Jump to content

Featured Replies

Pazi ... na tu cenu ide plus cena prtljaga.

Ako uzimas let Milano-Alicante; Alicante-Fes znaci da ces 4 puta platiti prtljag sem ako ne planirash da nosish samo 10kg rucnog prtljaga sto je meni bilo dovoljno za 2 nedelje Maroka u zimskim uslovima...

Otprilike da ti jeftinije izadje Frankfurt-Fes posto cesh tu platiti prtljag 2 puta.

Ajde, Cruela, nemoj da je ubedjujes vise za svoju varijantu, moja je bolja ;D Sta ima da nosi 30kg prtljaga, pa ide u Maroko, tamo je vrucina :P Inace, ovi pocetni casovi su gratis, uskoro pocinjemo da naplacujemo :)

Inace, koliko sam ja zapazio, kad se ryanairom putuje negde na dalje po Evropi, racunajuci i Maroko, vise se isplati kombinacija sa par presedanja, za nas ovakve, koji smo crna rupa za low cost, nego direktan let.

da li postoji neka low cost u turskoj koja leti za maroko?

klanj:: klanj:: klanj::

posto mi je palo na pamet da idem do istanbula vozom koji je jako povoljan, pa onda da letim istanbul maroko!!!

ima li neko neki info??

hvala puuuno clap

• Author

evo sveze smo se vratili iz maroka i obisli sve sto se moze obici. nigde nismo spavali u hostelima jer su riadi (porodicne kuce pretvorene u tradicionalno uredjeni smestaj) na svakom koraku i dosta jeftini. takodje i hoteli i guesthouses mogu da se nadju povoljno.

npr. u casablanci smo spavali u hotelu majestic koji nije bio nista posebno, ali u centru, uredan, cist (za maroko vrlo vazno jer cesto u budget smestaju posteljina bude prljava), i to je bilo oko 30 evra za dvoje sa doruckom. dakle, kao hostel. u fesu smo spavali po slicnoj ceni, takodje sa doruckom, u centru medine u hotelu bab-%*#&%*#... kod istoimene bab-#&%#(& kapije kog imena sada ne mogu da se setim. bez dorucka je uvek malo jeftinije, ali mislim da se isplati. dorucak je svuda isti - puter, sir, razni dzemovi, hleb i marokanske palacinke njam njam, i naravno sveze cedjeni djus i marokanski caj.

dakle, ako nekom trebaju bilo kakve informacije o projektu "kolima kroz ceo celcati maroko za dve nedelje" - ukljucujuci sta jesti u slucaju dijareje, kako popraviti iskidanu turbinu u sred nedodjije, kako naci svoj riad u sred marakeske medine sa 300.000 stanovnika, kako ubiti zmiju u sahari, kako spustiti cenu tepiha za 70%, kako izbeci zuticu, kako se otarasiti klinaca kad im vec podelite sve olovke, kako jesti bez safrana i sta god drugo vas zanima, pitajte.

osnovno je pravilo, pripremite mnoooogo sitnih dirama, jer na svakom koraku morate nekom nesto da platite :)

Za pocetak nekoliko lakih pitanja: cena i kvalitet dizela u Maroku, konacna cena ferija (brod, takse ...) za auto (koji auto) i po osobi u oba smera? Ukupna km po Maroku i nekoliko tacaka (najjuznija, najistocnija, najvisa...)? Hvala  :)

• Author

sve sama muska pitanja:)

sad cu da uzmem mapu da ti sve kazem.

cena i kvalitet dizela u Maroku:

kvalitet ne mogu da ocenim, pitacu Andrea, ali mislim da smo trosili manje vise normalno ( :?)

cene su jeftine (65-75 euro cents za litar) i sa malim oscilacijama od pumpe do pumpe. ne secam se na kojoj je skuplje, na kojoj jeftinije, ali mislim i da je u Ceuti jos jeftiniji dizel nego u Maroku.

evo nekoliko cifri koje imam, posto sam belezila na pumpama - 100 dirham = 9 eur

355 dirham - 49,31 l

370 dirham - 50,61 l

315 dh - 43,15 l

200 dh - 27 l

konacna cena ferija (brod, takse ...)

kompanija: Acciona Trasmediterránea (brzi feri)

za auto: Land Rover FreeLander (platili smo za nize od 2 metra, ali smo na kraju stavili onu kutiju gore pa je bio visi. Ali nisu pravili problem). za vozilo - 150 evra u oba smera. Zavisi od duzine, visine itd.

Ne znam za ostale kompanije, ali dobra stvar kod ove je sto mozes da se ukrcas u njihov drugi polazak ako npr zakasnis na onaj za koji imas kartu (sto se nama desilo zbog korumpiranih faca na granici)

po osobi u oba smera (Algeciras-Tanger i Ceuta-Algeciras): oko 60-70 evra sve ukupno po osobi u dva smera, u II klasi, koja je takodje super. naravno, kafu, pice, sendvic, placas dodatno. Voznja je oko 2 sata koliko se secam, Maroko je u UK vremenskoj zoni, a Spanija u nasoj, ali na kartama je sve po lokalnom vremenu. Seuta je takodje u spanskom vremenu, iako je "u" Maroku.

Ukupna km po Maroku i nekoliko tacaka (najjuznija, najistocnija, najvisa...): ukupno manje vise (posto nisam sigurna kroz Portugal i Spaniju - 4200-4500 km.

Usli smo kroz Tanger, isli manje vise obalom do Sidi Ifni-ja, i jos koji km juzno do nekih plaza. Zatim smo se vratili u planine (Dades i Todra gorge su fenomenalni!, mnogo interesantniji po meni od obale). Najvisa tacka je bila tu negde u Visokom Atlasu, da ja znam sigurno (bilo je obelezeno), to je bilo 2,700 m, ali mozda je negde bilo i vise samo neobelezeno. Voznja kroz Atlas je fenomenalna, sa divnim pejzazima, medjutim, na velikom delu planina upravo sada marokanci prave puteve. Nije uopste lako voziti, posebno sto je nama jedan dan pala kisa i grad, reke se izlile, rupcage pune vode i kamenja, potpuno smo unistili auto. Inace na toj destinaciji (od Todra gorge do Fesa, mislim) ima dva puta i mislim da smo mi izabrali gori, definitivno. Ako ti budu trebali ti detalji, naci cu.

Najistocnija tacka je Mhamid, sto je ujedno i poslednje selo do granice sa Alzirom. Odatle smo dzipom vodica isli jos 3 sata dublje u Saharu, buduci da je tu tek pocetak. Kola smo ostavili u Zagori kod vodica.

Cena "izleta", preporucicu jer je bilo fenomenalno - odlazak popodne, nocenje u satoru ili van, kako volis, odlicna vecera, dorucak, jahanje kamila, pesak, skorpije, zvezde, zmije, njihov prevoz i povratak ujutru - 60 evra po osobi (naravno, osim na benzinskim pumpama SVAKA cena je podlozna pregovorima), velike divne dine. Ako nekom bude trebao broj, pitajte.

Eto za pocetak toliko.

:mah:

ps - tesko se nadju novija izdanja mapa tako da putevi nisu bas verodostojni

hej Golosina,

Svaka cast za organizaciju putovanja clap

Letim 26 jula za Casablanku, zanima me preporuka za smestaj bicu tu do 1 avgusta, onda za Rabat do 15. Da rezervisem nesto preko neta od hostela, ili imas neki drugi savet. Kakvi su ti riadi, i guesthaussi, treba mi nesto gde je cena pristojna? da li cu naci nesto slobodno kada dodjem u Casablanku i idem na nevidjeno ili mi je bolje da rezervisem preko neta??!

Kako se krecu cene, tipa sok, klopa itd?

A prevoz Casablanca-Rabat imas li neki info koliko je povratna basom, vozom, svejedno!

tnx, puno pozdrava

PS.Stavi neke fotke da gledamo  ::arabia::LOLLL:

• Author

mi smo (zbog vize i zato sto smo u svakom gradu bili uglavnom po jednu noc) imali skoro sve rezervisano - da ne gubimo vreme na trazenje. negde, medjutim, nismo i morali smo da trazimo na licu mesta, a to nije ni najmanje tesko jer su, npr, kad udjes u medinu riadi na svakom koraku. ima ih od npr 7 evra za noc, sa zajednickim kupatilom, do 60 sa djakuzijem u sopstvenom kupatilu. ponuda je ogromna. cak i u manjim mestima ima sigurno barem 3,4 hotela/riada itd.

sto se kazablanke tice, hotel iz lonely planeta koji smo rezervisali (oued dahab) imao je prljavu posteljinu i smrdeo na vlagu i onda smo na brzinu nasli drugi - majestic, 3 zvezdice, u centru, dorucak, frizider, klima, kupatilo, topla voda (uvek pitaj da li imaju!!!), oko 30 evra za dvoje za noc. nemoj da se opterecujes da moras da rezervises preko neta jer ces lako naci na licu mesta, s tim sto ako teglis neki prtljag nije bas zgodno da setas okolo i trazis. preporucujem iskljucivo centar jer su i rabat i kaza ogromni gradovi, a cene smestaja su stvarno smesne.

u rabatu smo spavali u hotelu splendid, ulica Ghazza, super lokacija i ok hotelcic za manje od 20 evra za dve osobe bez dorucka.

sto se klope tice.. u medinama je dosta jeftino, ali i prljavo (mada je verovatno i u boljim restoranima higijena na nezavisnom nivou). npr - djus od cedjene narandze krece od 30 centi. vecera za dvoje u lepom restoranu je uglavnom 7, 8 evra ako se deli jedna porcija, sto je cesto dovoljno. buduci da smo nekoliko noci proveli sa dijarejom i povracanjem, preporucujem sto vise kuvane hrane umesto salata koje nemam pojma da li uopste peru. jaja izbegavaj. mada je dozivljaj jesti palacinke u sred medine, stvarno je sve uzasno prljavo i to nije pitanje razmazenosti i prenemaganja vec zdravlja. obavezno ponesi lekove za dijareju itd! kafe su po pola evra otprilike. sve zavisi gde. ima i puno pekara u francuskom fazonu tako da mozes da nadjes neko pecivo za low budget hranu, a mc donalds je bogami bas skup :eat:

u sustini nije skupo mada sam ja stalno imala utisak da kad vide turiste odvale neku cenu, i da je za lokalce  mnogo jeftinije.

sto se voza i busa tice stvarno nista ne znam :102: osim da nigde nisam videla prugu, mada imaju :)

ako stagod jos treba, pitajte :)

uh Golosina

ti si SJAJNA!!! clap clap clap

Hvala na detaljnim informacijama, imam jos neka pitanja, ali prvo cu ovo tvoje jos jednom iscitati!

BIcu u Casablanci 4-5 dana, pa bas i ne bih da dajem 15e za noc, ako moze da se nadje jeftinija varijanta ja bih to.. preko hostels.net sam nasla najeftiniji hostel u Kazi za 18e, pa sam pomislila da mozda oni na sajtu i nemaju sve hostele ubacene u bazu. ti si mi prvi dokaz za to, jer kazes da se od 18e moze naci dosta povoljnije..

mislis li da mozemo neki riad rezervisati na licu mesta kad dodjemo za neku cenicu od 10e recimo!?

a za cene, pa verovatno ih odvale vece kad vide turiste :D

jel ima turista puno i kakva je bezbednost? jel gledaju neobicno na turiste??!:)

da li postoji neki grad blizu Kazablanke i Rabata, a da bude zanimljiv da se vidi!?

koliko treba vremena od Kaze do Rabata basom?

kako ste vi isli, kolima jel tako??

hvala i punoooo pozdrava :party:klanj::

Ha ha hvala na informacijama za muska pitanja. Necu te pitati sta se desilo sa turbinom mada me zanima :? Doci se na red i zenska pitanja posto nasa ekspedicija za Maroko kako stvari stoje ce brojati 5 devojaka i 3 momka. Gorivo i feri su najvece stavke pa nas to najvise i zanima. Nasi auti su malo veci i mnogo mi znaci informacija da ne prave problem na feriju za visinu, posto oba dzipa imaju krovne nosace sa gomilom stvari.

Ako nemas sta posebno da radis u Kazablanci 4 dana nemoj gubiti vreme na nju uopste. Dovoljno ti je jedno prepodne da bacish pogled na dzamiju Hassana II i to je to... Rabat naravno preporucujem iz sveg srca ali 2-3 dana tamo je sasvijm dovoljno. Obavezno ponesi neku studentsku karticu posto je ulaz u dzamiju poprilicno skup. 12eura je redovna cena, 6eura za studente.

Jedino u Marakesu ne mozesh bez rezervacije u Riad posto su puni do kraja. Sto se ostalih gradova tice uvek je svuda bilo mesta gde god smo zakoracili. 15eura za dvokrevetnu sobu bez problema... doduse Sloba i ja smo se stalno cenjkali pa smo dobijali sobe za 10 eura za nas dvoje.

;D

Treba sat vremena vozom od Rabata do Kaze. Marokanska zeleznica je jedna od najboljih kojima sam se u zivotu vozila, uporedicu je sa evropskim zeleznicama. Golosina nije videla pruge zato sto ih ogradjuju posto planiraju da puste one ultra brze vozove.

Ako vam je do kupanja idite u Mohamediu. Kenitru zaobidjite u sirokom krugu. Fes obavezno... mislim da sam provela ukupno 15-tak dana u Fesu. Meknes je odlican za popodnevnu setnju pa ujtru mozete za Volubilis... Pa tu su planine, obavezno pustinja... ja sam bila u pustinji 1.8. jeste vrucina ali je vazduh suv tako da je podnosljivo.

Sto se tice povracanja i dijareje preporucujem kutiju probiotika pre polaska. Nismo imali nikakvih problema a mislim da je Sloba jeo sve sto je video! :D

Tnx Cruela :D

bicemo od 1-15 na kampu u Rabatu, a ovo pre i posle je na nama da odlucimo sta zelimo da vidimo! ja bih Fes, posto svi pricaju da je sjajan! sto se tice smestaja strava, onda necemo bukirati nista preko neta, pa cemo na licu mesta :D to mi je u sustini bilo i najvaznije pitanje,

a sto se tice zeleznice, wau nisam znala da je tako extra!

osim marokanskih palacinki jel ima jos neko njihovo tradicionalno njami jelo koje ne treba zaobici?!:DDD :eat:

cmox svima :mah:

Tanzin, Kus-kus, harira supa (moje omiljeno), obavezno se obeznanite od soka od pomorandzi, kaktus voce, urme, probajte sva predjela ako ste ljubitelj povrca....

drugim recima jedite sve sto vam ponude... kuhinja je fenomenalna

;D

ljudi, hocu i ja u kazablanku...ima li neki povoljan let, voz, bus...  clap.gif' alt=':clap:'>

hvala...

ih, pa verovatno zato sto su svi culi za Kazablanku, ja sam prva mislila da je glavni grad..hehe..mada iz postova puno ljudi sam shvatila da postoje mnogo lepsi gradovi u maroku, ali valjda ljudi se uvek zakace za ono sto im je poznato..

::arabia:

Zato sto imam prijatelja tamo kog nisam videla 100 godina... Sada sam nasla malo slobodnog vremena ....Inace, cene letova nikako ne mogu da nadjem... Sta da radim?

Nema ti druge, pravac Brankov most! Kako to ne mozes da nadjes cene?! Odes lepo na sajt neke aviokompanije, ukucas datume i mesta odakle dokle mislis da letis letis i izadje ti lepo cena leta, ako ga ima. A cene se mogu traziti i u nekoj od agencija koje se bave prodajom avinoskih karata.

Samo me ti zezaj kad nemam pojma. Nisam imala predstavu da su avionske karte tako jeftine kao sto pricate. I odakle je taj Rayanair? Kako da kupim kartu ako nemam karticu?

• Author

www.ryanair.com, ja kada nisam imala karticu, lepo uplatim drugaru ili drugarici pare, ili im dam evrice a oni plate umesto mene. ma sigurno ces se snaci. na sajtu rajana imas odeljak destinacije gde tacno lepo vidis sta i gde i odakle leti. ako do grada od kog imas let ne leti nista iz naseg okruzenja, do tog grada ces najverovatnije moci da stignes preko www.wizzair.com, polazak iz budapest ili timisoara. lepo similiras kupovinu karte i cene ce ti se predociti.

lep provod u maroku :)

• Author

Zasto Kazablanka?

Moracu da napisem jedan hejterski putopis o Kazi

:hihi:

U pravu je Cruela... vredi otici samo zbog Hasana II dzamije. To je nesto fenomenalno.

• Author

Znaci ja moram da odem u budim pa odatle da letim za maroko? jel nema nista iz bg-a?

ima, ali cene...... uh uh :yok:

a, da, cini mi se da ni iz budimpeste ne mozes bas u maroko, vec samo do grada iz kog ces posle u maroko  teg

npr frankfurt, milano, barsa...