Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...

evo ja sam dosao pre neki dan iz rusije pa mogu da dodam i moje iskustvo :)

bio sam 2 nedelje a registraciju sam izvrsio u hostelu u sankt petersburgu......ja sam pokusao da ih ubedim da to meni ne treba tj da moraju sami da me prijave jer oni imaju "Visa reg service" ali kako nisam mogao odlucio sam da ih platim (700RUR) i oni su mi dali jedan dodatni papir koji je delovao prilicno bedno ali je imao neki pecat......na granici sam dao pasos i migracioni list i kako je nesto dugo gledala (valjda spisak kome treba vize) ja reko "da li vam treba registracija?" a ona me je samo bledo pogledala i rekla "ne" lupila pecat i to je to....dvojici likova koji su bili samnom u hostelu su zadrzali registraciju na pasoskoj kontroli......

Nije registracija nego migraciona karta to sto su im uzeli.

Nema nekog odredjenog pravila. Nekada uzimaju, nekada ne, nekada uzmu pa je bace u smece na lice mesta.

Na aerodrom su vece sanse da uzmu migracionu kartu nego kada se granica prelazi vozom u gluvo doba noci.

Naravno Kanadjanima, amerima i ostalim zapadnjacima uzimaju a nama manje :mah:

Zdravo svima!

Ja opet imam neka pitanja, pa se nadam da vas necu previse udaviti  :maddd:

Tim pre sto je verovatno neko pre odgovorio na to pitanje, ali ja imam taj problem da ne kapiram terminologiju, odnosno kako se zove koji od onih papirica i dokumenata... :?

Kao prvo, kad sam putovao u Rusiju nekad pre, u avionu su nam davali neki papiric koji treba da se popuni s leve i desne strane. Da li se to i dalje radi s obzirom na to da nam viza nije potrebna... (imam crveni pasos)

Isto tako, zanima me da li treba tamo da se prijavljujem ako ostajem samo 3-4 dana. Bicu verovatno u nekom hotelu...

Hvala unapred svima!!!

Bez obzira sto nam je viza ukinuta te stvari ostaju.

Papiric je migraciona karta koja se i dalje popunjava, pa jedan deo ostaje tebi.

Registracija i dalje ostaje. Po zakonu i dalje mora da se registruje posle 3 dana.

Ako ostajes 3-4 dana i ne treba da se registrujes.

Ali ako ostajes u nekom hotelu oni bi trebalo da te automatski registruju i naravno ne bi trebao nista dodatno da platis. Ali neki hoteli dodatno naplacuju to.

Takodje mozda hotel u kome odsednes i koji te registuje nece da ti stavi nikakav dokaz o registraciji u migracionu kartu - tipa pecat i datum.

To se rasirena praksa tako da ne brines. Ako te neko pita za to (a male su sanse) objasnis da si odseo u tom i tom hotelu i da ti nisu stavili pecat.

Hvala, geoplans!!!  :spot:clap.gif' alt=':clap:'>

Samo jos jedno glupo pitanje  ;D

Zar se na toj migracionoj karti nisu pisali broj vize (ili vaucera) i ko nas je pozvao, sto nam sad ne treba?  :?

Na migracionoj karti postoji mesto gde treba da se upise broj vize ali naravno to sada ne treba da se popunjava.

Ja licno to nikada nisam ni popunjavao ni ranije kada je viza bila potrebna, ni kasnije kada su bila pozivna pisma i nikada nije bilo problema.

Migracionu kartu popunjavam ovako: prezime, ime, pol, datum rodjenja, drzavljanstvo i broj pasosa. Potpis i to je to.

Takodje je bitno da se podvuce ono "svrha putovanja". Tu treba staviti "privatno", najbolja varijanta.

Takodje ima i ona rubrika "vreme boravka od - do". Tu nikada ne stavljam nista, jer "od" imaju dole pecat ulaska u Rusiju a "do" uvek kazem u stilu pa nisam siguran koliko ostajem 5 ili 30 dana :?

Trik je da se migraciona karta popuni na ruskom i ciricom naravno.

Nekoliko puta mi je milicija trazila migracionu kartu na uvid i to kada sam bio sa nekim drugim strancima.

Oni su obicno i bili razlog radoznalosti milicije jer su ovako ili onako privlacili paznju.

Kada vide moju migracionu kartu popunjenu na ruskom rekacija je  :) a kada vide ovim drugima reakcija je :x

E, imam jos jedno pitanje...  :-[

Pitanje je mozda malo opstije od teme o Rusiji, ali pitacu ovde.

Kako se najjeftinije i najbezbolnije kupuju avionske karte? Odnosno, da li je svejedno da li je Jat ili Aeroflot, da li se kupuju u agenciji ili direktno kod njih... I druge male tajne velikih putnika, kako bi se proslo sto jeftinije  :D

Cene Aeroflota i JAT-a su podjednake. Medjutim, razlika se javlja zbog toga sto Aeroflot bazira cene karata na dolaru, a JAT na evru, pa od konkretnog dnevnog kursa zavisi gde ce biti jeftinije. Kako je dolar trenutno slab, pretpostavljam da je Aeroflot jeftiniji. ;)

ja sam kupio u maju za kraj juna kartu preko aeroflota za 225eu a tada je kod jata bilo oko 260eu (ovo su sve cene preko interneta kad kupujes inace je valjda jo 10-20eu izdavanje karte) i onda kada sam posle 10ak dana pogledao opet, u tom trenutku je dolar bio jos slabiji nego kad sam ja kupio ali bi tada karta ukupno bila oko 240eu....aeroflot obracunava u dolarima ali kad padne dolar mnogo onda povecaju cenu (ili sam ja jednostavno ubo neku promociju) :) ......

jes da aeroflot ima losija vremena letova (za nas koji letimo za moskvu) ali ja sam alergican na jat a uz to su biti i dobro jeftiniji ;)

A gde kupujete karte? Je l' treba izbegavati turisticke agencije i kupovati direktno kod avioprevoznika ili njihova provizija nije znacajna?

A gde kupujete karte? Je l' treba izbegavati turisticke agencije i kupovati direktno kod avioprevoznika ili njihova provizija nije znacajna?

ja imam mastercard pa sam kupio direktno na sajtu to ti je najjeftinije......agencije mislim da uzimaju 10ak a kontretno za jat je najskuplje kupovati u njihovim poslovnicama jer naplacuju taksu za izdavanje karte (mislim 20eu)

Aeroflot svoje cene bazira na dolaru pa cim dolar padne oni povecaju cenu - tako da su tesko na gubitku.

JAT kartu zadnji put sam kupio preko agencije i nije bila nista skuplja vec onoliko koliko je i bila na JAt sajtu.

JAT slece malo ranije u Mosku ali Aeroflot daje bolji rucak.

Za Moskvu leti i MONTAVIA  - ne znam kakva je situacija trenutno.

Prosle godine su imali let iz BG samo subotom u podne ali su bili jeftiniji i davali su neke bolje mogucnosti u pogledu vazenja karte i menjanja datuma. Tim letom najvise idu nasi ljudi koji rade u Moskvi a takodje su imali i let za Soci.

Ko uopste leti za Soci?

Da li je to Montavia ili Gazpromavia? Prosle zime sam video na aerodromu da ovaj let postoji, ali kad sam pokusao da se raspitam na salterima na licu mesta, svi su nesto slegali ramenima - i Rusi i Crnogorci. Na sajtu Gazpromavia-e se uopste ne spominje Beograd.

Zna li iko da li je to stalna linija, a ako jeste, kojim danima su letovi, gde se mogu kupiti karte i koliko kostaju?

Ko uopste leti za Soci?

Da li je to Montavia ili Gazpromavia? Prosle zime sam video na aerodromu da ovaj let postoji, ali kad sam pokusao da se raspitam na salterima na licu mesta, svi su nesto slegali ramenima - i Rusi i Crnogorci. Na sajtu Gazpromavia-e se uopste ne spominje Beograd.

Zna li iko da li je to stalna linija, a ako jeste, kojim danima su letovi, gde se mogu kupiti karte i koliko kostaju?

http://www.montavia.com/html/kontakt.htm a mislim da lete samo subotom

Isao sam prosle godine jula za Mosvku Montaviom.

To je Gazpromavia pod drugim imenom. Caj  je i karta bila "Gazpromavia" sa planetom Zemljon na prednjoj strani.

U Moskvi slecu na Vnukovo aerodrom.

Ne znam kakva je situacija sada ovaj njihov sajt je vec dve godine "u izradi". Imali su poslovnicu u Admirala Geprata u BG, tu se kupovala karta.

Kod njih je bila pogodnost da je povratni let mogao da bude kada god hoces u toku 6 meseci i datum polaska je mogao da se menja, i sve to bez dodatne naplate. Ovi drugi sve to dodatno naplacuju.

E ovako... ja kupio kartu u Jat-u... biću u Rusiji od 13. avgusta do 2. septembra, uglavnom na relaciji Moskva - Piter, ali prihvatam i sve sugestije za skretanje sa tog puta... jedino što nemam vremena da idem u azijski deo Rusije ovaj put. :)

Ako će još neko biti u blizini u to vreme, neka se javi! :)

• 1 month later...

Pozdrav svima, idem sluzbeno za Rusiju u oktobru na 9 dana, ali realno cu imati 2 nepuna dana za Petersburg i 3 puna za Moskvu. Moze li se napraviti neki raspored za ovako kratko vreme a da se vidi bar minimum onoga sto nikako nije za propustiti ?? Svaka sugestija/savet bi mi znacila.

Da, sem ta tri cela dana u Moskvi imacu i 3 veceri, ono, od 18h pa na dalje.

Izvinjavam se, ova tema mi je delovala najpribliznije, ali evo, otvorih novu - preciznu :)

Велики поздрав свим члановима форума!

Идем у Русију,Санкт Петерсбург,1. октобра и бићу тамо месец дана.Имам једно питање,у вези попуњавања миграционе карте.Пошто још увек не знам тачну адресу на којој ћу боравити (знаћу је вероватно ових дана,јер пријатељица оданде ми тражи стан),да ли адресу уопште и треба уписивати у миграционој карти?Или се то тамо не пише,већ се само региструјем,оно у року од 3 дана?Јер,откуд знам,да ли ће тај који ми буде издао собу хтети да ме региструје,и на којој ћу адреси бити пријављен.

Негде сам раније овде прочитао да је боље подвући оно - приватно путовање,значи то да обележим или оно - туристичко?

Хвала унапред,и свима све најбоље желим! :)