Jump to content

Featured Replies

Ne brini, nema skrivenih troskova. Dodjes na lufthansin check-in pult i tu ce ti izdati 'boarding' kartu sa kojom ides dalje ka avionu. Jedino vodi racuna ako imas cekiran prtljag koliko kilograma je max. (verovatno 20 ili 23 proveri na sajtu), ako prekoracis tada mogu da te zezaju da doplatis 'prekoracenje'. Srecan put i uzivaj ;)

Moguce samo da ce da te "zbune" ako ti dan pred let posalju mejl da se cekiras online. Mozes i tako, ali uopste nije obavezno, niti imas ekstra troskova ako to uradis na aerodromu, tako da, bez brige.

Ponesi i to sto si odstampao, nek se nadje, ma da, obicno, dovoljno je i samo da im kazes svoje ime, pokazes pasos, pa te nadju na spisku putnika.

Kupio sam karte preko Turkisa i u mejlu mi je, pored karte i podataka za lice kome sam kupio kartu, stiglo sledece:

Credit card used for the payment (if it is a virtual card, please have the related credit card with you) and an identification card (Passport , driving license, personal identity card , marriage certificate) that belongs to the credit card holder must be presented at thy check-in counter. All the passengers within a single booking must apply to check-in counter at the sametime. Individual applications will not be accepted. If the credit card holder is not the passenger, credit card holder must be present with the passenger(s) at the check-in counter with his/her credit card (used for the payment) and his/her valid identification card. (If it is a virtual card, please have the related credit card with you).

If you do not present the credit card you used for the payment, you will not be accepted to the flight.

Please, insert the credit card which you used for the payment for Self Check-in. If the credit card holder is not the passenger and/or if it is a virtual card it is impossible to use Self Check-in.

Ovo je prvi put da kupujem karte preko Turkisa, pa me zbunjuje tekst iznad. Nisam odradio online check in, a vidim da postoji ta mogucnost, pa se pitam ako ga budem odradio, da li treba i dalje da me brine tekst iznad?

ja sam leteo Turkishem iz Amana za Beograd i sećam se da je isto to pisao, ja sam doduše imao moju kreditnu, ali me niko nije ništa pitao. Kontam da je to za one tzv sumnjive narode (meni su npr to tražili jedino u Nepalu).. Tako da ne moraš da se brineš, po mom mišljenju

No problemo, ne brinem se, nego me smara, jer osoba kojoj ću i u ubuduće kupovati kartu želi da ide Turkišem, pre nego Jatom, i tako ću morati svaki put nakon kupovine put Knez Mihajlove. To smara. Hvala na odgovoru ;)

Verovao ili ne - ne :) Smara me samo taj pojam morati. Grci nemaju taj glagol, pa vidis kako je njima lepo :)

• 2 weeks later...

Imam poklon karticu Erste banke. Mislim da je ona na moje ime a hteo bih da je pozajmim sestri da ona kupi avio kartu. Da li to sto je kartica na moje ime moze da predstavlja neki problem?

Britanci su, ima već godinu ako ne i dve, uveli takse na polaske iz njihove zemlje koje su značajno uvećale cenu karata. E sada, ko je u tranzitu isti taj dan, onda valjda ne plaća kartu skuplje nego što bi platio recimo pre godinu dana, ali ako polazi 24 sata kasnije, onda plaća tu taksu. Takođe su i Nemačka i Austrija uvele neke takse (mislim da su ekološke u pitanju). Možda nekome zatreba ovo ko se odlučuje na letove prema Americi npr...

Evo i jednog linka

http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/air-passenger-duty/8094847/Airline-industry-attacks-Air-Passenger-Duty.html

Uh, APD - sto ga pomenu  :x

Zato neki od nas svoje longhaul letove zapocinju iz Amsterdama, Pariza ili okoline :)

Britanci su, ima već godinu ako ne i dve, uveli takse na polaske iz njihove zemlje koje su značajno uvećale cenu karata. E sada, ko je u tranzitu isti taj dan, onda valjda ne plaća kartu skuplje nego što bi platio recimo pre godinu dana, ali ako polazi 24 sata kasnije, onda plaća tu taksu. Takođe su i Nemačka i Austrija uvele neke takse (mislim da su ekološke u pitanju). Možda nekome zatreba ovo ko se odlučuje na letove prema Americi npr...

Evo i jednog linka

http://www.telegraph.co.uk/travel/travelnews/air-passenger-duty/8094847/Airline-industry-attacks-Air-Passenger-Duty.html

Zasto kod Ryana nije svejedno da li kupujete jednu ili vise karata? Tj. 4 x (cena jedne karte) != cena 4 karte. Osetio na svojoj kozi juce.  :psuje:

Zato sto, recimo, po toj ceni koju si ti video su u prodaji bile samo mozda 3 karte. A cetvrta je kostala skuplje.

Zato sto, recimo, po toj ceni koju si ti video su u prodaji bile samo mozda 3 karte. A cetvrta je kostala skuplje.

A, nisam razmisljao na taj nacin. :)

Mi smo pokusali da prevarimo sistem kupujuci 4 puta po 1 kartu, ali nije uspelo.  ;D Razlika izmedju prve i zadnje karte je bila 40 eura.

Bas ste ga zeznuli ;D

Obicno kod Ryanaira, kad je neka karta na promo ceni, ispod pise nesto "only 3 tickets left" ili slicno.

• 2 weeks later...

Zamolio bih vas za pomoc. Pre dva minuta sam prvi put kupio karte preko Ryanair-a. Sve je bilo ok do trenutka prenosa transakcije kada mi je izbaceno da mi kupovina nije prosla. Proverim ja na svojoj kartici iznos novca i skinut je tacan iznos na koji je glasila karta. Nije mi stigao niti jedan mejl sa njihove strane. Ne znam sta da radim?

Idi na ryanair.com --> Manage My Booking --> View My Booking. Izaberi "Option 2" posto nisi dobio broj rezervacije. Ako ti kaze da rezervacija ne postoji, mozes slobodno da probas da napravis novu, za onu prvu ce ti refundirati pare automatski, mada moze da potraje.

Jesi li mislio da odem na View itinerary? Nema me ni tu. Ma stvar je u tome sto nemam vise novca na kartici, a nisam trenutno u prilici da uplatim. Ne znam kada ce i da li mi vratiti novac (mada ne vidim zasto ne bi). Ovo sam nasao na njihovom sajtu: Occasionally due to delays with our payment processing system, bookings may not be confirmed and an email confirmation will not be sent.

If this occurs our booking system attempts to process the payment again and if authorisation is not received from the bank the flights are then automatically cancelled and no confirmation email travel itinerary is sent.

If you wish to check the status of a booking:

Go to manage my booking and use option 1 if you know the booking reference

Or option 2 if you only have the email address, flight dates and route information.

If the booking is confirmed the booking will display on screen with the details of the flights booked and amount charged to the form of payment.

If the booking has declined and the flights have been cancelled then below message will be displayed and no payments will have been made.

Pitanje da li se ovo cekanje na mejl odnosi na rezervaciju koja je potvrdjena ili na sve uplate?

Odnosi se na rezervaciju koja je napravljena, dodeljen joj je booking reference i moze da se vidi u "View Itinerary", ali jos nije potvrdjena. Ako te nema u "View Itinerary" dobices poruku "The details that you entered in order to retrieve your reservation did not match those on record....", sto znaci da rezervacija nije ni napravljena. Verovatno novac nije skinut sa kartice nego je samo "rezervisan", sto se cesto dogadja kada uplata ne prodje. Moze da potraje i nedelju dana dok ti ne "oslobode" pare, barem takvo je moje iskustvo.

Vukad, znas li mozda koji je razlog zasto nisam uspeo da rezervisem let? Imam Visa Virtuon karticu za koju je vec neko ovde pisao da moze da se koristi kod Ryan-a. Razmisljam sta ako mi se opet dogodi isto a cene budu pocele da skacu? Da li moze da se dogodi da dobijem naknadnu potvrdu o rezervaciji? Ne bih da kupujem nove karte ukoliko mi prodje ova rezervacija. Unapred hvala na odgovoru.

Ja mislim da ti nemas kartu i da treba ponovo da pokusas. Ako kazu da kupovina nije prosla, znaci da nije. E, sad, zasto je novac rezervisan i kad ce ponovo biti dostupan, to je diskutabilno. Mozda da odes do banke i uz neki dokaz ih ubedis da ti otkazu rezervaciju sto pre, ako se to u medjuvremeno samo od sebe ne desi.

Ako hoces da prodjes jefitnije sa kartama, svakako pokusaj ponovo, sto pre! Vidi da mozda nisi odabrao pogresan tip kartice prilikom placanja.

Dragance, koji dokaz predlazes? :) Uzeo sam u padajucem meniju "Visa" jer imam Visa Virtuon a nema koliko sam ja video da ima odvojeno da pise "Visa Virtuon". Kakva zavrzlama, bespotrebno.