Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...

Zasto bi kupovao aparat na staro?  :?

Sada kad su novi i po 80-100 eur. Za koliko bi kupio stari, za 50eur.? Das jos malo i imas novi i bolji.

Jedino ako trazis SLR, pa moze naci neki stari za oko 200 eur, a novi su 500. Tu vec ima razlika i vredi se razmisljati i traziti. Ako vec zelis takav aparat.

Za obicni-kompaktni, u nikom slucaju ja ne bih razmisljao o stari.

Ako ti je kvalitet slike bitniji od dizajna, onda obavezno neki stariji model, do 6Mpix maksimalno. Noviji modeli, pogotovo ti od 100-150 eur nisu ni za sta, imaju 10-12 Mpix na minijaturnim senzorima tako da je kvalitet slike ocaj zivi ako osvetljenje nije idealno (suncan dan). Ja bih veoma rado kupio stari fuji f31fd (najbolji kompakt ikada napravljen) ali nigde nema da se nadje, osim na e-bay-u po naduvanim cenama.

Ako ti je kvalitet slike bitniji od dizajna, onda obavezno neki stariji model, do 6Mpix maksimalno. Noviji modeli, pogotovo ti od 100-150 eur nisu ni za sta, imaju 10-12 Mpix na minijaturnim senzorima tako da je kvalitet slike ocaj zivi ako osvetljenje nije idealno (suncan dan). Ja bih veoma rado kupio stari fuji f31fd (najbolji kompakt ikada napravljen) ali nigde nema da se nadje, osim na e-bay-u po naduvanim cenama.

Za svakodneve upotrebe, mislim da ce biti zadovaljan od vecine aparata.

To da stariji modeli imaju bolji kvalitet slike je tipicni forumaski topik, koji nije bas najtacni. Na suncani dan svi aparati su gore dole dobri. I 5-6 god. stari aparat od 3MP i novi od 12MP. Samo sto novi mozes puno vise da uvecas sliku. Na losiju svetlost, nijedan kompakt nije dobar (normalno zavisi sta se ocekuje). Ali definitivno novi modeli su bolji od stariji. Ili bar imaju isti kvalitet slike, nikako losiji. Za dokaz otvorite istovremeno dve slike od dva aparata i eto vam (bar nije nikakv problem da se nadzu na netu slike od bilo koji aparat, novi i stari).

Jedan od boljih opcija momentalno je Canon A590IS, jeftin, odlican kvalitet slike, opticki stabilizator.

Ako bas zelis nesto jeftino onda imas Canon A470.

Pisem Canon modele, posto imaju jedni od najboljih kompakt aparata.

No i sa Samsumg moze se dobro proci, samo novi modeli, stari su losiji. Recimo L210 je jako dobar, jeftin, litiumska baterija, stabilizator slike, mal i tanak.

PS: Fuji F31? pa dobro, dosta kazu da je kompakt koji je imao najbolji kvalitet slike, ali to su male razlike od sadasnih najboljih kompakta, i vise je cepidlacenje. Ako neko stvarno planira dati pare iz dzepa mislim da bi drugacije razmisljao. Te price su samo za forume.

• 1 month later...

imam canon A 510 kao nov,perfektno ocuvan,5 mega pixela,4x optika

Canon A510 ima 3,2 megapixela, ja ga imam takodje.

Je l još važi kupovina?

Погледај колки му је отвор бленде... ако је мањи од 2.8, онда џаба паре јер ће и у сенци дрвета да ти цепа блиц.

Добро, ајде :) Дакле, 2.8 је минимум за иоле солидан апарат, све преко 3, а то значи уобичајених 3.2 или 3.5 је жали боже труда и новца. Осим ако све фотке нису по дану и у солидно осветљеним условима.

Још нешто, мегапиксели немају везе ни са чим. Све преко три је сасвим довољно, јер 3mpx значи да фотографија без губитка квалитетас може да буде A3 формата кад се одштампа. :)

Добро, ајде :) Дакле, 2.8 је минимум за иоле солидан апарат, све преко 3, а то значи уобичајених 3.2 или 3.5 је жали боже труда и новца. Осим ако све фотке нису по дану и у солидно осветљеним условима.

Још нешто, мегапиксели немају везе ни са чим. Све преко три је сасвим довољно, јер 3mpx значи да фотографија без губитка квалитетас може да буде A3 формата кад се одштампа. :)

Moram da pisem u vezi ovoga,

Mogu reci da imam malo veca (od uobicajenih) poznavanja o aparatima. Ovo da se solidnost aparata meri sa blednom jos nisam cuo!!!

Neznam dali si to negde procitao ili ti je neko (jos neupateniji) reko. Ali otvor blende od 2.8 do 3.2 ili 3.5 je minimalna razlika, t.j. 1/3 ili 1/2 stopa razlike. To bi znacelo da ako aparat izmeri da treba da okine sa blenda 2.8 i ekspozicija recimo 1/30 (kada je rec o manjoj svetlosti), tada aparat sa blenda 3.2 bi okinua sa ekspoziciji 1/25, a aparat sa blenda 3.5 sa ekspozicija 1/20. Posto sada vecina ima stabilizator slike to se lagano popravi sa stabilizatora, ili samo mali skok u ISO vrednosti recimo sa 80 na 100 ili 125 (svi ti ISO vrednosti imaju skoro isti kvalitet). A druga stvar je sto svaki aparat moze izmeriti svetlost razlicito tako da ta razlika se ponistava.

A mnogo znacajnije je kvlaitet objektiva i senzora, kao i procesor za obrade slika u aparat (ne zaludo svi reklamiraju svoje procesore, Digic kod Canona, Venus kod Panasonica, Bionz kod Sonya, Expeed kod Nikona itd).

13x18cm je maksimum za 3mpx bez gubitka kvaliteta...

3 MPx > 13cm X 20cm

4 MPx > 20cm X 25cm

5 MPx > 24cm X 36cm

6 MPx > 30cm X 40cm

10-12 MPx > 60cm X 100cm

Спавач је вазда у праву. Онда смањи ДПИ :D