Jump to content

Featured Replies

Ja večeras idem da stanem u red za dokumenta, za porodicu. U pitanju je policijska stanica na Vidikovcu i biću tamo već od 01:00. Pa, ako neko želi, dobrodošao je da mi se pridruži, da ubijemo vreme nekim putničkim pričama.

Vagabundo, nemoj da staješ u red posle 2 am. Ja sam došao oko 1:15 am i bio sam tek 13. u redu, odnosno 27. ako brojim osobe koje su na spisku za predaju dokumenata (ona priča da svako može da uzme brojeve i za  članove porodice). Neki ljudi su se već pojavljivali prethodno veče oko 23 časa. Suludo ali istinito. Dakle, odlazak oko 4 ili 5 am ti ništa neće značiti. 

Neki ljudi su se već pojavljivali prethodno veče oko 23 časa. Suludo ali istinito. Dakle, odlazak oko 4 ili 5 am ti ništa neće značiti. 

Ja sam šokiran  :o! Kakva je situacija na drugim opštinama sada?

Заборавих да поделим моје искуство, а толико сам дужан особи која ми је рекла да идем у Врачар.

Дакле на Врачару сам дошао око пола шест изјутра и присутни грађани су самоиницијативно направили списак где се уписивао како је ко дошао. Тада сам био 22. До пола осам, када службеници почињу давати бројеве, накупило се седамдесетак људи.

Срећа беше што су сви испред мене узимали термине за касније тај дан, тако да сам узео бр. 2 и завршио око петнаест до девет. Ушао сам око пола девет јер су пре тога улазили разни преко везе, ал' не мари.

Кажу пасош за 14 дана до три недеље.

Међутим, док смо чекали у реду за бројеве, већ око 5 је почела да се формира колона за подизање пасоша. По речима девојке која је била у реду, гужва за подизање пасоша је још већа од гужве за узимање бројева, с тим што за подизање бројева нема. Она је већ трећи дан ту и није могла да пасош подигне!

Видећу за две недеље како ћу проћи са подизањем. :P

Identično tako je bilo i kad sam ja bio u septembru prošle godine. Zato, Vagabundo, zajebi Vidikovac i pravac Vračar.

A sto ne odete u neku Grocku, Barajevo, Sopot, mozda su tamo manje guzve? Savetujem vam da idete kad je najgori kijamet, tad vecina normalnih odustane :) Osim onih koji su dosli sa Golije :P A bice kise ovih dana, tako se prica.

Гужва је свуд-туд. Звао сам и Сопот и рекли су да треба ујутро рано да станем у ред. Ако ћу већ да путујем до Сопота, боље је да време које бих провео у путу проведем испред неке уже градске станице. :)

Приде... кад је кијамет веће су гужве, веровао или не. Причао ми је човек који је био свуда и на крају завршио у Врачару. Чак је био и у Барајеву, а они нису имали струје, тј. стално им нестаје.  ;D

Приде... кад је кијамет веће су гужве, веровао или не.

Kakva smo mi nacija za posmatranje :D Kad je napolju kijamet, ljudima izgleda dosadno, pa idu da cekaju u redovima, nije bitno za sta ;D Ili su mozda sad vec svi provalili sistem!

U vreme kad sam ja vadio pasos (u Rakovici), ima godina i kusur, bila neka vejavica, havarija, a ja resio bas tad da odem, jer nisam imao izbora. Otisao u normalno vreme ujutru, oko 8, cekao neko vreme, 2-3 sata i to je to. Kad sam dosao da pokupim pasos, po lepom vremenu, 5 puta vise ljudi bilo, tad sam skontao kako sam imao srece. No, pitanje je da li sad uopste mogu da budu merodavni podaci od prosle godine...

Cao svima, dugo citam forum i posto mi je sajt puno pomogao, evo i mog prvog posta u nadi da cu nekom pomoci  :)

Moje iskustvo sa novim pasosima je iz aprila meseca, tada sam uzela broj za sebe a 20-ak dana kasnije i za mamu.Dakle, zivim na Vidikovcu ali mi ni na kraj pameti nije bilo da stajem u red u 2,3 sata pa sam otisla u SUP Savski Venac, oba puta sam u red stala oko 5,45 i uspela  clap.gif' alt=':clap:'> Tada su delili 70 brojeva. A nova dokumenta cekate 20 dana i po preuzimaju istih nema guzve, svega par ljudi bude ispred vas.Inace posto dobijete broj, sva dalje je tacno i dobro organizovano. Srecno svima, pa da ove nove crvene sto pre i popunite  :)

• 3 weeks later...

Konačno sam postao vlasnik novog crvenog pasosa ("bez mane, što prelazi grane, bez puno njakanja") :)

Ljudi, ne gubite vreme po raznim stanicama, pravac Vračar. Čekao sam u petak broj, došao sam oko 5 ujutru. U pola osam dele brojeve a ja sam bio treći na redu. Mislim da su svi dobili broj tog jutra. Dele oko 80 brojeva. Kada sam predavao dokumenta čekao sam u redu nepuna 3 minuta. Ali sam zato za podizanje čekao više od dva sata ;)

• 2 weeks later...

Занимљиво је да у дигиталној ери, администрација гута и тражи више папира него пре 50 година. Базе података постоје, ал' не служе ничему  ;D

• 2 weeks later...

Sta je sa novim crvenim pasosima koji su izdati u Koordinacionoj upravi? Da li je neko pokusao da udje sa takvim pasosem bez vize bilo gde? A ako ima onih koji su vec dobili vize, da li se u ambasadama ceka vecnost, ili je postupak izdavanja viza skracen?

Ne možeš sa tim pasošima ući u zemlje EU. EU njih tretira koliko ja kontam kao građane Kosova, bez obzira što oni imaju srpski pasoš.. Samo bi napravio problem samom sebi.

da li je neko putovao sa novim pasosem za brazil od kako su nam ukinuli vize? i ima li neko iskustva sa vadjenjem viza za urugvaj?

Vize za Brazil jos nisu ukinute. Odluka o ukidanju treba da bude verifikovana u parlamentima obe zemlje da bi zaista mogao samo sa pasosem da krenes, a to niko ne zna kad ce da se desi. Mozda sutra, mozda za godinu dana, tako su mi rekli u ambasadi. Ja sam u Brazilu, a posto devojka uskoro treba da mi dodje, morace da vadi vizu u ambasadi, to je ono sto je izvesno.

Sto se Urugvaja tice, jedino sto znam o vizi je ono sto pise na ovom sajtu u odeljku o vizama. Ne znam zasto, da li zbog navike da moram po vizu gde god pozelim da krenem, ali privlaci me taj Urugvaj. A verovatno i zato sto je jedna od retkih zemalja u Juznoj Americi gde nam treba viza, pa samim tim deluje manje dostupno. Ako bas budem cvrsto resio da odem tamo, obavesticu vec javnost na forumu :)

• 10 months later...

Da ne otvaram novu temu...

Drug bi sa suprugom trebalo da ide na medeni mesec na Santorini. Oboje su iz Zvecana, on ima crveni pasos (dobijen preko prebivalista u Bg-u), ona stari plavi. Prosle godine su isli u Grcku bez problema, dobila je vizu u Pristini. Medjutim, ove godine su odbili da joj izdaju vizu (nicim objektivnim izazvano). Trebalo bi da putuju 2. jula, avionom iz Bg-a (tako da otpada varijanta da ona izvadi kosovski pasos, jer sa tim pasosem nece proci kontrolu u Bg-u).

Postoji li bilo kakva sansa da ona izvadi crveni pasos sa kojim bi mogla da otputuje bez vize ?

Jedino mi pada napamet da se prijavi u Bg-u, pa da onda uz avio kartu zatrazi izdavanje pasosa po ubrzanom postupku. Jedino ako je potrebno da bude prijavljena odredjeno vreme pre nego zatrazi pasos...

Svaki savet je dobrodosao. Hvala vam svima unapred. Bas mi je stalo da mu pomognem nekako...

A jel postoji mogućnost da ona izvadi crveni pasoš, pa da traži grčku vizu po hitnom postupku, pošto koliko se meni čini druge opcije nema, jer registracija pretpostavljam da ne može da se završi za par dana, već da je to proces koji barem nedelju dana traje, još plus da izvadi novi pasoš....

• 2 years later...

Pitanje, kad se podnosi zahtev za novi pasos, ne ostavlja se stari pasos? Ponistavaju i eventualno uzimaju tek kod podizanja?

Zeleo bih da podnesem zahtev sad u avgustu, a da podignem tek tamo negde u oktobru, a da sam u medjuvremenu van Srbije...

Pitanje, kad se podnosi zahtev za novi pasos, ne ostavlja se stari pasos? Ponistavaju i eventualno uzimaju tek kod podizanja?

Da, tek kod preuzimanja se ponistava - moze da se koristi u medjuvremenu ako nije istekao.

• 3 weeks later...

Jasno mi je ovo za tri meseca, ali ne razumem sta misle sa ovih 10 godina.

Posto se putne isprave izdaju na [najvise] 10 godina, ta putna isprava ce biti vazeca [za prelazak pomenutih granica] u svakom trenutku do 9 godina i 9 meseci od izdavanja [tj. do tih tri meseca koje traze].

Ова вест није нама интресантна, јер наши стари документи не важе. међутим, неке земље дозвољавају продужавање пасоша у недоглед. Нпр. аустријски држављани који неће биометријске документе имају важеће прастаре пасоше које само продужавају. Слично је било и у Турској до пре годину две- пасоши коштају више стотина евра, па је било много јефтиније продужити, него извадити нови.

Верујем да има још доста оваквих земаља.

За 2-3 године ће сигурно још више заоштрити, па неће никога примати без биометријског пасоша...