Jump to content

Featured Replies

Posted

Ljudi, hajde malo da se oslobodimo tih predrasuda o Bugarima na osnovu prica "cuh od nekoga". Daleko od toga da je tamo sve sjajno i bajno, ali, da se ipak drzimo cinjenica.

Da, voz na relaciji Beograd - Sofija nije reprezentativan, to stoji. Ali, taj voz 90% svog putovanja provede na prebrzim srpskim prugama. I ume da bude hladan tokom zime. Ali, zasto je bugarska greska ako nema grejanja od Dimitrovgrada do Beograda? Dalje, na samoj granici je i dalje ziv sverc cigaretama. I tacno je da su sverceri vecinom Bugari. Ali, Bugari uglavnom svoje cigarete kriju po koferima i raznoraznim torbama. Organizatori sverca su u vecini slucajeva nasi ljudi koji beskrupulozno srafcigerima i cekicima prosto unistavaju kupee naocigled zbunjenih ljudi. Ne pljujem nas kao narod, samo konstatujem ono sto svako moze da vidi ako putuje na ovoj relaciji.

Bas bih voleo da vidim nekoga kome je Bugarin na granici trazio 50 EUR da bi mu vratio pasos. I slobodno neka mene pozove da mu ja dam tu svotu novca za sledeci prelaz granice.

Onda, da li se putovanje vozom zavrsava u samoj Sofiji ili se BG vozovima nastavlja dalje? Ovo pitam zato sto bih zeleo da cujem necije misljenje o unutrasnjim bugarskim linijama. Ono sto sam ja video je da im je zeleznicka mreza prilicno razgranatija od nase, imaju neuporedivo vise polazaka od tacke A do tacke B, vozovi su cistiji od nasih, zimi je uvek toplo u njima, ima uvek 4-5 vagona (za razliku od nase lokomotive za koju je zakacen uglavnom jedan, eventualno dva vagona), karta za putovanje je jevtinija i sve o polascima i cenama moze da se sazna na veoma preglednom sajtu BG zeleznica.

Necete vozom. Ok, idemo autobusom. Ulazimo u sofijsku centralnu autobsku stanicu. Cista, nova zgrada, uredna, sa besplatnim internetom na dva kioska, toaletom u koji moze da se udje a da se ne zapusava nos. Bira se prevoznik za odredjenu destinaciju i kupuje se karta na njegovom salteru. Dakle, ne kao kod nas gde nam daju kartu za odredjenu destinaciju ne pitajuci nas da li zelimo ovim ili onim prevoznikom. Sa kupljenom kartom izlazimo na peron (gle cuda, niko nam ne trazi preskupu peronsku kartu) i sedamo u cist, prostran autobus, prethodno ostavivsi prtljag za koji takodje nismo nista platili. E, da, i sve karte u autobuskom medjugradskom prevozu su jevtinije nego kod nas. Takodje, i o svim polascima na unutrasnjim i medjunarodnim autobuskim linijama iz Sofije prethodno mozete da se informisete na sajtu centralne autobuske stanice, gde sa sve navedene polaske postoje i cene.

Da ne ispadnem advokat doticne zemlje, sto mi zaista nije namera, necu pisati dalje. Ok, ako nekoga budu interesovale neke pojedinacnosti, bice mi drago da i to iznesem ali iz LICNOG ISKUSTVA. Naravno, ne kazem da nema losih stvari tamo. Daleko od toga. Samo me nervira kada se napamet nabrajaju stvari koje su cista predrasuda i nista vise.

E, da, obratite paznju na reakciju obicnog Bugarina kada mu kazete da ste iz Srbije. A onda samo zamislite reakciju nekog prosecnog Srbina kada mu neko kaze da je Bugarin. To dovoljno govori. 

Napravio sam od ovog posta posebnu temu, pošto mi se čini da to zaslužuje.

Po meni, delimično si u pravu, a delimično ne. Moja iskustva sa Bugarima su OK, ali ne mogu da im oprostim ono rasturanje voza posle Sofije (il tako negde), gde te jednostavno ni ne probude, nego tvoj vagon prikače za lokomotivu koja ide nekuda na sever. Onda, kada shvate šta se desilo, nastaje panika, voz se zaustavlja, ljudi istrčavaju i utrčavaju u drugi, a neki policajci, železničari ili šta već, gunđaju i psuju. Ovde na forumu sam pročitao da se mnogima desilo to isto kad su išli u Istanbul. Prosto da čovek pomisli da to namerno rade.

Što se tiče autostopa, išao je prilično okej, i svi su stvarno bili jako ljubazni prema nama. Takođe smo sa HC/CS-om imali dobra iskustva.

Granice su stvarno skrnave, ali ni naše nisu bolje.

Mislim da deo ogorčenja prema Bugarima potiče od toga što moramo da plaćamo tursku vizu u ambasadi samo da bi nam oni dali smrdljivi tranzit na 1 dan. Otkako je to uvedeno, ja sam u Istanbul otišao samo jednom, i to avionom, prvi put u životu.

Išao sam jedan jedini put u bugarsku ambasadu, dok su još davali tranzit sa sirijskom vizom. Nisam ih upamtio kao ljubazne, i čitav proces mi je bio neprijatan. Naravno, ima i mnogo gorih - recimo osoblje grčkog konzulata u BG-u, koji su kompletni idioti. Možda mi je bila mučna sama ideja da moram da čekam da mi Bugari (!!!) daju vizu da bih prošao do Istanbula, pa sam već došao ekstremno besan i nervozan.

Inače, od više CS/HC gostiju sam čuo loše stvari o Bugarima. Obično priča ide - Turci su super, Rumuni su okej, ali Bugari - uf, Bugari su najgori. To su mi rekli i Poljaci, i Englezi, i Italijani, i razni drugi. Ne znam zašto ostavljaju tako skrnav utisak, ali izvesno je da ga ostavljaju. I to ne samo kod Srba, nego na međunarodnom nivou.

Napominjem da ja lično nemam ništa protiv Bugara (osim što zbog njih ne mogu da idem u Istanbul kad hoću, kao što sam navikao). Kad smo već kod negativnih iskustava stranih putnika, prvo mesto sa Bugarskom deli Mađarska, za koju sam od malo kog putnika čuo lepu reč.

• Author

Naravno da sam i ja imao nekih negativnih iskustava. To je normalno. Nego, samo me je iritirala cinjenica da se celokupna predstava o nekom narodu izvlaci iz poprilicno supljih predrasuda. Valjda smo mi kao narod o tome nesto naucili. I, iznenadjujemo se i ljutimo kad nas neko opisuje i predstavlja na osnovu medijske slike koja je stvorena o nama, a ne shvatamo da istu stvar radimo kada je neko drugi u pitanju.

Kristalno je jasno da su oni kao nacija ekstremno korumpirani. Pa, dovoljno je samo da se pogleda kako njihov kondukter u vozu, posle prelaska granice, sasvim opusteno uzima po 4 leva od svakog putnika koji ide za Sofiju a nema kartu, te pare stavlja u svoj dzep i za to ne izdaje nikakav papir. Naravno je da to nije njegov hir, vec da je na toj deonici takva cela postavka i da se taj novac posle deli na nekom stolu izmedju vise njih. Verovatno znate i da im je uskracen pristup u dosta EU fondova, bas zbog te korupcije.

Onda sama prica oko vize. Zaista mi ni dan danas nije jasno zasto su sami sebi zakomplikovali stvar. Ok, zbog njihovog ulaska u EU morali su da se postave sa viznim rezimom prema nama i jos nekim zemljama. Ali, zasto to nisu odradili elegantno, kao Madjari svojevremeno? Pa sa njihovom nacionalnom vizom (kao svojevremeno i sa madjarskom) ne moze da se ulazi u Schengen zemlje. Dakle, jednostavno su trebali da u samom startu izdaju multi vize na 6 meseci ili godinu dana, i da samim tim budu i vuci siti i ovce na broju. Postoji oficijelno vizni rezim, ali se u praksi postupa kao da ga nema. Pogotovo sto su i oni sami rekli da je samo do njih da oni nama nikada ne bi ni uvodili vize. Dakle, sebi skacu u usta i time ugrozavaju i dobar deo svoje turisticke privrede. Ima takvih primera jos mali milion. Primera nelogicnosti. Mada, mislim da u tom slucaju oko viza postoji onaj njihov kompleks da uvek vole da se nekome dodvore na malo visem nivou. Kao sto su svojevremeno bili prvi uz Sovjete u tenkovskom ulasku u Cehoslovacku, mozda su i u ovom viznom slucaju zeleli da se pokazu samoj EU kao "pouzdan partner".

Ono sto sam jos hteo da kazem je da bi, kada govorimo o nekim zemljama, trebalo da ih malo bolje upoznamo da bi o njima davali generalni sud. Svakako ne zelim da se postavim kao neko ko tu ima ulogu "eksperta", ali, posto sam obisao poprilican broj destinacija kod istocnih komsija, mislim da mogu i da dam neki sud. Dakle, ukratko, da bi se doneo neki precizniji i konkretniji sud o Bugarskoj i tamosnjim ljudima, treba pored same granice, haoticnog "medjunarodnog" voza i kataklizmicnih predgradja Sofije videti i npr. Tryavnu, Veliko Trnovo, stari Plovdiv, Melnik, Etar, manastire (Rilski, Rozhenski, Bachkovski...), rusticna sela sa neverovatno dobro ocuvanom starom balkanskom arhitekturom (Zheravna, Kotel, Koprivshtica, Bozhenci...), Shipku, Gabrovo, Kazanlak... i popricati sa obicnim ljudima iz provincije. Onda bi i nase misljenje bilo generalno drugacije, u to sam siguran.

Ljudi, hajde malo da se oslobodimo tih predrasuda o Bugarima na osnovu prica "cuh od nekoga". Daleko od toga da je tamo sve sjajno i bajno, ali, da se ipak drzimo cinjenica.

Da, voz na relaciji Beograd - Sofija nije reprezentativan, to stoji. Ali, taj voz 90% svog putovanja provede na prebrzim srpskim prugama. I ume da bude hladan tokom zime. Ali, zasto je bugarska greska ako nema grejanja od Dimitrovgrada do Beograda? Dalje, na samoj granici je i dalje ziv sverc cigaretama. I tacno je da su sverceri vecinom Bugari. Ali, Bugari uglavnom svoje cigarete kriju po koferima i raznoraznim torbama. Organizatori sverca su u vecini slucajeva nasi ljudi koji beskrupulozno srafcigerima i cekicima prosto unistavaju kupee naocigled zbunjenih ljudi. Ne pljujem nas kao narod, samo konstatujem ono sto svako moze da vidi ako putuje na ovoj relaciji.

Bas bih voleo da vidim nekoga kome je Bugarin na granici trazio 50 EUR da bi mu vratio pasos. I slobodno neka mene pozove da mu ja dam tu svotu novca za sledeci prelaz granice.

Onda, da li se putovanje vozom zavrsava u samoj Sofiji ili se BG vozovima nastavlja dalje? Ovo pitam zato sto bih zeleo da cujem necije misljenje o unutrasnjim bugarskim linijama. Ono sto sam ja video je da im je zeleznicka mreza prilicno razgranatija od nase, imaju neuporedivo vise polazaka od tacke A do tacke B, vozovi su cistiji od nasih, zimi je uvek toplo u njima, ima uvek 4-5 vagona (za razliku od nase lokomotive za koju je zakacen uglavnom jedan, eventualno dva vagona), karta za putovanje je jevtinija i sve o polascima i cenama moze da se sazna na veoma preglednom sajtu BG zeleznica.

Necete vozom. Ok, idemo autobusom. Ulazimo u sofijsku centralnu autobsku stanicu. Cista, nova zgrada, uredna, sa besplatnim internetom na dva kioska, toaletom u koji moze da se udje a da se ne zapusava nos. Bira se prevoznik za odredjenu destinaciju i kupuje se karta na njegovom salteru. Dakle, ne kao kod nas gde nam daju kartu za odredjenu destinaciju ne pitajuci nas da li zelimo ovim ili onim prevoznikom. Sa kupljenom kartom izlazimo na peron (gle cuda, niko nam ne trazi preskupu peronsku kartu) i sedamo u cist, prostran autobus, prethodno ostavivsi prtljag za koji takodje nismo nista platili. E, da, i sve karte u autobuskom medjugradskom prevozu su jevtinije nego kod nas. Takodje, i o svim polascima na unutrasnjim i medjunarodnim autobuskim linijama iz Sofije prethodno mozete da se informisete na sajtu centralne autobuske stanice, gde sa sve navedene polaske postoje i cene.

Da ne ispadnem advokat doticne zemlje, sto mi zaista nije namera, necu pisati dalje. Ok, ako nekoga budu interesovale neke pojedinacnosti, bice mi drago da i to iznesem ali iz LICNOG ISKUSTVA. Naravno, ne kazem da nema losih stvari tamo. Daleko od toga. Samo me nervira kada se napamet nabrajaju stvari koje su cista predrasuda i nista vise.

E, da, obratite paznju na reakciju obicnog Bugarina kada mu kazete da ste iz Srbije. A onda samo zamislite reakciju nekog prosecnog Srbina kada mu neko kaze da je Bugarin. To dovoljno govori.   

ovo o toplim vozovima kroz bugarsku takodje nije bas tacno..

ja sam 1. januara ove godine putovao do istanbula, do sofije je u vagonu bilo odlicno grejanje, onda su ga ugasili, u kupeu je bilo negde oko -4, posto je napolju bilo negde oko -8( seticete se one hladnoce januara ove godine), bacili smo pare za kuset, jer ko bi mogao da spava po takvim uslovima, cekanje 3, 5 sati na bugarsko-turskoj granici,po istim temperaturskim uslovima, i cim smo usli u tursku, negde oko 5 ujutru, grejanje se ukljucilo, i mogli smo da se malo nakupimo toplote, posle onog smrzavanja..

Ja sam putovala vozom za Istanbul u februaru, takođe nije bilo grejanja. Negde u Svilengradu je malo falilo da ostanemo (da se slučajno nisam probudila i videla prazan voz), jer nas niko nije obavestio da voz ne ide za Tursku i da treba da presedamo.

Takođe, ambasade su im poznate po ljubaznosti, ne samo ove u Srbiji.

To je iz mog ličnog iskustva, ali da ne grešim dušu upoznala sam dosta Bugara u Bugarskoj i u Siriji koji su super.

Naravno, treba imati u vidu da za železnice malo kome možemo da prigovaramo... Meni je u poslednje vreme potrebna psihofizička priprema pred ulazak u bilo koji voz u Srbiji. Ta količina raspadnutosti, neljubaznosti, neprofesionalnosti, prljavštine, kašnjenja, neinformisanosti itd je nešto što još ni u jednoj zemlji, osim Srbije, nisam video. Biću srećan kad srpske železnice dostignu nivo, recimo, mongolskih železnica. Sa te strane teško da možemo da gunđamo zbog Bugara. Ne znam da li su njihove železnice iste kao srpske, ali gore teško da mogu biti.

Екстремна корумпиранпост Бугара је својствена за цео овај "регион" тј. Балкан. У мањем или већем, али дакако сличном проценту је проблем у свим земљама у окружењу. Лична лоша искуства са Бугарима имам само на границама, где су обавезно тражили мито да би пустили аутобус преко реда или да га не би сувише цимали. С друге стране, наши цариници обавезно цимају, чисто да се зна где се враћа.

Опет, постоји она стара изрека коју сам чуо од ортака из Пирота: "Кад год се зарати, ти одма' удр'и на Бугаре и никако не можеш погрешити!". :) Тамо доле је анимозитет велики...

• Author

Ovo za tople vozove sam stvarno napomenuo iz licnog iskustva. Dakle, sigurno sam tokom nekoliko zima koristio bar petnaestak lokalnih zeleznickih linija i nigde se nisam smrznuo. Linije su bile tipa Stara Zagora - Gabrovo, Plovdiv - Sofija, Nova Zagora - Jambol... Koliko vidim, i slezena i bam-bam su spominjali medjunarodne linije koje su prolazile kroz Bugarsku. Mozda je to neka fora, ko zna :D?!?! Salu na stranu, u mom postu o zeleznicama sam samo hteo da spomenem bit stvari, ne svaku mogucu liniju koja sigurno nije idealna. 

ja imam jako losa iskustva sa njima, pocev od ambasade u Bg,neizostavno cekanje na granici, preko 'ljubaznih' salterskih radnika u Sofiji na autobuskoj i zeleznickoj itd.... Da mogu, pre bih preko Albanije do Turske nego opet kroz Bugarsku i dodatno stresiranje oko njih... Oni turci krasni ljudi... ovo.. strasno! :maddd:::arabia:

• Author

Pa, postovana Jasmina, zasto jednostavno i ne napravite takvu rutu. Ne znam zasto ste rekli "da mogu". Mozete i to vrlo jednostavno, preko Makedonije (ili Crne Gore), pa onda pomenute Albanije, Grcke i... tu ste, na cilju u Turskoj. I u povratku isto. I, kada se vratite, samo nam recite kojim su vas ratlukom i kojom vrstom kafe posluzili na svim zeleznickim i autobuskim salterima, gde ste tokom tog puta kupovali karte. Da znamo da i mi to ne propustimo kada krenemo na isti put.

Teško da su šalterski radnici na železničkoj stanici u Sofiji manje ljubazni od ovih naših lopova u Beogradu... Prošli put mrtva-ladna nije htela da mi vrati šest dinara, dok nisam insistirao, pa me je popreko pogledala i vratila. Da je usluga bolja, to ne bi bio problem, ali ovako...

Pre 3 dana sam bila u Sofiji i u povratku u kupeu sa mnom je bio momak iz Kanade. Na šalteru u Sofiji su mu rekli da je doplata rezervacije za taj voz obavezna, tako da je jadničak jedini bio sa rezervacijom.

Koliko god sam se trudio Bugarskoj pristupim neutralno i da eliminisem neka losa prikljucenia iz proslosti, uvek iznova se ponavljaju stvari zbog kojih mi se u tu zemlju ne zalazi. Ne kazem da je ovde sve idealno, niti ne znam koliko bolje, ali Bugarska mi se zaista cini posebnom pricom. Sto se tice toplih vozova, ja stvarno ne znam koji su to? Redovno i svaki je put bilo tako- u Nisu, kada zakace bugarsku lokomotivu oprastao sam se od grejanja. Kada sam prvi put isao u Sofiju, toliko sam se strasno smrzao da vise nikada ne ulazim ni u jedno prevozno sredstvo bez vrece za spavanje. Poucno iskustvo. Svaki put- a do sada mislim da sam desetak puta bio u Bugarskoj- nije se desilo da neko nije pokusao da me prevari na raznorazne nacine, pri cemu niti sam neiskusan, niti mi je to bilo prvo putovanje, a presao sam poprilican broj zemalja. Sto se ljubaznosti tice, ljudi su skroz ok i u to ne mesam policiju, koja je odvratna. I mozda preovladava ovakav utisak o Bugraskoj, jer se sa njom uglavnom susreceno na granici ili sa Sofijom. Plovdiv mi se cinio skroz ok...Mada, Bugarska mi je, pored Madjarske najmanje omiljena zemlja. Zao mi je i voleo bih da je drugacije...i probao sam da promenim stav, no praksa me je demantovala.

• Author

Ispade da se cela prica svodi na grejanje po vozovima ;D.  Ja kada sam navodio svoje primere, posebno sam naglasavao da su u pitanju zeleznicke linije u unutrasnjem saobracaju. Tamo mi se nijednom nije desilo da se smrznem. A, skoro svaki put sam cvokotao kada je u pitanju bila neka zimska linija Beograd - Sofija. Btw, mislim da u Nisu ne kace bugarsku lokomotivu, jer je nas propust sto taj deo pruge do granice nije elektrifikovan. U Dimitrovgradu se opet menja lokomotiva, pa se od granice do Sofije ponovo putuje "na struju".

Inace, ja sam svaki put tokom boravaka u Bugarskoj bio u konstantnom drustvu sa Bugarima. Ne znam, mozda mi je to i promenilo misljenje o njima koje sam, kao i vecina ljudi ovde, imao na samom pocetku. Uspeo sam da ih prilicno upoznam i dokucim tu razliku obicnog sveta i drzavnih sluzbenika na koje svi nailazimo, bili to carinici, policajci ili bilo koji sluzbenici koji primaju platu iz budzeta. I, prilikom svakog povratka kuci uvidjao sam da je razlika izmedju nekih stvari sve manja i manja, tj. da mi Srbi na nekom generalnom nivou uopste nismo takvi kakvi volimo da se predstavimo. Najlakse je nasmejati se nekom i potceniti ga (u tom sportu smo rame uz rame sa tenisom i vaterpolom), a vrlo vesto zaobilazimo svoje dvoriste i prilicno velike mane u njemu. To je neka bit i nit koju sam hteo da provucem kada sam i odgovorio na jedan post na drugoj temi, od koga je Lazar napravio poseban topic, u kom sada ucestvujemo.

u bugarskoj mi se desilo da hoću na ulici da upitam nekoga za pravac ili neku adresu i da ljudi samo okrenu glavu od mene. i to više puta. to isto mi se desilo još i u mađarskoj i kini :)

ne mislim da je srbija išta bolja, globalno, od bugarske. nemam posebno visoko mišljenje ni o jednima ni o drugima :)

u bugarskoj mi se desilo da hoću na ulici da upitam nekoga za pravac ili neku adresu i da ljudi samo okrenu glavu od mene. i to više puta. to isto mi se desilo još i u mađarskoj i kini

Meni se desilo u Madridu. I još sam pitao na španskom. Baš neprijatan osećaj...

u bugarskoj mi se desilo da hoću na ulici da upitam nekoga za pravac ili neku adresu i da ljudi samo okrenu glavu od mene. i to više puta. to isto mi se desilo još i u mađarskoj i kini

Meni se desilo u Madridu. I još sam pitao na španskom. Baš neprijatan osećaj...

mozda nisi dobro formulisao pitanje...mama me los huevos -ne znaci -da li je bus stanica u ovom pravcu? ;D:evil:

Mislim da je tema krajnje idiotska...

pa valjda mi koji smo proputovali nesto od sveta znamo da su svi ljudi isti, svi smo mi jedno, i te podele po nacijama i verama su krajnja glupost....covek je covek, bio bugarin ili bantu crnac, i da li je dobar ili los, vaspitan ili nevaspitan, nadrkan ili cool, ne zavisi mnogo od toga kako se preziva....

ja sam po nacionalnosti gradjanin sveta...

i te podele po nacijama i verama su krajnja glupost....covek je covek, bio bugarin ili bantu crnac, i da li je dobar ili los, vaspitan ili nevaspitan, nadrkan ili cool, ne zavisi mnogo od toga kako se preziva....

ja sam po nacionalnosti gradjanin sveta...

Slazem se i samo jos da dodam da smo mi i Bugari potpuno slicni i da su razlike male, voleli bi da nista ne radimo, a da nam pare padaju sa neba. Neprijatnosti koje se desavaju na putovanjima su splet odredjenih okolnosti i ne zavise od vere i nacije. Meni se desilo u savrseno sredjenoj Norveskoj da nije radilo grejanje u autobusu pa sam se tri sata smrzavao i to ne bi trebalo da bude razlog da mrzim Norvezane ili da ih ismejavam. Sto se tice Bugara hteo bi samo da podsetim da su oni ziveli u siromastvu i autoritativnom drustvu sve do 1991. Navike koje se steknu tokom dugog niza godina se tesko menjaju za to smo najbolji primer i mi kao narod. Naviknuti da radimo sto manje i brojimo godine do penzije, jureci za zimnicom kao da ce mo svi pomreti od gladi pri tome se ne osvrcuci da li je u vozu hladno (bitno je da saobraca), guzve za svaki administrativni posao (vazno je da smo zavrsili pa makar i za nekoliko meseci ili godina) i da ne nabrajam sve apsurde koji su nazalost jos uvek normali za vecinu. Tako je i u Bugarskoj i u Rumuniji i u Makedoniji i u Bosni i u Grckoj.....

• Author

Vidi, bam-bam, sad ispada da ti kroz tvoj poslednji post prilicno vredjas mene licno, rekavsi da je tema krajnje idiotska. U prevodu, onaj ko ju je postavio i sam nije daleko od toga kada pise takve stvari. U nacelu, ja nisam ni mislio da je zapocinjem kao ovakvu, nego sam na jednoj drugoj temi odreagovao na neke krajnje pausalne stvari i opise pune predrasuda. Onda je to posle prebaceno ovde i napravljena je nova tema.

Naravno da se slazem da mi, koji smo izasli izvan svog dvorista, drugacije gledamo na neke stvari od ljudi kojima je pogled u tom smislu suzen. I da se ljudi generalno ne razlikuju, nezavisno od meridijana na kome se nalaze. Zato mi je i zasmetalo da se stalno provlace jedne te iste stvari koje su postale prosto normalne i na koje niko ne reaguje. Zarad nekih zaista drugacijih stvari koje sam u Bugarskoj cesto doziveo (a razlikuju se od opsteprivacenog stava koji vlada), odgovorio sam na to i ovo sve je nastavak. Eto, ako administratori zele neka zakljucaju temu ili neka je obrisu, da ne bude i dalje nesporazuma.   

A da li se neko seća odnosa srpskog "turiste" prema stanovnicima zemalja istočnog bloka, prvenstveno prema Poljacima i Bugarima tokom 80-ih godina? Kako su se rugali onima koji stoje u redovima, preskakali iste a onda kupovali sve i praznili radnju, uopšte kupovali najnepotrebnije stvari a sve sa ciljem pokazivanja svoje "moći" i ismevanja drugih? A najma taksija na čitav dan sa čekanjem ispred restorana u kome se divlja?

E pa možda će to biti razlog zašto Bugari baš ne šire ruke kada nas vide.

I potpuno je u pravu globe trekker kada kaže da smo skloni podsmehu i ruganju.

Kada se neko otvoreno deklariše kao građanin sveta, a stariji je od 18 godina, to je pouzdan lakmus test za malograđanštinu. Objašnjava drugima da im je tema idiotska, održava kratku lekciju o onome što "svi mi znamo", i na kraju naglašava svoje lične kosmopolitske osobine... Pravi pravcijati Srbin, a možda pomalo i Bugarin, ko zna :)

Na kraju krajeva, bilo bi baš srpski da se lepo posvađamo oko ove teme. Hvala ti što radiš na tome, građanine sveta :)

Vidi, bam-bam, sad ispada da ti kroz tvoj poslednji post prilicno vredjas mene licno, rekavsi da je tema krajnje idiotska. U prevodu, onaj ko ju je postavio i sam nije daleko od toga kada pise takve stvari. U nacelu, ja nisam ni mislio da je zapocinjem kao ovakvu, nego sam na jednoj drugoj temi odreagovao na neke krajnje pausalne stvari i opise pune predrasuda. Onda je to posle prebaceno ovde i napravljena je nova tema.

Naravno da se slazem da mi, koji smo izasli izvan svog dvorista, drugacije gledamo na neke stvari od ljudi kojima je pogled u tom smislu suzen. I da se ljudi generalno ne razlikuju, nezavisno od meridijana na kome se nalaze. Zato mi je i zasmetalo da se stalno provlace jedne te iste stvari koje su postale prosto normalne i na koje niko ne reaguje. Zarad nekih zaista drugacijih stvari koje sam u Bugarskoj cesto doziveo (a razlikuju se od opsteprivacenog stava koji vlada), odgovorio sam na to i ovo sve je nastavak. Eto, ako administratori zele neka zakljucaju temu ili neka je obrisu, da ne bude i dalje nesporazuma.   

izvini globe, mislio sam da kazem- diskusija je idiotska-, pogresno sam se odrazio...

Bio sam u Bugarskoj 5 puta i zemlja je stvarno mnogo slicna Srbiji. Sto se naroda tice primeti se da su ljudi malo namrgodjeni, ali da budem iskren ni u Srbiji  nisu bas veseli. Uglavnom ljudi koje smo pitali za pomoc su bili veoma usluzni kao i osoblje u kafanama i radnjama.

Na moru smo imali par konfliktnih situacija. Tamo (konkretno Nesebar) i vole i ne vole Srbe, vole ih kad treba da im uzmu pare, ali inace i nisu nesto pricljivi i usluzni. To verovatno ima veze i sa tim da na taj deo obale konstantno dolazi veliki broj (uglavnom pijanih) Srba , a Bugari su novio na turistickoj mapi sveta pa i nisu navikli na taj turisticki koncept da se smesis i uzimas pare ljudima dok te oni psuju i pljuju, ali opet takvi smo i mi Srbi.

Jos jedna stvar koja postoji u Bugarskoj a ne postoji u Srbiji su menjacnice koje varaju na kursu.

Sto se tice zeleznice ona je u Bugarskoj bolja 80 miliona puta , ne zato sto oni imaju dobru zeleznicu vec zato sto je nasa dno dna, strava i uzas... Porediti nasu zeleznicu sa bilo kojom drugom u evropi je kao poredjenje Monthy Payton flying circus-a i BB show-a.

Kada se neko otvoreno deklariše kao građanin sveta, a stariji je od 18 godina, to je pouzdan lakmus test za malograđanštinu. Objašnjava drugima da im je tema idiotska, održava kratku lekciju o onome što "svi mi znamo", i na kraju naglašava svoje lične kosmopolitske osobine... Pravi pravcijati Srbin, a možda pomalo i Bugarin, ko zna :)

Na kraju krajeva, bilo bi baš srpski da se lepo posvađamo oko ove teme. Hvala ti što radiš na tome, građanine sveta :)

hahah bas si me slatko nasmejao...to sto ti radis, to se u recniku psihologije zove- projekcija....jer se vrlo ocigledno vidi ko na ovom sajtu obozava da drzi lekcije, i stavlja tacku na zapetu...to sto si ovde moderator , ne znaci da si nam i svima profesor...

ja nikad nikoga nisam vredjao, samo iznosim svoj stav kad mislim da negde treba da se napise....

btw, nisi me ni razumeo za ovo- gradjanin sveta- to je bilo metaforicki receno, i uopste se nije odnosilo na moju malenkost, nego na sve ljude