Jump to content

Featured Replies

Problem sa makedonijom je taj sto mnoge drzave jos uvek trebaju vize za ulazak u makedoniju, doduse nisam siguran da su to zemlje evropske unije ali recimo Kanada, Singapur ... a i ime im ne ide u prilog! Tako da ne bih nas poredio sa njima ... mislim da su nam sanse jako velike da udjemo na beli sengen ako se jos malo uslihtam holandjanima i oni pristanu da pocnemo da primenjujemo onaj trgovinski sporazum ... ne znam kako se vec zove!

@geoplans - Makedonija je negde u vreme kad i Srbija, pocela da izdaje nove biometrijske pasoshe. Za zakone ne znam.

Pa ne bih se slozio sa tvojom konstatacijom kolega :)

Imali su ih jos 2006 (a mozda i ranije). Prijavljivao sam Makedonce u policiji pa sam video. Imali su Machine Readable Code ali nisu bas bili high tech kao ovi nasi :)

Ne zelim da reklamiram druge sajtove ali ovo je stvarno strasno...

http://www.mtsmondo.com/news/vesti/text.php?vest=128061

Ovoliko licemjerstvo i podlost iz EU prevazilazi svaku mjeru ! Ja iskreno ne znam sta vise treba iko da uradi od nasih drzava da se ova bagra iz Brisela smiluje i prestane da nas tretira kao stoku i trecerazredne ljude...

Pa jesmo li toliko zgrijesili :x

Mislim da se ovde radi o tome da nema saglasnosti unutar EU da li da se države zapadnog Balkana stavljaju na belu šengensku listu pojedinačno, po zaslugama, ili sve u paketu, što bi značilo da je celina jaka koliko i njen najslabiji deo, tj. morali bismo da sačekamo da sve zemlje u regionu ispune uslove...  zvizhd

Mislim da se ovde radi o tome da nema saglasnosti unutar EU da li da se države zapadnog Balkana stavljaju na belu šengensku listu pojedinačno, po zaslugama, ili sve u paketu, što bi značilo da je celina jaka koliko i njen najslabiji deo, tj. morali bismo da sačekamo da sve zemlje u regionu ispune uslove...  zvizhd

U leto 2005. isao sam avionom u Moskvu i pored mene su sedele dve zene iz Makedonije.

Imale su tada biometrijske pasose, znam jer sam im popunjavao migracione karte.

Kvalitet/zastitu sada bas ne mogu da uporedjujem.

Demonstracije ispred ambasada su iluzija (kao i da bi se nesto postiglo njima) jer veliku vecinu naroda u Srbiji brinu

mnogo vaznije stvari nego to sto u EU mogu samo sa vizom.

Ja sam prosle godine radio u jednom hotelu na recepciji i vidio sam nove makedonske pasose i sjecam se da je datum izdavanja bio 2005... Sto se tice kvaliteta ne razlikujem ga od mojeg biometrijskog...prva strana je karbonska, ima cip u sebi, i neki mali hologram sa likom vlasnika...tj potpuno sve isto..

A kad vec pricao o ovome svajcarski pasos je boli glava :ang: koliko sam puta zamisljao svoju sliku unutra :roll:

Sto se tice ostalih pasosa Hrvatski i Albaski su potpuno isti... Ruski, jermenski i gruzijski su slicni...tj nikakva specificna zastita samo neki celofan preko prve strane gdje su licni podaci...

A najvise sam se iznenadio danskim pasosem i to zbog jedne stvari... Obrazac pasosa je samo ispisan na danskom...nema ni rijeci engleskog ili eventualno francuskog u njemu...ali zato oni stizu svugdje bez po muke :mah:

Ja sam video letos americki pasos, koji tehnicki nije nista bolji od npr. jermenskog. Nema ni govora o cipovima i ostalim cudima. Oni to namecu celom svetu, a ni svojima nisu zaveli.

Video sam i japanski, koji ima debelu kartonsku stranicu u sredini pasosa, u kojoj je cip.

Video sam i turski, koji je skroz old school - otvara se uspravno, slika je zalepljena i sl. Lik kojeg sam upoznao ima isti pasos koristi vec 17 godina. Izvadio ga je kad je imao 15, a sad ima 32, ali zato uopste ne vise ne lici na onog deckica sa originalne slike. Zato je spajalicom zakacio i jednu noviju sliku za pasos i niko mu ne pravi problema...

Biometrijski pasosi su samo jedan od uslova za beli sengen. Ima tu i gomila drugih uslova (zakoni i njihova primena, sigurnost isprava, zivotni standard, da ta zemlja ima bezvizni rezim za sengen drzave), a konkretno Makedonija je jako daleko od zivotnog standarda, koji bi garantovao da se ljudi odande ne isele masovno u EU. Ne znam za zakone, ali sto se tice zivotnog standarda, Makedonija je iza Albanije. Obisao sam ih obe autom uzduz i popreko i cvrsto stojim iza napisanog.

A mi kada bismo dospeli na beli sengen, nasa drzava bi bankrotirala zbog desetina hiljada deportacija. U vreme ove krize kad nam drzava jedva krpi kraj sa krajem, dodatni namet za deportacije je ono sto joj najmanje treba.

Nece nas skoro staviti na tu belu listu. Naci ce uvek neku holandiju kao izgovor...

Ja eto imam neke informacije iz diplomatije i politickog vrha, sobzirom zbog posla kojim se bavi jedan moj clan porodice.Ma koliko se ja nadao i pratio u medijima sta nam kazu u belom shengenu tako dobijem hladan tush bas od tih koji to obecavaju i kazu mi da se ne nadam.

Nikakvi protesti se nece desiti, narod je letargican odavno i razocaran odlaskom na ulicu.Ja se divim Grcima u mnogo stvari, eto kada je policija ubila onog 15 godisnjeg decka sta se tamo desilo, a juce je policajac pucao u glavu jednom momku i nikom nista..mogu da se kladim da 80% zemlje ni ne zna za taj slucaj.A takvih primera je mnogo.

Razocaranje, gnev, tuga, bol..sve je pomesano...

Ja eto imam neke informacije iz diplomatije i politickog vrha, sobzirom zbog posla kojim se bavi jedan moj clan porodice.Ma koliko se ja nadao i pratio u medijima sta nam kazu u belom shengenu tako dobijem hladan tush bas od tih koji to obecavaju i kazu mi da se ne nadam.

Nikakvi protesti se nece desiti, narod je letargican odavno i razocaran odlaskom na ulicu.Ja se divim Grcima u mnogo stvari, eto kada je policija ubila onog 15 godisnjeg decka sta se tamo desilo, a juce je policajac pucao u glavu jednom momku i nikom nista..mogu da se kladim da 80% zemlje ni ne zna za taj slucaj.A takvih primera je mnogo.

Razocaranje, gnev, tuga, bol..sve je pomesano...

U potpunosti si upravu.Ovde ljudi samo cute i trpe.

Ne kontam, ako niko ne protestuje, zasto bi nam onda pa uopste ukidali vize ikada? Ovde nikada nije ni bio ijedan jedini protest tim povodom. Ispada kao da se ljudi slazu sa takvim stanjem.

Vizne olakšice-individualan proces

20. mart 2009. | 11:41 -> 12:02 | Izvor: Beta

Beograd -- Šef delegacije Evropske komisije Žozep Ljoveras kaže da vizna liberalizacija za Srbiju ne zavisi od ostalih u regionu, već da je to individualan proces.

Žozep Ljoveras (Beta)

Žozep Ljoveras (Beta)

Ljoveras je novinarima rekao da će proces ispunjenja uslova za dolazak na "belu šengensku listu" biti ocenjivan u svakoj zemlji posebno, kao i da će individualno biti ocenjen i napredak koji je u postupku za liberalizaciju viznog režima ostvarila Srbija.

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji rekao je da pitanje ispunjenja uslova neophodnih za liberalizaciju viznog režima predstavlja "primer potpune saglasnosti i konsenzusa političkih stranaka i ministarstava Vlade Srbije".

"Ako isti konsenzus može da se postigne i oko drugih tema evropskih integracija, napredak će biti vidljiv", rekao je Ljoveras.

Administracija Srbije spremna za integracije

Administracija Srbije u potpunosti je spremna za nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, ocenjeno je na predstavljanju rezultata "tvining" projekta za izgradnju institucionalnih kapaciteta u procesu evropskih integracija.

Šefica Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da "tvining" program koji je započet u martu 2006. godine, predstavlja instrument EU za jačanje administracija zemalja koje žele da budu članice Unije.

"Njegova svrha je razmena iskustava zemalja članica sa onima koje su zainteresovane da postanu deo evropske porodice", rekla je ona i dodala da je program podrazumevao i usklađivanje zakonodavstva, lobiranje, jačanje administrativnih kapaciteta i druge pripreme.

Ne kontam, ako niko ne protestuje, zasto bi nam onda pa uopste ukidali vize ikada? Ovde nikada nije ni bio ijedan jedini protest tim povodom. Ispada kao da se ljudi slazu sa takvim stanjem.

Pa bilo je protesta, doduše ne kod nas nego u Makedoniji, znam da sam nalazio na internetu neke članke povodom toga. Okupljali su se ispred ambasada, mislim da su bili udruženja mladih i neke nevladine organizacije, išli su i u Evropski Parlament...To je bilo, mislim još pre 2-3 god, ali na žalost nisu uspeli, Makedonija je u istoj situaciji kao i mi po pitanju viza za EU, iako su kandidat za ulazak u EU još od 2005, a imaju biometrijske pasoše već godinama.  :(

"Da je tehnički deo posla oko vizne liberalizacije praktično gotov i da su ga stručnjaci EU pozitivno ocenili, kao i da Evropska komisija priprema izveštaj koji u aprilu treba da pošalje Savetu ministara i Evropskom parlamenta, potvrdio je i šef Delegacije EK u Srbiji Žozep Ljoveras. On je najavio kao ozbiljnu mogućnost da bi Komisija za nekoliko meseci mogla da objavi pozitivnu preporuku za viznu liberalizaciju Srbiji.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u ovom trenutku nešto veće šanse za beli šengen od Srbije imaju Crna Gora i Makedonija. Prema rečima naših izvora, ove dve zemlje imaju apsolutne garancije da će imati liberalizovan vizni režim sa EU do kraja ove godine. U najgorem položaju su BiH i Albanija, kod kojih su mogućnosti za beli šengen do kraja 2009. minimalne.

Tanja Miščević, profesorka FPN-a i bivša direktorka Kancelarije za evropske integracije, kaže za Danas da bi zvaničnicima EU bilo vrlo teško da daju smisleno objašnjenje odluke da, iako je Srbija ispunila sve uslove, oni ipak ne žele da liberalizuju vizni režim.

- Iza nas je treći talas usvojenih zakona i mera neophodnih za beli šengen. Eksperti EU dali su ocenu da su uslovi iz Mape puta za liberalizaciju skoro ispunjeni i ne mogu da zamislim situaciju u kojoj bi čelnici EU odlučili da Srbija ipak nije ispunila sve kriterijume i da slede neki novi uslovi koje tek mora da zadovolji - smatra Tanja Miščević.

Naša sagovornica naglašava da je vrlo realno da u oktobru, novembru a najkasnije u decembru, građanima Srbije budu ukinute vize. "

Ovo sam našao na sajtu lista 'Danas', današnje izdanje...

Naša sagovornica naglašava da je vrlo realno da u oktobru, novembru a najkasnije u decembru, građanima Srbije budu ukinute vize. "

Nije navela koje godine  :( As usual... :bang:

He he ovo ti je dobro :)

Lepo se kaze "Komisija bi za nekoliko meseci mogla da objavi pozitivnu preporuku za viznu liberalizaciju Srbiji".

Znaci oni ce da daju preporuku koja verovatno nije obavezujuca, pa ce neki tamo da donesu odluku o ukidanju

viza i ta odluka ce da bude suspendovana "dok se ne ispune potrebni uslovi".

Znaic isto kako SSP.

Ako ste dobro slusali sada se pored saradnje sa Hagom trazi i dobra saradnja sa Euleksom sto dalje vodi do zahteva za priznanjem Kosova. Cak i da se to ispuni naci oni vec nesto novo.

Hajde da sacekamo taj oktobar, novembar ili decembar (ove godine) mada verovatno od toga nema nista.

Do tada put pod noge na neke druge strane. :mah:

Lepo se kaze "Komisija bi za nekoliko meseci mogla da objavi pozitivnu preporuku za viznu liberalizaciju Srbiji".

Znaci oni ce da daju preporuku koja verovatno nije obavezujuca, pa ce neki tamo da donesu odluku o ukidanju

viza i ta odluka ce da bude suspendovana "dok se ne ispune potrebni uslovi".

Evropska komisija u ovom slucaju, kao i u najvecem broju slucajeva kada se u EU donosi odluka, ima samo inicijativu, a ne i pravo odlucivanja - ono je u ovom slucaju na Savetu ministara, koji ne moze nista bez preporuke EK. Dakle, nema nikakve "prevare", prosto to je procedura kako se donosi vecina odluka u EU.

da, ali ne znam da li vam je promaklo.....krajem prosle godine su usvojili, na zahtev francuske, da u celom procesu oko skidanja sa bele liste, ne mogu da ucestvuju samo evropska komisija i savet ministara, nego svaka zemlja ponaosob mora da se saglasi s tim, preko odluke svoje vlade koja u vecini zemalja mora biti potvrdjena u parlamentu...

prakticno to znaci:

evropska komisija npr. da preporuku, onda se sastane savet ministara koji je usvoji na razmatranje( koji se inace sastaje valjda jednom ili 2put mesecno), onda se to prosledjuje svim zemljama ( valjda ih ima 27 ili tako nesto), koje onda u svojim parlamentima to odobre, vrate odobrenje svojim vladama, koje onda to uoblice i proslede ponovo savetu ministara da odobre skidanje sa liste...

sta mislite koliko ce da traje taj proces u 27 zemalja ponaosob ( parlamenata)? a dovoljno je da jedan parlament glasa negativno( ili nemaju kvorum za taj dan hahah), ili neka vlada da malo zablokira proces, pa da se sve stopira...kao npr. ovaj sporazum o stabilizaciji ili kako se vec zove..

tako da se ne treba zanositi mnogo, vize ce se jos zeleniti u srpkih pasosima heheh...

jedino se nadam da ce da ukinu takse, bar za tranzitne vize, meni toliko treba od EU  ;D

Bam-bam je rekao sve kako treba. Svaka drzava clanica sama donosi odluku i jedan negativan odgovor stopira celu stvar. Osim ako sam Brisel ne insistira da se to izglasa bez problema. Uvek ce da bude neko ko ce da koci.

U vezi sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju recimo Crna Gora je to potpisala i sada svaka clanica EU to treba da potvrdi u svom parlamentu. Za Crnu Goru to do sada niko jos nije uradio, jedino je je mislim Litvanija rekla da ce to da se razmatra u "dogledno vreme". Neka me neko ispravi ako gresim. A i sama Litvanija je totalno pukla kao drzava zbog ekonomske krize tako da im je Crna Gora zadnja stvar na koju sada misle.

ispravite me ako gresim, ali pored "granica", "pasosa" i sl. stvari (ovaj i onaj zakon), najveci razlog zasto mi nemamo beli shengen, a hrvati imaju je to sto svaki kosovski albanac moze da izvadi plavi pasos (zar ne?!).. istina da su hrvati ekonomski i standardno malo ispred nas, i da imaju bolji lobi u EU (prvenstveno u Nemachkoj), ali ne verujem da je to GLAVNI razlog, vec samo dodatni..

Iskreno mislim da ce kad budu resili da nam ukinu vize (ako budu uopste resili) odluka Evropskog Parlamenta biti dovoljna da to stupi na snagu na celoj teritoriji EU (sem Velike Britanije i valjda Svajcarske). Jer, ako budemo cekali svih 27 clanica, onda mi deluje da mozemo temu" beli sengen" i da ukinemo jer od toga nema nista.

Ja ne kapiram zašto toliko EU okleva sa viznom liberalizacijom iz jednog prostog razloga - ako se zemlja stavi na 'beli šengen', i njeni državljani počnu da prave masovne zloupotrebe bezviznog režima (ostajanje duže od dozvoljenog), onda se jednostavno opet uvede vizni režim i gotovo! Mislim da je se to i desilo sa nekim južnoameričkim zemljama koje su izgubile poziciju na 'beloj listi' (Ekvador, čini mi se), a imamo i primer Hrvatske, čijim gradjanima do 1999 nisu trebale vize za UK, a onda su uvedene i 2006 opet skinute, kada je ustanovljeno da više nema potrebe za tim (dobro, UK nije u Šengenu, ali je suštinski ista stvar). Jednostavno, ukidanje viza nije nepovratan proces i po potrebi se mogu opet uvesti. Plašim se da u EU ne postoji politička volja da se državama zapadnog Balkana uopšte ukinu vize    :?      :'(

Tacno je da to nije nepovratan proces ali je veoma dug jer je EU ogroman i veoma trom administrativni sistem i oni su toga svesni. Proslo bi sigurno nekoliko godina dok bi  ponovo uveli vize a za to vreme svi oni koji imaju drugacije namere od turistickih ili poslovnih putovanja bi pohrlili u EU.

Ima jos jedna stvar. Kako bi razni konzuli i sluzbenici  8-) po ambasadama (od cijih izvestaja isto zavisi ukidanje viza) uzimali ogromne provizije 2000-5000€ za vize raznim polulikovima  :x  ?????

Svaki prosecan kriminalac ima vizu u pasosu a ne ispunjava nijedan uslov za njeno dobijanje. Oni veceg kalibra imaju i radne vize ( :? sta li rade tamo) a mi ostali u red pa cekaj.

• 3 weeks later...