Jump to content

Featured Replies

danas u blicu

Evropska komisija namerava da ukine vize građanima Srbije, Crne Gore i Makedonije, saopštio je u Briselu potpredsednik Evropske komisije i komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Žak Baro.

Baro je na konferenciji za štampu prvi put imenovao zemlje za koje će Evropska komisija predložiti liberalizaciju viznog režima od početka iduće godine.

Odgovarajući predlog zvanično će u Strazburu predstaviti komesar za proširenje Oli Ren.

„Ren će saopštiti radosnu vest”, kazao je Baro.

"Srbija, Crna Gora i Makedonija su preduzele najznačajnije napore u ispunjavanju preduslova koje je postavila EU, kao što su bezbednost dokumenata, izdavanje biometrijskih pasoša, jačanje granične kontrole i borba protiv korupcije", podvukao je on.

Bosna i Hercegovina i Albanija, kako je dodao, još nisu ispunile uslove za ukidanje viza.

Komesar Baro je podsetio da ministri unutrašnjih poslova zemalja EU treba još da prihvate predlog Komisije, kako bi on mogao da se primeni.

Ostaje nam da se nadamo da ce i ministri unutrasnjih poslova deliti Baroovo misljenje, Ma samo neka bude, pa da imamo razloga za slavlje!

Izvor:B92

"Doneta odluka o ukidanju viza!

14. jul 2009. | 11:41 -> 18:53 | Izvor: Beta, Tanjug

Brisel, Beograd -- Kolegijum Evropske komisije jednoglasno je doneo odluku o liberalizaciji viznog režima za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru od 1. januara iduće godine.

Tu informaciju su agenciji Tanjug potvrdili diplomatski izvori u EU. Odluku o ukidanju viza, koju je Kolegijum Evropske komisije doneo na sastanku iza zatvorenih vrata, sutra će na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu zvanično saopštiti potpredsednik Komisije i komesar za pravosuđe Žak Baro i evropski komesar za proširenje Oli Ren.

Predlog Evropske komisije sada ulazi u proceduru u Savet ministara unutrašnjih poslova i pravde EU.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova 27 članica EU treba da potvrde predlog o viznoj liberalizaciji, a nije neophodno da njihova odluka bude jednoglasna."

clap.gif' alt=':clap:'>

kada nam budu bile ukinute vize, jel cemo morati da platimo zdravstveno osiguranje pred put ili da pokazemo povratnu kartu na granicnom prelazu?

Naravno da cemo morati, bez toga nista.

jel si 100% siguran?

meni se cini da hrvati ne placaju nista sa njihovim pasosima.

a takodje ne verujem da ce biti neophodna povratna karta.

Naravno da cemo morati, bez toga nista.

jel si 100% siguran?

meni se cini da hrvati ne placaju nista sa njihovim pasosima.

a takodje ne verujem da ce biti neophodna povratna karta.

pa i oni i mi i svako drugi ko nije EU mora to da ima... drugo je pitanje stepena kontrole. osiguranje je must, ali te verovatno niko za njega nece pitati. povratna karta nije neophodna, ako mozes da pruzis logicno objasnjenje kada i kako mislis da se vratis. u praksi - ako ti je prvi put da ides, verovatno ce te svasta pitati. ako si ranije imao vize, pecate itd. verovatno ce ti, kao i sada, samo pozeleti dobar dan i nista te nece pitati.

heh, imam jednu ideju ...

ako se ovo stvarno desi ... da li ste za to da se organizuje neka novogodisnja poseta horgosu, i onako u fazonu u ponoc predjemo granu bez vize? jeste da bi propala jedna novogodisnja zurka, ali ovo bi bilo super zajebancija, a mogli bi i mediji doci pa da se cuje o KPSu ;) moze ekipa KPS iz Nisa i okoline isto da uradi na bugarskoj grani, a mi idemo na horgos :)

mozda ova tema zasluzuje neku drugu rubriku u akcije i okupkjanja? prebacite ako treba

heh, imam jednu ideju ...

ako se ovo stvarno desi ... da li ste za to da se organizuje neka novogodisnja poseta horgosu, i onako u fazonu u ponoc predjemo granu bez vize? jeste da bi propala jedna novogodisnja zurka, ali ovo bi bilo super zajebancija, a mogli bi i mediji doci pa da se cuje o KPSu ;) moze ekipa KPS iz Nisa i okoline isto da uradi na bugarskoj grani, a mi idemo na horgos :)

mozda ova tema zasluzuje neku drugu rubriku u akcije i okupkjanja? prebacite ako treba

Meni se sviđa ideja  ;D

Ne bih je samo prebacivao u "Akcije i okupljanja" dok je u domenu "može biti a i ne mora" tj. dok ne znamo sa sigurnošću da će da se podigne gvozdena Šengenska zavesa... Ako to bude izvesno, mogli bi da se najavimo Mađarima da znaju da takvi i takvi ludaci hoće Novu Godinu da provode na granici  ;D  <----- a meni se iskreno to mnogo više sviđa od neke žurke... Možemo da napravimo i 4 grupe, pa jedni na Dimitrovgrad, drugi na Evzoni, treći na Kelebiju a čevrti na Vršac  :P

Što se zaključavanja teme tiče, možemo to i odmah, ne moramo da čekamo 2010.  samo nastavite da ubacujete priče kao sa prošle stranice u temu, i biće brzo i bezbolno odrađeno ;D

Aj, nek' nam je sa srećom!

:mrgreen:

Odlicna ideja. Mada sumnjam da ce Bugari biti odusevljeni kada im nagrnemo mi iz Nisa  :)

Ideja je odlicna, ali da ipak mi sacekamo da to bude 100% sigurno da cemo od Nove godine biti bez viza.

• 1 month later...

И да ли ће то да важи од 1. јануара или 1. марта или 1. јуна? :hihi:

И да ли ће то да важи од 1. јануара или 1. марта или 1. јуна?

Dobro pitanje. I ja sam isto to pomislio - čak i ako nam zaista ukinu vize od prvog januara, da ne bude nešto tipa - vize vam zvanično nisu potrebne od prvog januara, ali možete da putujete tek od 1. aprila jer dogovor još nije ratifikovan/verifikovan/nostrifikovan bla bla...

Čini mi se, možda grešim, da je i od potpisivanja sporazuma o ukidanju viza za Rusiju, pa do stupanja na snagu, prošlo neko vreme...

Пошто претпостављам да је то једнострана одлука, онда наш квази-парламент не би требао да је ратификује, већ би била довољна одлука земаља Шенгена. Е сада, како они то међ собом нивелишу - нем појма, али претпостављам да је Европска комисија ту главна, ал' не ржте ме за реч. Дакле, ко зна шта ће ту да испадне на крају. :yok:

Пошто претпостављам да је то једнострана одлука, онда наш квази-парламент не би требао да је ратификује, већ би била довољна одлука земаља Шенгена. Е сада, како они то међ собом нивелишу - нем појма, али претпостављам да је Европска комисија ту главна, ал' не ржте ме за реч. Дакле, ко зна шта ће ту да испадне на крају. :yok:

Nema ratifikacije sa naše strane, ali je procedura sa evropske prilično komplikovana, zahteva saglasnost mnogih tela (Komisija samo predlaže, a Savet ministara usvaja, što zvuči jednostavno, ali da bi Savet to usvojio u praksi mora imati prethodnu saglasnost još nekih tela) - however, ako sve to bude završeno pre 1. januara, stupiće na snagu 1. januara, nema razloga da se nešto čeka - osim ako mi ne uprskamo stvar.

Ja josh uvek ne mogu da poverujem da treba da dodjemo na belu sheng. listu.

Sve tripujem da ce u poslednji cas nesto da se iskomplikuje, da ce trebati nesto da se ispotpisuje, da ce morati neka komisija jos malo da zaseda i sl.  :bang:

Ali dobro, da ne mrachim temu...

Ja josh uvek ne mogu da poverujem da treba da dodjemo na belu sheng. listu.

Sve tripujem da ce u poslednji cas nesto da se iskomplikuje, da ce trebati nesto da se ispotpisuje, da ce morati neka komisija jos malo da zaseda i sl.  :bang:

Ali dobro, da ne mrachim temu...

E, da znas, i ja se isto tako osecam. Nadam se da gresimo i da ce sve biti ok.
  • 1 month later...

odbor ep:ukinuti vize eu za tri zemlje, dijalog s kosovom

Politika - Pre 22 minuta

BRISEL - Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta je danas u Briselu podržao predlog Evropske komisije da se od januara 2010. ukinu vize Evropske unije za državljane Srbije, Crne Gore i Makedonije, i zatražio da se pregovori o tome pokrenu i sa Kosovom, "bez prejudiciranja njegovog statusa".

Kako je agenciji Beta izjavio port-parol Odbora EP Toma Didra, 51 poslanik tog odbora EP je glasao za dopunu predloga Evropske komisije, a protiv je bilo osam poslanika.

Evropska komisija je u izveštaju podvukla da zemlje Zapadnog Balkana mogu računati na ukidanje viza ako sprovedu merila i ispune postavljene uslove.

Spoljnopolitički odbor EP traži da se i BiH i Albaniji "bez diskriminacije" otvore mogućnosti da dođu do "belog šengenskog spiska" EU.

Poslanici EP su saglasni da sva merila moraju biti ispunjena i traže da Evropska komisija vlastima BiH i Albanije pomogne da to postignu.

Ajde sada pitanje za nekog pravnika - znam ja da ima 23 faze dobijanja belog šengena. Mi smo ih prešli oko 20-21.

Fale još zadnjih 1-2 faze.

Kako to ide?

Sada treba Evropski Parlament to da usvoji? Pa onda?

Pomoć!  :D

Ajde sada pitanje za nekog pravnika - znam ja da ima 23 faze dobijanja belog šengena. Mi smo ih prešli oko 20-21.

Kako to ide?

ma nemoj covece toliko da se uzbudjujes :D...

kad usvoje, reci ce nam.....pa valjda imamo i pametnijih stvari oko cega treba da razmisljamo...

ovo je sad samo do njihove procedure i kraj  ;)

Kako to ide?

Pa onda Savet ministara. A u medjuvremenu ce biti ta tehnicka misija Evropske komisije koja ce podneti izvestaj Savetu. Evropski parlament je, i dalje, samo jedna velika pricaonica u ovom momentu i jako je malo verovatno da ce presudno uticati na bilo sta u ovom procesu vizne liberalizacije, kako za Srbiju, tako i za sve ostale. To sto su pozvali na ukidanje viza Albaniji i BIH, samo je parola.

8. oktobar 2009. | 01:47 | Izvor: FoNet

Brisel -- Evropski parlament podržava ukidanje viza za građane Srbije od 1. januara 2010, rekla je Tanja Fajon, izvestilac Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju.

"To je još dovoljno vremena za ministre unutrašnjih poslova koji će dati poslednje zeleno svetlo. Mislim da oni imaju glasanje krajem novembra ili početkom decembra", rekla je Fajonova.Evropski parlament će verovatno predložiti da u isti paket budu uključene i BiH i Albanija, s tim što bi za njih odluka o ukidanju viza stupila kasnije.

Ovo je od danas sa B92, kao da su me čuli kako pitam!  ;D