Jump to content

Featured Replies

Imam ja, ali su www.elong.net i www.hrs.com pametniji od mene :) Bez sale, za hotele u Kini, ova dva sajta su zaista odlicna - s tim sto prvi nudi (kao i www.ctrip.com) i kupovinu avionskih karata sa polaskom iz Kine, u druge kineske gradove ili ako im se putuje malo po regiji - a ima sta da se vidi. Lokacija i nije suvise bitna, ionako se u Pekingu svuda ide taksijem, pre gledaj da je mesto cisto (i novo, puno je takvih).

Surfovanje dosta teško ide u Pekingu, ja poslah bar 50 poruka preko CS/HC-a, ali su svi bili već bukirani :) Hotela ima gomila i uglavnom izgledaju veoma lepo. Mislim da tvoji roditelji mogu računati da će smeštaj u pristojnoj dvokrevetnoj naći za 10 evra po osobi - toliko je barem bilo 2007, mada je moguće da su cene skočile od Olimpijade.

Krevet u hostelskoj spavaonici je bio 6,5 - 7 evra, najjeftinija varijanta, a dvokrevetne su nešto skuplje. Mi smo pronašli smeštaj u dvokrevetnoj za, ako se ne varam, 5 evra po osobi, tako što smo se nagodili sa vozačem rikše da nam on pronađe smeštaj, a mi ga nagradimo sa 10 juana (1 evro). Tako da, može i za 5 evra, ali tome prethodi veoma komplikovan komunikacioni proces i dosta traganja.

Preporučujem da uzmu hotel u Hutongu, iako svuda može da se stigne taksijem - ipak je lepše kad možeš da izađeš da prošetaš u bilo koje doba dana ili noći, i odmah si u centru zbivanja :) Hutong je posebno živahan predveče. Ima ih više, ne sećam se kako se naš zvao.

Inace kako funkcionise taxi tamo, prepostavljam po principu dogovora sa vozacem.

Nipošto. Pred Olimpijadu su u Pekingu svi taksiji dobili fiskalne kase, koje su povezane sa taksimetrom. Na kraju vožnje, kasa-taksimetar sama izbaci račun, koji je na kineskom i engleskom, u boji, sa nacrtanim malim taksijem i velikim THANK YOU, tako da nema zabune, a ni prostora za proizvoljno određivanje cene.

• Author

Jel to dobro ili lose po pitanju cena taxi-a ?

Recimo koliko bi (otprilike naravno) kostala celodnevna voznja po par bitnih mesta za videti u pekingu.Moji ostaju samo jedan dan, pa bar nesto da vide.

Pa znas kako, taksi nije skup generalno, od aerodroma do centra (2nd Ring) ti je reda velicine 1000 dinara (oko 100 juana), a neke normalne destinacije po gradu su 150-300 dinara. Tesko ide iznad toga, posebno ako ne putujes preko nekoliko prstena. Medjutim, mene iskreno malo brine ta varijanta sa samo jednim danom boravka - iz taksija nece videti mnogo, dakle treba izaci i prosetati se, a opet sva ta mesta su doslovce ogromna i potrebno je zaista puno vremena - Zabranjeni grad, Hram neba, Letnja palata, trg Tiananmen, just to name a few... Za jedan dan, apsolutno nemoguce.

Ne preporucujem tu varijantu sa dnevnim iznajmljivanjem jer ce se desiti jedna od dve varijante - ili ce naci nekog divljaka i imace na kraju problem sa placanjem, ili ce bezveze placati cekanje. Kazem bezveze, jer taksija ima koliko hoces i mozes da ih zaustavis uvek i svuda, a posebno u okolini tih turistickih atrakcija. Ako bi posetili ova mesta (minus Letnja palata, za to stvarno nema vremena), i to sa aerodroma i nazad na aerodrom, sve zajedno taksi bi izasao ja procenjujem na izmedju 3 i 4 hiljade dinara (odnosno do 400 juana) - nikako vise od toga. Jeftinija varijanta je Airport express (voz) sa aerodroma do metroa, i potom metro recimo do Tiananmena. To bi kostalo 25+2 juana po osobi u jednom pravcu, a ako idu u vreme spica svakako je mnogo brze.

Inace, cena taksija je valjda 12 RMB za start u koji je ukljuceno nekoliko kilometara + 2 RMB za svaki sledeci km. NIKO ne govori engleski ili ga govore jako jako lose - bilo bi vrlo korisno da imaju na papiru napisane na kineskom destinacije koje ih zanimaju. Jedina situacija kada ces platiti vise nego sto pise na taksimetru, i to za 10 RMB, jeste kada ides na aerodrom i sa njega, jer putnik placa i putarinu za Airport Expressway.

• 4 weeks later...

Da li je u Kinu bolje nositi evre ili dolare ?

Svejedno, ionako ces i jedne i druge menjati u juane. Mozda Kinezi malo vise "prepoznaju" dolar, ali nije ni evro bas retka zverka... Mislim da je lakse dizati cash sa bankomata (kurs je sasvim ok), nego menjati gotov novac. Bankomata ima svuda, a menjacnice koje ne deru za proviziju nisu toliko cesta pojava.