Jump to content

Featured Replies

Ja kad sam na Keleti stanici video taj Rail Jet,reko koji je ovo space shuttle.Bas odudara od ostalih vozova :)

• 1 month later...

Ja kad sam na Keleti stanici video taj Rail Jet,reko koji je ovo space shuttle.Bas odudara od ostalih vozova :)

Rail Jet Space shuttle??? Onda nisi video mnogo vozova sadasnjice!!!

Francuske zeleznice sa njihovim TGV vozovima clap su stvarnost i mnogo-mnogo vise advancirani od tih austrijskih :bang:...

TGV speed record at 574.8 km/h

Ne sumnjam da ima i boljih od njega,ali rekao sam to vise onako generalno,uporedjujuci taj Rail Jet sa tamo prisutnim vozovima.

A u odnosu na te prisutne je stvarno bio space shuttle :)

• 1 month later...

Dakle, posle jutrosnjeg sr*** koje sam napravila (necu da se sama ofiram), a koje je sredjeno zahvaljujuci dobrim administratorima sajta  (Golosina, Dragance)  klanj::, prosledjujem  vam ovu vest, nadam se korisnu, a odnosi se na elektronsku kupovinu karata preko MAV-a!!!!

Tisztelt e-Ticket felhasználó!

2011. augusztus 8-tól új funkcióval bővül a MÁV-START internetes jegyvásárlási rendszere, egyúttal változik az interneten vásárolt jegyek visszatérítésének módja.

2011. augusztus 8-tól az interneten vásárolt jegyekről elektronikus számla (e-számla) is kérhető. Az elektronikus úton kibocsátott számla (e-számla) ugyanazon adattartalommal rendelkezik, mint a papíron kibocsátott. Az e-számla egyenértékű a papíralapú számlával, a hiteles elektronikus aláírás és időbélyegző révén a jogszabályi előírásoknak is megfelel. Az e-számla kizárólag elektronikus formában hiteles, tárolása és felhasználása csak ebben a formában történhet. Jelenleg számos helyen még nincsenek felkészülve az elektronikus számlák fogadására, ezért kérjük, hogy mielőtt e-számlát igényel, érdeklődjön arról, hogy az e-számlát a leadás helyén tudják-e kezelni.

Az elektronikus számlákról további információt a NAV honlapján találhat.

Az elektronikus számláról bővebb információt a Számlázási tudnivalók menüpontban talál.

A bankkártyás fizetések biztonságának növelése érdekében 2011. augusztus 10-től megszűnik az interneten vásárolt jegyek készpénzes visszatérítése. A visszaváltott jegyek kezelési költséggel csökkentett ellenértékét a vásárláskor használt kártyához tartozó számlára utaljuk vissza. A visszautalás a bankkártyákhoz kapcsolódó áruvisszavét (charge-back) tranzakcióval történik, a MÁV-START a vásárlások és a visszatérítések kapcsán továbbra sem kér és tárol banki információkat (kártyaszám, számlaszám).

Ha Ön a megvásárolt jegyeit a kioszkból még nem vette át, a jegyek visszaváltását az internetes felületen kezdeményezheti. Az online visszatérítés további feltétele, hogy a visszatérítés a menetjegy érvénytartamán belül történjen, pót- és/vagy helyjegyek esetében pedig legkésőbb a vonat menetrend szerinti indulása előtt 1 órával. Az internetes visszaváltásnál a kezelési költség a visszatérített menetjegyek árának 10%-a, de legfeljebb 1000 Ft. A pénztártól eltérően a kezelési költséget a pót- és/vagy helyjegyek visszatérítésekor is felszámítjuk, kivéve, ha a visszaváltás a vonat indulását megelőzően legalább 24 órával történik. A funkció a Korábbi vásárlások menüpontban érhető el.

A kioszkból már átvett jegyek visszatérítését a MÁV-START menetjegypénztáraiban és a személyes ügyfélszolgálati pontokon lehet kezdeményezni. A visszatérítéshez Kártérítési/Visszatérítési adatlapot kell kitölteni. A jegyek árának visszautalása a kioszkból kivett jegyek esetében a pénztári leadástól számított 30 napon belül történik meg. A visszautalás a vásárláskor használt kártyához tartozó számlára történik, a MÁV-START a visszatérítéshez nem kér és nem tárol banki információkat.

A visszaváltásról részletes információt talál a Visszatérítési tudnivalók menüpont alatt.

Vasúti menetrendváltozásról, akcióinkról személyre szabottan tájékoztatjuk, ha feliratkozik hírlevelünkre.

Tisztelettel:

MÁV-START Zrt.

ili potrazite na sajtu MAV-a ( mozda ima engleska verzija)

Zašto su samo njih opljačkali, a ne i druge u vagonu? Zato što su se zaključali samo bravom koja može da se otvori i spolja, a postoji uvek i onaj lanac koji osigurava da vrata ne mogu da se otvore spolja. Ko je naivan biće opljačkan...

Druga stvar mi nije jasna. Na relaciji Beograd - Beč idu spavaća kola Austrijskih železnica, tako da "kondukter koji dežura u vagonu" tj. pratilac kola je Austrijanka a ne Mađarica.

Ja sam u mađarskim kušetima, na primer, video ne jednu već PET (naknadno ugrađenih) brava na vratima. Ona "prava" brava je bila pokvarena (očigledno obijena). Pitanje je da li bilo koja od njih može da te spase.

Što se tiče pljački naše novine nisu morali da izveštavaju o događajima iz Mađarske. Stalno se dešavaju u navodnim međunarodnim noćnim vozovima Beograd-Sofija i Beograd-Budimpešta. Jedam momak nam je pričao da su ga skoro opljačkali kada je zaspao u vozu Beograd-Budimpešta. Prvo je čuo kako mu neko polako iznosi torbu i trgao se iz sna. Počeo da se otima sa lopovom. Zatim je uleteo drugi, mnogo snažniji razbojnik, ščepao ga za vrat i samo ga spustio na sedište.

Prijavio je našoj policiji, mada njih nije bilo mnogo briga. Poslali su nekoliko puta oružanu pratnju i onda se opet sve vratilo na staro. Dodao je da su lopovi govorili srpski i da naročito treba biti oprezan kada se pređe mađarska granica u smeru ka Budimpešti.

Dečko nije naivan (čak naprotiv!) i u našim drndavim kupeima ja nisam video nikakvu drugu bravu osim one standardne koja se lako otvara spolja. Lopovi u voz sigurno neće ući samo kada je on pun. U svakom drugom slučaju postoji rizik. Te krađe se često dešavaju.

Pljačke sa gasom kakve možete pročitati u članku su bile uobičajene tokom devedesetih. Valjda su one iza nas.

Stop ispada najsigurnije sredstvo prevoza.

Druga stvar mi nije jasna. Na relaciji Beograd - Beč idu spavaća kola Austrijskih železnica, tako da "kondukter koji dežura u vagonu" tj. pratilac kola je Austrijanka a ne Mađarica.
Meni konkretno smetaju takve izjave (ne tvoje već one od Blica), kao da je važno naglasiti koje je nacionalnosti kondukter (a iz komentara se vidi da se ljudi najviše pale upravo na to). Verujem da je kondukterka bila Mađarica, zato što se oni valjda menjaju kad se pređe granica - kad ja idem za Sloveniju onda se zamene prvo srpski, onda hrvatski a na kraju slovenački kondukter - i tu nema veze kome pripada vagon. Ali zašto je to bitno naglasiti?!

Evo još jedne bljuvotine koja se pojavila danas, čovek žive sahranjivao ljude ali nema to veze, važno je samo da nije Srbin, već Makedonac!

http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/270989/Monstrum-iz-Budimpeste-nije-Srbin-vec-Makedonac

Da se vratim na temu, i ovaj voz Bg-Ljubljana je kao opasan mada meni se nikad ništa loše nije desilo osim jednom kad mi je neki pijani Hrvat pretio, a tada sam bio sam u kupeu. Od tada uvek tražim kupe gde sedi barem još neko, jednostavno čovekova priroda je takva da je u mnoštvu sigurniji. To zaista i deluje, pošto nikad posle nisam imao ikakvih problema, čak me i carinici manje maltretiraju ;D

Dečko nije naivan (čak naprotiv!) i u našim drndavim kupeima ja nisam video nikakvu drugu bravu osim one standardne koja se lako otvara spolja. Lopovi u voz sigurno neće ući samo kada je on pun. U svakom drugom slučaju postoji rizik. Te krađe se često dešavaju.

U pitanju je spavaći vagon Austrijskih železnica koji ima mnogo više od te jedne brave. Obični kupei za sedenje i imaju samo onu koja se otvara spolja (koriste je kondukteri kada zaključavaju službeni kupe).

Verujem da je kondukterka bila Mađarica, zato što se oni valjda menjaju kad se pređe granica - kad ja idem za Sloveniju onda se zamene prvo srpski, onda hrvatski a na kraju slovenački kondukter - i tu nema veze kome pripada vagon. Ali zašto je to bitno naglasiti?!

Ne. "Kondukterka koja dežura u vagonu", kako je navedeno u tekstu nije kondukterka, već pratilac vagona što je bitna razlika. Svaki spavaći i kušet vagon ima svog pratioca koji ti uzme karte da te ne bi budio kondukter dok spavaš. A pratilac vagona je uvek zaposlenik železnice koja dostavlja vagon, a u ovom slučaju su to Austrijske železnice. Kondukter jeste mađarski i on ne dežura u vagonu, već je u službenom kupeu u vagonu za sedenje. Tako da su se oni obratili austrijanki, a ne mađarici, što je opet nebitno naglasiti, ali je opet, kad se naglašava, poželjno naglasiti tačan podatak.

čovek žive sahranjivao ljude ali nema to veze, važno je samo da nije Srbin, već Makedonac!

Ne, nego je važno da je PRVA vest za svakog zločinca da je Srbin ili je inspirisan od strane Srba - nedavni primer je ludak Brejvik, a sad ovaj monstrum. To su prve informacije koje se pojave u medijima koji imaju nešto protiv ovog naroda, sve ostalo su eventualni demantiji. Ali prvi utisak je najvažniji, pa još ako se može povezati sa nekim političarima koji nam nisu simpatični... lele, ima da satanizacija potraje još neko vreme...

Tako i meni smetaju svi komentari koji od mraka prave svetlo a od svetla mrak.

Corpus delicti na sajtu www.monitor.hr - http://imageshack.us/photo/my-images/508/srbin.jpg/

Sorry za off-topic...

• 1 month later...

ljudi kako jeftino proci od zeleznicke keleti do aerodroma za wizz?

Prosetaj od Keleti stanice do Nugati ,ima oko 25min normalnog hoda, i odatle lepo na voz, slagacu te ali mislim da sam platila voznu kartu 3,5eura u protivvrednisti. Voz ima stanicu bukvalno ispred aerodroma. Imas jedan nadvoznjak na koji se popnes i kad ga predjes i spistis se ponovo s njega ispred aerodroma si, imas i lift da ne vuces kofer niz stepenice. Mislim da je ovo ubedljivo najjefitnija kombinacija. A boga mi i najbolja, da ne racunam taxi.

• 1 month later...

Zavisi kako zelis da ides.

Autobus - Orangeways u zavisnosti od termina koje uklapas ide od 4600 Huf pa navise.

- Eurolines - 19 E

Voz - City special 29 E

Da...i ta od 31 vazi 4 dana. Samo da napomenem da mi se desavalo da u Budimpesti kupim voznu kartu po tim cenama bez vecih problema i na dan putovanja, dok su mi se u Becu cesto izvoljevali za specijale (te mora se uzeti 3 dana unapred, blabla), a te iste specijale sam kupovao na dan voznje iz drugih gradova ka Becu (npr iz Maribora, Ljubljane, Praga...).

Ta što važi 4 dana se izdaje u neograničenoj količini, pa je možeš kupiti pred put uvek i naći slobodno mesto u vozu. Postoje određene special karte koje se mogu kupiti samo od 92 do 3 dana unapred i one su ograničene količine i određene koje nemaju to pravilo. Uglavnom su povoljnije ponude ka Austriji nego iz Austrije.

Na primeru: Maribor-Wien specijal, 19 E smer. Postoji 6 sedista po toj ceni u tacno odredjenom vozu na tacno odredjeni dan. U MB mi bez problema pogledaju na dan putovanja i ukoliko ima praznih mesta (a po pravilu ima), izdaju tu kartu. U Becu za isti specijal su me vise od jednom odbili uz obrazlozenje da mora 3 dana unapred i preusmerili me na kartu od 45+  E. Dobra volja sluzbenika slo zel ili drugacija pravila od zemlje do zemlje ?

• 3 weeks later...

Pozdrav! Da li ima taksista na Orangeways stanici i za koliko se stize do Keletija?

Verovatno da ima, kao i ispred svake druga autobuske stanice, a i znas kakvi su ti taksisti. Ali, zasto bi koristio taksi ako vec imas metro stanicu odmah pored? Metroom, uz presedanje, stizes do Keletija za, odokativno, pola sata.

Znam, al je prmomenjen red voznje, voz koji je kretao u 23:30, sada krece u 22:20, tako da imam svega 20 min...

E, to je onda bas napeto! Ja sam se pre neku godinu vracao iz Beca, u 22:10 stigao na Nepliget, a voz za Srbiju bio u 23:30 ili 23:20, tako nekako. Bio sam u frci, panici, ali sam prilicno opusteno stigao, jos i imao vremena da potrosim poslednje forinte u nekom Meku kod zeleznicke.

Za 20 min treba da izadjes iz busa, nadjes taksi, prodjes sve semafore, stignes do Keletija, platis taksistu, otrcis do saltera, kupis kartu i udjes u voz... Deluje tesko izvodljivo, osim ako voz ne kasni :)

koliko vidim, smesi ti se nocenje u Budimpesti, sto meni ne bi tesko palo :)

Prošle godine sam Orangeways-om iz Krakova stigao oko 21:30, odnosno pola sata ranije tako da možda i postoji šansa da se uhvati voz za Beograd ali je u svakom slučaju napeto  :x