Jump to content

Featured Replies

jel to sigurno?

ja koliko sam shvatio od prosle godine, od kad su francuzi bili predsedavajuci, savet ministara vise nema tu moc da sam donosi odluku, vec to mora biti potvrdjeno i u parlamentima zemalja clanica sengena...s tim da je dovoljna prosta vecina zemalja da bi odluka postala pravno validna...neka me neko ispravi ako gresim?

Mislim da se ne moze cekati da sve zemlje pojedinacno potvrde to u svojim parlamentima jer bi to bio strasno dug proces i gotovo uzaludan. Sigurno je da odluka stupa na snagu onda kada je potvrdi savet ministara, sto naravno ne znaci da ce bas svaka zemlja na aerodromu da te pusti bez problema. Sad, mozda ja gresim, ne znam.

Mislim da se ne moze cekati da sve zemlje pojedinacno potvrde to u svojim parlamentima jer bi to bio strasno dug proces i gotovo uzaludan. Sigurno je da odluka stupa na snagu onda kada je potvrdi savet ministara, sto naravno ne znaci da ce bas svaka zemlja na aerodromu da te pusti bez problema. Sad, mozda ja gresim, ne znam.

hhehehe ko ne moze cekati, mi ili oni  :)?

oni svakako mogu, a oni i odlucuju...mi smo za njih ukinuli vize...

voleo bih da me neko ispravi, ali o ovome se vodila rasprava prosle zime u medijima, i bas je u tome i bio problem, jer je to mnogo produzavalo proces skidanja sa shengena....ali potpuno sam siguran da se to dogodilo, da je bila prica u medijima, i da je bilo na inicijativu francuske, koja je tad bila predsedavajuca EU...

samo ne bih voleo da se svi iznenade ako se pojavi informacija- savet ministara EU odobrio stavljanje srbije na beli sengen, jos samo da to potvrde parlamenti zemalja clanica, i sve ce biti ok..ali nista ne brinite, ne morate da cekate sve da odobre, samo prosta vecina, znaci jedno 12-ak hehheheh

Bez nervoze, malodusnosti i razocarenja. Tacno je ono sto je naveo Meelosh. Dakle, ne treba svaki parlament da glasa o tome, vec se odluka donosi na sednici Saveta ministara EU nadleznih za unutrasnje poslove i pravdu. Cini mi se da je ta sednica negde oko prvog decembra, kada se donosi zaista konacna odluka. A sve ide ka tome da ona bude pozitivna  ;)

Hm, znam da ce se od ovoga dici kosa na glavi vecini clanova ali ipak:

da li je sa BORAVISNOM I RADNOM DOZVOLOM na period od 9 meseci izdatom od strane Kraljevine Svedske dozvoljeno putovati u Poljsku i koliko je moguce zadrzati se? U ministarstvu zagranicnom RP spominju vizu tipa C,D a na vizi ne stoji nikakav tip. Takodje, da li je i kakva situacija i sa boravisnom(turisticnom) dozvolom u istom slucaju? Putovao sam i kratko boravio u Austriji (na povratku u domovinu) sa prvom gore navedenom bez ikakvih problema.

Unapred hvala, izvinjenje(ukoliko nije mesto za ovakvo pitanje) i veliki pozdrav!

Hm, znam da ce se od ovoga dici kosa na glavi vecini clanova ali ipak:

da li je sa BORAVISNOM I RADNOM DOZVOLOM na period od 9 meseci izdatom od strane Kraljevine Svedske dozvoljeno putovati u Poljsku i koliko je moguce zadrzati se? U ministarstvu zagranicnom RP spominju vizu tipa C,D a na vizi ne stoji nikakav tip. Takodje, da li je i kakva situacija i sa boravisnom(turisticnom) dozvolom u istom slucaju? Putovao sam i kratko boravio u Austriji (na povratku u domovinu) sa prvom gore navedenom bez ikakvih problema.

Unapred hvala, izvinjenje(ukoliko nije mesto za ovakvo pitanje) i veliki pozdrav!

odobrenim boravkom u Svedskoj imas pravo na boravak u bilo kojoj schengen zemlji (pa i Poljskoj) i to koliko hoces u tom periodu (u tvom slucaju 9 meseci)

boravisna dozvola je "jaca" od viza tipa C i D tj imas vece privilegije

Nije tacno da mozes da boravis koliko hoces. Boravisna dozvola izdata od strane jedne drzave clanice sengenskog sporazuma zamenjuje Sengen vizu tipa C kada se putuje u ostale drzave clanice. Dakle vazi standardno pravilo maksimalno 90 dana u okviru 6 meseci. Medjutim u praksi nema kontrola na granici niti udaranja ikakvih pecata pa i ne moze da se utvrdi koliko dugo si ti bio tamo.

Nije tacno da mozes da boravis koliko hoces. Boravisna dozvola izdata od strane jedne drzave clanice sengenskog sporazuma zamenjuje Sengen vizu tipa C kada se putuje u ostale drzave clanice. Dakle vazi standardno pravilo maksimalno 90 dana u okviru 6 meseci. Medjutim u praksi nema kontrola na granici niti udaranja ikakvih pecata pa i ne moze da se utvrdi koliko dugo si ti bio tamo.

Da li je to i odgovor na drugo postavljeno pitanje u vezi istog putovanja ali sa boravisnom-turistickom dozvolom Kraljevine Svedske?

Pa ja prvi put cujem za tu boravisnu-turisticku dozvolu. Boravisne dozvole se izdaju za posao, studije, spajanje porodice i slicne stvari a za turisticke svrhe se daje sengen viza. Pojasni malo tu boravisnu-turisticku dozvolu.

Pa ja prvi put cujem za tu boravisnu-turisticku dozvolu. Boravisne dozvole se izdaju za posao, studije, spajanje porodice i slicne stvari a za turisticke svrhe se daje sengen viza. Pojasni malo tu boravisnu-turisticku dozvolu.

kao prvo , na vizi izdatoj od KS nigde ne stoji da je Sengen(valjda se podrazumeva, navodim samo cinjenice), drugo: u zaglavlju vize pise uppehållstillstånd(boravisna dozvola)- a u tipu vize pise uppehålls och arbetstillstånd(boravisna i radna dozvola). Sada, kada se prijavite za posetu rodjaku, prijatelju i sl dobijete i u dozvoli vam pise samo uppehållltillstånd(boravisna dozvola). Da li sa tom dozvolom se moze putovati u Poljsku i zadrzati se nekoliko dana?

Nadam se da sam barem malo pojasnio i izvinjavam se ako sam dosadio.

kao prvo , na vizi izdatoj od KS nigde ne stoji da je Sengen(valjda se podrazumeva, navodim samo cinjenice), drugo: u zaglavlju vize pise uppehållstillstånd(boravisna dozvola)- a u tipu vize pise uppehålls och arbetstillstånd(boravisna i radna dozvola). Sada, kada se prijavite za posetu rodjaku, prijatelju i sl dobijete i u dozvoli vam pise samo uppehållltillstånd(boravisna dozvola). Da li sa tom dozvolom se moze putovati u Poljsku i zadrzati se nekoliko dana?

Nadam se da sam barem malo pojasnio i izvinjavam se ako sam dosadio.

Svaka dozvola (radna,boravisna) koja ti daje pravo na boravak u jednoj zemlji,daje ti pravo da boravis u svakoj drugoj clanici sengen sporazuma. To sto ne pise sengen,nema veze...

ma ima da moze, zato nam se pridruzite 14.11. na Trgu Republike  :LOLLL:

Projekat: 5 do 12

Uzmi pasoš u svoje ruke i kreći se slobodno po Evropi!

Pokažimo Evropi da imamo dobru volju, okupimo se u 11.55 na Trgu Republike 14.11. i spremimo se za bezvizno putovanje u Shengen zemlje:

1.TRIKOVI  ZA JEFTINA PUTOVANJA, 14.11. u 11.55 h tribina na kojoj ćemo vam otkriti trikove o snalaženju po Evropi-kako naći jeftin smeštaj, šta su to hosteli, couchsurfing, low cost avio kompanije...Učestvuju svetski putnici i poznate ličnosti

2.VESELI BALONI, 14.11. u 13.30 h –gest prijateljstva, šaljemo pozitivnu energiju i lepe poruke ljudima širom Evrope!!! Mi smo spremni 

3. KOLONA SVETLOSTI 14.11. u 14 h formiramo kolonu duž Knez Mihailove ulice i palimo jednu po jednu sveću, osvetlićemo put ka Evropi!!!

4. EVROBUS, 31.12.2009/01.01.2010. tačno u ponoć naši autobusi će  preći granični prelaz sa Mađarskom sa putnicima koji ce prvi put ući u EU bez viza. Put je besplatan i organizovan je doček Nove godine u Mađarskoj, a za mesto u “Evrobusu” biće organizovan nagradni konkurs u saradnji sa Radiom B92. (U slučaju neulaska naše zemlje na belu Shengen listu, autobusi će doći do granice sa Mađarskom I vratiti se u Suboticu gde će putnici proslaviti Novu godinu ).

PODRŽITE NAS!!!

ps. jel hoce neko da uchestvuje na tribini 5-10 min, samo par rechi da kaze o KPS-u, jer je ovaj forum definitivno najbolji izvor informacija za putnike (bolji i od LP-a) Wink po mogucstvu osnivaci KPS-a i dobri govornici...btw ko je osnovao KPS?

Hvala Jovane Cvijovicu na odgovoru nevernom marku.petrovicu. Ajd` sad da budem malo ozbiljan. Jelte ja zivim u EU i iz prve ruke mogu da vam kazem da se Madjari pripremaju da ce od Nove godine biti ukinute vize za predlozene zemlje. Prema tome: spremte se, spremte se...

Jedno pitanje .... jel zna neko jel to zaista istina da nakon jedne posete EU nemamo prava narednih 6 meseci opet da ulazimo u EU !!! Meni  to zvuci totalno bezveze i iskreno se nadam da nije istina !!! :? :?

Naravno da nije istina. Od trenutka kada nam ukinu vize, imas pravo da boravis u sengen prostoru 90 dana u okviru perioda od 6 meseci sa neogranicenim brojem ulaza/izlaza.

ok :) hvala na odgovoru .... i mislila sam da nije istina, ali reko ajd da proverim :)  :D

Hvala Jovane Cvijovicu na odgovoru nevernom marku.petrovicu. Ajd` sad da budem malo ozbiljan. Jelte ja zivim u EU i iz prve ruke mogu da vam kazem da se Madjari pripremaju da ce od Nove godine biti ukinute vize za predlozene zemlje. Prema tome: spremte se, spremte se...

nema na cemu pedjalone :) spremi se i ti :D

I "Blic" pise da ce najverovatnije biti od 19-og decembra. Pa da slavimo Novu godinu negde u Evropi clap

Guest
This topic is now closed to further replies.