Jump to content

Featured Replies

*da imaju svoje brendove piva (najpoznatije je Baltic, može se kupiti kod nas u Veru) i neki opšte nisu loša a i sve svetske brendove. 

*veliki je broj menjačnica i slično je kao kod nas, jasno je izražen kurs i kup i prod tako da nema brige.  pri razmeni se osećaš sigurno i bezbedno. korisste samo rublju. zanimljivo je da se kurs menja više puta dnevno, nisu to velke oslilacije ali, da se ne iznenadiš. sigurno možeš i kod nas kupiti u menjačnici ili sberbanci i poneti za prvo vreme. kursevi su vrlo slični. na ruku ti ide devalvacija rublje što znatno pojeftinjuje boravak u rusiji.

*negde na ovom sajtu piše da je prijava boravka obavezna nakon 4-5 dana i da se može obaviti u pošti. mi smo našem stanodavcu više od pola sata pokušavali da objasnimo šta hoćemo, nije mogao da nas razume jer to mu niko da tad nije tražio. sutradan kada se raspitao tražili su mu oko 130$ za našu grupu (5 ljudi 7 dana). mi smo rizikovali i nije bilo nikakvih problema. na ulasku dobiješ kartončić koga predaješ na izlasku na pasoškoj kontroli i to je sve. ne brini.

*engleski priča uglavnom mlađa populacija, u centalnim zonama nailazili smo na jelovnike i na engleskom.

* vreme je fenomenalno, bistro, jasno, svetlo, ali malo vetrovito. obavezna je laka letnja jakna koju lako skineš pa ponovo obučeš kada je potrebno

*noći nisu posebno hladnije, tako da ona dnevna jakna ok

šta posetiti? heheheeeh to je posebno pitanje,

obzirom na tvoja ograničenja kod tebe neće biti dugačak spisak, ali za razliku od Moskve, Piter je svedeniji, centralna ulica Nevski prospekt izlazi na gl. turističku destinaciju Ermitraž, koji je opet na obali reke Neve, odakle se mogu pogledom obuhvatiti nekoliko mostova, kako danju a svakako i noću. Tako su podešeni da se sa jednog mesta oni otvaraju u vremenskim intervalima. to uveg gleda gomila ljudi  i mnogo je lepa atmosfera, ima dosta stranaca ali će u Piteru kao uostalom i svuda u  Rusiji uvek biti najviše rusa.

Peterhof pod obavezno!!!!!!!! Carsko selo je takođe hit!

Bili smo prošle godine u vreme belih noći, tako da možeš da pitaš, a ja ću odgovoriti koliko se sećam.

u odnosu na tvoju situacaiju moja preporuka za prevoz bi bila voz Sapsan, stiže za 4 sata, iz centra Moskve u centar Pitera. nema potrebe za aerodromskim prevozima i čekanjem pre leta tako da se uštedi na vremenu.

obzirom na tvoja ograničenja kod tebe neće biti dugačak spisak,

......ne razumem......

elem, na netu ima gomila toga sta obici u Piteru.....nemam vreme za to....ne zanima me sve/logicno,...ali zaista volim kada mi neko odusevljeno predlozi nesto....e to uvek urodi plodom. Dok mi recimo agencije i sajtovi koji reklamiraju sve i svasta nikada ne pomognu u potpunosti, da ne nabrajam sada razne znamenitosti na koje sam ostala potpuno imuna....

cene????

postoji fama da je rusija skupa. mi to nismo osetili. kako je crveni trg jedan jedini na svetu, pa ko poželi da ruča ili popije kafu na crvenom trgu trebalo bi dobro da  pripremi novčanik, slično se u Veneciji, Parizu ili bilo gde na svetu. mi smo uspevali da ručamo za 10-12€ (jelo ala carte i piće), pivo za 2, kafu za 1-1,5€. ulaznice su najčešće 500rub 7-8 €

aha, mislio sam na dete od 4 godine, kada sam napisao ograničenja. a za moskvumi se učinilo izvini :ang:  :ang:

ma to je moja mala skitara.....ne brinem ja za njega.. :banana: ..ne izvinjavaj se....HVALA sto mi pomazes....

Jasna mi je ta razlika u cenama... vise sam mislila na recimo voznja brodicem rekom...da li je obilazak kao recimo u Veneciji (mislim da si je negde spomenuo) ili kao u Amsterdamu...ili...? Taxi? Super info za ulaznice...hvala....pa i ako jos nesto imas da mi kazes pisi.....

računaj na vožnju panoramskim brodom po nevi i kanalima, ima ih milion a onoh koji nude ture - više miliona hahahaha. tako mi se bar čini, bukvano su na svakom koraku, vožnja traje oko 1,5 sat i košta oko 600rub. puno je i turističkih punktova koji nude ekskurzije po okolini. preporuka je da svakako napravite plan pre puta i kupite ulaznice on line. cene su iste kao i na blagajnama ali štedite ooogromne redove pred biletarnicama.

...i jos da mi das sajt gde mogu kupiti karte...ili da mi kazes gde mogu naci..... clap.gif' alt=':clap:'>

taxi nismo koristili a javni prevoz je besprekoran. inače jedan od glavnih utisaka je da je to dobro organizovana zemlja. na svakoj karti (mapi) ćeš naći info u koje vreme se otvara koji most, od Peterhofa i Carskog sela stižeš metroom i lokalnim busom za 1-1,5€.

Setio sam se lepog utisaka iz Lavre Aleksandra nevskog, koja je bukvalno u širem centru, prijatnih razgovora u parkovima sa lokalnim stanovništvom. redovno smo im izmamili osmeh rečima da smo is Srbije.

i ja cu onda isplanirati i kupiti pre puta.....osim baleta....hm.... ::crazy:  

Ima li nesto sto vas je ostavilo bez daha, tebe ili tvoje saputnike....nesto nesvakidasnje...?

Pretpostavljam bele noci....mostovi...a muzeji, gradjevina neka, zamak, tvrdjava, neki ostaci nekog doba, crkva?

Osim Peterhof-a i Carskog sela, kako si mi vec rekao?

.PIVO U RUSIJI....da li imaju neko svoje domestic beer? ??? Sta je sa prijavom boravka....da li to radim sama i gde ukoliko da ili to radi hotel (da, to bih za smestaj sa privatnim kupatilom, apartman). Menjam novac u menjacnicama, ili hotelu, bankama... ili primaju eure....da li ljudi znaju engleski.....u radnjama...kaficima..

Ja sam prof.ruskog i zbilja neznam reći govore li engleski,ali rusko govore savršeno! Pa valjda govore,ova mlađa generacija od 30tak g.i ljudi u direktnom kontaktu s turistima. Ali mogla bi naučiti par osnovnih fraza,čisto za svaki slučaj. 

Tipa želiš se nekome (na ulici,konobaru,itd.) obratiti s nekim pitanjem,obavezno počinješ 

izvinite pažalusta....- oprostite, molim vas..

a onda ga nastaviš na engleskom..hehe!! 

Bićete u apartmanu - ok,onda ćeš svakako trebati hranu za doručak,to kupuješ u dućanima koji se zovu  "продуктy" (najčešće mali kvartovski marketi)

MJENJAČNICA je ОБМЕН VALUT

moj je savjet da na aerodromu promijeniš onoliko koliko ti treba da stigneš do grada jer će ti kurs biti najlošiji. Znači promijeni si tipa 20 dolara/eura,ostalo negdje u gradu!

VRIJEME najbolje da pogledaš prognozu prije polaska! Ali zna biti jeb. hladno,puše, tako da uzmi neku topliju odjeću.

E,da zaboravila sam - prijavu boravka obavlja tvoj domaćin - meni je to odradila cura na recepciji i dala mi taj papir.

a ruski...najbolje da dođeš kod mene u zg na instrukcije  :spot:

Hvala lepo!!!

A ZG, ajoooj da znas od kada ga planiram....pa  cak sam jednom krenula, ali smo  tako brzo i lako putovali do nadomak ZG da smo odlucili produziti za Prag, :bag: ....kao ZG je blizu to mozemo i drugi put a sada idemo dalje....elem, imam jos par destinacija do Pitera...a uklopim li se...javljam se ne bih li rezervisala koji čas smartass

Hvala jos jednom na pomoci...

Hvala jos jednom na pomoci...

ma nema na čemu.

a do 6.mj.svakako stigneš naučiti savršeno izgovoriti barem nekoliko fraza, čuju li te, Rusi će vjeruj biti oduševljeni pa se potrudi! Ukucaj u Google prevoditelj  

IZVINITE MOLIM VAS  i kad izbaci prijevod na ruskom Извините , пожалуйста 

imaš opciju "slušanje",mala ikonica negdje kraj prijevoda da preslušaš, e pa to uključi i slušaj. Bitno ti je ovo IZVINJITE - da se čuje taj ruski mekani "nj"

HVALA je SPASIBA  ( to valjda znaš) a

NAJLJEPŠA HVALA je SPASIBA BALJŠOJE i to ćeš vjerojatno najčešće koristiti

Znači ukratko,sve fraze koje misliš da ćeš trebati prevedi u googleu i preslušaj. Ja se javim ak se sjetim još koje pametne :))

• 2 weeks later...

Moze li neko da mi kaze kada je najbolje vreme ici u Moskvu? Isli bismo 10ak dana (3 dana S.P. ostalo u Moskvi)...nasli smo u junu Wizzom iz Budimpeste do Moskve oko 200 eur povratna za 2 osobe.

• 10 months later...

Veliki pozdrav za sve, nadam se da cu dobiti neke odgovore, s'obzirom da je poslednji post

od prosle godine :smile:

Planiram Moskuvu i St.P.  za Novu godinu i imam toliko pitanja, i ako sam sve postove predhodne procitala..

Sta mislite o ovoj agenciji i ponudi :

http://www.vivatravel.rs/ponude/moskva-stpeterburg-nova-godina_673.html#tab-1

Takodje me jako zanima da li u sopstvenoj reziji mogu da obidjem ove fakultative koje agencija nudi? Jer preko njih po osobi izlazi za sve oko 250 e po osobi, nas je dvoje, mislim da za 500e mozemo svakako sami da se oraginuzujemo , molim da mi date neke preciznije odgovore i cene transporta (metroa) do tih lokacija -  EVO ISPOD STA AGENCIJA NUDI I KOLIKO NAPLACUJE :

ST.PETERBURG  --->>>  Petropavlovska tvrdjava (u produžetku razgl.grada) – 25 €,  Ermitaž – 35 €,  Puškin (Carsko selo) – 45 €, Ruska trojka – 60 €

MOSKVA------>>     Kremlj (teritorija i 2 Saborne crkve), Oružana palata – 55 €, Sergijev pasad (bivši Zagorsk) – 40 €, obilazak Moskovskog metroa – 10 €

Pored toga, s' obzirom da Moskva vazi za najskuplji grad , a nama Srbima prosecnim se dize kosa na glavi na pomisao i placanju vecera 100e i + :biggrin: Da li postoje mesta gde se moze izaci, provesti, popiti, vecerati za neke razumne novce ?

Veliko hvala na odgovorima :smile: