Jump to content

Featured Replies

Iako ova tema neće biti aktuelna još dugo, ajde da i ja potvrdim ono što se toliko puta pitalo i odgovaralo ovde, čisto zbog onih koji putuju sa vizama dok ih ne ukinu, a što je i mene zabrinjavalo pre puta. I citiraću Makavelija:

ako krenes od kelebije peske do pariza,neces videti ni jednog carinika,policajca,policijskog psa... A letovi unutar sengen zone se trtiraju kao domaci letovi,i nema kontrole.

Tačno od reči do reči.

Nije bas sasvim tacno. Ako krenes peske, kolima, kamionom, busom pa i avionom, moze da ti se desi da te "presretnu" carinici i policajci unutar bilo koje zemlje Shengena i da traze proveru licnih dokumenata i robe koju imas.

Toliko da se zna.

Nije bas sasvim tacno. Ako krenes peske, kolima, kamionom, busom pa i avionom, moze da ti se desi da te "presretnu" carinici i policajci unutar bilo koje zemlje Shengena i da traze proveru licnih dokumenata i robe koju imas.

Toliko da se zna.

Upravo tako, meni se jednom desilo da su nas bus zaustavili negde u Francuskoj i sa belim retriverom njuskali i trazili droge :)

Toliko da se zna.

Tako je. Mislim da sam vec jednom pominjao ovo na forumu, ali reci cu jos jednom. Te kontrole su ceste pri ulasku iz zemalja srednje/istocne Evrope u zapadnu, npr. iz Madjarske, Ceske, Slovacke, Poljske u Nemacku, Austriju... Meni se to desilo prosle godine cim sam presao madjarsko-austrijsku granicu.

Recimo cim udjes u Nemacku iz Poljske njihova policija i carina presrecu sve zivo.

Jednom se ja vozim autobusom iz Poljske ka Nemackoj in naravno autobus zaustave, njuskaju unutra i nadjose

26 pistolja tipa "Makarov". Ljubazni Nemci se rapituju cije je to, naravno niko ne odgovara. Ja sam bio mnogo umoran pa se ispruzim na onom parkingu da malo dremnem kad cujem jednog kako me komentarise "cim ovaj spava mora da nije njegovo a posto je iz Srbije bio je moj favorit" :)

Na kraju ukebase jednu stariju zenu ispalo da je tvrda svercerka oruzija za poljske kriminalce po Nemackoj.

I tako kas se ukinu vize jos da se ispune dva sledeca faktora za putovanje - pare i vreme - pa onda idemo u svrckanje po Sengeniji.

Toliko da se zna.

Dobro, de, naravno da može da se desi, ali pretpostavljam retko. Mene je oduševilo to što sam pri sletanju na Beauvais i Ferihegy prošao kroz aerodrom kao kroz autobusku stanicu, ni žive zvanične duše nisam video.

Jedno pitanje u vezi putovanja bez viza.jedna stvar mi nije jasna,budem mesec dana u sengen zoni vratim se u srbiju i onda ne mogu tri meseca opet da putujem?

Greska! Mozes vise puta da udjes i izadjes iz sengen zone, ali, maksimalno mozes da ostanes 3 meseca u periodu od 6 meseci. Dakle, to znaci, da ako odes jednom, pa ostanes 3 meseca, koliko maksimalno i mozes u jednom cugu, onda moras da napustis sengen i naredna 3 meseca ne smes da ulazis. A ako udjes jednom, pa ostanes 5 dana, pa se vratis, pa opet udjes na 3 nedelje, pa opet izadjes... to nije problem. Sve dok u ukupnom zbiru ne predjes broj dozvoljenih 90 dana ostanka u 6 meseci.

Jel ce nam i dalje trebati zdravstveno osiguranje?

I ako da, jel mozemo da kupimo za 2-3 dana kada ulazimo u Madjarsku, npr. "toliko planiramo da ostanemo"

Ovo pitanje karakterise kako "naopako" razmisljamo naterani zahtevima za dobijanje viza.

Posedovanje zdravstvenog osiguranje je dobrovoljno i stvar odluke pojedinca. Licno, uvek sam kupovao polisu zdravstvenog osiguranja, ne zbog vize vec zbog eventualne bolesti ili nezgode u zemlji koja nije "pokrivena" mojim zdravstvenim osiguranjem. A putno osiguranje pokriva i druge, eventualno, nastale stete.

Mislim da je pametno uzeti osiguranje i kad nam ne budu potrebne vize, ipak, zlu ne trebalo. Sad postoje i razne godišnje polise koje se dobijaju uz kreditne kartice ili štedne račune u nekim bankama (znam konkretno za OTP banku i Basler osiguranje, za neku smešnu sumu se dobije godinu dana putnog osiguranja, a mislim i da Inteza ima nešto slično sa Genearli osiguranjem). U svakom slučaju, ja ću uzeti sigurno kad budem išao bilo gde.

Mislim da je pametno uzeti osiguranje i kad nam ne budu potrebne vize, ipak, zlu ne trebalo. Sad postoje i razne godišnje polise koje se dobijaju uz kreditne kartice ili štedne račune u nekim bankama (znam konkretno za OTP banku i Basler osiguranje, za neku smešnu sumu se dobije godinu dana putnog osiguranja, a mislim i da Inteza ima nešto slično sa Genearli osiguranjem). U svakom slučaju, ja ću uzeti sigurno kad budem išao bilo gde.

banca intesa  daje za dz uz mastercard - juce sam podigao novu mastercard karticu i dobio osiguranje na 2 godine - tj koliko mi traje i kartica. Mesecno odrzavanje je 200 din za glavnu i 100 din za dopunske (max 2)

Prodajem garantan pisma iz Slovenije za dobijanje viza , ako neko zeli moze da mi se javi na 0640884804

Prodajem garantan pisma iz Slovenije za dobijanje viza , ako neko zeli moze da mi se javi na 0640884804

Stvarno plemenito! :angel:

Meni treba, jedno, deset komada. Jel moze neki popust na kolicinu. I molim hitno mi treba jer za cas ce 19 decembar, pa da ih dotle iskoristim da mi ne propadnu.

Pravi preduzetnicki duh  :D jedino sto su ovi prljavi monopolisti iz EU odlucili da mu upropaste posao a da nije "posteno" ni zapoceo  ::crazy:

Bolje da si te pare ulozio u neku Americku banku  ;D ;D

I nisu neke pare, overa pozivnog pisma za Sloveniju kosta 0.64 eur ili ti oko 1 dolar... pa za jedno milion godina ce se mozda i obogatiti  ;D

banca intesa  daje za dz uz mastercard - juce sam podigao novu mastercard karticu i dobio osiguranje na 2 godine - tj koliko mi traje i kartica. Mesecno odrzavanje je 200 din za glavnu i 100 din za dopunske (max 2)

Ipak je najbolja Intesina ponuda uz American Express, jer se dobija kartica sa worldwide vazenjem, dok su sve ostale samo za teritoriju Evrope (kontinenta, ne EU). I mogu reci da odlicno funkcionise :)

Koliko znam, jedini put do tog godisnjeg osiguranja a da se pritom ne vadi kreditna, vec platna kartica, jeste paket racun Premium kod Unicredit banke (350 din. mesecno) - za razliku od ostalih kartica, ovde nema provere kod KB, obaveznog zaposlenja itd. dovoljna je samo LK i ovaj iznos svakog meseca...

• 2 weeks later...

U nedoumici sam kome da verujem...Povodom onih 3 meseca koje cemo dobiti da boravimo bez vize u toku 6 meseci,neki su mi rekli da u tom slucaju je pametno na vreme izaci iz zemlje (recimo Nemacke),a posle par dana ponovo mogu uci i ostati naredna 3 meseca.Da li je to tacno?Hrvati tako rade,pa se pitam da li cemo moci i mi...

Ne, mozes ostati u jednom cugu tri meseca ili u vise navrata, ali u roku od sest meseci zbir dana ne sme premasiti 90 dana. Od tebe zavisi kako ces potrositi tih 90 dana u roku od sest meseci. Ako odmah potrosis tih 90 dana, nerednih devedeset dana ne mozes uci u sengen zonu, ali mislim da mozda mozes u Bugarsku i Rumuniju, nisam sigurna, ali tesko da bi te oni pustili ako vide da si vec potrosila 90 dana unutar EU. Hrvati mozda to rade, ali krse pravilo i oni koji to rade rizikuju da budu uhvaceni da borave u EU nelegalno preko broja dozvoljenih dana.

Ivana, nemoj zaboraviti da državljani RH mogu u Italiju i Sloveniju ući sa važećom ličnom kartom!

Da,vidim da to moze biti problem,iako koliko znam svi to rade,pa reko da probam i ja...Puno hvala za odgovor.

Guest
This topic is now closed to further replies.