Jump to content

Featured Replies

grad je ok, nista spec, ali ali ima lep zaliv koji ulazi duboko u grad, maltene do glavne ulice....cene su visoke, kao i u ostatku zapadne evrope, malo nize nego u ostatku francuske azurne obale....plaza je bezveze, bolje plaze su poprilicno daleko od grada...

za hostele neam pojma....sve u svemu, od 1do 10, ocena je 5 :)

Meni je delovalo jako opasno i dodgy sto bi rekli Englezi. Bio sam planirao tamo da ostanem duze, ali kada sam video sta je to odmah sam produzio za Nicu.

• Author

Meni je delovalo jako opasno i dodgy sto bi rekli Englezi. Bio sam planirao tamo da ostanem duze, ali kada sam video sta je to odmah sam produzio za Nicu.

aaa kako to? ja jos treba da idem sama.  :death:

ma nemas frke, ja sam isto bio sam, 2 dana, naravno ima opasnih djelova grada (uglavnom su to predgradja gdje zive crnci i arapi) ali grad je u sustini siguran i stvarno je steta ne posjetiti ga.meni se npr. dopada vise nego Nica ili Strasbourg..obavezno posjetiti onu crkvu na vrhu brda (Notre Dame de la Guardia mislim da se zove), pogled odozgo je prejeben, tek onda vidis koliko je Marsej ogroman grad (a nema ni milion stanovnika!...da, ni ja nisam mogao vjerovati kad sam to saznao od dvije Njemice koje sam baj d vej upoznao kad sam trazio hostel)..e da, hostel lako nadjes na netu, Hostel Marseille Bonneveine, cjena je bila oko 15e (moras biti clan HI ili tamo ti oni naprave tu karticu, mislim oko 10e da kosta ii vazi godinu dana za sve YHA hostele u svijetu), sa doruckom.oke je hostel, mada je bilo puno djece na nekoj ekskurziji pa su stalno pravili buku, ali nakon 12 sati na nogama zaspis ko malo djete...ma odes u Tourist info i pokupis sve brosure i vodice i istrazuj! p.s. moze se i dobro pazariti u Marseju, ja kupio Vans patike za 10e na rasprodaji...

Nista posebno, grad, luka, mnogo sumnjivih likova. Plaza je ruzna, smestaj nije tesko pronaci, ja sam bio u jednom privatnom pansionu u centru grada cena je bila pristojna 15 evra za noc. Ono sto mi se nije svidelo je to sto postoje puno sumnivih nocnih klubova (klijentela su uglavnom mornari, mada ima i ostalih). Hrana je kao i svuda u Francuskoj.

Ne bih ti savetovao da se nocu zavlacis u predgradja, mada je meni savetovano da se previse ne uvlacim u poprecne ulicice ni danju.

Najzanimljivije mi je bilo sto sam u  gradu sreo prosjaka, Beogradjanina koji je u Marseju od 1991. godine. Pobegao pred mobilizacijom, radio raznorazne poslice i sad prosi po luci, castio me je vecerom u jednom od restorana pored zaliva.

Grad mi je nocu delovao pusto ali su zato svi klubovi bili krcati uz neizbezne balerine iz Istocne Evrope.

Smestaj sam nasao u jednom kaficu, raspitivao sam se kod konobara on mi preporucio smestaj u privatnom stanu i mogu reci da je bio solidan, soba terasa i malo kupatilo. Ima puno takvih stanova po centru i uglavnom se svi izdaju na crno

• Author

dakle, Marsej - mračna strana francuske. 

ja cu u sustini ovog leta biti u francuskoj, pa ako neko odavde ima neku preporuku za obilazenje jos nekih gradova (osim pariza) ili marseja, nek iznese ovde.

i uostalom da li je čitav jug tako "mračan"?  :bag:

Marsej je drugi grad po velicini u francuskoj.

Ako si volela kao mala Grofa Monte Krista obavezno podji na izlet do Château d'If. brodic polazi iz luke. I u Marseju u kaficima pij Ricard to je pastis koji je originalno iz Marseja.

Takodje moras poci i da vidis calanque. ne znam kako se to zove na srpskom to su kao neke uvale tj mali zalivi. ima izlet brodicem do tamo ali to je skupo pa je bolje da ides prevozom pa posle peske. zaboravio sam kako to ide pa se tamo raspitaj.

Ja nazalost nisam uspeo da ih vidim jer bilo puno vetra a onda zabrane prilaz.

Marsej nije prava azurna obala tj nije sik, fensi i skup

ako volis nudizam preporucio bih ti kamp u blizini Cap d'Agde  50 kilometera od Monpeljea, mene je licno odusevio

Isto tako bih ti preporucio Severne obronke Pirineja, tj juzni deo Francuske, mala zivopisna sela i ljubazni stanovnici, kao i Atlantsku obalu Francuske pre svega Bijaric koji ima prelepe plaze

ja bila samo dva dana i nisam boravila nocu, ali mi se bas dopala raznolikost kultura i to sto, na relativno malom prostoru, mozes videti i crnce u tradicionalnim nisnjama i arape koji prodaju sandale za 50 centi i prelepu luku nakrcanu skupim jahtama. ne znam, od cele juzne francuske, meni se marsej najvise dopao.

• 5 months later...

da li neko moze da mi kaze gde je MP2 / aerodrom / terminal gde slece Ryan. da li to pripada glavnom aerodromu? tj ako hocu da iznajmim auto, i napisem da hocu da ga pokupim na marsejskom aerodromu (posto je to jedina opcija), da li je od MP2 moguce peske doci do tamo?

Marsej nije deo Azurne obale.

Azurna obala pocinje otprilike nekoliko km posle italijanske granice na istoku i zavrsava se nekoliko kilometara pre Tulona na zapadu. Centar Azurne obale je Nica i najveci deo Azurne obale je do 1859. godine bio deo "italijanske" Kraljevine Sardinije.

Posto je Marsej uvek bio velika luka i u njemu su zajedno ziveli i zive razliciti narodi. Danas predstavlja grad sa procentualno najvecim brojem imigranata u Francuskoj. Primetio sam da ostali Francuzi pomalo zaziru od Marsejaca.

U Marseju probajte alkoholno pice pastis (neko je vec pomenuo, postoji i bezalkoholna verzija), bouillabesse (cita se: bujabes, nesto poput riblje corbe). Pokusajte da pronadjete neku salu u kojoj se vezba savate  teg (cita se : savat i drugacije se jos zove boxe française- francuski borilacki sport delom nastao u Marseju koji je stariji od kikboksa, ali i slican njemu). I ko voli neka slusa marsejski rep  zvizhd

hvala bee beep. ovde na mapi izgleda kao da su bas blizu mp1 i mp2... izmedju njih mu dodje samo tour de controle....

nego, jos jedno pitanje..

ja sam mislila da 31 dec dodjem u marsej i onda odatle kolima negde na docek NG, naravno, na ulici, ukoliko se bilo gde bilo sta desava. da li imate iskustva sa docekom ng negde tu oko marseja ili na azurnoj obali? cula sam (procitala) da u nici ima tradiciolan novogodisnji koncert na ulici na nekom trgu, ali nigde ne mogu da pronadjem kakav je koncert, kad pocinje itd. vidim da je temperatura zimi oko 10 stepeni, nije lose...

Ne znam bas sta ima za Novu godinu, ali preporucujem ti svakako da obidjes i Aix-en-Provence, kad si vec u kraju :) Lep je gradic, ima dosta kafica, malih trgova, pijaca u sred grada, uvek ima ljudi, nekako je zivahno. Arles je takodje preporuka, nije Van Gog dzabe bas tu pravio najbolje slike. Jos ako se potrefi da bude neka fiesta, kao kad sam ja bio, bice super! Montpellier ti je ipak malo dalje, ali je i on dosta zanimljiv, jer pored toga sto je lep, ima u njemu dosta mladog sveta, uglavnom studenata, pa provoda ne manjka.

Moj svate ti je preskoci Marsej (sem naravno dnevne setnje po centru) i neostavljaj kola tamo ni slucajno

• 2 weeks later...

Joj blago tebi, kad odeš obavezno poseti ljude iz Maissilia sound system i kaži im da ih punnno pozdravljam  ;D

to je blesavi bend iz Massilie tj. Marselja, možeš otići do njihovog ranča gde prave svoj pastis  ::crazy:

http://www.massilia-soundsystem.com/

a zabavnija stara verzija sajta http://www.massilia-soundsystem.com/versionfr/sommaire2.htm

i majspejs http://www.myspace.com/massiliasoundsystem

" Massilia Sound System have been stirring Marseille's surroundings by being sensational and outspoken, since 1984. The seven composers and performers vast ambition is to help cross cultural exchanges back to their feet, via the power of the city's interbreeding, thus bringing back tolerance and « joie de vivre *».

Their motto is to rouse crowds and bridge the generation gap. It keeps spreading through their constantly brisk and lively music and their catching optimism on stage.

But what does their music sound like? Raggamuffin from Marseille they are the only ones to have the knack of.

Occitan is the official language they write in.

They use microphones even more than ever to bring people out and convey their drive, to gather the audience around their latest CD which advocates freedom and blames oppression.

They are inspired by the wide range of Marseille's cultural aspects which have made of the city a unique living place.

MSS has been sharing this craving for life and freedom ad infinitum with its audience, which makes their ideology take on a hopeful note. They have been fervently fencing for their ideas and are claiming for them in their new CD entitled "Òai e Libertat".

* « joie de vivre » means happiness."

pevaju na lokalnom dijalektu, skoro niš ne razumem ali me njihova muzika uvek oraspoloži  flowers::

ja ću biti u Parizu od 20.12-02.01..... lepo se provedi!!

Ivana

• 2 weeks later...

hey ivana, tek sad vidim ovaj post i ovu zanimljivu druzinu iz marseja!

mi u sustini nismo mislili da se mnogo zadrzavamo, vec da produzimo u nicu, gde imamo smestaj... a stizemo tek 31.

ti se lepo provedi u parizu  ::artist: i ako volis knjizare (i naravno ako nisi bila do sada), idi u shakespeare and co http://www.shakespeareandcompany.com/ fenomenalna je  :mah:

• 2 years later...

Vidim da nema skorijih upisa, pa rekoh da napisem nesto. Marsej je grad koji ima neki svoj smek, nacin zivota, specificnu kulturu i arhitekturu. :) Bio sam 6 dana u njemu i bilo mi je prelijepo.

Ako nekom budu trebale svjezije informacije o Marseille, neka pita, pomoci cu koliko mogu! :)

Vidim da nema skorijih upisa, pa rekoh da napisem nesto. Marsej je grad koji ima neki svoj smek, nacin zivota, specificnu kulturu i arhitekturu. :)

evo ja u medjuvremenu svratila jos nekoliko puta do marseja i mogu samo da se slozim sa ovim. stvarno je grad sa smekom i specificnom kulturom, gde bih ja posebno naglasila mnogo dobar street art. prepun imigranata, neke ulice vise lice na maroko nego na evropu. pored toga grad je uzasno prljav i pacovi (mrtvi i zivi) su uobicajna pojava u centru grada. sve u svemu, svaki put kad sam otisla mi se sve vise i vise dopadao. pomogli su i CS domacini koji su me vodili po zabacenim interesantnim ulicama itd

E kad si bila poslednji put?

Meni grad i nije toliko prljav iako svi pricaju da su to primjetili..:o

A pacovcinu je jednom vidjela drugarica i prenerazila se, ja sam na sekund vidio i vise mi je djelovalo kao neka macka.. ;D

Ali to je jedan jedini put. E sad, oni govore da se grad sve vise i vise mijenja u posljednje vrijeme i da to nije ni izbliza onaj Marsej od prije 7,8 godina.

Sarkozi, politika, pa grad kulture za 2013. godinu.. Hoce od Marseja da naprave pristojan turisticki grad.

Oni su naravno svi protiv toga, svijest im je na visokom nivou. Koliko sam provalio, svi su mi kukali kako im je grad bio prljaviji, ludji, opasniji ali i puno gotivniji dok vlast nije rjesila udje u Marsej.

P.s Meni ni Napulj nije bio prljav, izgleda da sam i tamo zaobisao one famozne probleme sa Kamorom i smecem..  :)

E kad si bila poslednji put?

Meni grad i nije toliko prljav iako svi pricaju da su to primjetili..:o

A pacovcinu je jednom vidjela drugarica i prenerazila se, ja sam na sekund vidio i vise mi je djelovalo kao neka macka.. ;D

Ali to je jedan jedini put. E sad, oni govore da se grad sve vise i vise mijenja u posljednje vrijeme i da to nije ni izbliza onaj Marsej od prije 7,8 godina.

Sarkozi, politika, pa grad kulture za 2013. godinu.. Hoce od Marseja da naprave pristojan turisticki grad.

Oni su naravno svi protiv toga, svijest im je na visokom nivou. Koliko sam provalio, svi su mi kukali kako im je grad bio prljaviji, ludji, opasniji ali i puno gotivniji dok vlast nije rjesila udje u Marsej.

Bila sam poslednji put u krejem oktobra prosle godine. Tacno je i da je bilo i nekih kulturnih desavanja na ulicama: interaktivne izlozbe, muzika, itd, pa neki mini-vasari...

Ali pacovi  :o