Jump to content

Featured Replies

Bogme, za te pare ima dooobra pljeska. :eat: I sta je bilo, je stigao odgovor na mejl?

"Brzi" odgovor ce stici "brzim prugama"!!! hahaha..evo ovog momenta smi stigalo mail...sad cu ga proslediti...

Da priznam:NISTA MI NIJE JASNO!!! Ovde treba sudski vestak! RAX pomagaj!!!!!

Poštovana,

Železnice Srbije su javno preduzeće čiji je osnivač vlada Republike Srbije. Preduzeće obavlja javni prevoz u unutrašnjem i međunarodnom putničkom saobraćaju.

Unutrašnji putnički saobraćaj se obavlja na osnovu Zakona o ugovorima o prevozu i tarifa koji se donose uz saglasnost vlade. Kako je ovaj vid prevoza od velikog značaja jedan deo budžeta koji se dodeljuje železnici namenjen je za pokrivanje troškova koji su veći od zarade u prevozu putnika.

U međunarodnom saobraćaju prevoz putnika se obavlja na osnovu konvencijskih propisa (Konvencija COTIF, CIV-a, međunarodnih tarifa, Pravilnika FIP za žel. osoblje,  multilateralnih i bilateralnih sporazuma).

Za prevoz u međunarodnom saobraćaju železnica od države ne dobija subvencije te stoga sama odlučuje o cenama i povlasticama za svoje pruge.

Svakako da je interes svake železnice da što bolje koristi raspoložive kapacitete u međžunarodnim vozovima zbog čega se pored redovnih NRT povlastica uvode i dodatna sniženja.

Što se tiče Sporazuma ŽS-MAV svaka železnica se obavezala da druga želznica kod izdavanja direktnih međunarodnih karata za njene pruge prumenjuje dogovorenu povlasticu (30% za jedan pravac i 60% za povratno putovanje, na snižene cene dozvoljena je primena samo povlastice za decu). Koju će cenu neka železnica primenjivati na svojim prugama nije predmet ni jednog bilateralnog niti multilateralnog sporazuma.To znači da MAV kod izdavanja karata za stanice u Srbiji za pruge ŽS primenjuje dogovoreni nivo cena, a za svoju relaciju (do granice) može primeniti nivo cena i još neku povlasticu u skladu sa svojim opredeljenjem. Mnoge železnice upravo tako rade. Na primer postoji multilateralni sporazum ŽS-MAV-ZSSK-ČD-PKP o povlastici 30% na NRT cene, kod povratnog putovanja. ZSSK i ČD uvek kad oni izdaju kart za svoje pruge primenju unutrašnje cene, tako da nije ista cena iz Praga za Budimpeštu sa cenom kada se karta kupuje u Budimpešti za Prag. Ima niz ovakvih primera i kod ostalih železnica.

Mi smo do 2011 imali stalne primedbe od korsnika nekih povlastica (RAIL PLUS, FIP, P-4 itd.) jer je se po navedenim osnovima, ove povlastice nisu mogle primeniti cene iz sporazuma ŽS-MAV, kao i drugih sporazuma. Zbog toga smo se opredelili  (2011) da kada mi izdajemo karte, da se za naše pruge primenjujemo cene iz Tarife SET (koje su približne cenama iz unutrašnjeg saobraćaja) i na taj način je našim građanima  omogućena kupovina voznih karata po povoljnijim uslovima  jer se za naš deo relacije na cene iz tarife SET primenjuju se sve međunarodne povlastice.

Kada je u pitanju saobraćaj ŽS-MAV i kada se za ŽS primene cene SET, samo se nezntna razlika javlja kod povratnih karata (što ste Vi konstatovali), ali kod karata u jednom pravcu (sniženje 30% na NRT) za putnika je značajno povoljnija cena SET . Na primer karta kupljena u jednom pravcu u Budimpešti za Novi Sad košta 21,50 eur, a ako se kupi u Novom Sadu cena je 19,40 eur, odnosno 17,90 za korisnika RAIL PLUS. Kod povratne karte na našem prodajnom mestu nešto je malo veća cena ali ako putnik ima RAIL PLUS  tada je kod nas ipak povoljnija cena.

Na osnovu napred navedenog ako sme uzme u obzir da ŽS za svoju relaciju na cenu SET primenjuje i dodatnu povlasticu (ako putnik poseduje neki osnov), onda je jasno šta je povoljnije naročito kada se sagledaju sve kategorije putnika.

Ako bi se analizirale ostale destinacije (na primer za Austriju, Nemačku itd) tada tek dolazi do izražaja primena cena SET za ŽS relacije kako sa aspekta povoljnosti tako i sa aspekta pravičnosti.

Tražene cene kod izdavanja karata na ŽS su sledeće:

Relacija:

do Budimpešte Jedan pravac Odlazak i povratak

RVC

RAIL PLUS

RVC

RAIL PLUS

Beograd 23,00 20,60 34,60 29,80

Novi Sad 19,40 17,90 27,40 24,40

Subotica 15,00 14,60 17,80 18,60

Ukoliko su Vam potrebna još neka pojašnjenja možete nas kontaktirati i na telefon 0113616761.

S poštovanjem

Milorad Ašćerić

ŽS

Sektor za prevoz putnika

Ja sam putovala prosle nedelje Terra travelom na relaciji BG - Budimpesta preko Horgosa, autoputem. Kombi nov, grejanje extra. Sve preporuke za njih!!

Platila sam povratnu kartu 60 Eura.

Nadam se da je ova informacija korisna za neke.

Pozdrav

Gospodin "međžunarodnim",

je napisao cene karata u redovnim tarifama. Nigde ne spominje SPECIJAL.

Toliko o tome.

Travel dataSelect offerPaymentTicket takeoverexchange rate: 285,00 Ft/€

outward journey: BUDAPEST* - Novi Sad, 2012.12.19 seat (2nd class)

return journey:Novi Sad - BUDAPEST*, 2012.12.26 seat (2nd class)

1 person

Please note that home printing of international tickets is not possible. International tickets booked online must be collected at one of the e-Ticket machines located at 40 railways stations in Hungary before your journey.

Please select the offer you prefer from the list underneath.

For the trains and fare conditions please click on the button Open.

24,60 euroclose

open

1 ticket of 60%-os return discount: 24,60 euro/person (outward and return journey)

All platform information is issued without liability.

However our prices are declared in euro, you pay in HUF. The calculation applies the exchange rate that is determined and guaranteed by the MÁV-START.If you have an eurobased bank account it may occur, that the sum deducted from your account differs from the given price because of exchanging more times.

Tako da ispada da je SŽ jevtinija za 0,20eura. Kursne razlike nisu uračunate u cenu.  :)

Gospodin "međžunarodnim",

je napisao cene karata u redovnim tarifama. Nigde ne spominje SPECIJAL.

Toliko o tome.

Eto vidis koliko se ja razumem kad nisam ni primetila...i sta mu sad napisati???

Ma, ništa.

Jedino što možemo je da ne damo šalterušama da nam ne vrate kusur.

Ili plaćamo karticom. To je za njih noćna mora. :)

Ja sam putovala prosle nedelje Terra travelom na relaciji BG - Budimpesta preko Horgosa, autoputem. Kombi nov, grejanje extra. Sve preporuke za njih!!

Pozdrav

A mogli bi ste i vi da platite reklamu, kao vasa saputnica sa decom? :death:

Da priznam:NISTA MI NIJE JASNO!!! Ovde treba sudski vestak! RAX pomagaj!!!!!

Meni je jasno, samo mi nije jasno što meni nisu odgovorili, koji sam prvi poslao. Inače, taj Ašćerić je tamo glavni i sasvim je ok čovek. U principu, to što rade, sve je po zakonu i ne može se promeniti. Dakle, karte u jednom smeru su jeftinije u Srbiji, a u povratne su jeftinije u Mađarskoj. Ko putuje često iz NS za BP onda je najbolje da izvadi RailPlus karticu, jer će mu onda povratna NS-BP biti 24,40 EUR. Bez RailPlus-a je 27,40 EUR (ili specijal BG-BP 26 EU).

"Legitimacija RAIL PLUS, daje pravo na 30% popusta na redovnu voznu cenu, kod kupovine karata u unutrašnjem saobraćaju i za relacije do Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, dok se u međunarodnom saobraćaju sa ostalim železnicama odobrava popust od 25% na redovnu voznu cenu (ne primenjuje se za vozne karte izdate po posebnim ponudama)."

Kaze : NE PRIMENJUJE SE ZA VOZNE KARTE IZDATE PO POSEBNIM PONUDAMA

Po meni onda, ne mozes koristiti popust za Specijal ako koristis RAIL PLUS???!!!!

Kaze : NE PRIMENJUJE SE ZA VOZNE KARTE IZDATE PO POSEBNIM PONUDAMA

Po meni onda, ne mozes koristiti popust za Specijal ako koristis RAIL PLUS???!!!!

I ja citah taj mejl, pa natrcim na tu zaskoljicu...Kao i u drugim sferama zivota, 99% nemas popust na popust. nono

P.S. Mada je tetka tako kupila Ecco zimske cizme sa Gore-Texom za 6000. :LOLLL:

Pa da, to mi je jasno...ja sam,posto sam tvrdoglava mazga,opet pisala ZS i trazila da mi objasne : zasto je ista cena  karte BG-BP i NS-BP....mene to najvise nervira...

p.s. pozdravi tetku! :party:

ako nekome treba karta za voz Budimpesta - Beograd, moze da se iskoristi do 06.01.2013.  POKLANJAM

Pozdrav

reklamu??? zasto je problem preporuciti nekome nesto sto vredi?.... ooo Srbijoooooo

ne putujem cesto, ali kad putujem hocu da to bude sigurno i pouzdano. za terra travel znam da ljudi jos nisu culi, i ne vidim zasto moje pozitivno iskustvo ne bi bila dobra reklama? nije da sam placena za to....

jesi ti placen da pljujes?

Pozdrav

reklamu??? zasto je problem preporuciti nekome nesto sto vredi?.... ooo Srbijoooooo

ne putujem cesto, ali kad putujem hocu da to bude sigurno i pouzdano. za terra travel znam da ljudi jos nisu culi, i ne vidim zasto moje pozitivno iskustvo ne bi bila dobra reklama? nije da sam placena za to....

jesi ti placen da pljujes?

A da li ste se vi pretplatili na oglasavanje? Pustite vi da putnici donesu zakljucke o vama, a ne da registrujete dva naloga u toku dana i iznosite toboze svoja "iskustva". Vidite, to vam je los potez u startu i vec pocinjete da mi se gadite na prvu loptu. A to opet ne znaci da lose radite svoj posao jer nisam koristio vase usluge.

@Stevic - Svaka cast na potezu, valjda ce nekome trebati da lepo iskoristi. :stop:

@mamahaker - pa već je objašnjeno milion puta zašto je ista cena - zato što je to Specijal BG-BP i zato što je karta NS-BP skuplja od Specijala, pa se i iz Novog Sada prodaje Specijal.

Što se tiče popusta na RailPlus, stvar je sledeća. Postoji tzv. SET tarifa u koju su uključeni SRB, RO, BG, MK, TR, GR, CG i BiH i koja je za oko 50% jeftinija od obične SCIC-NRT tarife koja se računa ka zapadnim zemljama. Dakle, to je tarifa koja nije sa popustom i nije posebna ponuda. Naše železnice su odlučile da tu tarifu koriste i pri prodaji karata ka zapadu, ali naravno, samo na delu trase koji pripada Srbiji, pošto ostale železnice ne učestvuju u SET tarifi. Na taj način se ostvaruje i pravo na popust od 25% na delu karte kroz Srbiju uz RailPlus karticu.

dakle, vrlo jasno, računica NS-BP izgleda ovako:

SET tarifa Novi Sad - granica 12 EUR povratna

SCIC-NRT tarifa granica - Budimpešta iznosi 38,40 EUR povratna

Na tih 38,4 računa se 60% popust, dakle

12+38,4x0,4=27,36 (cene se zaokružuju na jednu decimalu, te se dobija pominjanih 27,40 EUR)

U slučaju RailPlus kartice, popust se dobija samo na SET tarifu do granice, dakle

12x0,75+38,4x0,4=24,36 (zaokružuje se na pominjanih 24,40 EUR)

Da li je sad jasno?

RAX ,ti sad kao i ovaj Asceric meni pises kao da ja radim u MAV-u ili ne  daj boze u ŽS-u... Kao kad bih ja tebe pitala da li ti je jasno kada Sunce napravi trigon sa Saturnom, a Merkur krene retogradno sa fiksne zvezde Spike..Nije mi jasno ,naravno,kao sto mi i dalje nije jasno...ali to je nebitno...mene je zanimalo zasto je cena BP specijal ista i iz BG-a i iz NS-a...i takvo pitanje sam ponovo postavila juce coveku, jer Rail Plus necu uzimati,nego me zanima samo BP specijal...evo odgovora (od kojeg pretpostavljam nece biti nista):

Poštovana gospođo Miler,

Karta po ponudi Budimpešta Specijal je relacijaska karta. Pored Budimpešte, ponuda ovog tipa se primenjuje od Beograda do: Beča, Bukurešta, Ljubljane, Sarajeva, Doboja, Skopja i Bara. Za razliku od klasičnog pristupa formiranja cene (gde cena striktno zavisi od kilometarskog odstojanja) kod formiranja cene za ponudu „Specijal“ više je zastupljen princip zonskog računanja. Tako na primer za putnike koji putuju od Rume za Sarajevo povoljnije je da kupe kartu Sarajevo Specijal (karta gkasi Beograd-Sarajevo) nego redovnu kartu Ruma-Sarajevo. Vi ste i sami primetili da je karta po ponudi Budimpešta Specijal (relacija Beograd-Budimpešta) jeftinija od „redovne“ karte  Novi Sad – Budimpešta. To je zbog toga što karte tipa „Specijal“ imaju strožije uslove korišćenja u odnosu na redovno karte (po pitanju vraćanja i sl.)

Ja razumem Vašu sugestiju i želju da bi bilo dobro da se omogući putnicima iz N. Sada da imaju mogućnost kupovine karata za Budimpeštu po ponudi „Specijal“, po ceni koja bi bila niža od sadašnje (koja važi od Beograda).

Za sve se može naći rešenje i to je moguće, ali za konkretan slučaj (što vi sugerišete) zavisi i od MAV, jer to bi bila neka druga ponuda i pod drugim uslovima ( na primer ograničen broj jeftinih karata sa rezervacijom mesta u dnevnom i noćnom vozu). Pošto mi (ŽS) sa MAV planiramo sastanak početkom proleća, ja ću nastojati da u tom smislu pripremim naš predlog i nadam se uspešnom dogovoru.

Nadam se da će se uskoro naći rešenje koje će biti dobro i za korisnike prevoza (sa područja Novog Sada i šire) i za železnicu.

S poštovanjem,

Milorad Ašćerić

Ja sad vec ne razumem sta nije jasno. Trazili ste detalje, dobili ste ih. Cackali mecku, iscackali :D Sve je objasnjeno do u sitna crevca, koje mogucnosti postoje, po kojoj ceni, sve sracunato i prikazano, do u cent. Koje su tarife posredi, kako se obracunava, kako funkcionise railplus. Ugovor je takav kakav je, njime se odredjuju cene karata, sve je legalno, nije greska posredi i to je to. Sad samo ostaje da se u takvim okolnostima pronadje najbolje resenje i putuje.

Mozemo da pljujemo salterase i da kazemo da su bas bezobrazni i da ne vracaju kusur, ali, ovaj gos'n Asceric je bas pristojno i vrlo brzo odgovorio, posvetivsi odgovoru dosta vremena i truda i objasnivsi pritom sve detalje. Ne znam sta vise ocekujete! Razumem odbojnost prema ZS i opste nezadovoljstvo kvalitetom usluga ali ovde se nema sta vise zamerati.

Dragance...tema se odnosila na cenu karte, a pitanje kusura si bas ti pokrenuo. A ne vidim svrhu foruma do da se rasvlete nedoumice i nadju najbolja resenja. Meni je tek sad jasno koja je u ovom momentu cena, ali i dalje tvrdim da je cena od Novog Sada SIGURNO BILA manja od Beogradske pre par godina,jer tim vozom putujem (putujemo) vec 7 godina!

Sto se mene tice,ja sam resila : do Subotice "čika kondukter",a onda od SU do BP povratna i ustedecu 10 evra!

Uvazava se, a ako je sad jasno, onda je svrha foruma ispunjena :)

Moguce je da je nekad iz NSa bilo jeftinije, dok mozda nije postojala specijal karta BG-BUD. A sad je 'vako kako je. "Beogradjani, mamicu im..." ;D

Koja je to bagra, oni još uvik govore o nekakom vlaku za Doboj i Sarajevo, pa to ne postoji više od početka novog reda vožnje.

Ide neko iz Budimpešte do Novog Sada u subotu? Imam dva mesta u autu ali samo sa "kabinskom" torbom.