Jump to content

Featured Replies

sjajna ideja za okupljanje. mogli bismo da napravimo neko tematsko veče? :) ima li zainteresovanih?

Naravno da ima. Ima nas... podosta. Moglo bi neko orijentalno vece da se priredi, da onima koji jos ne stigose pokazemo sta nas to tamo stalno iznova privlaci.

Kako bih vam se rado pridruzio...

Kako su odabrane fotografije za izlozbu? Kada ce biti sledeca i kako da dostavim svoje fotke?

Ovaj, napisah poduzi post, kao osvrt na raspravu s' ovu temu.........a onda se lupih se dlanom po celu primetivsi da sve moze stati u jednu recenicu: Pozdrav iz EU ;)

Kako bih vam se rado pridruzio...

Kako su odabrane fotografije za izlozbu? Kada ce biti sledeca i kako da dostavim svoje fotke?

planiramo uskoro da raspisemo novi konkurs. za koji dan cemo skinuti postavku u beogradu i poceti da razmisljamo o narednom konkursu, samo prati sajt i bices upoznat :)

Izvinjavam se što me nema neko vreme, bila sam u priličnoj gužvi - da ne ispadne da sam pobegla od teme. Pažljivo sam pročitala šta su napisali rayuela i sirijus, razumem vaše pozicije (nisam htela da vas naljutim), a volela bih da i vi bolje razumete moju (nisu uopšte toliko udaljene).

Prvo bih da se odbranim od pripisanog mi političarenja i da "ponavljam neku priču koja se stalno ponavlja po televiziji i medijima u sklopu kojekakvih političkih kampanja". Ako sam ja „uskočila u neke zaključke“ u vezi destinacija članova Kluba, ovim je rayuela učila isto meni. Činjenica je da nemam pojma šta se vrti po medijima ili političkim kampanjama jer TV nemam, dakle televiziju ne gledam, niti čitam štampu (samo Travel Magazine), zaobilazim domaće sajtove... Sve skupa potpuno sam neobaveštena (namerno, već nekoliko godina) pa mi pripisano „političarenje“ stvarno ne pripada. Jednostavno, češem se gde mene svrbi („beli šengen“) ali izgleda da ovde nemam „sapatnike“ – ok, još bolje.

Od pobrojanih pet EU zemalja predstavljenih na izložbi, mislim da se možemo složiti da su Grčka, Španija i Portugal standardne turističke destinacije – objašnjenje zašto mi te fotografije nisu ostavile utisak. Od četiri fotografije iz Nemačke začudilo me je što je Neuschwanstein predstavljen fotosom iz dvorca, kada putnik sigurno ima mnogo spektakularnije fotografije – napr. pogled na dvorac sa mostića Marienbrücke, kao iz bajke (ili Diznijevog crtaća). Sećam se i jedne „evropske“ fotografije iz nekog parka sa vevericom, ali kako bi takva mogla biti bilo gde uslikana, ne sećam se koju je zemlju reprezentivala. Moj izbor bi bile fotografije iz udaljenih evropskih ćoškova: skandinavski i baltičkih zemalja, Islanda... svih onih do kojih je običnim putnicima teže da stignu.

Što se evropske raznovrsnosti tiče, nisam mislila samo na sadržaje muzeja. Prvenstveno sam mislila na „ljudski šareniš“ iz svih krajeva sveta. Možda se upravo u tome Evropa toliko promenila od vremena kada je sirijus putovala. Na ulicama velikih EU gradova možete sresti ljude svih boja i oblika, u najrazličitijim odećama: od (ultra)tradicionalnih do globalizovanih – crnkinje u upadljivo sjajnim šarenim haljinama ili crnac u besprekornom odelu poslovnog čoveka. Možete zaći u četvrti koje kao da su prenete iz dalekih zemalja iz kojih stanovnici potiču. U arapskom kraju, verovatno ćete u lokalnoj džamiji zateći propovednike kao sa jedne fotografije sa izložbe, možda vatrenije od onih u matici. U glavnim trgovačkim ulicama čest prizor biće arapin koga prati pokriveni tročlani harem. Varijante ženskih pokrivala (čadora, burki) mogu biti najrazličitije: od prozračnih kao iz bajki, do potpuno zatamljenih gde su i po najvećoj vrućini žene prisiljene na dugačke rukavice i čizme, a tešku tkaninu iznad lica im ispod pridržava nekakva metalna „brnjica“. Poznavaoci arapskog sveta znaće da protumače upadljive razlike. Nekoliko kilometara dalje naićićete na jevrejski kraj, gde opet imate lepezu tradicionalne odeće. Meni je uvek upadalo u oči koliko su mlade te žene koje zakopčane do grla guraju u kolicima i vode već nekoliko male dece. Naravno, svi se pridržavaju svojih običaja (ne bi me čudilo i strože nego u dalekoj duhovnoj domovini, za ortodoksni jevrejski svet znam iz druge ruke) pa kao turista možete u toku istog dana napr. gastronomski prošetati od arapskih specijaliteta do jevrejskih pekara u ponoć. U medjuvremenu, tu su vam azijski centri gde ste okruženi tezgicama jugoistočne Azije. U poslednjih par godina primetila sam priliv slovenskih naroda u Zapadnoj Evropi (naročito Poljaka u Londonu i Rusa u Nemačkoj). A tek raznih „naših“... Na taj šareniš ljudi, običaja, mirisa i boja, mislim kada govorim o raznovrsnosti i bogatstvu Evrope.

Neću više da dosadjujem na ovoj temi, obećavam :) Ali kako nisam bila online neko vreme nadam se da mi se oprašta preopširnost!

Inače bih zamolila "evropske" putnike da bace pogled na topik "Italija" - postavila sam gomilu pitanja ali je tema brzo potonula - dobila sam samo jedan odgovor (Hvala!) a očekujem da je Italija dobro protabana destinacija...

Ne znam zašto bi trebalo da mi budu privlačniji Rusi u Nemačkoj od Rusa u Rusiji, kao i Arapi po Evropi od Arapa na Bliskom istoku? I njihove tezge i specijaliteti, mahom za turiste? Moja poenta je bila, i ostala, zašto mi treba svet u malom, kad postoji veliki,pravi svet koji treba upoznati? Ja i dalje mislim da je mnogo izazovnije i poučnije videti Maroko ili Kazahstan nego Luksemburg i Lihtenštajn.

• 3 years later...