Jump to content

Featured Replies

neko za:

temisvar 2.2. rano ujutru?

budimpestu 11.2. uvece?

iz budimpete:

15.2. posle podne ?

Zanimljiv mi je ovaj 02.02 temisvar rano ujutru (da smo temisvaru oko 6, let mi je 7:20)

neko za:

temisvar 2.2. rano ujutru?

budimpestu 11.2. uvece?

iz budimpete:

15.2. posle podne ?

Zanimljiv mi je ovaj 02.02 temisvar rano ujutru (da smo temisvaru oko 6, let mi je 7:20)

hm....rano ujutru polazak iz bga....znaci oko pola 7 krecemo......

da li je nekada nekome neko trazio medjunarodno ovlascenje za kola? :)

meni nikada (ali sam ga ipak izvadio) .....mozda je to zato sto su kola na tatu pa ni ne provale? kakva su vasa iskustva?

• Author

Dobro je da si ga izvadio. Meni su ga tražili Nemci kad sam ulazio iz Češke (pre šengena), zatim naši kad sam izlazio kod Zaječara u Bugarsku, i bosanska patrola kad su me kontrolisali nasred Jahorine. Sve je bilo pre 4-5 godina. Nemci su to uradili iz razloga iz kojih treba da rade, proveravali su me, a naši i bosanci da bi mi napakostili, jer nisu ništa drugo našli a sve su pokušali.

Meni nikada niko nije trazio ovlascenje za kola (a isao sam raznim tudjim kolima svugde), cak mi nikada nisu trazili ni vozacku, samo pasos, saobracajnu i zeleni karton i to je to.

Koliko treba od prilike kolima do Budimpeste iz Novog Sada??

Ako neko ima volje, bio bih mu jako zahvalan i da mi objasni kuda da idem, tj. na koji granicni prelaz je najbolje ici??

I dalje, gde se nalazi aerodrom(odakle krecu jeftini letovi)terminal 1, pre grada ili u samoj Pesti...???

Hvala puno onom ko mi pomogne!

• Author

Najbolje ti je da instaliraš Google Earth, i sve ćeš lepo i sam da vidiš. Treba samo u levom panelu da uključiš neke opcije, npr. "Roads" te "Borders".

Nisi napisao želiš li da izbegneš autoputeve ili ne. U zavisnosti od toga, dobijaš drugačije odgovore. Autoputem se naravno stiže najbrže i najsigurnije, pogotovo po ovakvom vremenu.

Aerodrom je na istočnoj periferiji grada, autoputem se lako stiže do njega.

Ja sam taj put presao stotinak puta, pa da pokusam...

Novi Sad - Subotica, ali, naravno, ne skreces u Suboticu nego samo pravo do granicnig prelaza Horgos-Roszke.

Na auto putu (koji to UBR to nije) dozvoljena max. brzina je 100km/h. Cesti su radari i treba se pridrzavati ogranicenja brzine, kod izlaza su ogranicenja 80km/h. Tu je obicno policija.

UBR put je u tako losem stanju da je ogranicenje logicno. (mije logicna putarina, ali nije tema).

S obzirom da ima veci broj traka granica se prelazi relativno brzo. Treba izbegavati nedelju od 15 do 21h, jer je tada ogromna guzva, jer se "nasi" vracaju na posao u zapadne zemlje.

Na madjarskom granicnom prelazu treba odabrati traku All pasport, jer su ostale namenjene za imaoce CD i pasosa EU.

Na granici je uobicajeno pitanje gde se ide i kontrola prtljaga. Postoji ogranicenje od prenosa 2 kutije cigareta, 1 litra pica, nije dozvoljeno da se nosi meso i mesni proizvodi i mleko i mlecni proizvodi (sem za licne potrebe tj hranu dok traje putovanje).

Nakon prelaska granice na 200-300metara su budice gde je obavezna kupovina putarine (ako se koristi auto put).

Putarina za koriscenje svih auto puteva u roku od  dana je cca 5Evra.

Moguce je platiti putarinu i za 10, jedan mesec i godinu dana.

Od granicnog prelaza do Budimpeste ima cca 200km.

Na auto putu je dozvoljena max. brzina 130km/h. Kontrola se obavlja i fiksnim kamerama. O visinama kazni drugom prilikom.

Pre ulaska u Budimpestu, dobro oznaceno, je skretanje desno za Aerodrom iliti Ferihegy1 (na koji i sa kojeg saobracaju low cost comp.) i Ferihegy2 za ostale.

Za put od Novog Sada do Budimpeste je optimalno 5 sati.

Sretan put, ako te jos nesto zanima - pitaj.

Hvala ti puno...icicu auto-putem, a najbitnije mi je na koji granicni prelaz, i gde se skrece za aerodrom Ferihegy1 !!!

Samo da se tu ne zagubimo!  :)

Informacija za one koji žele da izbegnu plaćanje putarine, i imaju višak vremena pride:

Alternativno može da se ide na granični preloz Đala.

Do tamo se od Beograda stiže Zrenjaninskim putem. Od Zrenjanina skrenuti za Kikindu.

Zatim ide Čoka- Novi Kneževac- Đala (samo pratiti table).

Jednostavan je put, nema putarina, a i možete da uživate u prirodnim lepotama Vojvodine.

Negde između Zrenjanina i Đale ćete naleteti na ovu vetrenjaču

http://img9.imageshack.us/i/37411286.jpg/ (ovo sam čuvao za pogađajte gde je ovo temu, ali nikako da dođem na red).

Takođe se na tom putu prolazi i kroz Banatski Monoštor. Najmanje mesto koje sam u životu video. Neotkriveni biser Vojvodine.

U Novom Kneževcu, na pijaci, ima menjačnica gde mogu da se kupe forinte po dosta povoljnom kursu.

Granični prelaz Đala je je najopušteniji prelaz na svetu. Kada smo elefteros i ja bili, nije bilo nikod sem nas na granici. Jedini problem je što radi samo do 16h.

Takođe, ovim putem se prolazi kroz sam centar Segedina, gde se može se pojest' u Burger Kingu. :)

• 2 weeks later...

Може ли неко да ми каже да ли се и како плаћа паркинг на улици у Темишвару, да ли ја са страним таблицама могу некако да избегнем плаћање и да ли неко зна назив улице где се налази неки већи паркинг са наплатом или гаража?

Може ли неко да ми каже да ли се и како плаћа паркинг на улици у Темишвару, да ли ја са страним таблицама могу некако да избегнем плаћање и да ли неко зна назив улице где се налази неки већи паркинг са наплатом или гаража?

Parking se placa kupovinom parking karata u kioscima, barem je tako bilo u martu 2008. godine. Meni su lokalci kod kojih sam bio rekli da mogu i da ne platim parking jer ne salju kazne u inostranstvo. Na moje insistiranje da platim, devojka mi je obecala da ce mi kupiti parking karte koje se ostavljaju na sofersajbni, ali ih je donela kasno i kazna je vec bila zakacena za brisac. Ishod je kazna u djubretu i nesmetan povratak u Srbiju.

Drugari,

Planiram kolima da idem za Budimpeštu, na aerodrom Terminal1. Ima li iko informaciju postoji li u blizini parking gde mogu ostaviti auto na 15-20 dana , koliko bi me to koštalo i da li su bezbedni?

Hvala vam unapred!

• Author

Ja bih na tvom mestu pronašao nekoga na couchsurfing-u ko živi na periferiji Budimpešte, te bih ga zamolio da ostavim auto kod njega. Tu lepo izvadiš i akumulator i možda i neke druge delove... samo ideja...

• Author

Juče sam se vraćao iz Temišvara. Na rumunskoj pasoškoj kontroli tražili su mi račun koji sam dobio kada sam kupio vinjetu. Srećom nikada ne bacam takve stvari, pa sam ga imao. Toliko o igranju sa vinjetama.

Parking se placa kupovinom parking karata u kioscima, barem je tako bilo u martu 2008. godine. Meni su lokalci kod kojih sam bio rekli da mogu i da ne platim parking jer ne salju kazne u inostranstvo. Na moje insistiranje da platim, devojka mi je obecala da ce mi kupiti parking karte koje se ostavljaju na sofersajbni, ali ih je donela kasno i kazna je vec bila zakacena za brisac. Ishod je kazna u djubretu i nesmetan povratak u Srbiju.

Treca kazna,i stavljaju ti kandzu,pa moras da platis sve kazne  ;)

Juče sam se vraćao iz Temišvara. Na rumunskoj pasoškoj kontroli tražili su mi račun koji sam dobio kada sam kupio vinjetu. Srećom nikada ne bacam takve stvari, pa sam ga imao. Toliko o igranju sa vinjetama.

Vinjeta ne vazi bez racuna,nemojte nigde da bacate fiskalni racun!

Treca kazna,i stavljaju ti kandzu,pa moras da platis sve kazne  ;)

Ипак ћу ја да платим паркирање да бих био сигуран.

• 2 weeks later...

Jel ima neko najsveziju informaciju koja je cena vinjete za Rumuniju i koliko traje?

Jel ima neko najsveziju informaciju koja je cena vinjete za Rumuniju i koliko traje?

Evo ti link za sve evropske zemlje: http://en.wikipedia.org/wiki/Vignette_(road_tax)

A evo konkretno i cene za Rumuniju ako ides obicnim kolima:

7 days - €3

30 days - €7

90 days - €13

12 months - €28