Jump to content

Featured Replies

Ja idem iz Petre do Aqabe iznajmljenim kolima  7. septembra popodne, ako nekom treba prevoz :D

Moze i prethodno vece od Aqabe do Petre.

£33 za dan, sa svim taksama - kroz jednu od aviokompanija gde imam status [pa to donosi malo popusta]. U pitanju je Europcar.

U Aqabi je izbor manji, pa ostale kompanije bas dosta naplacuju, neke 50-100% vise. U Amanu je konkurencija veca, pa su i cene drugacije.

edit: posto si nasao auto?

Jordan - sever zemlje je tu i tamo fino povezan linijama. Što ideš ka jugu, sve je haotičnije. Recimo da na jugu busevi saobraćaju do podneva, od podneva - jednostavno nema.

Autostop je takođe jako problematičan, odmah ti traže pare na ulazu u kola.

Upravo je ovo razlog sto sam iznajmio auto izmedju Aqabe i Petre, jer nisam nigde video nacin kako da idem izmedju ta dva mesta popodne/uvece.

Što ideš ka jugu, sve je haotičnije. Recimo da na jugu busevi saobraćaju do podneva, od podneva - jednostavno nema.

ovaj jordan je katastrofa sto se tice prevoza, i onda svi gledaju da te opeljese ako ides minibusevima ili drugim organizovanim prevozom... bas me nerviraju.

• 2 months later...

Zna li neko da li je moguce otici sa aerodroma ili iz Amana za Petru rano ujutru i vratiti se do 18:00 na aerodrom posto imam let u 19:15?I koji je najjeftiniji nacin.

Zna li neko da li je moguce otici sa aerodroma ili iz Amana za Petru rano ujutru i vratiti se do 18:00 na aerodrom posto imam let u 19:15?I koji je najjeftiniji nacin.

koji god način da odabereš prilično je neizvodljivo, osim možda helikopterom.

od amana do petre ima 250 km i preko 3 i po sata kolima jer putevi nisu baš sjajni.

dakle ako kreneš u 7 ujutu iz amana u 10h30 si u petri i već u 13h30 moraš da kreneš nazad da bi bio na aerodromu u 17h. ovo sve pod uslovom da ništa ne krene naopako.

pitanje je da li hoćeš da platiš 50 evra samo da gvirneš u petru jer realno lokalitet je ogroman i za 3,4 sata možeš malo šta da vidiš. ja sam u petri bila od 8 ujutru do 6 uveče i opet nisam stigla sve da obiđem.

edit: a ako misliš busom, zaboravi.. to u jordanu gotovo da ne funkcioniše, posebno ako si ovako kratak sa vremenom.

Plus ako je to samo sidetrip tokom tranzitiranja kroz Jordan, moze da kosta i €90-ak za ulaz...

• 10 months later...

"in celebration of World Tourism Day on September 27th, entry to tourist sites in Jordan, including Petra, will be free of charge to ALL visitors .NO entry fees on September 27th & 28th.".

interesantno..aj za petru manje vise, ulaznica nije toliko skupa s obzirom koliko ima da se obidje i vidi, ali jerash severno od amana stvarno vredi posetiti tad, s obzirom da ako zelite da gledate i one trke kocijama i sve rimske predstave, treba dosta kinte...tako da, ko ide tad, obavezno da poseti te roman ruins...

Слажем се, ја сам ишао Кон Тикијем у Акабу, виза је бесплатна, добија се на аеродрому у форми печата. Улазница је 50ЈД, око 60 евра, али доживљај је невероватан, заиста. Одатле смо путовали у Израел, и формалности на граници су заиста биле сведене на минимум, такође само печат, не виза. Јордан и Израел си 2 заиста прелепе дестинације, препоручујем их свима. Следеће што ме занима је Ирак, да ли неко има информације како ући у Курдистан? :)  ;D

Слажем се, ја сам ишао Кон Тикијем у Акабу, виза је бесплатна, добија се на аеродрому у форми печата.

To je samo ako se ulazi u tu bescarinsku zonu na jugu, inace kosta 20JOD.

Следеће што ме занима је Ирак, да ли неко има информације како ући у Курдистан? :)  ;D

Ima jedan relativno svez putopis iz Iraka. Mislim da je jos jedna grupa ljudi sa foruma bila nedavno tamo, tako da mozes dobiti informacije iz prve ruke na odgovorajucij temi.

• 1 month later...

svi oni koji su 27. i 28. septembra zeleli da posete mufte Petru i ostale lokalite u Jordanu, malo su se zaj****. Ovde je popust vazio samo za domace, ne i za turiste, sto je apsurdno, jer je za domace cena pedeset puta niza! Lopovi...

• 1 year later...

Jordan je san snova, ulazi u top 3 drzave koje sam posjetio. Dzeras, Petra i Vadi Rum su nestvarna mjesta. Pogotovo gostoljubivi jordanci od kojih svaki  sekund mozete cuti welcome to jordan. Nisam imao neka prevelika ocekivanja od ove drzave, i vjerovatno sam zato ostao zapanjen :)

Ovo sto cu napisati je zakljucak moga druga i donekle moj. Najbolje sto mozete videti tamo je Vadi Mudjib, klanac sa recicom kroz koji prolazite nekoliko sati penjete se uz nekoliko vodopada itd. Posetu treba obaviti sledecim redom:

1. Petra

i onda kojim god redom:

2. Dzeras

3. Vadi Ram

i na kraju:

4. Vadi Mudjib.

Da vas Petra ne bi razocarala (sem ako veoma volite arheoloske iskopine) treba da prvo nju posetite. Razlog tome je sto Vadi Mudjib ima lepsi klanac od Petre (i time Sik gubi pomalo smisao), Vadi Ram lepsi pustinjski predeo, a iskopine u Dzerasu su po recima druga ipak lepse. Dakle, Petra prva, Vadi Mudjib poslednji.

Preporučujem takodje vadi mudjib i neku od "setnji" kroz vodopade. Ima vise varijanti, sa i bez vodica, mi smo isli sami, samo smo opremu iznajmili (mislim da je obavezno), i stvarno ke osveženje buckati se u tim vodopadima i šetati u sred stena u sred pakleno vrućeg Jordana.

Wizzom iz Pešte do Tel Aviva i eto za čas si u Jordanu.

Ja kupih karte za 50eura.

Setih se da sam jednom bio u decembru, more je bilo savršeno za kupanje...

Na Mrtvo More mislis? Savrsena savrsena ili savrsena za sto vole hladnu vodu? Ja sam se kupala u aprilu i voda je bila OK, nikako pretopla, nemam pojma sta da ocekujem u januaru...

Ne, mislio je na Akabu i Crveno more. Koliko je meni poznato tad (decembar, januar) moze da se kupa. U ostalim delovima zemlje je hladnije (Aman, Mrtvo more). Leti je mnogo toplo i vlazno.

Upravo tako, mislio sam na Akabu. Bio sam jednom tamo polovinom decembra i bilo je fantastično za kupanje i sunčanje. Što ne znači da je svaki decembar takav.

Pedjalone, hvala ti, ovo je stvarno jako povoljno. Ako se kupuje za kraj januara ili februar, povratna Budimpešta - Teč Aviv izađe 77,5 evra, što je baš jeftino za jednu takvu relaciju.