Jump to content

Featured Replies

Posted

Državljani Albanije, Ruske Federacije i Ukrajine mogu da uđu i borave u Republici Crnoj Gori radi turističke posete, u individualnom i organizovanom aranžmanu, na osnovu putne isprave bez vize.

No...kako gradjani ukrajine mogu bez vize kod nas?:)

• Author

Vazi li ista prica kao i kod nas...sa vaucerom ?  clap.gif' alt=':clap:'> neko neka obraduje :)

Na vaucer moze ali izgleda da mora da bude "pravi" vaucer a ne bilo kakav.

Ali opet izlgeda da mora i viza?

Meni letos ukrajinska konzulka lepo rece"ukinucemo vam vize kad i vi nama".

Takodje moj dalji rodjak ozenjen Ukrajinkom. Njoj letos majka bila u poseti i uzela je vizu u nasoj

ambasadi u Kijevu. Obrazac vize onaj stari plave boje bese ima oznaku "YU". :)

Odavde su joj slali ono kao pozivno pismo i kopiju vencanog lista a Kijevu ambasadi je predala

dokumente i platila vizu.

E sad ona je ostala ovde kod nas mesec dana skoro mozda za taj period treba viza,

a za neki kraci perod moze i na vaucer?

U Vrnjacoj Banji sam takodje letos video grupu Ukrajinaca, mahom starije zene.

One su bile u banji 10 dana i dosle su na vaucer, ali imale su rezervaciju hotela i

zakazanu terapiju tamo.

Mislim da ovi nase traze vizu pod firmom "sprecavanje prostitucije i trafikinga".

Ipak treba proveriti.

• Author

znaci niko nije siguran :(!? Zvao sam ambasadu da ih pitam kakav je proces dobijanja pa me je zena iz ambasade uputila na ambasadu u Kijevu i dala mi broj...mislim da me nije nesto bas razumela!

Do 10 dana znaci ne bi bio problem da se udje sa vaucerom ali pravim..ne kao sa onim od Mome :)

http://www.mfa.gov.yu/Srpski/konz/vizni_rezim_po_zemljama/ukrajina.htm

Ovde pise za ukrajince koji ulaze u Srbiju:

Diplomatski, službeni i obični pasoši sa klauzulom "poslovno", na osnovu originalnog pozivnog pisma overenog od nadležnog organa koje zamenjuju vizu

Za nosioce važećih putnih isprava (PI) koji putuju turistički, a poseduju grupni ili pojedinacni vaučer nije potrebna viza.

( ova prica znaci i ne prolazi kod nasih granicara)??????????? ajde jos koja informacija

http://www.mfa.gov.yu/Srpski/Vize/f_without_visa.htm

i jos jedan link na kome vele sledece;

UKRAJINA

90 dana

diplomatski, službeni i obični pasoši sa klauzulom "poslovno" na osnovu originalnog pozivnog pisma overenog od nadležnog organa koje zamenjuju vizu

30 dana

Za nosioce važećih putnih isprava (PI) koji putuju turistički, a poseduju grupni ili pojedinacni vaučer nije potrebna viza

Sve vrste pasoša

samo na teritoriji R Crne Gore, uz izdavanje turističke propusnice na graničnim prelazima u R. Crnoj Gori

Helppp...hvala drugari :)

Ovo je bitno:

"Za nosioce važećih putnih isprava (PI) koji putuju turistički, a poseduju grupni ili pojedinacni vaučer nije potrebna viza."

Znaci ko putuje turisticki moze da udje na vaucer ali vaucer mora da bude originalan (verovatno da na njemu mora da bude navedena rezervacija hotela od tada do tada ili tako nesto).

Pitanje je onda gde se u Ukrajini nabavlja taj vaucer: u nekoj agenciji kao ovde kod nas ili mora nesto da se salje odavde?

A i ovaj sajt ministarstva nije bas nest tacan. Recimo za Tadzikistan pise "viza na graničnim prelazima na osnovu pozivnog pisma overenog od strane nadležnog organa Tadžikistana". Mislim da je ovo netacno.

Ma, ja sam juce poslao jednu vrstu protesnog e-maila nasem ministarstvu spoljnih poslova i to upravo zbog izgleda samog sajta. Ne znam da li delite moje misljenje, ali sve ono tamo je blagi uzas. Jos uvek stoji slika starog SRJ pasosa, kada se klikne na tzv. forum nece da se otvori. Jos je i napomenuto da ce, kada se novi putni list pojavi, gradjanstvo na tom sajtu biti blagovremeno obavesteno. Takodje, vizuelni izgled onog dela gde se nalaze informacije o viznom rezimu je totalno amaterski napravljen. Kod prve polovine zemalja postoji jedan razmak u tabeli dok su druge prilicno nagurane. I, obaska sto je dosta informacija potpuno ili delimicno netacno. Mislim, zar je tesko napraviti sajt da lici na nesto. Ako nema ljudi vicnih tome - pa prekopirajte samo neke MIP sajtove drzava iz okruzenja.

I, vrhunac svega - kada sam poslao mejl sa ovom sadrzinom, tako sto sam pritisnuo na njihov link ka mejlu (znaci, nisam sam ukucavao adresu, pa da eventualno pogresim), isti mejl mi se odmah vratio sa obavestenjem da ga je nemoguce isporuciti, posto je adresa NETACNA. Katastrofa! Malo pazljivije sam pogledao i video da su verovatno pogresili posto su stavili [email protected]. Logicno je da bi trebalo da stoji sr.gov.yu. Anyway sta god da je u pitanju, njima zvanicno ne moze da se posalje e-mail na adresu koju su oni postavili kao validnu. E, da, sigurno su zbog toga krivi strani placenici i uslovi koje nam Evropa postavlja oko svega. MORE, motka umocena u jednu prirodnu tvar i rasterati nesposobnjakovice i lezilebovice, koji jos uvek zive u svojim glavama u SFRJ.

Globe nemoj da se zalis na pogreznu adresu.

Verovatno su i je stavili pogresno da im slucajno neko ne bi nesto prigovorio, predlozio ili sta vec. :P

• Author

hej ljudi vratimo se temi :)...ajde ko pomogne dobija pice  :ang: sta mislite! Da li je bolje otici do konzulata ili ambasade? Koliko oni mogu da pomognu...nisu bas ljubazni :(

Vetrenjace sta si mislio pod ovim:

"Zvao sam ambasadu da ih pitam kakav je proces dobijanja pa me je zena iz ambasade uputila na ambasadu u Kijevu i dala mi broj...mislim da me nije nesto bas razumela!"

Hteo si da kazes da si zvao ambasadu Ukrajine u Beogradu i zena iz ambasade ti je rekla da pozoves ambasadu Srbije u Kijevu - tako sam razumeo?

Ako ces da se petljas sa ukrajinskom ambasadom kod njih su ambasada i konzulat na istoj adresi valjda.

Najbolje da kontaktiras ukrajinsku konzulku Antoninu (prezime Kozuhar, Kozuh ii tako nest).

Ona se razume i prica dobro srpski tako da tu nece da bude problema.

Valjda je ona jos uvek konzulka, bila je maja meseca kad je meni nesto objasnjavala.

Svi ostali nece biti od neke velike pomoci.

U najgorem slucaju taj/ta za koga se interesujes neka se sprema za vizu a ti vadis pozivno pismo. ;)

• Author
:happyyy: cika geoplanse hvala mnogo ...hehehehe... i ja mislim da me ona nije razumela bas kao i ti sad...probacu ponovo pa javljam sta sam uradio ...kako ide stvar sa pozivnim pismom? sorry sto dosadjujem ali ne znam :(hvala

Znaci nisam te razumeo :?

Onda ne zna sta si imao na umu.

Sa pozivnim pismom ovde kod nas je stvar prosta.

Ja sam uzimao jedno proslog leta i postupak je tada bio ovakav...

Ides u opstinu tamo gde zivis ili imas prijavu boravka, svratis u maticnu sluzbu (tamo gde se izdaju izvodi iz maticnih

knjiga rodjenih, vencanih, itd) i tamo na nekom salteru trazis obrazac za to pozivno pismo. To je neki prost obrazac u mom slucaju je bio samo fotokopirani list, da sma ga pravio sam bolje bi ispao. I to popunis sa podacima onog ko poziva ( adresa, broj LK, itd) i podacima onog koga pozivas (ime i prezime, adresa, i posebno broj pasosa). Onda to treba da ti potpise neki sluzbeni i da ti lupi pecat. To  moras da posaljes tome kome treba i sa time se ide u nasu ambasadu po vizu. U mom konkretnom slucaju ja sam to slao prijatelju u Rusiji i njemu su u nasoj ambasadi trazili original tog pisma. Sad ne znam kako ide mozda moze da se posalje faxom ambasadi ali sumnjam.

E sad u vezi tog pisma kada sam ja vadio nisam nista platio. To je mozda promenjeno jer konkretno sada u mojoj opstini mora za sve izvode, uverenja i drugo da se plati oko 500 din po dokumentu. Ranije je bilo besplatno.

Placaju se dve takse,jedna opstini a druga drzavi. :x

Znaci svrati do svoje opstine pa vidi kako je tamo. Postoji mogucnost da ce neka salterusa da te gleda cudno jer to pozivno pismo nije bas neki mnogo trazeni dokument.

Takodje za ovo nisam siguran mozda su i kod nas uvalili da se to pozivno pismo uzima u SUP-u?

Recimo ranije je uverenje o neosudjivansoti koje je bilo potrebno za vize uzimano u sudu a sada u SUP-u. Mnoge ambasade su oko toga pravile problem jer se tamo kod njih (mislim na EU) to uzima u policiji pa tako promenili i kod nas. Ali opet mislim da se pozivno pismo ne uzima u SUP-u jer kada sam bio pre nekoliko dana tamo stoji cenovnik koliko se sta placa recimo za objavljivanje izgubljenih dokumenata, pa onda to uverenje o neosudjivanosti, ali nigde nije navedeno pozivno pismo za nekog iz inostranstva. :P

Znaci svrati malo do tvoje opstine i bice ti sve jasno, ali samo dobijanje pozivnog pisma nije problem (barem nije bio).

Ako neko ima svezije iskustvo neka objavi.

Vetrenjaco nema na cemu.

Viza za Ukrajince ipak treba. Moj covek u Ukrajini je zvao nasu ambasadu u Kijevu i tamo mu je receno da viza nije potrebna samo za poslovno putovanje. Za to mora neka poslovna dokumetacija, odsnosno poslovni partner iz Srbije mora da posalje pozivno pismo na memorandumu, potvrda o registraciji preduzeca, i tako to.

Svi ostali neka vade vizu, moze i na pravi turisticki vaucer. Vaucer mora da bude "pravi" sa pravom rezervacijom hotela za dati period i hotel mora da potvrdi rezervaciju ambasadi. Ali izgleda da se to praktikuje samo tokom letnjeg perioda?

Znaci nama ipak lakse u Ukrajinu. :)

Vetrenjaco tu smo da pomognemo. :)

Jos ako od ove pomoci i gosti iz Ukrajine stignu u posetu onda jos bolje.

Nisam siguran samo oko cene. Moj covek u Ukrajini mi je pomenuo cifru "70" ali ga nisam razumeo cega.

Ako je 70 ukrajinskih grivni to je nekih 10 evrica - ispada da je srpska viza jeftina.

Ako je 70 evra onda je to bas skupo. Treba da se proveri na licu mesta.

Ali kad se setim u Minsku sam letos sreo dvojicu Moldavaca koji su dosli u Minsk da vade srpsku vizu.

Vodio sam ih do nase ambasade i secam se da su mi rekli da treba vizu da plate 70 evra.

Sad ne znam da li je ova cena samo za Moldavce ili za sve (ukljucujuci i Ukrajince)?

Takodje na moje pitanje zasto vizu nisu vadili u Kijevu jer im je mnogo blize rekli su mi da su u nasoj ambasadi u Kijevu mnogo "teski" sta god to znacilo. :? 

Hej Vetrenjaco imam informaciju sa jednog ukrajinskog sajta...

Tamo pise da je po medjudrzavnom sporazumu izmedju Srbije i Ukrajine izdavanje viza besplatno.

Placa se samo administrativna obrada zahteva za vizu koja za gradjane Srbije iznosi 20$ a za gradjane

Ukrajine 15 evra. Znaci sama viza je besplatna placa se samo ta obrada.

Mislim to je poznato i ranije, ja sam trazio ukrajinsku vizu (da mi zalepe u pasos) i da platim to sto treba.

Ali u ambasadi su mi samo ponavljali da ne moze viza nego mora da se ide na pozivno pismo ili na vaucer.

Ako je tako onda moze da bude nesto slicno i u nasok ambasadi u Kijevu.

• Author

geoplanse spominjao si poslovnu vizu isto....za nju treba memorandumi i sta jos tacno....???? hvala

Neko is Ukrajine "poslovno" u Srbiju?

Pa i za njih je vazilo ka za nas "poslovno" u Ukrajinu.

kod njis se to zvalo "podelovno" samo je pitanje da li u Ukrajini josu vek stavljaju to u pasos.

Izgleda da u Rusiji to vise ne daju, ko ima vazece "podelovno" moze da iskoristi ali novo vise ne daju.

Za Ukrajince izgleda da ko ima poslovni poziv na memorandumu to pokaze na granici i to je to.

E sada da li ce na granici da to bude dovoljno ili ne?

U pitanju je repocitet izmedju Srbije i Ukrajine odnosno sta oni nama to i mi njima.

Za putovanje u Ukrajinu sa poslovnim pozivom Ukrajina trazi to pozivno pismo i originalni dokument o registraciji ukrajinskog preduzeca. Dalje ako je to pozivno pismo overeno u ukrajinskoj policiji onda taj izvod o regitraciji preduzeca  nije potreba.

Verovatno i ovde kod nas to isto traze i Ukrajincima za poslovni dolazak.

Znaci pozivno pismo na memorandumu preduzeca i uverenje o registraciji preduzeca (iz privredne komore, registra preduzeca ili gde se vec to vadi).

Nase ministarstvo kaze da gradjani Ukrajine mogu u Srbiju ako imaju original pozivnog pisma koje zamenjuje vizu.

Znaci isto kao i mi kod njih.

To bi bila najprostija varijanta, znaci treba da izvadis to pozivno pismo i posaljes ga tamo gde treba.

Ali pazi to sto nase ministarstvo kaze stoji na njihovom sajtu, kako je u praksi to je  :?

• Author

hey to sto se tice originala i meni je danas rekla gospodja iz konzulata...mislis da na to pismo ne treba konzulat da stavi markice...moja prijateljica iz ukrajine  kaze nesto tako ali meni nije bas jasno...ali geoplanse mislim da cu na kraju da zovem ambasadu Srbije u kijevu...nisu normalni,svuda neke razlicite informacije...ova prijateljica je zvala ali je nas covek iz amasade iskulirao....sta god ga je pitala on je rekao; " 15e,2 fotografije,pozivno pismo" i to je bio svaki njegov odgovor...hehehe ali hvala na pomoci i dosadjivacu jos malo ako se ne budem snasao...ipak sam jos mlad i zelem :)

Ne znam na kakve markice si mislio u konzulatu?

Jedino moze da bude neka taksena marka ako treba ali to se stavlja ovde kod nas kada se uzima pozivno pismo?

Ali sumnjam te taksene marke koje se lepe na razna dokumenta su davno povucene iz upotrebe valjda, sada se sve takse placaju uplatnicom.

Jedino ako ukrajinska ambasada ima neko njihovo pravilo pa pozivno pismo za nekog iz Ukrajine mora da se nesto kao registruje kod njih, da se zavede ime i broj pasosa na koje glasi, itd. Da bi se sprecila zloupotreba ili slicno.

Pazi u vecini zemalja pozivno pismo se dobija u policiji a kod nas u opstini he he.

Ako i dalje ima onu staru formu (poluprazan papir sa nekoliko redova teksta) onda izgleda prilicno neugledno i svako moze da ga napravi kod kuce. Te markice koje tvoja prijateljica pominje to je bilo ranije u Ukrajini. Ja sam imao pozivno pismo iz Ukrajine 2000. godine. Nikakav obrazac, obican papir kucan pisacom masinom gde su navedeni podaci mog domacina i moji kao gosta (ime i prezime, adresa, broj pasosa, itd). E onda je taj poziv odnesen u policiju gde je overen sa druge strane. Placena je taksa - dve taksene marke zalepljene - i pecat i potpis sluzbenika tamo.

Sa time sam u ambasadi dobio vizu. Danas ne znam da li je isti princip u pitanju (zato tvoja drugarica pominje markice) ili je mozda uveden neki obrazac. Recimo u Rusiji je ranije bilo to pozivno pismo "uradi sam pa overi" a danas je posebni i numerisani obrazac koji se popunjava u OVIR-u ili policiji.

Posto je 2004. godine doslo do ukidanja viza odredjenom broju zemalja znaci pozivno pismo je manje-vise nepotrebno mozda nemaju nikakav obrazac.

Mozes da zoves ambasadu u Kijevu ali pitanje da li ces da dobijes zadovoljavajuci odgovor? A taj nas kuler iz ambasade nije ni prvi ni poslednji, no ruku na srce mozda ne razume jezik pa samo ponavlja jedno isto ako ga neko pita.

"15e,2 fotografije,pozivno pismo" ovih 15E bi trebalo da bude cena obrade zahteva za vizu ali po medjudrzavnom sporazumu ko ima pozivno pismo ili vaucer onda ide bez vize kao sto mnogi odavde idu u Ukrajinu. E sad ovo 2 fotografije i pozivno pismo da li je to potrebno da se izda viza i zalepi u pasos ko bi ga znao. Pozivno pismo da se pokaze na uvid i mozda negde zavede a dve fotografije za arhivu. Ko bi ga znao izgleda da lud vodi zbunjenog.

Slicno kao i ukrajinska ambasada ovde kod nas koga god pitas daje drugaciji odgovor. Lepo mi rece ukrajinska konzulka "kako vi nama tako mi vama".

Ako ti je prijateljica iz Kijeva onda najbolje da se nacrta tamo u ambasadi i direktno pita sta i kako treba.

Ja sam se spremio da trazim ukrajinsku poslovnu vizu na 2-3 godine ali izgleda dok je dobijem ima da  ::crazy:

• Author

Zivi u odessi ...pa cu morati ja da nazovem i da pitam oko originalnog pisma,dal treba viza sa njim na granici...na sajtu ministarstva ne secam se sta pise,a nece da otvori stranicu,a kozulka zohar mi rece da moze pa cu da zvrcnem....eeeeee ali ne vade svi u policiji pozivna.....nemci vade u opstini :)

Skupi informacije pa vidi sta moze da se uradi.

Da ne bude recimo u ambasadi kazu da moze a ovi na granici da ne?

Po slobodnoj proceni sluzbenika koji ne poznaje propise ili slicno.

Cinjenica je da izmedju Srbije i Ukrajine postoji sporazum o viznim olaksicama po kojima mi mozemo u Ukrajinu sa vaucerom ili pozivnim pismom. Takoda bi i Ukrajinci i ovamo mogli na isti nacin.

Osim ako taj sporazum sa Ukrajince predvidja da treba viza koja se dobija samo uz pomoc pozivnog pisma i nista vise nije potrebno. Zato je mozda rekao onaj "15e, 2 fotografije, pozivno pismo".

Javi kako sve prodje da se zna za ubuduce.

E za pozivno pismo rekao sam u vecini zemlja se vadi u policiji, eto i Nemci u opstini, mora da su videli

od nas ;)

• 1 month later...
  • Author

dobila je vizu...2 fotografijice,pozivno pismo koje sam licno napisao u overio u 5 opstinskom sudu,pasos,uverenje da radi i 15e i za 10 min dobije vizu!!!!!