May 20, 200915 yr BubaMaro, moje iskustvo sa finskom vizom je sledece... pre dve godine sam vadila vizu, imala sam pozivno pismo na okruglo mesec dana, a ja sam trazila po jos 2-3 dana pre i posle tog perioda. Nisam imala nikakvu dodanu rezervaciju, niti obrazlozenje zasto mi trebaju dodatni dani.... E sad Kika je upravu, ne treba biti bezobrazan, u smislu, ako imas pismo na 14 dana, nemoj traziti jos dodatnih 14, ali mislim da ti nece praviti problem za neki dan. Naravno moje iskustvo je od tada takvo, ali nemoj to prihvatiti kao nesto sto je pravilo. Ako si spremna na rizik, ocekuj da moze da se desi da je ne dobijes. U Finsku, a i iz nje sam isla letom preko Stokholma, i niko me nije pitao niti pravio problem zasto idem tuda, a ne direktno za Finsku... Ne vidim zasto bi bio problem, ne znam, mozda je neko imao drugacije iskustvo... Da me je neko nesto pitao odgovor je bio jasan, to mi je bila najjeftinija varijanta Nadam se da neces imati problema! A Finska je mmmmm bice ti sjajno!
May 20, 200915 yr Hvala puno Zvuci veoma ohrabrujuce! A u kojim gradovima ste bili u Finskoj? Samo me je bunilo to sto moram da imam rezervisane avionske karte, i zamislite, rezervisem tu varijantu preko Osla sa zadrzavanjem 2/3 dana, a oni mi ne odobre toliko trajanje vize. Sta mi sledi? Otkazivanje avionske karte i trazenje nove? Izvinjavam se ako zvucim blago zaostalo, ali prvi put samostalno organizujem putovanje, pa sam lost in space
May 20, 200915 yr Imam nedoumicu, molim za pomoc. Imam multi sengen vizu tipa C+D izdatu od strane austrijske ambasade 1. februara '09. Traje 6 meseci, do kraja jula, ali na njoj pise vazenje 90 dana a to se, cini mi se, odnosi na ostale sengen zemlje jer u Austriji mogu da boravim do kraja jula. Trenutno sam u Austriji i zelela bih da putujm do Italije. Vracala sam se u Srbiju i boravila 3 nedelje. Interesuje me da li i za ovaj tip vize vazi ono brojanje dana od dana ulaska pa, posto nisam sve vreme bila u sengenu, to brojanje se prekida kada izadjem i nastavlja kada ponovo udjem u sengen zonu? Ili tih 90 dana tece od dana ulaska bez obzira da li sam izlazila iz sengena ili ne? Uf, valjda cete me skapirati, ovo s vizom je toliko komplikovano, boli me glava... (recimo, do samo pre nekolio nedelja mi je bilo receno da cu morati da se vracam avionom jer necu mocu da prodjem kroz Sloveniju! Sada su problem resili, ali i dalje moram da trazim neki papir od Slovenaca...) Hvala unapred!
May 20, 200915 yr Fratini: Beli šengen moguć u 2009. 20. maj 2009. | 00:46 -> 11:56 | Izvor: Blic Beograd -- Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da je ukidanje viza za državljane Srbije izvodljivo do kraja 2009, piše "Blic". Franko Fratini (FoNet) "Došao je trenutak da se učini sve da se sruše granice koje balkanske zemlje dele od EU. Stoga smatram da je ukidanje viza građanima Srbije izvodljivo do kraja ove godine", rekao je Fratini za "Blic" i uveren je da je "odlučujući napredak nadohvat ruke". Fratini je istakao da Italija veruje da je neophodno izvesti do kraja plan o proširenju EU tako što bi se vrata Evrope otvorila Srbiji i drugim državama zapadnog Balkana, koje po istoriji i tradiciji čine sastavni deo Evrope i koje u Italiji imaju čvrstog i odlučnog partnera. Da podsetimo, kako je juče objavila RTV B92, ekspertski tim Evropske komisije preporučuje ukidanje viza za građane Makedonije, dok se u slučaju Crne Gore i Srbije iznose i neke primedbe. Opširnije o tome možete pročitati ovde. I tako dan za danom ....
May 20, 200915 yr @BubaMara Ako ti ne odobre toliko trajanje, onda ti valjda ne preostaje nista drugo nego da trazis novu kartu...
May 25, 200915 yr pozdrav svima...imam jednu nedoumicu. ...ako dobijem Holandski sengen(poseta je vezana za posao kojim se bavim),da li sa tom vizom mogu u povratku da odem u Svajcarsku na par dana(privatna poseta).da li to treba da naznacim u holandskoj ambasadi ili mozda treba da trazim dozvolu u Swiss amb?od silnih papira sta gde treba,nista mi nije jasno....hvala ....
May 26, 200915 yr Mozes da ides u Svajcarsku, ne treba da naznacis nigde i ne treba da trazis dozvolu od nikoga!
May 27, 200915 yr ljudi imam jedno pitanje imam vazecu shengen vizu do sredine novembra 2009 ali u plavom pasosu kako bih isao u rusiju izvadio bih novi pasos jer samo sa novim mogu bez vize...dakle pitanje je: da li mogu da putujem sa novim pasosem i starim koji ima vazecu vizu ili moram da je vadim opet?
May 27, 200915 yr Mozes da putujes sa dva pasosa, starim i novim. viza je spanska a idem u nemacku....sigurno moze?
May 28, 200915 yr moze sigurno, a to dal je spanija ili nemacka ili letonija, to vise nema veze,to je sve shengen, valjda to znas!!!! meni u plavom pasosu ima dosta viza koje jos vaze, jedna od njih je i americka, i morao sam u mup-u da izvadim potvrdu da su oba pasosa moja, i to konsekventna, jer su mi promenili prezime u novom pasosu...moje prezime pocinje na Dj, bilo je o tome reci i u dnevniku rts-a pre par dana, bas sam baksuz
May 28, 200915 yr moze sigurno, a to dal je spanija ili nemacka ili letonija, to vise nema veze,to je sve shengen, valjda to znas!!!! meni u plavom pasosu ima dosta viza koje jos vaze, jedna od njih je i americka, i morao sam u mup-u da izvadim potvrdu da su oba pasosa moja, i to konsekventna, jer su mi promenili prezime u novom pasosu...moje prezime pocinje na Dj, bilo je o tome reci i u dnevniku rts-a pre par dana, bas sam baksuz znam to za schengen nego reko da pitam jer sam zvao nemacku ambasadu i oni su rekli da ne znaju nista o tome (verovatno mi se javila neka koja nema veze sa tim i ne zna nista preko onoga sto pise na samom sajtu ) ja necu imati taj problem hvala puno sutra u red po novi pasos :S
May 28, 200915 yr moze sigurno, a to dal je spanija ili nemacka ili letonija, to vise nema veze,to je sve shengen, valjda to znas!!!! meni u plavom pasosu ima dosta viza koje jos vaze, jedna od njih je i americka, i morao sam u mup-u da izvadim potvrdu da su oba pasosa moja, i to konsekventna, jer su mi promenili prezime u novom pasosu...moje prezime pocinje na Dj, bilo je o tome reci i u dnevniku rts-a pre par dana, bas sam baksuz znam to za schengen nego reko da pitam jer sam zvao nemacku ambasadu i oni su rekli da ne znaju nista o tome (verovatno mi se javila neka koja nema veze sa tim i ne zna nista preko onoga sto pise na samom sajtu ) ja necu imati taj problem hvala puno sutra u red po novi pasos :S Sigurno moze, ja sam bas putovao u D (Aerodrom Minhen) sa madjarskim sengenom u starom pasosu i nije bilo problema. Jedino sto me malkice zacudilo je to sto, za razliku od Madjara koji ce pogledati vizu u starom i pecat udariti u novi vazeci pasos, Nemci su mi udarali pecate u nevazeci izbuseni plavi pasos, gde je i viza...
May 29, 200915 yr Ja sam u aprilu i maju putovao sa Sengen vizom u starom [plavom] pasosu i novim [crvenim] pasosem bez problema. Svi pecati su stavljeni u stari pasos [u ambasadama ga ne buse, samo pecat 'ponisteno'] i kad sam pitao zasto, rekli su mi da tako mora jer u novom nema vize... U pitanju su aerodromi u Svajcarskoj, Francuskoj, Holandiji, Ceskoj + jedan ulazak na CDG gde je tip samo pogledao novi pasos, onu stranicu sa podacima i vratio mi ga
May 30, 200915 yr Ja sam u aprilu i maju putovao sa Sengen vizom u starom [plavom] pasosu i novim [crvenim] pasosem bez problema. Svi pecati su stavljeni u stari pasos [u ambasadama ga ne buse, samo pecat 'ponisteno'] i kad sam pitao zasto, rekli su mi da tako mora jer u novom nema vize... U pitanju su aerodromi u Svajcarskoj, Francuskoj, Holandiji, Ceskoj + jedan ulazak na CDG gde je tip samo pogledao novi pasos, onu stranicu sa podacima i vratio mi ga u bgu uglavno ponistavaju samo korice (obe) i ponekad prvu stranicu ali pri dnu tako da probiju samo onaj hologram) kako bi vize ostale citke.....a prosle godine su tati lupili samo pecat ponisteno.....u svakom slucaju ne buse 32 stranice sa vizama
May 30, 200915 yr Ja sam u aprilu i maju putovao sa Sengen vizom u starom [plavom] pasosu i novim [crvenim] pasosem bez problema. Svi pecati su stavljeni u stari pasos [u ambasadama ga ne buse, samo pecat 'ponisteno'] i kad sam pitao zasto, rekli su mi da tako mora jer u novom nema vize... U pitanju su aerodromi u Svajcarskoj, Francuskoj, Holandiji, Ceskoj + jedan ulazak na CDG gde je tip samo pogledao novi pasos, onu stranicu sa podacima i vratio mi ga hahah to se stalno desava na sarl de golu, izgleda da su tamo na carini ubedjeni da nama ne trebaju vize za shengen... slusaj pricu iz 2004: ja putujem za majami preko pariza, i skapiram u avionu da mi karta uopste nije povezana, i da ce mi izbaciti stvari van bescarinske zone, koje moram da pokupim i onda ponovo da se cekiram za let za majami...pri tom mi razmak izmedju letova 8 sati..ja naravno nemam shengen vizu, i po sletanju vec se spremim na kukanje tipa-molim vas ciko, samo da uzmem stvari odma se vracam nazad za drugi let .. i odem ja na ono imigraciono s tom pricom, a covek me gleda zblenuto i prekida me na pola:" Cekajte, covece, o cemu vi pricate, pa srbija je u evropi koliko ja znam?"....ja mu odgovaram:" pa jeste, ali znate samo fizicki, ali nama trebaju vize ii..."...on ce ponov:" stanite, nemojte vise da pricate , srbija je u evropi, a ne u aziji,zar ne? ili sam ja blesav?"...i ja mu odgovorim:" pa jeste u evropi.."....." e onda smo se razumeli, vama ne trebaju nikakve vize." i lupi mi covek pecat i pusti me napolje, ja otisao do pariza, prosetao se 3-4 sata i vratio nazad posle sam jos 3 puta leteo za CDG, i za francusku a i samo u prolazu, naravno, imao sam shengen, i bukvalno morao svaki put da ih molim da mi ipak lupe pecat u pasos da sam usao u zemlju, inace mi ga samo pogledaju i vrate....loodaci
May 30, 200915 yr Ja sam u aprilu i maju putovao sa Sengen vizom u starom [plavom] pasosu i novim [crvenim] pasosem bez problema. Svi pecati su stavljeni u stari pasos [u ambasadama ga ne buse, samo pecat 'ponisteno'] i kad sam pitao zasto, rekli su mi da tako mora jer u novom nema vize... U pitanju su aerodromi u Svajcarskoj, Francuskoj, Holandiji, Ceskoj + jedan ulazak na CDG gde je tip samo pogledao novi pasos, onu stranicu sa podacima i vratio mi ga hahah to se stalno desava na sarl de golu, izgleda da su tamo na carini ubedjeni da nama ne trebaju vize za shengen... slusaj pricu iz 2004: ja putujem za majami preko pariza, i skapiram u avionu da mi karta uopste nije povezana, i da ce mi izbaciti stvari van bescarinske zone, koje moram da pokupim i onda ponovo da se cekiram za let za majami...pri tom mi razmak izmedju letova 8 sati..ja naravno nemam shengen vizu, i po sletanju vec se spremim na kukanje tipa-molim vas ciko, samo da uzmem stvari odma se vracam nazad za drugi let .. i odem ja na ono imigraciono s tom pricom, a covek me gleda zblenuto i prekida me na pola:" Cekajte, covece, o cemu vi pricate, pa srbija je u evropi koliko ja znam?"....ja mu odgovaram:" pa jeste, ali znate samo fizicki, ali nama trebaju vize ii..."...on ce ponov:" stanite, nemojte vise da pricate , srbija je u evropi, a ne u aziji,zar ne? ili sam ja blesav?"...i ja mu odgovorim:" pa jeste u evropi.."....." e onda smo se razumeli, vama ne trebaju nikakve vize." i lupi mi covek pecat i pusti me napolje, ja otisao do pariza, prosetao se 3-4 sata i vratio nazad posle sam jos 3 puta leteo za CDG, i za francusku a i samo u prolazu, naravno, imao sam shengen, i bukvalno morao svaki put da ih molim da mi ipak lupe pecat u pasos da sam usao u zemlju, inace mi ga samo pogledaju i vrate....loodaci Da, mozda sam bio malo neprecizan, probusene su bile samo korice plavog pasosa, ne i unutrasnje strane (i viza), cak nema ni pecata 'ponisteno'. A ovo za Francuze ziva istina, ista stvar mi se dogodila pre mesec dana na pasoskoj u Londonu na Eurostaru, gospodjica je samo otvorila i zatvorila stranicu sa podacima i vratila mi pasos, morao sam da se ubedjujem za pecat da mi posle ne bi pravili probleme na izlasku u Belgiji posto oni umeju da budu "revnosni"... Nije joj uopste bilo jasno o cemu pricam, ali sam ipak dobio ono 'Londres' posle duzeg ubedjivanja.
May 31, 200915 yr Da, mozda sam bio malo neprecizan, probusene su bile samo korice plavog pasosa, ne i unutrasnje strane (i viza), cak nema ni pecata 'ponisteno'. A ovo za Francuze ziva istina, ista stvar mi se dogodila pre mesec dana na pasoskoj u Londonu na Eurostaru, gospodjica je samo otvorila i zatvorila stranicu sa podacima i vratila mi pasos, morao sam da se ubedjujem za pecat da mi posle ne bi pravili probleme na izlasku u Belgiji posto oni umeju da budu "revnosni"... Nije joj uopste bilo jasno o cemu pricam, ali sam ipak dobio ono 'Londres' posle duzeg ubedjivanja. Meni je ovo sesti pasos i svi prethodni samo imaju pecat ponisteno - neki iz SUP-a u BEG, neki iz ambasade u LON. Sto se tice pecata za Sengen vize, ja sam prestao odavno da se brinem o njima, pogotovo kad ti se desi da ti stave pogresan datum - ili ne stave pecat uopste, ili [kao u Spaniji 2002/03] kad uopste nema pasoske kontrole na izlazu iz zemlje.
May 31, 200915 yr meni se desilo mnogo puta da su mi lupili jedan pecat preko drugog ili recimo da ga lupe tako da skoro i nema otiska itd itd.....naravno niko mi nikad nije pravio problem
June 1, 200915 yr meni plavi pasos uopste nije probusen, ponisten, niti bilo sta. nikakav pecat itd iz policije. da li mogu ovu cinjenicu nekako da iskoristim
June 1, 200915 yr meni plavi pasos uopste nije probusen, ponisten, niti bilo sta. nikakav pecat itd iz policije. da li mogu ovu cinjenicu nekako da iskoristim Cek, ti u stvari imas dva vazeca pasosa? :-\
June 1, 200915 yr "meni plavi pasos uopste nije probusen, ponisten, niti bilo sta. nikakav pecat itd iz policije. da li mogu ovu cinjenicu nekako da iskoristim Cheesy" Mozes da tuzis policajce za nesavestan rad ili da ih "das" u novine... E, davno su prosla vremena kada je nas pasos u Londonu vredeo 5000USD. A Maroko?
June 1, 200915 yr meni plavi pasos uopste nije probusen, ponisten, niti bilo sta. nikakav pecat itd iz policije. da li mogu ovu cinjenicu nekako da iskoristim Cek, ti u stvari imas dva vazeca pasosa? :-\ tacno tako