Jump to content

Featured Replies

Mrtvo more nikako i nikada ne može biti "savršeno za kupanje" :)

Jest i to je istina... :)

Al' meni se dopalo. Sad ću videti kako je u januaru...

Hvala svim troma na pojašnjenju. Bilo bi lepo da mogu da se spustim dole, ali nažalost, nemam toliko vremena.

Mrtvo more je 5 minuta interesantno i onda prijatno. Stipa za kozu, pogotovo za osjetljive predjele :)

• 4 weeks later...

Idem u Izrael i Jordan početkom februara.

Potrebna mi je informacija oko jordanske vize, da li se može dobiti na graničnom prelazu između Eilata i Akabe?

Takođe, ako bi neko ko je bio mogao da mi objasni kako funkcioniše autobuski prevoz od Akabe do Petre i da li je moguće otići do Petre uveče, pošto sam pročitao da busevi idu samo ujutru i to bez ikakvog reda. Hteo bih da odvojim ceo dan ya Petru, pa mi ne bi odgovaralo da krenem ujutru.

Jedina "normalna" autobuska linija u Jordanu je od Amana do Akabe, ostalo se obavlja mini busevima i taksijem. Prema tome, u Akabi se raspitaj kada ide mini bus za Wadi Musu. Podatak koji dobiješ je aproksimativan, jer mini bus kreće kada se napuni. Zapamti ime hotela da ga dovikneš vozaču u Wadi Musi, verovatno će to odvesti pred vrata hotela. Wadi Musa je pored Petre i većina hotela ima besplatan prevoz do nje. Važno je da prenoćiš u Jordanu, jer je tada jeftiniji ulaz nego ako dolaziš iz susedne zemlje.

Evo informacija sa sajta Turističke organizacije Jordana:

There are three border crossings between Jordan and Israel.

The Allenby/King Hussein Bridge, 57km away from Amman, is located in the southern Jordan Valley and is open Sun–Thurs 08:00hrs – 20:00hrs for arrivals and 8:00 to 14:00 for departures, and Fri-Sat 08:00hrs – 13:00hrs.

PLEASE NOTE:

Prior visas must be arranged and cannot be obtained at the border. Private cars and tour buses cannot cross – travellers must change vehicles upon crossing or use the other two border crossings.

Sheikh Hussein crossing /North Border is 90km away from Amman. It is located in the north, close to Lake Tiberias (Sea of Galilee), these are open Sunday - Thursday: 08:00hrs - 22:00hrs and Friday - Saturday: 09:00hrs - 20:00hrs.

Wadi Araba Crossing/South Border, located in the south, 324km away from Amman, connecting the two Red Sea resorts of Eilat and Aqaba. These are open Sun–Thurs 06:30hrs – 20:00hrs and Fri – Sat 0800hrs – 20:00hrs.

At these crossings, visas for most nationalities can be obtained at the border; prior permits are not needed except for restricted nationalities. Wadi Araba Crossing closes on Islamic New Year day and Yom Kippur.

Za više informacija: http://www.visitjordan.com/

Drugim rečima, viza se u Eilatu vadi bez ikakvih problema.

• 6 months later...

Ta jordanska viza ... jel je lupaju u vidu pečata ili je nalepnica?
Koliko mesta ona zauzima u pasosu ???
Slab sam sa praznim stranama u pasosu (mozda necu imati ni jednu celu praznu) , pa se pitam da li je onako omanja, srednje velicine ili je preko cele strane?
Hvala!  :smile: :smile: :smile:

• 4 months later...

Pozdrav dobri ljudi, u poslednjih deset dana se kanim krenuti usled žuljanja prostora u neku avanturu tipa Izrael - Jordan - eventualno Liban. Smatram da nema potrebe da otvaram novu temu bez nekih konkretnih planova, te ko veli da ovde okačim post iz svoje mamurne glave. 

Pare koje bi za to kratko vreme uspeo da skupim bi bile minimalne, nadam se bar da su minimalne - tako da bi se put uglavnom odvijao autostopom, gde i kad je to moguće.

Kao što rekoh imam dosta pitanja, a ne bi da gušim temu, te molim sve koji mogu da pomognu da mi se jave putem poruke.

Hvala vi. Iskreno sam i mislio da ću morati, mada već vidim da će i samo planiranje ovog putašestvija biti prava ekskurzija. :)

Kao što rekoh imam dosta pitanja, a ne bi da gušim temu, te molim sve koji mogu da pomognu da mi se jave putem poruke.

Ne gušiš, pitaj ovde, bolje nego preko poruka jer može i za druge biti korisno.

Ne gušiš, pitaj ovde, bolje nego preko poruka jer može i za druge biti korisno.

Hajd' da prvo pitanje onda bude o najekonomičnijem načinu da se obiđu gore pomenute zemlje? Valja? :)

Jerbo, ako ostavim(o), Izrael za kraj, koja bi ruta - trasa kretanja bila najisplatljivija za obilazak već pomenutih zemalja?

Uglavnom mi se svode pitanja na gornje redove i ekonomsku izdašnost, a imajući u obzir neki kaučsurfing i autostop gde se more i bezbednost istog. 

Dosta dilema i nedoumica sam rešio listajuć' forum te dugujem veliku zahvalnost svim dobrim ljudima koji su podelilil svoja iskustva sa širokim auditorijumom. Nek' vam je milost i slava! _o_

Ne možeš posjetiti sve tri zemlje u jednom mau zbog zatvorenih granica. U prvom navratu možeš ići samo Liban, a u drugom Izrael + Jordan. Ako želiš ići u jednom periodu, možda ti je najisplativija opcija da letiš sa Aegean Airlines iz BG za Bejrut špreko Atine, onda iz Bejruta natrag za Atinu odakle letiš za Tel Aviv. Provjeri cijene.

Ja sam isao avionom Bejrut-Aman, posle avionom Aman-Akaba, presao taksijem iz Akabe u Eilat, i odande avionom za Tel Aviv. Kupio sve tri karte odvojeno, kod nacionalnih prevoznika sve tri zemlje. Par meseci unapred je bilo dosta jeftino.

Da li mi možeš reći koliko su koštale okvirno te karte? Možda još bolje da baciš koje slovo o prevoznicima, jer ovaj libanski MEA mi ne deluje jeftino, a more bit' istine u tome da ja ni ne znam šta bi taj pojam u ovom kutku sveta podrazumevao. :)

Pozdrav dobri ljudi, u poslednjih deset dana se kanim krenuti usled žuljanja prostora u neku avanturu tipa Izrael - Jordan - eventualno Liban. Smatram da nema potrebe da otvaram novu temu bez nekih konkretnih planova, te ko veli da ovde okačim post iz svoje mamurne glave. 

Pare koje bi za to kratko vreme uspeo da skupim bi bile minimalne, nadam se bar da su minimalne - tako da bi se put uglavnom odvijao autostopom, gde i kad je to moguće.

I ja planiram Liban-Izrael-Jordan (ili samo Liban-Jordan) u maju... sa drugarem iz Indije. Ako se poklope planovi, vidimo se tamo. :) Pozz svima!

Eto ga sad! :)

Ta to bi bilo valjano.  Sa druge strane mogli bi i da razmenimo korisne informacije, ideje, savete treće vrste (dobro, ovo zadnje baš ne posedujem trenutno), al' nije zgoreg spomenuti. :)

Najjeftinije ćeš proći ako posetiš samo Izrael i Jordan. Onda možeš wizz air-om za male pare da kupiš kartu npr. Sofia-Tel Aviv-Sofia, a da iz Izraela predješ u Jordan zemljanim putem, obidješ zemlju, pa se vratiš u Izrael.
Ukoliko tvoje putešestvije ipak uključuje i Liban, onda neće više biti toliko jeftino. To bi značilo da onaj wizz air možeš da iskoristiš samo u povratku i da će tura (jedino ovim redosledom) izgledati: Liban, Jordan, pa Izrael.
Do Bejruta imaš direktno onaj pegasus iz Istanbula (ili iz Beograda, sa presedanjem u IST):
http://www.flypgs.com/en/
Od Bejruta do Amana nemam predstavu šta bi moglo. Možda onaj Royal Jordanian airlines ili tako nešto... Od Amana do Akabe busom treba 4 ipo sati ... zaista nema potrebe za avionom, putevi su dobri. Ukoliko uračunaš dolaske i odlaske ranije sa aerodroma (koji nisu baš na 10 min. od grada), vidiš da je busom čak i brže! Zemljani prelaz Akaba-Eilat fino radi. Možete preći tamo u Izrael, s tim što ukoliko si prethodno putovao u Liban, naoružaj se strpljenjem i očekuj ispitivanje koje može da traje od sat vremena do tri, četiri sata.
Kad krećete na putovanje i koliko dugo ostajete?
poz :mah:

Edited by Nightwatcher

... кад човек пише одговор 15 минута, па успе да га избрише. браво ја.

ајмо изнова:

Од једне ноћобдије другој - хвала пуно на прегршт информација.

Управо гледам ту варијанту преко Софије до Тел Авива и назад, но некако ми се чини да би најбоља варијанта била Београд - Аман, Тел Авив Београд у повратку, и то искључује Либан јер ми у овом моменту и за кратко време планирања пута, што финансијски, што временски делује изузетно компликовано.

Што се тиче поласка, па ја планирам да то буде крај фебруара, али се чекају потенцијални путници - сапатници, тако да није све на мени. Ако исти одустану... Или соло варијанта, или се може десити да са форумашицом нам Џејлом завршим у другом куту света, мада су Јордан, Јерусалим, Палестина а приори.

У цајтноту сам, но није први пута, па се надам најдобром.

Edited by Duya

Nema na čemu ...
Baci pogled na link dole ... upravo završavam blog o Jordanu. Bili smo tamo pre 3 meseca, pa imam neke sveže info-e. I mi smo sleteli u Aman, a završili turneju sa Tel Avivom  :spot: 

Pisaću i o Izraelu/Palestini (ali tek tamo nekad marta meseca, kad se vratim iz Burme) flowers::

Од једне ноћобдије другој - хвала пуно на прегршт информација.

Zapravo, Nightwatcher je u Kini, pa mu i ne pada teško da piše u 5 ujutro po našem vremenu. Ti bi morao malo više da bdiješ da ga dostigneš. :)

Ето ми идеалне разоноде за још ово мало времена кад сам ''само-незапослен''. :)

Nightwatcher, on 21 Jan 2015 - 05:41, said:

Nema na čemu ...
    Baci pogled na link dole ... upravo završavam blog o Jordanu. Bili smo tamo pre 3 meseca, pa imam neke sveže info-e. I mi smo sleteli u Aman, a završili turneju sa Tel Avivom  [:spot:]

Pisaću i o Izraelu/Palestini (ali tek tamo nekad marta meseca, kad se vratim iz Burme) [flowers::]

Хоћу друже, већ сам ставио у букмарксе, па чекам да приграбим мало времена у осами, како би читао танано с гуштањем. Надам се да ће то бити у току дана.

Eto ga sad! :)

Ta to bi bilo valjano.  Sa druge strane mogli bi i da razmenimo korisne informacije, ideje, savete treće vrste (dobro, ovo zadnje baš ne posedujem trenutno), al' nije zgoreg spomenuti. :)

Važi! :)

I, naravno, hvala svima-ovde sam našla jako puno korisnih informacija. 

• 8 months later...

Nastavak sa teme Izrael ( sa st.12) I prelazak Israelsko Jordanske granice na granicnom prelazu Beit Shean .

Na izlazu iz Izraela kopnom placa se izlazna taxa , cifra stalno skace po kojih shekel. Trenutno je 106 shekel sto je oko  3000din.Placam karticom , moze se , da mi ostane barem 100 shekel za povratak u Izrael iz Jordana ( opet ini us za Istocni Jerusalem I kosta 43 shekel). Na istom salteru gde se placa izlazna taxa moze se zameniti novac u Jordanske dinare. Jordanska viza placa se iskljucivo u JD. Kurs je katastrofa  57JD za 100$ . Vec na drugoj strani u Jordanu na salteru je 60JD a u Amanu 70JD.

Ovaj stav sam prenela sa napred navedene teme da bi mogla ovde da nastavim.

Iznenadjenje za mene je bilo da se na Israelskoj strani mogu kupiti Jordanski dinari. Znala sam da se Jordanska viza iskljucivo placa JD I vec sam brinula gde cu ih nabaviti. A ono se ispostavilo da postoji salter zamene I na jednoj I drugoj strani , samo sto su kursevi razliciti I jako nepovoljni o donoga koji je u Amanu.

Izraelka me je zamalo pa terala da zamenim vise od 100$ , sa obrazlozenjem ,,pa trebace ti , koliko za vizu I za taxi od granice,,. Morala sam da je razuveravam , mada mislim da nije bila zlonamerna , da ostajem u Jordanu 10 dana I da iz tog razloga neplacam 40jd za vizu vec samo 10jd.

A dok sam cekala u redu za izlaznu taxu iz Israela upoznala sam Izraelski par koji radi u Amanu. I sa kojima sam se dogovorila da podelim trosak taxija  sa granice do Amana . Tako da I je bilo dovoljno da razmenim samo 100$.

Kad se prodju sve kontrole na Jordanskoj straiin I izadje iz poslednje kucice potraziti pogledom u pravcu 11sati kucicu kao taxi stanicu. Odakle polaze taxi do Amana, Irbida , jer busa nema.

S obbzirom da sam delila taxi sa Izraelskim parom platila sam svega 1/3 cene oko 13jd. Mogla sam I do blizeg Irbida pa odatle za 1 ilii 2jd do Amana , ali sam odlucila da idem direktno do Amana  jer me ovaj taxi vozi diretno na adresu hotela.

Pogranicni deo je beda I sirotinja . I ponovo mi se cini da vidim scene iz nekih filmova . Razmisljam koliko je sve drugacije od nase zemlje . Jos uvek sam malo potresena situacijom da je malo falilo da neudjem u Jordan zbog istripovanosti Jordanskog sluzbenika. Nisam vise dovoljno pametna da predvidim sta ce njima sve biti sumnjivo I  zbog toga nam praviti proleme. 10 min. sam na spratu , odvojena od drugih , ispitivana gde idem , zasto , sta radim , zasto imam ovu ili onu vizu u pasosu. Lik na salteru je istripovao da sam mozda pripadnik neke nevladine organizacije . I vise nisam sigurna sa kojom namerom I sta da radim u Jordanu. I vrlo je agilno ubedjivao svog sefa da je nasao jednu ,,malu sumnjivu,,. Na svu srecu sef bese neki razborit covek , te me pusti uz Welkome to Jordan , I stigoh na vreme da se pridruzim svojim prijateljima za taxi do Amana.

Slike koje upocetku primam su pomalo teske , privikavam se . A sve vreme govorim sebi da sam imala srece sto svaki metar napredujem napred . Prema ostavenju plana koji vodi do juga Jordana.

Stizem u Aman . Prvi utisci da je moderan grad , cisto , nema puno ljudi po ulicama , na stanicama , toplo je  I suncano. Pozdravljam se sa svojim prijateljima , koji sputa idu direktno na posao. Ublizini je I moj Sidney hotel I ulica Rainbow. Ona mi je bila orjentir kada sam trazila hotel u Amanu. Nista drugo  nisam  znala o tom gradu , kako izgleda I gde je bilo sta , da bi mogla da se orjentisem u izboru smestaja. Ispalo je da sam dobro izbarala. Izlazim ispred hotela iz taksija . Malo me zbunjuje adresa hotela. Pise da je br.27 a na adresi rezervacije stoji br.9 , pa iz tog razloga nisam sigurna da sam na pravom mestu, I nepustam tako lako taxistu...koji trazi tip. Medjutim , kasnije ukapiram da ulica Shaban ima 9 delova I da na adresi hotela ne stoji br.zgrade vec da je u 9 delu ulice.