Jump to content

Featured Replies

Ljudi planirao sam svoj put do Varsave na sledeci nacin:

Voz Beograd - Budimpesta.

Iz Budimpeste orangeways bus do Krakova, iz Krakova voz do Varsave.

Imam par pitanja:

U slucaju da zaglavim u Budimpesti na dan, da li treba da vadim vizu i za Madjarsku, pored Poljske? Da li mi je potrebna tranzitna viza za Madjarsku i Slovacku?

Da li je neko slucajno putovao vozom iz Budimpeste za Varsavu i zna li koliko kosta karta?

Hvala vam :)

Pitaju me organizatori skupa iz Poljske za to, posto salju pozivno pismo, pa kao za svaki slucaj...

Ok, jos jednom za svaki slucaj, izvinite ako zvuci glupo, ali bitno mi je ovo sve za organizatore, da li ce mi tranzitna viza biti potrebna ako bih bio prinudjen da se zadrzim u Budimpesti na dan u polasku ka Varsavi, i u povratku iz Varsave?

Moze li neki link i da li da nazovem ambasadu?

Koja "crna" tranzitna viza. Kad jednom udjes u Shengen, nema granica. A da citas postove nebi postavljao takva pitanja. Putuj igumane. :) Boravis u zemljama Shengena onoliko koliko ti vazi viza.

• 5 weeks later...

Ljudi hvala vam na korisnim informacijama za prevoz, uzivao sam u Krakowu i Warsawi! Informacije sa ovog sajta su mi bile i vise nego korisne!

• 6 months later...

Ja putejem u Poljsku 25. decembra ukratko ću napisati šta sam planirao, pa ako neko ima neki predlog (u vezi sa prevozom, rutom, šta kupiti, šta i gde jesti i piti, gde spavati, kako postupati sa ljudima, šta poneti domaćinima na poklon...?) mnogo bi mi značilo, s obzirom da idem prvi put tamo.

1)vozom do Budimpešte (Budapest spezial) 26 evra (povratna)

2)busom Budimpesta - Krakov (orange) 9000HUF (~30 evra, povratna)

3)U Poljskoj sam mislio da stopiram (idem sa devojkom :)) ili idem onim lokalnim vozovima

Ruta je sledeca: Krakov - Katowice - Wroclaw - Poznan - Bydgoszcz - Gdansk - Warszawa - Lodz - (Lublin?) - Krakov

Gde da se zadržim više, gde manje, jesam preskočio nešto bitno, a ubacio nebitno...?

I da, smeštaj imam samo u Poznanu 5-6 dana, a za ostalo sam gledao neke hostele mada nisam nista odlučio još.

Hvala unapred na svim predlozima i sugestijama. :)

S obzirom da za katolicki bozic u Mdjarskoj i Poljskoj sve stane, mnogi ljudi putuju. Traba karte rezervisati ranije a i smestaj.

Sretan put.

p.s. bice verovatno vrlo hladno.

Ja sam prosle godine imao rutu bududimpesta - varsava - lublin - krakov svuda sam bio kod ljudi koje znam od ranije pa ti ne mogu pomoci oko smestaja i klope. Mojim domacinima sam odneo lozu (grapa :) ) i bili su odusevljeni :) uz to i neke slike beograda 30ih godina 20og veka ako se dobro secam :) generalno

Ja sam bio 3 dana u varsavi 2 dana u lublinu i 2 dana u krakovu. Moja drugarica koja je poljakinja mi je rekla da su katovice bzvz - industijski grad tako da to mislim da mozete da preskocite a Lublin da ubacite - mali grad ali se meni jako svideo ima lep zamak i stari grad. Varsava 2-3 dana je sasvim ok (obavezno idite u Muzeum Powstania Warszawskiego) lublin recimo 2 dana,  krakov 3 dana (ja sam hteo da odem u rudink soli Wieliczka ali nisam stigao).

ja sam bio za vreme leta nista osim sunca nisam video :) e sad kako ce vama biti sa vremenom.....nek vam je sa srecom :D

U Poljskoj postoji sjajna stvar koja se zove Bar mleczny- jedna zaostavstina socijalizma. Mali restorani sa jako jeftinom hranom, sve je jako staromodno, rade neke bakice, pripremaju neka klasicna poljska jela, meni se jako svidelo. To je odlicna opcija za rucanje, ima ih u svim gradovima..

I ja sam cuo da su Katovice poprilicno bez veze i mislim da se to moze preskociti. Ja bih licno veoma voleo da obidjem Ausvic, ali to je vec indiviualno. U svakom slucaju ako odlucis da ides tamo, lako se stize iz Krakova. Takodje, ukoliko se zadrzavas u Lublinu, preporucujem da napravis izlet u grad Zamošć. Grad je dosta mali ali ima sjajan centralni trg.

Nalazi se oko 90 km jugoistocno od Lublina. A ako si u Poznanju oko nove godine da nije mozda http://www.taize.fr/ u pitanju?

@Vasko

to sam pročitao u jednom lepom putopisu o Poljskoj (na sajtu). Smaraću Vas još u utorak sa pojedinostima. Nisam se ni setio Vas da pitam ranije.  :bang: Al sreca jos nije kasno... :)

@vuk

Jeste Vuče, pogodio si. :) Jel ideš i ti?

@vuk

Jeste Vuče, pogodio si. :) Jel ideš i ti?

Jos uvek se premisljam ali najverovatnije cu ici. Prosle godine je bilo fino, nadajmo se da ce biti i ove...

Prošle godine je bilo odlično! Ali Brisel je Brisel. :)

Ako ništa drugo, Poljska je jeftinija. Ajde ako ideš javi se, pa da odemo na pivo negde u Poljskoj.

P.S. moj savet ti je da ne ideš sa grupom, već u svom aranžmanu (kao moja devojka i ja :)). Jeftinije mnogo izađe (skoro duplo), a osim toga je i mnogo bolje i zanimljivije :)

Ako putujete od Gdanjska do Varsave, svratite i u Torunj. Dovoljno vam je pola dana, ali lep je grad, inace, rodno mesto Kopernika..Od Varsave do Krakova sam stopirao i bilo je prilicno lako. Nemojte ici u Auschwitz. Pun je turista koji se ponasaju kao da su u zabavnom parku, stoje pored najuzasnijih stvari i nasmejani slikaju kao da su ne znam na kakvom lepom mestu...

Svakako, Lazare! Bez toga ne krećemo ni u ludilu. :)

Šteta što nema i mađarski. Moj mađarski je prilično dobar,  smartass al mi se desi da ne mogu da se setim nekih reči baš kad su najpotrebnije.  :?:)

P.S. gledaću da uradim nešto po pitanju tog mađarskog rečnika čim mi prođe ova frka oko kolokvijuma. :)

P.S. moj savet ti je da ne ideš sa grupom, već u svom aranžmanu (kao moja devojka i ja :)). Jeftinije mnogo izađe (skoro duplo), a osim toga je i mnogo bolje i zanimljivije :)

Jeste jeftinije tako kako idete ti i tvoja devojka, ali bi se moja devojka meni samo blago nasmejala na ideju da je vucaram stopom po poljskim autoputevima u sred januara na -15 :)

;D

I moja je skeptična po tom pitanju, ali je avanturista u duši tako da joj neće biti neki problem. :) 

:stop:  :yok:

Torunj obavezno!

Varsava vise manje, nije toliko zanimljiva kao npr. Krakov. U krakovu obavezno procunjajte i po staroj jevrejskoj cetvrti a ne samo po centru.

ot: Madjarski je skoro gotov, tj. sve je prevedeno samo jos da ispisem pravila za izgovor (objasnim kako se izgovaraju oni cudni glasovi kojih nema u Srpskom). Ako ti je hica, poslacu ti ga ovakvog kakav je.

Nije hitno, treba mi tek krajem decembra. Mada ga možeš i tako poslati s obzirom da znam kako se izgovaraju ti čudni glasovi. :)

Savet: probaj da objasniš pomoću drugih jezika (pošto se slično izgovaraju, pa ko zna npr. Nemački lakše će mu biti). Ako imaš bolji metod, izvini što se pravim pametan.  smartass  :)