Jump to content

Featured Replies

E sad si bubnuo glupost. Kao prvo ovi novi vozovi nisu uopste kruti sta vise za moj ukus su malo pre mekana sedista. Lagano moze da se izdrzi sedenje od 2h za dalje polako pocinje da iritira bar mene al i onako su to vozovi koji ne idu na relacijama duzim od 2h jer za duze "nisu ni predvidjeni". A odakle ti majke ti da su nebeznbednu. Odlomila se stena i pogodila voz ko kaze da nemoze i nece da se odlomi i pogodi autobus to je nesrecni slucaj. Netreba se odma za to hvatati. Inace ako pogledas bezbednost ide neprikosnoveno avion, pa onda voz, brod i na dnu autobus.

Pa mozda je bolje da su ostali oni stari sinobusi po onoj izjavi!??Ja ne vidim da su ovi novi vozovi losiji od slicnih u Austriji ili Nemackoj.. SIEMENS sad pravi lokomotive u Rusiji,i oni su bar eksperti u toj bransi.A sto se stena odlomila u Alpima,kakve to veze ima sa nama u Srbiji??

ozzy80-Нисам бубнуо глупост!Те "руске гарнитуре"су предвиђене за краће релације.Међутим иду и на дужим,што путовање чини неудобним.Незнам сада,али раније су на релацији Београд-Ниш саобраћали возови,као што је тај "беовоз".Исто руске производње,веома круто и неудобно за путовање од 6 сати!

За безбедност у клисурама:ако се клисуре КАВАЈУ(ти провери шта значи ова реч),како је то раније рађено,много је мања вероватноћа да стена падне одозго на воз или на аутобус,не дај Боже.А кад се деси,то онда није несрећан случај,већ нечија неоговоност.Али онда је све касно.То треба предупредити,ја на то указујем!

мверуовић-Да,људи су сиромашни,не раде,немају новац за нормалан живот.На железници су цене превоза мање него у аутобусима и то путнике опредењује,да користе тај превоз.И ма да су брзине од 20 км/ч, како сам кажеш,

има и других неудобности,али важно је да иде,како тако,па кад стигне.Људи су навикли и огуглали на такав начин превоза,ћуте,трпе.Железници је најлакше да због безбедности смањи брзину,уместо да санира пругу и повећа брзину.Ја се са тим не мирим и ето зато и пишем овде о томе.Можда и прочита неко од руководиоца те фирме,можда ће се и замислити!!!?

Raxcherrych-Живим у иностранству,србин сам и 40 година остварио радни стаж у Србији,баш код те Железнице Србије,коју волим,опет то подвлачим.Нисам напустио Србију као млад човек,побегао из ње за бољим животом,напротив.Али сада,кад човек дође у неке године,па кад види да неким лошим стварима,овде у Србији нема краја,онда се одлучује и на одлазак у иностранство.Ја сам лично отишао због ПЛАНИНАРЕЊА и ПУТОВАЊА.Оно што сам видео у Србији,видео сам,сада гледам даље.Нормално,нисам продао непокретности у Србији,па по некада тркнем на неки дан.Међутим не видим ништа боље,што ме жалости.Да,возио сам се тим "руским гарнитурама",ево чак сам направио и једну фотографију:IMG_1257.jpg а ево оваквим возом се возим у иностранству:IMG_0377.jpg и разлика је велика,у свему.И на крају ово што ти пишеш"мирише ми....неко даје паре Ромима да каменују воз..."Мени овде "мирише",да овде неко пише,ко хоће да се вози Српским железницама,да путује,јер то воли,али да не купује возну карту.Знам,познато ми је,даш кондуктеру нешто пара,има тамо његова тарифа и путујеш.Он,кондуктер кад треба да преда пазар,предаје 1/3 а остатак иде њему у џеп.То је исто један од крупних разлога,зашто је железница у оваквом лошем стању.Пошто и ви.који сте се укључили у ову дискусију,волите да путујете,онда:НА ДОБАР ПУТ!Ја довде.

Najbolje da se ova rasprava prebaci na temu Železnice Srbije na podforumu Srbija.

Beograd- Novi Sad železnicom- 288-388 dinara.

Beograd- Novi Sad autobusom- 600-750 dinara.

Evo i jednog ličnog primera:

Odžaci- Novi Sad železnicom- 226 dinara (stigne brže nego autobus)

Odžaci- Novi Sad autobusom- 750-910 dinara.

Ja dovde.

Nikad nisam u Srbiji dao kondukteru pare umesto karte, cak jednom kad sam se vracao sa exita pre nekoliko godina nisam stigao da kupim kartu na salteru, hteo je da se 'dogovorimo' pa je posle popizdeo jer sam odbio i trazio kartu da napise.

Воз је моје омиљено превозно средство, немам времена да се укључим у дискусије, наредних дана...само да кажем јебеш све, Путовање без воза је као село без цркве, жена без сисе, гитара без жице ..живели

sam8553.jpg

(из моје колекције)

Јебеш херметички затворене конзерве где не могу отворити прозор, ово је прави воз и вагон :)

Да,возио сам се тим "руским гарнитурама",ево чак сам направио и једну фотографију:IMG_1257.jpg а ево оваквим возом се возим у иностранству:IMG_0377.jpg и разлика је велика,у свему.

E da si mi ti živ i zdrav. Na drugoj slici je elektro ili dizel (sitna je slika pa se ne vidi) motorna garnitura Bugarskih železnica Siemens Desiro koja je isto tako kao naša ruska garnitura namenjena lokalnim vozovima. Vozio sam se obema i moram reći da su sedišta u našem udobnija. Evo tvrdih sedišta u Siemens Desiru -> http://www.railfaneurope.net/pix/bg/electric/emu/30/interior/An_interior_of_EMU_of_class_30-00.jpg.

Isti takav Siemens Desiro Rumunskih železnica ide na relaciji Vršac - Temišvar, pa ko je putovao Beograd - Temišvar sa presedanjem u Vršcu, može da potvrdi razliku u udobnosti do i od Vršca.

Ruske garniture su potpuno OK. U poređenju sa garniturama u nekim drugim zemljama, odlične. Pogledajte vozove po Sloveniji (šta vozi recimo od Ljubljane do Metlike 3 sata), pa onda ovaj Vršac - Temišvar u kom ti se dupe ukoči 15 puta, pa da ne pričam o Končarevim sranjima, gdje je i prvi razred krajnje neudoban, a o drugom da i ne pričam... Stvarno ne može niko ništa reći za ove vozove. Služe svrsi.

Ma da sam ja i dalje za prave vagone :) Kao recimo ovaj gore na slici ... nema ništa udobnije od toga... :)

Super su za sedenje al kad je napolju +45 bogami zalis sto nisi u Rusu pa makar se i tamo meskoljio malo, takodje i kad te sto bi se reklo pritera  :hihi: . Kad bi im dodali klimu i vakumski wc bili bi savrsenstvom, ovaku su super al ih je malo vreme pregazilo  :). Al to kad bi bilo pametnih na ZS bi se lako ispravilo

Super su za sedenje al kad je napolju +45 bogami zalis sto nisi u Rusu pa makar se i tamo meskoljio malo, takodje i kad te sto bi se reklo pritera  :hihi: . Kad bi im dodali klimu i vakumski wc bili bi savrsenstvom, ovaku su super al ih je malo vreme pregazilo  :). Al to kad bi bilo pametnih na ZS bi se lako ispravilo

A pre 20-30-40 godina nije bilo +45? Samo otvoriš širom prozor u kupeu, hodniku i vrata kupea i nemaš brige, bar je mnogo zdravije nego klima  ;D

Ja sam isao letos brzim Nis-Beograd i napolju na suncu je bilo sigurno preko 50. Temperatura vazduha u hladu je bila 47. Prozor ne pomaze kad otvoris jer je napolju vreo vazduh, a i voz zbog suncanih krivina skoro ceo koridor 50-60km/h. Tako da cim stane u nekoj stanici svi trci napolje nalivaj vode na stanici i onda ajmo dalje  :hihi:. Jos sve i jedan kupe bez zavese kako se pruga okrece ka suncu tako se i mi unutra pomeramo.

Evo da ispricam jednu anegdotu Sofija-Bg, povratak pocetkom janura u vozu.Ne znam zasto, ali se uvek nadjem u"centru zbivanja"ali mozda ima veze sa mojim uzivanjem u vozu.Volim da putujem vozom i uvek se trudim da izbegnem avion, auto, bas, nije bitno koliko se putuje, uvek nekako trazim razlog zasto ne putovati sa pomenutim prevozima, razloga ima milion i znamo svi..Nisam covek koji spava u vozu, mozda deluje cudno, ali to je za mene gubljenje vremena, udjem povremeno da odmorim noge u kupe i dremnem ali nikako dubok san kao moji saputnici.Moj teren je hodnik.Otvorim prozor u hodniku i uzivam u predelima i prirodi, dan ili noc, potpuno svejedno, svaki kamen, kutak, voda, selo, jezero, planina, nebo, ptice, grancice drveca sve prolazi kroz moje oci a dusa upija, prosto dusa mi se hrani sto kaze moja supruga ocoravicu od gledanja...U noci,  skiljave baterijske lampe koje svetle nocu to su sela podsecaju me na bezbroj svitaca koje smo jurili kao deca, kad gledam sela imam utisak kao da me gleda hiljade i hiljade ociju iz mraka, svitaca, bas uzivam, ispunjava me, ne mogu spavati jer ako zaspem i probudim se osecam se nekako prazno i porazavajuce, totalno bezveze.Zapalim cigaretu, nadje se koji putnik pa ponudi nekako je nas narod postao bas bezosecajan.Mnogima je voz sredstvo da postizanje cilja, najkraci put, nekima sranje ali je jeftino pa ce igurati klackanje i otaljati itd, ali za mene je voz stepenica ka savrsenstvu i beskrajnosti, potpun odnos coveka sa drustvom, voz je sloboda koliko god ra rec postala izlizana.Da ne smaram vise, da se vratim na anegdotu.Tako dok sam konacio na prozoru, u sred noci, izlazi iz susednog kupea mladic, mlad momak mozda izmedju 15-16 godina, zadihan, rumen ko jagoda trazi hitno maramice, njegov drugar krvari, nije mu dobro, uplasen deluje.Rekoh nema problema da vidimo u cemu je problem.Ulazim u kupe, sedista izvucena, sve zivo pobacano i razbacano, jebote u trenutku pomislim da nije ovde neka zivotinja boravila, flase vinske i pivske na sedistima i ispod sedista sve se kotrlja.Momak lezi, celo mu krvavo, ne reaguje ma ne moze da se digne, da ga podignem nije vredelo kako god ga pomerim on ne reaguje, preterao je sa alkoholm, ali bukvalno je covek bio za infuziju.Voditi u wc nema svrhe, prvo nema svetla, drugo nema vode trece ima bre da umre do klonje a cetvrto ima bre da probudi ceo vagon i eto sranja.Nista kao iskusan putnik i  poznavalac alkohola momka moze samo prodmati nesto ekstremno da umre od straha da dodje sebi.Rekoh na prozor on mora izbaciti alkohol kako zna i ume, nema vise zezanja.Dva drugara njegova  meni da li si ti normalan, ima da ispadne, mora u wc, kakav bre wc nema vise ubedjivanje na prozor nema ni demokratije tek ste se rodili sto pijete kad ne znate rekoh.Poslusase, podigose ga, oni sa noge drze, ja za glavu i stomak i izbacih glavu  kroz prozor, nagnem je rukom a voz siba u svojoj moci i brzini, momak 10 sekundi ne regauje, glava visi nista, jebote i mene strah, kad poce da gura glavu unazad, prazni stomak, puce ga vazduh i strah skotrlja se u kupe ko sveca.Drugari njegovi pocese da se kikocu i smeju, momak otvara oci, dobro je dolazi sebi potrebno je vreme, nasta opsti smeh.Zahvaljuju se, ovaj ce spavati ko beba a njegovi ortaci i dalje cirka.Pricaju kako su srednjoskolcii, bili su kod dede jednoh od njih i napili se.I tako dok smo pricali o raznim stvarima i cekali da momak dodje sebi, izvadise oni mene domace vino deda pravio, dao im da ponesu u Beogradu da imaju a oni sve popili u vozu.Izvadose i cigarete, i pocesmo mi da pijemo svi zajedno vino, i to iz flase jer su case plasticne nestale, imali su oni poverenje u mene a i ja u njih, sto da uzivanje.Kruzi flasa, odnos poverenja, vidi se u ocima.Pricali smo o zivotu, putovanjima, muzici i narocito sam im dao savete u vezi alkohola i putovanja.Dobro smo se zapili, rekoh idem, dosta je sat vremena idem odmoriti.Smlati me vince i tako sam dremnuo.Pomalja se rumenilo i dan u prigradskim beogradskim selima, supruga se budi, kaze da je u snu cula vriske sa prozora, kad je videla kako se osecam na vino pocela je da se smeje ko luda....Zakljucak:Za omladinu koja zeli da se opija i zajebava, gosini vagoni su zakon i institucija, nije za staro gvozdje, nesto razmisljam sta bi bilo da su prozori hermeticki zatvoreni??? :)A i za nas starije momke, imaju bre ti vagoni dusu....putujte jednog dana ce vam biti zao jer modernizacija guta sve zivo, narocito duh...!Ovo je samo jedna od anegdota, ima mnogo, setih se prozora, prozor....da vagoni mogu da pricaju kakve bi sve tajne rekli, zivot u njima....

Istina je da su ti vagoni puni uspomena. Meni licno je uvek drago kad sam u njima. Ja uzivam dok gledam kroz prozor il leti uvece kad otvoris do kraja prozor a ono hladan vazduh ulazi milina. Nazalost mi sve brze zivimo i stalno jurimo za parama. Secam se nekad kad si isao pun voz, deca trce po hodniku. Sad to vise nemas. Kao sto si rekao putuje onaj ko mora il ko voli. I ja volim u hodniku na prozor pa glavu napolje. Nekako se osetis slobodan. Danas opet bas zbog jurenja para gleda kako sto brze stici od A do B. Ovi novi vagoni koji sve vise lice autobusima se tako grade zbog zarade.

Mada smatram da vakumsku wc i klima su nesto sasvim normalno u danasnjim vremenima i ne ubijaju car, narocito ne wc, pa i sinobusi bude secanja pa nikom nebi pozeleo da putujte u njima u podne leti. Da vidis kako smrsas bolje nego u sauni  lol::.

Ja sam proslo leto dva puta prestajao na prozoru Bg-Sutomore nocni, a prvi put sam za Bgd isao dnevnim iz Bara, prelepo. Za trenutnu cenu karte imamo i extra vozove

Ja sam proslo leto dva puta prestajao na prozoru Bg-Sutomore nocni, a prvi put sam za Bgd isao dnevnim iz Bara, prelepo. Za trenutnu cenu karte imamo i extra vozove

Nije to toliko do cene karte koliko do kradja na svim nivoima. Pogledaj recimo Ukrainu gde su cene jeftinije nego kod nas a daleko bolja infrastruktura. A ako pogledas recimo Englezi 80% putnika kupuje karte na promocijama tako da kupe recimo kartu za London-Mancester za 1300din za brzi sto odgovara kilometrazi negde Nis-Beograd gde je brzi oko 900din. A nemogu da se porede nikako ni vreme koje je krace za 3h ni usluga (toalet kao ordinacija cist, klima, pa cak imaju i free wifi, uticnice svuda,.. ).Naravno ima i onih sto plate 100e za ovo putovanje al njih je manje. Al zato kod njih nemozes da das kondukteru 3e i da prodjes.

Nije to toliko do cene karte koliko do kradja na svim nivoima. Pogledaj recimo Ukrainu gde su cene jeftinije nego kod nas a daleko bolja infrastruktura.

Da, ali su ukrajinci u poslednjih 2-3 godine neuporedivo smanjili broj vozova zbog zastarelog voznog parka i svake godine im smanjuje broj putničkih vagona u saobraćaju za oko 500, jer više nije ljudski da ljudi putuju u tim krševima. Do pre par godina su imali oko 6 000 putničkih vagona u saobraćaju, a sad tek nešto više od 3 000. Mnogo provodnjika i načelnika vozova nema posao, tj. stoji u rezervi i verovatno će pod socijalni program jer nemaju šta da rade. Čak su nedavno železničari iz Harkova pisali pismo upravi njihovih železnica sa molbom da se vrati u saobraćaj voz Harkov - Vladivostok. On putuje 8 dana, dakle za obrt je potrebno 16. Za voz od 6 vagona je potrebno čak 96 vagona (6x16) što bi zaposlilo čak 192 provodnjika (idu 2 po vagonu), i 32 načelnika (po vozu idu načelnik i zamenik) i 16 mehaničara. To bi rešilo problem manjka posla, čak bi se zaradilo (pošto je i po Rusiji ovaj ukrajinski voz popularan bio jer je jeftiniji od ruskih), ali vagona nema...

Problem do trenutnog stanja vagona je i stoka koja unisti wc vec sat vremena po izlasku iz Bga, polome sve zivo i misle da je to ok. Ja bih ovima sto su gadjali ruske vozove odsekao obe ruke za primer, pa nek nekom padne posle na pamet da to uradi.

Čak su nedavno železničari iz Harkova pisali pismo upravi njihovih železnica sa molbom da se vrati u saobraćaj voz Harkov - Vladivostok. On putuje 8 dana, dakle za obrt je potrebno 16.

Voz ,pospani voz za Harkov  ;D ...

U subotu sam putovao putničkim Subotica - Beograd. Imao je 2 vaogna, oko 200 ljudi u vozu. Jedan vagon je bilo kušet!?! Ležaje smo sami vezali, a donji ležaj je u mom kupeu bio propao skroz do poda, pa smo na podu djedili (u kupeu), drugi je stajao onako OK, ali su krajnje neudobni... baš je grozno bilo...

Imao je 2 vaogna, oko 200 ljudi u vozu. Jedan vagon je bilo kušet!?!

Nemaju ispravnih vagona sa sedištima, pa meću kušete...raspad sistema...

Imao je 2 vaogna, oko 200 ljudi u vozu. Jedan vagon je bilo kušet!?!

Nemaju ispravnih vagona sa sedištima, pa meću kušete...raspad sistema...

"Dobro" je dok i njih imaju uskoro ce ko posle drugog svetskog rata da se doda 3 klasa da sedis na klupama u teretnim. Valjda ce da se pregura dok ne stignu novi EMV  :)