zemlje juzne amerike bile opustene sto se tice naseg pasosa, sem venecuele i paragvaja, ali sad u doba korone bili su jako restriktivni za ulazak, tako da nemoj misliti da ce te pustiti bez testova/karantina itd, ukoliko je to potrebno za ulazak....sto se centralne amerike tice, za pola nam ne treba viza, a za drugu polovinu treba...od svega je najzajebanije dobiti maksicku vizu....nemoj da se zavaravas da je lako, jer znam ljude koji su radije aplicirali i dobili americku vizu, da bi mogli da udju u meksiko, jer im je americku bilo lakse dobiti....

takodje, klima u centralnoj/juznoj americi moze bas da pokvari put, tako da treba malo bolje prouciti kad je kisna sezona kad nije, kad je toplo,  a kad ladno, i shodno tome takodje praviti marsrutu....pogotovu zapadni delovi juzne amerike mogu biti problem sto se vremena tice

Zna li se zbog čega Meksiko toliko zakera sa vizama? Nekoliko poznanika je tik pre korone sasvim opušteno letovalo po Kankunu i okolini i nisam čuo da su se žalili na komplikovanu proceduru za vizu, a provereno znam da nemaju US vize bilo kog tipa.

Glavna razlika je što za USA vizu prolazi 'radim nešto online, pun mi je pasoš viza i imam para ', dok za Meksiko baš mora da si zaposlen redovno. 

Što tvoje kolege jesu verovatno a npr ja spadam u onu prvu kategoriju pa mi je USA viza realna a Meksiko nemam uslova ni da apliciram.

Ma OK to, nego mi je čudno zašto Meksiko ima toliko striktne uslove za vize kad realno njihove severne komšije imaju mnogo više razloga da zatežu sa uslovima a ipak to ne rade. Zbog čega Meksiko smatra da je toliko poseban? Još je gore što pušta ljude sa US vizama najnormalnije a one se dobijaju znatno lakše. Nema logike.

31 minutes ago, ppetrovic said:

Ma OK to, nego mi je čudno zašto Meksiko ima toliko striktne uslove za vize kad realno njihove severne komšije imaju mnogo više razloga da zatežu sa uslovima a ipak to ne rade. Zbog čega Meksiko smatra da je toliko poseban? Još je gore što pušta ljude sa US vizama najnormalnije a one se dobijaju znatno lakše. Nema logike.

Pa mozda ih Amerika pritiska, mada opet dali su Rusima,Ukrajincima i Turcima e-vise, a mi imamo mnogo bolje odnose sa Meksikom ,inace Meksicka viza je besplatna ali u sve te papire ode 30ak evra ja bih rekao, + fora je sto sa US vizom mozemo i u Belize i u c4 zemlje, bilo bi super da nam Meksiko uvede bar e-vise a c4 zemlje ukinu skroz, + Venecuela i Paragvaj i onda bi samo Gvajana u kontinentalnom delu J.Amerike ostala , a u Srednjoj niko na kontinentalnom delu,ali otom potom.

Nema logike da ih Amerika pritiska jer bi onda Amerika pooštrila kriterijume za izdavanje svojih B1/B2 viza kao što je to i bio slučaj do pre 5 - 6 godina, ne bi ih delila skoro pa pro forme skoro svima koji apliciraju.

Na kraju krajeva, ima dosta drugih država koji nemaju bezvizni režim sa Srbijom a koje su drastično razvijenije od Meksika, pa mi je interesantno šta je tačno razlog zašto baš oni toliko škrtare i zakeraju sa njihovim vizama.

1 hour ago, ppetrovic said:

Nema logike da ih Amerika pritiska jer bi onda Amerika pooštrila kriterijume za izdavanje svojih B1/B2 viza kao što je to i bio slučaj do pre 5 - 6 godina, ne bi ih delila skoro pa pro forme skoro svima koji apliciraju.

Na kraju krajeva, ima dosta drugih država koji nemaju bezvizni režim sa Srbijom a koje su drastično razvijenije od Meksika, pa mi je interesantno šta je tačno razlog zašto baš oni toliko škrtare i zakeraju sa njihovim vizama.

a da napises meksickoj ambasadi jedno pismo i pitas ih za razloge? pogotovu za ovaj o obaveznom zaposlenju

Sumnjam da bi meni rekli bilo šta korisno, to je posao naše diplomatije da vidi sa njima šta je tačno problem i šta treba da se promeni pa da i mi dobijemo eVisu bar. Pisali smo o tome na drugoj temi već.

16 hours ago, ppetrovic said:

Zapravo, itekako ima logike da Meksiko zateze sa vizama i to je uslovljeno bas time sto ih SAD pritiska, a i delom da smanje sopstvene probleme. Kopnena granica izmedju Meksika i SAD je najlaksi nacin da se ilegalno udje u SAD, sto je san mnogih. Hiljade i hiljade migranata, sto iz Centralne i Juzne Amerike, sto iz celog sveta hrle ka Meksiku, sa jedinim ciljem da ilegalno predju u SAD. Rute kojim ilegalni imigranti idu u Ameriku su neverovatne, npr, iz nekh africkih zemalja koriste bezvizni rezim sa Brazilom, pa odatle nastavljaju avanturu kopnom, preko dobrog dela Juzne Amerike, zatim, citave centralne Amerike, ne bi li dospeli do granice sad SAD i pokusali ilegalno da predju. To je put koji traje godinama, mogu samo da zamislim kakva je to golgota i mnogi na kraju i ne uspeju da stignu do cilja. Svi ti ilegalni imigranti predstavljaju ozbiljan problem za Meksiko, kao i za "velikog brata" severno. To je dovoljan razlog da se mnogim zemljama uvode stroziji vizni rezimi. Recimo, nedavno je Meksiko najavio da ce i Brazilu ponovo da uvede vize, jer je jako povecan broj ilegalnih imigranata koji su pokusali da predju u SAD. Verovatno je slican mehanizam i za druge zemlje, kad primete porast imigranata. Steta je za obicne i prave putnike i turiste, delom to negativno utice i na sam porast poseta Meksiku i porast dobiti od turizma, ali, tako je kako je. 

Uporediv primer je Srbija, koja je liberalizovala vizni rezim sa Iranom, npr, pa kad je dobila cuske od EU zbog sve veceg broja ilegalnih imigranata i uvidela da i sama ima problema, iste vize ukinula. To je verovatno cesto i svesno uradjeno, olabavi se vizni rezim, napravi problem, trazi nesto zauzvrat od EU, pa se isti ukine. Mnoge zemlje koriste takve "instrumente" za ostvarivanje nekih svojih ciljeva.

To stoji, ali zašto onda US sama deli vize srpskim državljanima šakom i kapom, valjda je još lakše legalno ući u US i ostati 10 godina kao ilegalac, ne?

Srbija odavno nema taj problem da horde njenih državljana masovno zloupotrebljavaju bezvizne režime ni sa EU a kamo li sa drugim zemljama (uprkos domaćim tabloidima koji izvlače izveštaje EK iz konteksta u pokušaju da stvore anti EU sentiment kod ljudi), danas taj problem imaju druge zemlje, iz Afrike i Centralne Azije uglavnom.

Na kraju krajeva, znam kako sam bio tretiran sa srpskim pasošem nekada davno a kako sam tretiran danas - razlika je nebo i zemlja. Danas takav tretman imaju nosioci drugih pasoša, mi smo koliko - toliko izgradili neku reputaciju tamo gde se najčešće krećemo (uz par izuzetaka).

Pre će biti da, kao što sam rekao, naši eksperti za diplomatiju i spoljne poslove nemaju ama baš nikakvu inicijativu da se raspitaju šta je tačno potrebno da se uradi pa da se vizni režimi sa nekim zemljama relaksiraju. Eto, može Meksiko za početak da snizi kriterijume za vize i da ih deli malo lakše kao što to radi US, ako neko ispunjava uslove za US vizu, ispunjava je i za meksičku, da se ne lažemo. No, sumnjam da će to da se desi u skorije vreme jer 90% ljudi putuju u Meksiko sa US vizama i što bi se onda radilo bilo šta po tom pitanju, jel’te.

47 minutes ago, ppetrovic said:

To stoji, ali zašto onda US sama deli vize srpskim državljanima šakom i kapom, valjda je još lakše legalno ući u US i ostati 10 godina kao ilegalac, ne?

Ne bih bas rekao da je sakom i kapom. Ali, ako nam daju lakse vize, to verovatno ima veze sa njihovom procenom koliko smo bezbedni kao zemlja i koliki je procenat zloupotreba. A ako je do poredjenja sa Meksikom, logicno je da zainteresovanih za americke vize ima neuporedivo vise. Ako vec ima ta mogucnost i ako je toliko lakse, kao sto kazes, meni je svakako bolje traziti americku vizu i dobiti je na 10 godina, a usput moci uci i u Meksiko i par drugih zemalja i imati jos par ostalih pogodnosti. Zasto bih se mlatio sa meksickom vizom? Uostalom, iz perspektive Meksika, to je verovatno win-win situacija, ne mlate se sa zahtevima za vizu, ne placaju dodatno osoblje, vec to odradi SAD, a pritom oni dobiju "proverene" i platezne turiste, koji sigurno nece ostati ilegalno, niti pokusati ilegalno u SAD, kad vec mogu i legalno tamo.

Srbija odavno nema taj problem da horde njenih državljana masovno zloupotrebljavaju bezvizne režime ni sa EU a kamo li sa drugim zemljama (uprkos domaćim tabloidima koji izvlače izveštaje EK iz konteksta u pokušaju da stvore anti EU sentiment kod ljudi), danas taj problem imaju druge zemlje, iz Afrike i Centralne Azije uglavnom.

Na kraju krajeva, znam kako sam bio tretiran sa srpskim pasošem nekada davno a kako sam tretiran danas - razlika je nebo i zemlja. Danas takav tretman imaju nosioci drugih pasoša, mi smo koliko - toliko izgradili neku reputaciju tamo gde se najčešće krećemo (uz par izuzetaka).

Nisam nigde ni rekao da horde srpskih drzavljana zloupotrebljavaju bezvizni rezim EU. Sporadicnih slucajeva svakako ima, nadam se da ce ostati konstantni. Ima sigurno i slucajeva zloupotreba americkih viza, a mozda bi to potencijalno bio slucaj i sa meksickim vizama.

I stoji da danas uglavnom imamo bolji tretman.

Pre će biti da, kao što sam rekao, naši eksperti za diplomatiju i spoljne poslove nemaju ama baš nikakvu inicijativu da se raspitaju šta je tačno potrebno da se uradi pa da se vizni režimi sa nekim zemljama relaksiraju. Eto, može Meksiko za početak da snizi kriterijume za vize i da ih deli malo lakše kao što to radi US, ako neko ispunjava uslove za US vizu, ispunjava je i za meksičku, da se ne lažemo. No, sumnjam da će to da se desi u skorije vreme jer 90% ljudi putuju u Meksiko sa US vizama i što bi se onda radilo bilo šta po tom pitanju, jel’te.

Ne bih se slozio, mislim da je sto se ukidanja viza za razne zemlje, nasa diplomatija ipak bila uspesna u poslednjih 10-12 godina. Ne tvrdim da je sve bajno i sjajno, daleko od toga, ali, koliko pratim, od neke 2009, mnogo je zemalja za koje nam vise ne treba viza. Sto se Meksika konkretno tice, pitanje je gde je relaksacija viznog sistema na listi prioriteta nase diplomatije i da li ima interesa za tako nesto. A i kao sto kazes, kad vec svi mogu sa americkim vizama tamo, nece ni da se cimaju :D

Edited by Dragance

I ja ne znam otkud to da USA deli vize sakom i kapom? Aj na stranu sad sto ne mozes dobiti termin u ambasadi za vizu, ali ja imam osecaj da je vizu teze sada dobiti nego pre 5-6 godina recimo.

Inace sam 2019 odbijen za USA vizu, a par meseci kasnije sam dobio meksicku turisticku. Imao sam prednost sto imam izlupana 2 pasosa sa pecatima i pristojnu cifru na racunu u banci. Zvanican papir da sam zaposlen nisam poneo, mislio sam da je izvod iz banke (za prethodnih 6 meseci) dovoljan. Kad su me pitali za taj papir, pokazao sam preko telefona sliku sa nekim ugovorom koji nije licio na nista i odobrili mi vizu. 

Tako da @Nemo95 moj ti je savet da probas da apliciras za meksicku vizu, ne placa se na kraju krajeva pa nista ne gubis. Jedino fotografije verovatno sto moras napraviti i te izvode iz banke sto moras platiti. A mislim da do Meksika imas najvece sanse da uhvatis neki povoljan let iz evrope.

1 hour ago, Dragance said:

Ne bih bas rekao da je sakom i kapom. Ali, ako nam daju lakse vize, to verovatno ima veze sa njihovom procenom koliko smo bezbedni kao zemlja i koliki je procenat zloupotreba. A ako je do poredjenja sa Meksikom, logicno je da zainteresovanih za americke vize ima neuporedivo vise. Ako vec ima ta mogucnost i ako je toliko lakse, kao sto kazes, meni je svakako bolje traziti americku vizu i dobiti je na 10 godina, a usput moci uci i u Meksiko i par drugih zemalja i imati jos par ostalih pogodnosti. Zasto bih se mlatio sa meksickom vizom? Uostalom, iz perspektive Meksika, to je verovatno win-win situacija, ne mlate se sa zahtevima za vizu, ne placaju dodatno osoblje, vec to odradi SAD, a pritom oni dobiju "proverene" i platezne turiste, koji sigurno nece ostati ilegalno, niti pokusati ilegalno u SAD, kad vec mogu i legalno tamo.

Nisam nigde ni rekao da horde srpskih drzavljana zloupotrebljavaju bezvizni rezim EU. Sporadicnih slucajeva svakako ima, nadam se da ce ostati konstantni. Ima sigurno i slucajeva zloupotreba americkih viza, a mozda bi to potencijalno bio slucaj i sa meksickim vizama.

Ne bih se slozio, mislim da je sto se ukidanja viza za razne zemlje, nasa diplomatija ipak bila uspesna u poslednjih 10-12 godina. Ne tvrdim da je sve bajno i sjajno, daleko od toga, ali, koliko pratim, od neke 2009, mnogo je zemalja za koje nam vise ne treba viza. Sto se Meksika konkretno tice, pitanje je gde je relaksacija viznog sistema na listi prioriteta nase diplomatije i da li ima interesa za tako nesto. A i kao sto kazes, kad vec svi mogu sa americkim vizama tamo, nece ni da se cimaju :D

Ima interesa da se ukinu vize, ali izgleda samo sa nase strane, tjst Dzoni je verovatno rekao Meksickim zvanicnicima to i oni su bili u fazonu da da i nista se nece desiti, a i ako se desi bice E-Vise kao sto imaju Ukrajina,Rusija i Turska.

Izvor: https://mfa.gov.rs/mediji/vesti/selakovic-veliko-postovanje-meksika-za-reforme-u-srbiji-cvrsta-podrska-nasem-teritorijalnom-integritetu-i-suverenitetu

Manje - više svako ko je aplicirao za US vizu u prethodnih par godina je istu i dobio bez da konzuli toliko detaljno pregledaju papirologiju, ako uopšte nešto i traže više. Svako koga znam a ko je vadio vizu u prethodnih par godina je istu i dobijao ako deluje iole normalno na intervjuu, a mnogi od njih su u trenutku apliciranja bili zvanično nezaposleni sa povremenim poslovima, a ni ostali nisu baš pucali od visine primanja u tom trenutku. Svi do jednog su dobili regularne 10-godišnje vize.

Tako nešto je bilo nezamislivo pre samo 5 godina i predstavlja ogromnu promenu na bolje ako ste srpski državljanin koji ima potrebu da putuje povremeno u US. Setite se šta ste sve morali da imate od dokumentacije ranijih godina a što sad skoro nikome više ne traže.

19 minutes ago, ppetrovic said:

Manje - više svako ko je aplicirao za US vizu u prethodnih par godina je istu i dobio bez da konzuli toliko detaljno pregledaju papirologiju, ako uopšte nešto i traže više. Svako koga znam a ko je vadio vizu u prethodnih par godina je istu i dobijao ako deluje iole normalno na intervjuu, a mnogi od njih su u trenutku apliciranja bili zvanično nezaposleni sa povremenim poslovima, a ni ostali nisu baš pucali od visine primanja u tom trenutku. Svi do jednog su dobili regularne 10-godišnje vize.

Tako nešto je bilo nezamislivo pre samo 5 godina i predstavlja ogromnu promenu na bolje ako ste srpski državljanin koji ima potrebu da putuje povremeno u US. Setite se šta ste sve morali da imate od dokumentacije ranijih godina a što sad skoro nikome više ne traže.

Koja je fora onda sa 30% refusal rate ? Da je tako kao sto ti kazes bilo bi bar 10 ili ispod, na zvanicnim sajtovima pise da je 30% ,sto je vise nego u CG i Bosni, a malo manje nego u Makedoniji i Albaniji. Cak su poceli da izdaju vize lakse Rumunima i Bugarima, bar po tim zvanicnim izvestajima. Ali na stranu US vize, koje se eto dobijaju na 10 godina za donekle male pare (ako uzmemo u obzir da je lako obnoviti istu itd itd.) ,i kada se aplicira za Kanadsku vizu uvek se aplicira za 10-godisnju ,pa kako ljudi u viza centru odluce vi mozete dobiti i 10g i 6mesecnu vizu, nego mene brinu samo UK a i Irske vize (ajde Irska je i besplatna mada nemamo ambasadu) ,znam samo 3-4 "imucnijih" drugara koji su isli u London i Birmingem na par dana,i dobili su vize jer su i dalje bili u skoli a i njihovi roditelji imaju firme sa odlicnim profitom, te su ih lako dobili, a cuo sam da su ljudi muke mucili sa tim UK vizama.

Refusal rate je otišao u nebesa baš iz razloga što sve veći broj ljudi aplicira za vize jer imaju pristup "lako ćemo" iako nemaju regulisane osnovne stvari u životu, a kamo li izvora prihoda. To ima za posledicu da je veći broj odbijenih, ali i veći broj odobrenih viza.

Nekada si morao da budeš tip top sređen, nasmejan i da imaš uredno sve papire o zaposlenju, izvode iz banke, overen studentski status, dokaz o posedovanju nekretnine ako je imaš, izvode sa računa svojih roditelja i potvrde njihovih zaposlenja, sve uredno i sređeno i da opet budeš odbijen za vizu.

Danas se pojaviš sa 2 papira, najopuštenije prozboriš koju sa konzulom i ako deluješ iole normalno i svojim ponašanjem ili tikovima ne odaješ utisak nekoga ko pokušava da se dokopa Amerike po svaku cenu, dobijaš vizu na 10 godina bez da ti išta uopšte i traže od papira na uvid. Ako to nije relaksiranje uslova za dobijanje vize za ulazak u najveću ekonomiju na svetu, onda ne znam šta jeste.

Izvinjavam se sto je off topic da ne otvaram novi. Interesuje me posto je i Srbija i Bih na crvenoj listi EU da li je neko u zadnje vrijeme putovao po eu.Malo mi je cudno da mi u ambasadi kazu konkretno za Portugal da ako ne letim iz Srbije ili Bosne mogu uci u zemlju sa testom.A Austrija i Madjarska su jos uvijek otvorene.Znaci li to da ukoliko busem dodjem do Austrije ili Madjarske mogu u bilo koju zemlju EU uci.Iako me konkretno interesuje Portugal. Posto ne vidim svrhu takvog pravila pa bih volio da mi neko potvrdi

4 minutes ago, Stefan997 said:

Izvinjavam se sto je off topic da ne otvaram novi. Interesuje me posto je i Srbija i Bih na crvenoj listi EU da li je neko u zadnje vrijeme putovao po eu.Malo mi je cudno da mi u ambasadi kazu konkretno za Portugal da ako ne letim iz Srbije ili Bosne mogu uci u zemlju sa testom.A Austrija i Madjarska su jos uvijek otvorene.Znaci li to da ukoliko busem dodjem do Austrije ili Madjarske mogu u bilo koju zemlju EU uci.Iako me konkretno interesuje Portugal. Posto ne vidim svrhu takvog pravila pa bih volio da mi neko potvrdi

Bio sam u Budimpesti pre mesec ipo dana, a moji redovno idu iz Slovacke, u oba smera ne traze test, bio je neki baca na Islandu ima i klip, samo sa potvrdom da je prelezao kovid je usao na Island, kako je za ostale zemlje ne znam, ili budi 14 dana u Budimpesti ,ili 5 pa probaj da letis negde.

5 hours ago, ppetrovic said:

Refusal rate je otišao u nebesa baš iz razloga što sve veći broj ljudi aplicira za vize jer imaju pristup "lako ćemo" iako nemaju regulisane osnovne stvari u životu, a kamo li izvora prihoda. To ima za posledicu da je veći broj odbijenih, ali i veći broj odobrenih viza.

Nekada si morao da budeš tip top sređen, nasmejan i da imaš uredno sve papire o zaposlenju, izvode iz banke, overen studentski status, dokaz o posedovanju nekretnine ako je imaš, izvode sa računa svojih roditelja i potvrde njihovih zaposlenja, sve uredno i sređeno i da opet budeš odbijen za vizu.

Danas se pojaviš sa 2 papira, najopuštenije prozboriš koju sa konzulom i ako deluješ iole normalno i svojim ponašanjem ili tikovima ne odaješ utisak nekoga ko pokušava da se dokopa Amerike po svaku cenu, dobijaš vizu na 10 godina bez da ti išta uopšte i traže od papira na uvid. Ako to nije relaksiranje uslova za dobijanje vize za ulazak u najveću ekonomiju na svetu, onda ne znam šta jeste.

to sto pricas kako je " nekad bilo" nije tacno...uvek je isto bilo, neki su prolazili na lepe oci, a neki ni sa tonom papira nisu prosli.....uvek su imali isti princip, a to je bio da papiri i potvrde nisu najvazniji  kriterujum za dobijanje vize , daleko su ispod nekih drugih procena, pa i psiholoskog profila kandidata, koji je konzul radio na licu mesta..

velika vecina mojih prjatelja, ukljucujuci i mene, su svoje 10-godisnje vize dobili pre 9-10-11 godina, i niko od nas nije tamo isao sa nekim dokumentima, pogotovu ne sa zvanicnim zaposlenjem..prvo smo uglavnom dobijali na godinu, pa na 3, pa 10...jedini koji je isao sa zvanicnim zaposlenjem, uplacenim aranzmanom u agenciji, i listom o vlasnistvu nekretnine, je glatko odbijen.....evo kad si navalio, da ti malo pojasnim- ranije ( pre tih 9-10 godina) im je  najveci dokaz da necete ostati u USA bio popunjen pasos drugim vizama, i pecatima..ko je bio takav putnik, uglavnom je bez ikakvih probema dobijao i americku vizu.

i uopste mi nije jasno odakle izvlacis te samouverene iskaze- ranije je bilo onako , sad je ovako, i to pricas ovde na sajtu nama koji smo se proputovali sveta, i doobro znamo kako se vadi svaka viza....aj da prosipas te mudrolije negde gde ljudi nemaju pojma, pa i da te razumem, pravis se vazan, pa ok....ovako...smesno je...

jedino ukoliko na ovo "ranije" mislis na period 90-tih, i prve polovine 2000-tih, tad je malo ljudi odavde i moglo da ima popunjen pasos vizama i pecatima, i tad je mnogo teze bilo dobiti USA vizu...ali vec negde od 2006- 2007. je princip popunjenog pasosa bio najvazniji.....al nikako prica da je tek u zadnjih 4-5 godina lagano dobiti americku vizu...nikad nije lagano, jer sve zavisi od toga kako te procene, i nema nekog shablona , koji ako ispunis, sigurno dobijas vizu....

10 hours ago, Dragance said:

al dragance, i dalje nigde u tvom pisanju  ne vidim da si objasnio zasto meksiko ima tako strog vizni rezim prema nama, a evidentno je da ima?  jer te africke zemlje i imigranti se bas i ne odnose na nas slucaj, ne verujem da iz srbije ima nesto puno ljudi koji izvade meksicku vizu pa onda ilegalno prelaze rio grande heheh...cak je mislim obrnuta prica, nasi koji skrive nesto u USA, prelaze ilegalno rio grande na suprotnu stranu, da bi zapalili iz USA hahah....

a nije da nema interesovanja sa nase strane, secam se da je ova prica vise puta pokretana od strane nase diplomatije, evo zadnji put sad u septembru kad je selakovic bio u poseti meksiku, pa su ga iskulirali...pa pre par godina je i dacic isto isao po juznoj americi, i trazio ukidanje viza sa meksicke strane...uostalom, mi smo njima davno ukinuli.....cak je i vesna pesic pricala jednom na tvu da se intenzivno radilo na ukidanju viza dok je ona bila ambasador u CDMX, pa ponovo nista.....stvarno ne vidim realan razlog zasto nas meksikanci tako tretiraju, posebno imajuci u vidu da su neke drzave slicne situacije kao i srbija dobile eviza rezim.....

Edited by bam-bam

32 minutes ago, bam-bam said:

to sto pricas kako je " nekad bilo" nije tacno...uvek je isto bilo, neki su prolazili na lepe oci, a neki ni sa tonom papira nisu prosli.....uvek su imali isti princip, a to je bio da papiri i potvrde nisu najvazniji  kriterujum za dobijanje vize , daleko su ispod nekih drugih procena, pa i psiholoskog profila kandidata, koji je konzul radio na licu mesta..

Psihološka procena kandidata je uvek bila najvažniji kriterijum, nigde nisam ni napisao da je drugačije.

33 minutes ago, bam-bam said:

prvo smo uglavnom dobijali na godinu, pa na 3, pa 10...

Tačno, zato što su u to vreme svi dobijali na toliko jer se period važenja US vize odnosi na konkretnu zemlju i državljanstvo, nije zavisilo od pojedinačnog slučaja. Ako se dobro sećam, predsedničkim ukazom iz 2010. su počeli da nam daju vize na 10 godina, pre toga je bilo na maksimum 3, a još ranije pre toga na godinu dana (i kraće, jednom sam video B2 vizu izdatu sa rokom važenja od 7 dana, ali to je bilo baš mnogo davno).

34 minutes ago, bam-bam said:

i uopste mi nije jasno odakle izvlacis te samouverene iskaze- ranije je bilo onako , sad je ovako, i to pricas ovde na sajtu nama koji smo se proputovali sveta, i doobro znamo kako se vadi svaka viza....aj da prosipas te mudrolije negde gde ljudi nemaju pojma, pa i da te razumem, pravis se vazan, pa ok....ovako...smesno je...

Da da, pravim se važan da bih tebe direktno impresionirao, kao i uvek. Nemoj baš toliko da laskaš sebi.

35 minutes ago, bam-bam said:

jedino ukoliko na ovo "ranije" mislis na period 90-tih, i prve polovine 2000-tih

Da, mislim prevashodno na period ranih 2000ih pa sve do negde 2008.-9. godine. Od tada kreće relaksacija uslova za izdavanje viza.

Moj utisak je da je to dodatno prećutno olakšano tamo negde od 2015.-16. jer znam masu ljudi koji su uredno imali firme i ogromna primanja u to vreme ali su bili redovno odbijani za vizu, da bi ti isti ljudi pod potpuno istim okolnostima krenuli najnormalnije jedan po jedan da dobijaju vize od recimo 2017. pa na ovamo. Ništa se nije drastično promenilo u njihovim okolnostima, uključujući i njihov psihološki profil koji i jeste bio najproblematičniji (neki su bili baš previše introvertni, drugi pak skloni malo slobodnijim "optimizacijama" poreza, if you know what I mean).

Elem, skrenuli smo sa teme i to drastično...