Jump to content

Featured Replies

Od Pešte do Segedina ima bar 15 polazaka voza i busa.

http://elvira.mav-start.hu/elvira.dll

www.volanbusz.hu/en

Mada je jevtinije stići Bačka specijalom od Pešte do Subotice, nego do Segedina.

Podsetih na opciju preko Temišvara u situaciji dugog čekanja na Madzarsko-srpskoj granici.

I najsveziji info od prijatelja iz SU (petak po  podne)...onda kad su svi prelazi bili zakrceni, na Djali nije bilo skoro nikog.

Odlicno, onda Segedin deluje kao najrealnija opcija, ali ce biti kasno za preci preko Djale.

Kupovina online karte za voz/bus funkcionise bez problema? Stampa se karta ili kako? Ili da mozda odem na stanicu kad budem bio u BUD i uzmem tamo karte, ako je ista cena? Busevi polaze sa Nepligeta?

Vozne karte mogu da se kupe on line. Ali nema potrebe. Na šalteru se mogu platiti forintama, karticom i eurima.

Vozne karte moraju da se "podignu" na šalterima.

Za bus, ako je gužva, možda bolje preko neta. Da odštampa se karta. Ali piše na sajtu, pa proveri.

On 8/25/2018 at 3:32 PM, evropejac said:

imam neiskorišćenu voznu  kartu na liniji Budimpešta - Novi Sad. Treba da se iskoristi do 5.9.2018. Ako ti odgovara javi se...

Da li ti je ta karta jos aktuelna?

On 8/27/2018 at 12:15 AM, mamahaker said:

Da li ti je ta karta jos aktuelna?

E pa super od tebe sto si ponudio kartu,pa se sad ni ne javljas!:shrug:

Kako stoje stvari sa prolaznim vremenom vozova BG-Budimpesta? Konkretno, onaj Avala u 7:20? Stize na vreme? Uzima se Budimpesta specijal karta, bese, 15 evra u jednom smeru (valjda u dinarima)? To je karta za drugi razred, zar ne? Je l' se doplacuje rezervacija? Da li je problem da se karta uzme neposredno pred polazak voza, je l' ima guzve?

Kako stoje stvari s menjanjem novca u Budimpesti, u nedelju popodne? Valjda ima neki bankomat na Keletiju? Gde je inace najpametnije promeniti novac da se ima i nesto forinti u dzepu? Ima li smisla menjati negde u Beogradu i gde?

Doslo vreme da i ja postavljam pitanja :biggrin: 

8 hours ago, Dragance said:

Kako stoje stvari sa prolaznim vremenom vozova BG-Budimpesta? Konkretno, onaj Avala u 7:20? Stize na vreme? Uzima se Budimpesta specijal karta, bese, 15 evra u jednom smeru (valjda u dinarima)? To je karta za drugi razred, zar ne? Je l' se doplacuje rezervacija? Da li je problem da se karta uzme neposredno pred polazak voza, je l' ima guzve?

Kako stoje stvari s menjanjem novca u Budimpesti, u nedelju popodne? Valjda ima neki bankomat na Keletiju? Gde je inace najpametnije promeniti novac da se ima i nesto forinti u dzepu? Ima li smisla menjati negde u Beogradu i gde?

Doslo vreme da i ja postavljam pitanja :biggrin: 

Pa vreme je valjda da i mi tebi vratimo malo od sve pomoci koju si nam pruzio. Voz BG-BP....Karta je od Beograda do BP  15 evra u jednom pravcu, drugi razred,placas u dinarima (kurs je neki njihov,budibogsnama,ali nemas izbora jer se tako obracunava .svakog dana drugi,neki njihov kurs). Ne treba ti rezervacija. Od Novog Sada je to 12 evra. Samo te upozoravam da zbog "radova" ( kao da grade prugu za Peking) voz po nekad kasni,tako da isplaniras nekih pola sata da ces stici kasnije. I da, ukinut je vagon restoran,pa vodi racuna oko hrane, tecnosti....ipak to nije kratka relacija. Kad mi trebaju forinti u Pesti predjem preko puta od stanice Keleti i tu menjam. Ne znam kako ta menjacnica radi nedeljom...to ce vec Pedlon da ti napise.

Edited by mamahaker

Ne treba mu rezervacija ali ce mu je svakako naplatiti 3 evra ako ide od pocetne stanice, mislim da je fora na NBGu da se ne naplacuje.

1 hour ago, mveruovic said:

Ne treba mu rezervacija ali ce mu je svakako naplatiti 3 evra ako ide od pocetne stanice, mislim da je fora na NBGu da se ne naplacuje.

E da...to je ono sto naplacuju u BG-u....jbg. i  mi iz N Sada smo vekovima placali povratnu 26 evra kao da idemo iz BG-a....zna Rax...pa je onda uvedena Backa specijal.

On 8/29/2018 at 10:37 AM, mamahaker said:

E pa super od tebe sto si ponudio kartu,pa se sad ni ne javljas!:shrug:

Evo da ne bude da je decko stavio,a nije se javio....karta je preuzeta....ide deda u Pestabo po unuke u subotu.:dance:

E, sad menjačnica preko puta:smile: a pogledaš desno ono 4 menjačnice, sve različit kurs i neke uzimaju proviziju; baciš pogled levo ono 3. Da li je najpovoljnija ona kod hotel (zaboravih ime), a tu je i valjda okretnica tramvaja. Bila sam umorna, pa ne registrovah sve, pa još padala kiša i uleteh u prvu koja ne uzima proviziju.

Malo zanovetam:smile:

Najbolje je da radi kartica, da ne juriš forinte. 

U Bgd-u neke menjačnice imaju samo krupnije novčanice.

Za voz je NBgd zakon. Sad zaboravih da li međunarodni kreću s Prokopa.

@Petrovna Za voz je NBgd zakon. Sad zaboravih da li međunarodni

kreću s Prokopa.

Potpuno si u pravu Petrovna....Mora se znati sa koje stanice iz BG-a...ae ko je putovao iz BG-a neka napise,da covek zna....u svakom slucaju novobeogradska je sigurna. Eh,kakvo njesra napravise sa tom stanicom.

Međunarodni vozovi za Solun, Sofiju, Skoplje, Bar polaze iz stanice Topčider.

Vozovi za Budimpeštu, Zagreb, Ljubljanu, Beč, Švarcah polaze iz stanice Beograd Centar i staju na stanici Novi Beograd.

Edited by easy rider

Ljudi, hvala za info. Ne znam samo kako se tacno stize na stanicu u NBGu, ni kako to izgleda. Tamo valjda isto ima neki salter gde mogu da se uzmu karte? Ma da, nije ni da je pristup Prokopu ista bolji, niti infrastruktura.

Sto se forinti tice, treba da se uzme cisto nesto malo, za metro i jos ponesto, inace planiram da placam karticom. 

Za forinte na aerodromu, cisto toliko da se uzme karta za bus, valjda isto neka menjacnica ili bankomat. Vidim da ima  neki bus 100E koji sad vozi do centra, mislim da cu njime. Ima li neka varijanta Ubera u Budimpesti, za svaki slucaj?

Da li na Keletiju ima opcija da se ostavi prtljag, je l' pouzdano, je l' vredi?

A i da predjem na prakticnije stvari, ako ima neko fino mesto za preporuku sa lokalnom hranom, savet je dobrodosao? Ili nesto sto je "must see ili do" za neku, ko zna koju po redu posetu BUD.

Želežnićka stanica NBG smeštena je kod Buvljaka ima šalter i mogu da se uzmu karte za međunarodne vozove bez plaćanja rezervacije. Na Stanicu se stiže tramvajem, autobusom zavisi iz kojeg dela grada dolaziš na stanicu.

Ima opcija da se ostvi prtljag na stanici Kaleti. Imaš ormariće za ostavljanje prtljaga. Vredi i pouzdano. Samo vodi računa da imaš sitan novac koji treba da ubaciš u ormarić ja sam zaboravio sitan novac pa sam se mnogo namučio u širem krugu stanice niko nije hteo da mi razmeni u sitno.  Na menjačnici pitati za sitno. Ostavljanje prtljaga košta izmedju 600-800 forinti ceo dan.

10 hours ago, Dragance said:

Sto se forinti tice, treba da se uzme cisto nesto malo, za metro i jos ponesto, inace planiram da placam karticom. 

Ako imaš od Inteze, Vizu Inspire onda možeš da podižeš forinte sa bankomata CIF banke bez provizije, samo obrati pažnju da imaš evre na deviznoj partiji iliće ti promenit po Intezinom kursu. Ako ti treba sitan novac kao kusur, na mađarskom je aprópénz (izgovara se slično kao po Vuku sem što je kao engl. član) ako ne budu pričali engleski.

10 hours ago, Dragance said:

Za forinte na aerodromu, cisto toliko da se uzme karta za bus, valjda isto neka menjacnica ili bankomat. Vidim da ima  neki bus 100E koji sad vozi do centra, mislim da cu njime. Ima li neka varijanta Ubera u Budimpesti, za svaki slucaj?

Ako se dobro sećam, na automatu kod metro stanice na Keletiju postoji mogućnost plaćanja karticom za karte za gradski prevoz (samo saznaj ime karte koja ti treba na mađarskom zato što iz nekog razloga nije prikazivao sve karte. Ubera nema višeu Budimpešti, samo preskupi taksiji.

"Sto se forinti tice, treba da se uzme cisto nesto malo, za metro i jos ponesto, inace planiram da placam karticom. "

Možeš karticom da kupiš i karte za prevoz. (Naravno ne kod vozača, gde je karta i skuplja.)

"Vidim da ima  neki bus 100E koji sad vozi do centra, mislim da cu njime. Ima li neka varijanta Ubera u Budimpesti, za svaki slucaj?"

100E je nova linija sa aerodroma ali košta 900Ft. Ako ideš klasičnim javnim prevozom onda koristiš bus 200E do prve stanice metroa (Kobanja/Kispest) i do centra metro M3. Ukupno dve karte 350+350=700ft.

Uber ne funkcioniše u Mađarskoj. Sa aerodroma vozi Fo taksi. Postoji njihov kiosk na izlazu iz terminala.  Cena se može videti pomoću njihovog kalkulatora. http://fotaxi.hu/tarifa-kalkulator/?lang=en

Da, na Keletiju ima boksova za ostavljanje prtljaga. Ne znam da li se može platiti karticom.

Nabolje i najjevtinije mesto za klopu je Új-Házi Vendéglő, 

Budapest, 1055, Szent István krt. 29, 1055

G363+7R Budapest

ujhazi.hu

Jedeš koliko možeš, sat vremena za 1250ft.

Želim ti lep provod u Budimpešti.

Ako treba još neki info, tu sam.

7 minutes ago, pedjalon said:

100E je nova linija sa aerodroma ali košta 900Ft. Ako ideš klasičnim javnim prevozom onda koristiš bus 200E do prve stanice metroa (Kobanja/Kispest) i do centra metro M3. Ukupno dve karte 350+350=700ft.

Zar ne funkcioniše i transferna karta (átszállójegy) na 200E za 530ft?

I ova varijanta nije funkcionisala vikendom (ako se sećam bili su neki radovi na M3), ne znam da li je još uvek tako.

Edited by deleter

Da, postoji ali nisam siguran da li na automatima može da se kupi.

Valid for a single trip including one transfer on the whole length of lines 1-99, 101-299, 900–999, M1, M2, M3, M4 as well as on lines H5, H6, H7, H8, H9 only within the administrative boundaries of Budapest. Trip interruptions and return trips are not permitted. The ticket must be validated at the printed number grids at both ends each time you board: first when starting a trip at one end, and at the other end when transferring, except for transfers between metro lines M1, M2, M3 and M4. In case of tickets issued on thermopaper, please validate the tickets according to their numbering. When validated by a stamping machine, the total validity period is 100 minutes (on night services it is 120 minutes), with an 80-minute validity after the second stamping. When the second validation takes place at the entrance of a metro station, the validity is 80 minutes even if the whole trip exceeds 100 minutes. If the second stamped validation takes place on a night service, validity is extended an additional 120 minutes. Please show and hand over your ticket if requested by the inspector. Thermopaper transfer tickets are valid only if both sections are presented for control at the same time.

Refund rule: see detailed regulation

Price: HUF 530

https://bkk.hu/en/tickets-and-passes/prices/transfer-ticket-2/

Edited by pedjalon

Uh, hvala puno, ljudi, na svim ovim korisnim i prakticnim informacijama! Mogao bih pitati sitnice do sutra, ali da ne preterujem sad :smile: Realno, pitanje je i koliko cu imati vremena da kuliram po BUD, obzirom da cu imati posla, ali gledacu da skoknem barem do tog restorana, hvala na predlogu :smile:  

16 hours ago, Dragance said:

Uh, hvala puno, ljudi, na svim ovim korisnim i prakticnim informacijama! Mogao bih pitati sitnice do sutra, ali da ne preterujem sad :smile: Realno, pitanje je i koliko cu imati vremena da kuliram po BUD, obzirom da cu imati posla, ali gledacu da skoknem barem do tog restorana, hvala na predlogu :smile:  

I ne zaboravi...ovo je Srbija...ovo je ....noci voz za Budimpestu kasni DVA SATA...ne zaboravi...ovde ne valja nista i ovde moras biti uvek oprezan.