Jump to content

Featured Replies

Posted

Čuo sam nedavno priču da se u vozovima Železnica Srbije mogu prevoziti bicikli kao besplatni prtljag ako se rasklope. Dođem, rasklopim bicikl, a kondukter kaže, plaća se svakako, i to nekih 280 dinara.

Ok, sa kondukterima se uvek može dogovoriti za neku manju cenu, ali me zanima da ne bih morao da se dogovaram, koja su pravila?

Dakle, ima li neko pojma da li cena prevoza zavisi od dužine puta, i da li je ikome pošlo za rukom da bicikl preveze kao besplatan prtljag?  Ako nije, ne vidim zašto bih uopšte rastavljao bajk.

:mrgreen:

P.S. pokušao sam da nađem temu na FB forumu, ali je nema. Ne zanimaju me vozovi sa furgon vagonima, nego obični, najobičniji međugradski vozovi.

Na freebiking mailing listi generalno imaš mnogo više materijala nego na forumu (forum je tek otprilike prošle godine postao popularnij od mejling liste). Zato ti preporučujem da malko pretražiš http://groups.yahoo.com/group/freebiking/messages. Nećeš naći nikakav konačan i definitivan odgovor (a takav verovatno i ne postoji obzirom na sve što znamo o organizovanosti ovdašnje železnice), ali ćeš naći dosta diskusije  :fool: i verovatno i po neki zanimljiv hint.

I, da, sad vidim, i ovih dana se vodi(la) jedna slična diskusija, pa možda tu piše nešto novo.

Probaj na ovom forumu da postavis temu

http://www.cikloberza.com/forum/index.php?sid=c4a1c6f7f382faf4f08e712439d06b86

forum je bolji i opsirniji od freebiking-a......

Mada, ako izaberes voz kada nije guzva i rasklopis bajk mislim da ces moci bez problema da ga prevezes....i ako treba da das kondukteru par kinti sumnjam da su skupi (100-200 din).....

Takodje imas i opciju da rasklopis bajk, uvijes ga u foliju i posaljes postom tamo gde si krenuo, mada mislim da je ovo skuplja varijanta i otpada ako ides van Srbije...

• 3 months later...

Mogu da ispricam iskustvo jednog momka koji je pre

2 nedelje putovao sa mnom u vagonu.

Daklem, bicu precizan kakva je bila situacija...

Voz je Novi Sad-Beograd, polazak u 7h izjutra,

voz je onaj sa plavim plasticnim sedistima, ima dosta mesta za prolaz,

u vagonu je bilo ukupno 10tak ljudi.

Kada je kondukter usao i pitao za kartu, momak sa biciklom je

rekao da nema kartu i odmah krenuo u medjuprostor izmedju vagona,

za njim je otisao kondukter, momak je izvadio novcanik, platio mu ustaljenu tarifu

bez pisanje karte (mislim da je 70tak dinara za putnicki voz),

cuo sam da ako das 100din, kondukter ti cak vrati kusur :))

sve se zavrsilo veoma brzo, video sam kroz staklo vrata,

momak se vratio posle 10tak sekundi, znaci da mu nije prvi put

da to radi. Korupcija na delu, ali itekako funkcionise u nasoj zeleznici.

Pozz

• 3 weeks later...