Jump to content

Featured Replies

Molim bilo koga ko je USPESNO zavrsio uplatu na madjarski racun u HUF da mi napise u kojoj OTP banci u Bg-u je to uradio. Tetka u OTP me je, kao i obicno, bledo gledala i pocela da lupeta da postoji racun u Unicredit banci (zapravo prvo rece u Procredit, toliko o znanju) u dinarima, pritom se jasno vidi da na fakturi stoji cena u HUF-ima i da je racun u Madjarskoj, lepo pise OTP Bank br. racuna a ispod International itd..i da je karta iz Budimpeste itd.  Da bi na kraju zakljucila kako je 16h i kako vise niko ne radi u kreditnom birou (koje oni radno vreme uopste imaju?) pa da dodjem u ponedeljak..drugim recima zabole je. Odem u Intesu (maticna mi banka) da bi mi zenska rekla da ne moze da mi zavrsi jer je iznos u HUF..kao ne znaju konverziju..da li i ovo zvuci logicno uopste? Koliko kapiram ljudi su uplacivali i u drugim bankama sa invoice-om koji je bio u HUF-ima..ima li neko ideju?

Prvo: bilo koja banka bi trebalo da bez problema uradi konverziju u bilo koju valutu!

Drugo: predlog da placanje za svaku kartu sam prebacis u EUR i tako, s obzirom da mozes imati racun u toj valuti, izbegnes bilo kakve gubitke zbog bankovnih nepovoljnih kurseva ;)

Pa sta reci ribi koja mi TVRDI da ne moze da mi uzme evre (tj napravi konverziju) za nesto sto pise da je u HUF-ima..sta da joj kazem..lupetas, nemas pojma nista o svom poslu? Mis'im podrazumeva se lol..al sta mi to vredi kad nece da mi odradi? Ko je ikada video nesposobnije i nekompetentije sluzbenike banke (ili cega god slicnog) u nas? zato i pitam da mi bilo ko javi gde je 'uspeo da rodi mecku' tj u kojoj ekspozituri konkretno znaju da rade svoj posao.

Sto se stavke br.2 tice..ne kapiram bas skroz predlog, tj kako da prebacim svojevoljno u evre..osobito jer mi invoice stigao u HUF-ima vec?

Drugo: predlog da placanje za svaku kartu sam prebacis u EUR i tako, s obzirom da mozes imati racun u toj valuti, izbegnes bilo kakve gubitke zbog bankovnih nepovoljnih kurseva ;)

Mislis prebacis kartu u EUR po Wizzair-ovom ocajnom kursu, koji je gori od bankarskog?

Pa znam da mogu da biram, stoga sa namerom izabrah HUF-e (kurs nije ocajan, kriminalan je), jer znam da nije bilo nikakvih problema sa uplatama preko OTP-a ranije (niti sa drugim bankama)..prosto se nadjoh u cudu u roku od jednog sata, jer me obe sasekose, pa sad ne znam sta da radim.

Pa da..idem u nova osvajanja od sutra..OTP mi rece da im ne radi devizni biro, tj te zenske koje treba da zove za info, pa da dodjem u ponedeljak, a Intesina zenska (koja btw nije bila salterusa..salterusa je otisla po ovu tamo iza, tako da je vrlo moguce i bila sef smene) je decidno rekla da oni to ne mogu da urade (ili ne zna kako)..moguce da cu da odem u neku drugu Sintesu da probam i to..zato me i zanimalo da li je neko u skorije vreme placao ovo.. nmg da verujem da je toliki problem najobicinija uplata u stranoj valuti na neciji racun (sto se OTP-a tice u istoj banci cak)..strasno kakav kadar.

A što ne odeš u Unicredit? Wizz u Srbiji kod njih ima račun, pa ti možda oni odrade konverziju ili u dinare ili u eure i izvrše uplatu.

pa zato sto je tamo (u Madjarskoj) racun u OTP-u, i neme veze sa racunom koji oni ovde imaju u dinarima.. ne vidim zasto bi oni mogli da urade, a OTP ne bi. Videcu sutra sta ce u OTP-u prvo da mi kazu, pa onda Intesi (gde imam racun), pa na kraju odoh u Uni.

Pa zato što nije bitno na koji račun WizzAir-a ćeš da uplatiš, sve će oni to lepo po onom kodu da proknjiže. Ja sam leteo iz Mađarske, a uplaćivao u Rumuniji i nije bilo problema.

Ma kapiram te, al ti si izabrao verovatno racun u Rumuniji i to u evrima, i tu ne bi bio problem ni kod bilo koga od ovih..problem im se javlja u konverziji iz HUF-a u evre, a zapravo mislim da sve zavisi samo od onog mentola koji trenutno sedi u banci..zato i pitah u koji OTP da idem..uh vec vidim koji me smor ceka sutra  teg

Ma kapiram te, al ti si izabrao verovatno racun u Rumuniji i to u evrima, i tu ne bi bio problem ni kod bilo koga od ovih..problem im se javlja u konverziji iz HUF-a u evre, a zapravo mislim da sve zavisi samo od onog mentola koji trenutno sedi u banci..zato i pitah u koji OTP da idem..uh vec vidim koji me smor ceka sutra  teg

To sigurno, sećam se da je neko pisao pre par meseci na forumu da je izvršio transfer u HUF iz OTP banke u Mađarsku, bez problema su mu/joj odradili konerziju po srednjem kursu banke, ali se ne sećam ko i gde. Pročitaj temu (mislim da je baš na ovoj, eventualno na temi o Wizz-u), naći ćeš.

da, da..iscitah vec..pominje se neka OTP na slaviji, al mislim da je to bilo dosta davno, ko zna sta se do sad promenilo..videcemo sutra..hvala na svim savetima.

• 4 weeks later...

Kupio sam karte preko Turkisa i u mejlu mi je, pored karte i podataka za lice kome sam kupio kartu, stiglo sledece:

Credit card used for the payment (if it is a virtual card, please have the related credit card with you) and an identification card (Passport , driving license, personal identity card , marriage certificate) that belongs to the credit card holder must be presented at thy check-in counter. All the passengers within a single booking must apply to check-in counter at the sametime. Individual applications will not be accepted. If the credit card holder is not the passenger, credit card holder must be present with the passenger(s) at the check-in counter with his/her credit card (used for the payment) and his/her valid identification card. (If it is a virtual card, please have the related credit card with you).

If you do not present the credit card you used for the payment, you will not be accepted to the flight.

Please, insert the credit card which you used for the payment for Self Check-in. If the credit card holder is not the passenger and/or if it is a virtual card it is impossible to use Self Check-in.

Ovo je prvi put da kupujem karte preko Turkisa, pa me zbunjuje tekst iznad. Nisam odradio online check in, a vidim da postoji ta mogucnost, pa se pitam ako ga budem odradio, da li treba i dalje da me brine tekst iznad?

Verovatno da je sve to pisalo i negde pre nego sto si kupio kartu, trebao si obratiti paznju. Sad ti jedino preostaje da poneses fotokopiju kreditne kartice i recimo fotokopiju pasosa tog nekog cija je ta kreditna kartica, uz potpis i ovlascenje te osobe, najbolje overeno negde. I da se nadas da nece biti bas zadrti. Mozda u praksi i ne traze sve to, to ce ti vec reci neko ko je imao iskustva. Uostalom, mozes i da ih nazoves i objasnis situaciju, imaju predstavnistvo u Srbiji.

meni se isto desilo sa turkish airline 2004, godine, i bilo je veselje jer nisam ja bila ta koja je platila kartu (jedan jedini put i odmah je bio problem) a putovala sam za Istanbul a vlasnik kartice u Zenevi..i posle bezbrojnog zvanja poslovnica sto u Turskoj sto u Svajcarskoj, na kraju le vlasnik kartice morao da ode licno u predstavnistvo Turkisha u Zenevi i da pokaze kreditnu karticu i da potpise da karticu nisam ja zloupotrebila nego da je ta osoba dobrovoljno mi platila kartu....Zvuci kao iz naucnofantasticnih filmova, ali tako je zaista bilo

Pozvacu sutra njihovo predstavnistvo, to i da resim, ostaje problem kako ce osoba kojoj sam kupio kartu da se vrati iz Istanbula? Javicu sta sam uradio

sad se ne secam kako je tad bilo, bile su i tada elektronske karte kod turkisha,ali se boarding card dobijala na mestu za predaju prtljaga i da sam sacuvala onaj odsecak od karte sto ide putniku i da sam to pokazala prilikom povratka. Za ovo ne mogu 100% da garantujem, ali mislim da je tako bilo

Treba da putujem od Ljubljane do Podgorice preko Montenegro Airlines-a pa me interesuje koliko je dozvoljeno prtljaga da imam?  Ja bih imao oko 40kg prtljaga. Jel placam neku taksu?

Zovi predstavnistvo Montenegroairlinesa, reci koji tip karte imas, pa ce ti reci. Ako je ekonomska klasa u pitanju, ne verujem da imas vise od 20-23kg prtljaga, plus max 10kg rucnog. Sve ostalo zavisi od sluzbenika na aerodromu, da li ces doplatiti ili ne. Uostalom, kao sto rekoh, zovi pa pitaj.

Zvao sam malopre predstavništvo Turkiša, tačnije njihovu kancelariju u Knez Mihajlovoj, i rekli su mi da je to standardna procedura i da moram da dođem do njih da bi proverili podatke? Na taj način rešavaju zloupotrebe kartica.

Bio danas do kancelarija Turkiša, bacila pogled na karticu i to je to.

"Kada i ako budem kupovao sledeći put, da li ću ponovo morati da dolazim ovde?"

"Nažalost ćete morati. Ne dešava se uvek da ljudima stiže poruka kao i vama, ali izgleda da je do kartice, ili do banke."

Eto, reseno. A i nije tako strasno, kupis tudjom karticom, prosetas do centra, pokazes im karticu i letis bez brige. Druga opcija je da ni ne kupis kartu kod njih, a mozda je najjeftinija za destinaciju koja te zanima :)

Eto naputovah se, a nikada avionom, pa bih voleo da proverim jednu stvar za svaki slučaj jer nemam relevantno iskustvo. Kupio sam online povratnu kartu kod Lufthanse, svojom kreditnom karticom. Odštampao sam "passenger receipt" koji sam dobio na email. Prilikom kupovine nije bilo nikakve "web check-in" opcije kao što imaju neke low cost kompanije. U upustvima piše da je za identifikaciju dovoljno pokazati taj "receipt" i kreditnu karticu kojom je obavljena kupovina. Interesuje me ima li neka skrivena stavka koja će me iznenaditi na aerodromu i isterati još neki euro iz džepa? Ili jednostavno dođem na Lufthansinu liniju da predam prtljag gde mi oni daju neku "pravu" kartu sa kojom idem kroz ostale kontrole prema avionu?