Jump to content

Featured Replies

Koga god interesuje ova tema savet - preskocite sve postove i samo i isključivo pročitajte šta je @Wazza napisao. Čovek je doktorirao na backpackingu u Južnoj Americi, 3 i po godine tako živi. 

Inače @Wazza sećam se u tvom prvom YouTube videu napisao si da ti je misija da makar jednu osobu osposobis za dugoročna putovanja. Ima li tu nekog pomaka, je li iko došao u Južnu Ameriku po tvojoj preporuci i onda si ih "obučavao"?

13 hours ago, bam-bam said:

al dragance, i dalje nigde u tvom pisanju  ne vidim da si objasnio zasto meksiko ima tako strog vizni rezim prema nama, a evidentno je da ima?  jer te africke zemlje i imigranti se bas i ne odnose na nas slucaj, ne verujem da iz srbije ima nesto puno ljudi koji izvade meksicku vizu pa onda ilegalno prelaze rio grande heheh...cak je mislim obrnuta prica, nasi koji skrive nesto u USA, prelaze ilegalno rio grande na suprotnu stranu, da bi zapalili iz USA hahah....

a nije da nema interesovanja sa nase strane, secam se da je ova prica vise puta pokretana od strane nase diplomatije, evo zadnji put sad u septembru kad je selakovic bio u poseti meksiku, pa su ga iskulirali...pa pre par godina je i dacic isto isao po juznoj americi, i trazio ukidanje viza sa meksicke strane...uostalom, mi smo njima davno ukinuli.....cak je i vesna pesic pricala jednom na tvu da se intenzivno radilo na ukidanju viza dok je ona bila ambasador u CDMX, pa ponovo nista.....stvarno ne vidim realan razlog zasto nas meksikanci tako tretiraju, posebno imajuci u vidu da su neke drzave slicne situacije kao i srbija dobile eviza rezim.....

Samo sam izneo svoje misljenje, koje mislim da bi moglo biti vrlo verovatno i generalno primenljivo na sve zemlje, pa i Srbiju, a to je da na liberalizaciju viznog rezima bilo koje trece zemlje sa Meksikom utice i bilateralni odnos Meksika sa SAD. I naveo da me takve stvari ne iznenadjuju u ovom trenutku, obzirom da znam da Meksiko trenutno zateze sa vizama i sa mnogo vecim zemljama od Srbije (konkretno, Brazil).

Mozda kad je rec o Srbiji, nije posredi strah od potencijalne navale "turista", koji bi kasnije pohrlili ilegalno ka SAD, mozda je vise do straha od povezivanja sa lokalnim kriminalnim klanovima, a to zele da drze pod kontrolom. Ili ih samo bas briga za tamo neku Srbiju iz koje im inace dodje mozda par hiljada ljudi godisnje i ne vide potencijal da bi se to moglo povecati, kao ni znacajan potencijal u privrednoj saradnji. A realno, verovatno i ne vide povecan broj zahteva za vizu, pa ni razlog da relaksiraju vizni rezim. I, kao sto je pomenuto, mozda znaju da veliki procenat ljudi koji dolaze iz Srbije, dolazi sa americkom vizom, pa im to i olaksava posao. Mislim da sam dovoljno rekao, ali sve su ovo samo pretpostavke; da bih zaista "objasnio", morao bih biti covek na visokom diplomatskom polozaju, a to nisam :)

Uostalom, ne znam sta je toliko komplikovano sa tom vizom za Meksiko, par nekih osnovnih stvari, viza ne kosta nista i valjda najkomplikovanije-dokaz da si zaposlen. Eto, mozda to nekom nije po volji. Svakako, saglasan sam da je najbolje da viza i nema :)

Edited by Dragance

9 hours ago, noskich said:

Koga god interesuje ova tema savet - preskocite sve postove i samo i isključivo pročitajte šta je @Wazza napisao. Čovek je doktorirao na backpackingu u Južnoj Americi, 3 i po godine tako živi.

Da li to znaci i da preskocimo sve tvoje postove koji nisu o Australiji ili Srbiji:D

Edited by Dragance

3 hours ago, Dragance said:

Uostalom, ne znam sta je toliko komplikovano sa tom vizom za Meksiko, par nekih osnovnih stvari, viza ne kosta nista i valjda najkomplikovanije-dokaz da si zaposlen. Eto, mozda to nekom nije po volji. 

samo toliko- dokaz da si zaposlen-a sto vise nije preduslov za dobijanje vize, pa mislim nigde, sem za meksiko....i sam znas da je vecini ljudi koji cesto putuju to naveci problem, jer takvi ljudi imaju zanimanja koja su neformalnija sto se papirologije tice....takodje, nije samo da traze papir da si zaposlen, vec i dokaz da si zaposlen odredjen period,kao i potvrdu o godisnjem odmoru za taj period za koji trazis vizu, kao i finansijska sredstva za pokrivanje puta....ne znam sta bi jos mogli vise da traze, ako tebi ovo nije mnogo, onda ne znam sta je....

inace, verovatno si u pravu da je osnovni razlog sto nam drze tako stroge uslove ( po meni jako stroge) za dobijanje vize, taj da ih zabole dupe da se cimaju......treba napisati te sporazume, provlaciti kroz razne odbore, skupstina da potvrdi itd....iako nasi svako malo traze od meksika da, shodno nasim bliskim priateljskim vezama kroz istoriju, prilagode i vizni rezim,  ocito je da im nismo bas toliko bliski da bi se iscimali hehhe....pa nas svaki put na finjaka odjebu.....s druge strane, postoji i jedan vrlo adekvatan diplomatski odgovor- da mi njima lepo uvedemo vize, pa da budemo na istom....

3 hours ago, bam-bam said:

samo toliko- dokaz da si zaposlen-a sto vise nije preduslov za dobijanje vize, pa mislim nigde, sem za meksiko....i sam znas da je vecini ljudi koji cesto putuju to naveci problem, jer takvi ljudi imaju zanimanja koja su neformalnija sto se papirologije tice....takodje, nije samo da traze papir da si zaposlen, vec i dokaz da si zaposlen odredjen period,kao i potvrdu o godisnjem odmoru za taj period za koji trazis vizu, kao i finansijska sredstva za pokrivanje puta....ne znam sta bi jos mogli vise da traze, ako tebi ovo nije mnogo, onda ne znam sta je....

Meni nista od ovoga nisu trazili prije 2-3 godine.
Dokaz o zaposlenju je neki klasicno americki mail tipa "potvrdjujemo da osoba radi kao kontraktor za nas i ne mozemo nista vise da kazemo". 
Ostalo je bilo standardno i dobio sam vizu.