Jump to content

Featured Replies

• 2 weeks later...

Pre nego sto dodjoh u taj grad, neko mi rece da kad prvi put udjes, neces pozeleti nikad vise da ga napustis i stvarno bese tako. Imam sliku kad sam odlazio koje se cesto setim na kojoj sam sav sje'an i na koj mi je faca kao da se rastajem sa zivotom a ne sa New York-om, iskreno cak sam i suzu pustio dok sam trcao da stignem na bus koji vodi kuci. :(

Prva slika mi je bila neopisiva sam ulazak u NY, posto smo putovali busom iz DC-a slika grada, reke i svih onih ogromnih zgrada. No, cim smo izasli iz busa, pored nas prolaze dve ribe bez majce i brusa naravno pa mi je to bio i prvi Welcome, onako setaju opusteno. :)

Smestili se u hostelu neki Studentski kulturni centar gde i nije bilo toliko lose, prespavali 6-7 sati dnevno, uobicajene cene, 25$ na Menhetnu, metro na 2min. ili 5min. od Central Parka.

U central parku par koji se upravo vencao sa fotografom koji ih prati i slika, ona jezera nikad lepsa, bezbroj ljudi, na velikoj poljani gde je inace u svakom Americkom ljubavnom filmu snimljenom u NY-u zimi klizaliste i sama pomisao da sam tu najezih se, videh i to dva pedera koji uzivaju u ljubavi i valjaju se po travi..hehe..

Inace kupili smo nedeljnu kartu za metro, bese oko 25$ prosle godine u ovo vreme i to je bila jako dobra investicija. Inace odmah da kazem da i nije tako lako snaci se u NY-skom metrou s obzirom koliko boja ima, strana i nivoa i do 4 pa srecno, ali i kad pogresis nista ne mozes da izgubis osim vremena. ;-)

Mapa grada i svako mesto manje ili vise poznato smo obisli, sednes na voz, picis najvise sat vremena i tu si. Bili smo i do okena, ceo dan lencarili Brighton Beach, naravno u Bruklinu mesta, crnci i crnkinje kurve kao u filmovima, nadrogirane, ulicni basket, a jedno od najlepsih stvari je prelazak preko Brooklyn Bridge-a, to treba doziveti. Zatim kako smo isli dalje na druga mesta naletimo pored NY-skog univerziteta tamo valjda jednog od najvecih na likove koje nenormalno dobro sviraju gitaru i lik koji ih prati tarabukom, mi svi oko njih koji pevamo sve te pesme i pratimo ih, prelepo. Zatim dozivesmo i to da gledamo live bettle nekih 7-8 crnaca koji bacaju rime uzivo i jedan belac koji kida i najbolji od njih, a na zemlji ide matrica na kasetofonu koji svetli kao u Madoninom spotu, oko nas brejkeri koji svasta rade i likovi sa BMX-evima koki skacu najludji na svetu.

Uf jos puno toga, Kip slobode, pa i ono ostrvo blizu njega gde zive bogatasi, Empire State Building 96. sprat i dole bezbroj zutih CaB-ova, Times Square, Madison Square Garde, peta i sedma avenija, ma bezbroj stvari, svako mesto nosi svoju pricu, tako da nosim prelepa iskustva odatle, a da Brodway, i jos puno punoo stvari..

Idite ako mozete i uzivajte, svako dobro.. :( Rastuzih se..

Postoji li work&travel program u NY za one koji nisu studenti ili moraju sami da se snalaze...?

Postoji. Raspitaj se kod agencija koje rade work&travel. Imas i varijantu za nestudente, to su kao poslovi u ugostiteljstvu i hotelima uglavnom, ali kad stignes tamo sa radnom vizom na godinu dana, mozes gde god hoces :)

Ja sam isao na work&travel, self arrange opcija i ziveo i radio u Njujorku :)

nigde ne vidoh H2B za NY... a work&travel samo za studente kazu... preko koje agencije si isao...?

Ja sam isao preko Karavana 2007. godine i tada je dosta agencija imalo i H2B program gde nisi morao da budes student. Mozda se nesto promenilo, guglaj...

Mnoge agencije su prestale da rade to sa H2B vizom jer se teze dobijaju u zadnjih par godina koliko sam obavesten, mada postoje i par njih koje jos rade pa proguglaj malo naci ces, dok ne probas ne mozes da znas pa srecno.. ;-)

• 3 months later...
  • 1 month later...

:D Cao svima na forumu ja sam nova:pa sam htela da vas pitam da li neko ima mozda isusktva sa New Yorkom ili Amerikom htela sam da odem sa porodicom da odem da zivim tamo znaci grad kao grad ne bitno je imam belgijsko drzavljanstvo suprug belgijsko dali neko kako koji tip mi vize treba i kako predati za aplikaciju ustvari za vizu hvala svima unapred

:D Cao svima na forumu ja sam nova:pa sam htela da vas pitam da li neko ima mozda isusktva sa New Yorkom ili Amerikom htela sam da odem sa porodicom da odem da zivim tamo znaci grad kao grad ne bitno je imam belgijsko drzavljanstvo suprug belgijsko dali neko kako koji tip mi vize treba i kako predati za aplikaciju ustvari za vizu hvala svima unapred

Useljeničke Vize :

http://serbian.serbia.usembassy.gov/sr/immigrant-visas.html

a grad kao grad je ... mislim ono .. velegrad , šta reći  :blob::dance:

videćeš kad stigneš... ali da bi opstala moraš biti bolja od ostalih, a konkurencija ti je.... iz celog sveta....

heheh I don`t consider NYC america...

ameri bi najvise voleli da odseku to parce zemlje i puste ga da otpluta niz atlantik...

a NYC je jedino dobro sto imaju, najjajci grad na svetu, posle bg-a naravno  :)...

moj ti je savet, Nju Jork , ostalo je sve...pa da ne uptrebim teze izraze hehehe...

i za nju jork jos jedan savet- ne treba ti nikakav savet

samo kreni , i kad stignes, odma ce te primiti kao da si njhova vec 100 god...

ne znam, ali kad sam prvi put stao nogom na tlo tog grada, osetio sam se kao kod kuce, i uvek se tako osecam kad odem tamo..i to je jedino mesto na svetu, sem kuce (bg-a), gde se tako osecam  ;)...

nadam se da sam bio dovoljno inspirativan heheh

@belgijanka

Ne znam kolike prihode imate sada, ali će vam za Ameriku trebati relativno jaki prihodi. Evo nekih računica za Boston i okolinu, a mislim da mogu da se primene i na Njujork:

Cene apartmanskog smeštaja se kreću od 1200 dolara pa naviše, s tim da sve što ima "pogled na grad, reku, neki lep pejsaž" pojačava cenu. Npr., dok sam radio tamo prošlog leta, bio sam smešten u malom gradiću Malboru, koji je na 30 milja od Bostona, i apartman gde smo bili smešteni je koštao 2100 dolara. To je bilo u okviru apartmanskog kompleksa "Avalon", kojih ima po celom Masačusecu. Apartman je imao dve spavaće sobe, jednu dnevnu, dva kupatila, opremljenu kuhinju, gas, struja, klima, garderoberi, 2 male ostave, parking koji se nadgleda noću i u okviru kompleksa otvoreni bazen (koji radi od kraja maja do "Labor day-a" u septembru) i teretana, mesta gde možete da pravite roštilj. U nekim drugim kompleksima iste kuće, postojali su i tereni za košarku, negde i za tenis. To je sve uključeno u cenu koju plaćate, kao i održavanje prostorija, popravke i sl. Negde, međutim, bazen se posebno plaćao, kao i plin, klima... U pitanju je bio kompleks koji je nekada držao Avalon pa je prešao u nečije druge ruke.

Neki od stanovnika su mi pričali da u ovim apartmanima žive sve dok ne skupe dovoljno para da kupe kuću, mada priznaju da imati kuću u posedu predstavlja jako veliki trošak. I obavezu. Zato se pre odlučuju za apartmanski smeštaj. Moji cimeri su tražili druge lokacije po Bostonu ili barem negde gde će da budu u "Metro area" kako obično krste neke delove grada, i svuda je cena bila od 1800 npr. pa na više.

Prednost života u apartmanskim kompleksima: nemate velike obaveze oko održavanja, ne morate da razmišljate o parkingu, bazen i teretana kao što sam već rekao, veliki broj restorana i brze hrane u okolini sa pristupačnim cenama, velike radnje koje rade 24h, outleti, veliki golf tereni, itd.

Mana: Relativno velika udaljenost od grada(kada je špic i do sat i po vremena vožnje), nedostatak "slobodnih aktivnosti" koje pruža sam grad, loš prevoz do grada ukoliko nemate auto, udaljenost od železničkih stanica, red vožnje posle ponoći praktično ne postoji, taksi jako skup (za moje neko shvatanje kada uporedim cenu goriva)... I tu postoji jedan specifičan problem vezan za nacije/narodnosti koje žive unutar kompleksa - Latinoamerikanci se drže zajedno i forsiraju španski. Indijci umeju da budu druželjubivi, ali se priča uvek vrti oko posla. I njih ujedno ima najviše. Ameri su stvarno dobroćudni i sa njima nikada nisam problema. Delovali su mi najiskrenije, spremni da pomognu, da se druže...

I za jedno i za drugo ako se setim, dodaću.

Moj zaključak je da za mlade i dinamične ljude, apartmani van grada nisu mesto za život. Sa druge strane ako razmišljate o porodici, deci, ili ako već imate decu, to je lepo i praktično rešenje.

A Njujork - ako pričamo o Menhetnu, Upper East/West side i takoreći donja polovina Menhetna su jako skupi. Npr., oko 200 dolara po danu se računa pristojan smeštaj. Gornja polovina ostrva ima naselja, gde opet postoje zajednice, tipa Latino zajednice, i tamo se nude sobe za po 50 dolara po danu. Koliko sam razumeo iz priča mnogih koji su živeli u Njujorku, Bruklin, Bronks, i Kvins su dobra mesta gde može da se nađe smeštaj, ali bezbednost je kritična. Nisam bio u ovim delovima, pa ne mogu da tvrdim isto. Nju Džersi je takođe lepa alternativa, ali samo stambeni deo, i to onaj koji je daleko od industrijske zone.

Prilike za posao - tu već ne znam šta bih rekao. Za neku ozbiljniju zaradu, podrazumeva se ozbiljan posao, a do istog se teško dolazi ukoliko nemate diplomu Američke škole, ili barem neki njihov kurs, jer se na kraju sve svodi na polaganje nekakvih kurseva. Znam da su traženi ljudi koji poseduju dobro znanje i engleskog i španskog, posebno u školama.

Poslovi koji donose dobru zaradu: postavljanje laminata (drže Brazilci), održavanje klima uređaja i radijatora, građevina (uglavnom ako ugovarate poslove u vezi sa ovim), i sl.

• 3 weeks later...

Putovao sam u USA proslog ljeta posredstvom ogranka Karavan travela u Crnoj Gori..

Zelim odmah da pohvalim zaposlene u Karavanu za punu podrsku prije i tokom kompletnog boravka u USA (od dosta preciznih i jako zahvalnih savjeta prije puta do podrske tokom boravka,meni su konkretno zavrsili promjenu rezervacije avionske karte kod British airwaysa mjesec dana prije redovnog termina,sto u ljetnjim mjesecima kada je sve full nije bas lako i jos tako par nekih stvarcica. Dakle,jako ih preporucujem za posrednike ako ko planira da ide tako...

Zivio sam i radio na Shelter Islandu(kraj Long Islanda) nekih 200km od NYC,tao da sam par puta boravio u njemu.

Necu ponavljati vec napisano..cini mi se da niko nije pisao o muzici i gradu..Ako ste bez kinte mozete poci do Central Parka i all day long slushati perverzno dobre seshne muzicara iz citavog svijeta koji tu studiraju,gluvare ili prosto traze svoje mjesto pod suncem. Vrlo lako cete i prisustvovati sceni kada se neki vama poznatiji muzicar slucavno se zadesivsi tu pridruzi njima...meni su ta sjecanja muziciranja iz Central Parka( koji je po meni najljepsi dio NYC) ostala u najljepsem sjecanju...Znao sam da citav dan setam parkom i idem od grupe do grupe muzicara slusajuci ih i kasnije upoznavsi ih sruziti se sa njima. Svi su nevjerovatno otvoreni i srdacni..

Isto vazi i za Penn station gdje se buduce muzicke zvijezde afirmisu i zezaju sa dosljacima.

Provjerite i ogroman broj muzickih radnji po Menhetnu gdje jako povoljno mozete kupiti gitaru ili sl..ploce ako ste DJ..ETC..

Ako ste ljeti tamo,obavezno cekirajte raspored koncerata u Madison skver gardenu,vjerovatno cete zakaciti svoju omiljenu grupu na turneji (slusao Iron Maiden + Dream Theater..nezaboravan show) kao Jones Beach teatar (popularni koncertni prostor nekih 45 min od NYC na obali Atlantika ( zakachio Scorpionse..).

Odmah pored je i Radio City Music Hall...sa privlacnim rasporedom koncerata..

Eto..to je samo jedan nivo dozivljaja NYC...

• 1 year later...

Ja sam svoje prve godine uzimao hostel na Manhattan-u ,Jazz in the park..njega slobodno mozesh da preskochish..ali druge god.sam nashao Carter hotel,na Times Square-u..ko god je bio u NY reci ce ti da lokacija ne moze da bude bolja,jer si u samom centru..

Hotel ima jednu zvezdicu,sobe su kao u hostelima,ali bez kreveta na sprat,TV,kupatilo,klima..nishta vishe ti i ne treba..u septembru smo placali nas 4 za sobu sa 2 velika kreveta 1050$ za 7 noci..

Tamo ima dosta Srba obichno..

• 5 months later...

izvinjavam se ako mi je ta informacija promakla, ali kako najjeftinije do NYC ?

cula sam kao da imaju letovi jeftini iz budimpeste ali ne znam koja bi kompanija to mogla da bude...

Imas preko AlItalie sad u Septembru za 570 evra povratnu do NYC. S Obzirom da ide preko Fumicina mozda ti je bolja varijanta Wizzom do Rima pa odatle da hvatas let....

wizz za rim iz beograda ne leti od 24. septembra....mozda ce obnoviti liniju sledeceg leta, ali ovo je za sada

Za kad te zanima Njujork? Pricali smo na temi o jeftinim letovima o kombinaciji Zeneva-Njujork, Filadelfija-Venecija, koja je bila dostupna za 184 evra, ako si spremna za malo cimanja. Koliko vidim, jos je aktuelna kombinacija Zeneva-Njujork, Njujork-Venecija za 248 evra, npr 23-30. januar. Probaj i druge kombinacije datuma. Radi se o Alitalijinim ponudama.

Inace, ona prva cena od 184 evra je bila uz popust od 15% koji je Alitalia nudila ovog vikenda, ali, izgleda da je istekao.

uuuh covece pa to je bas jeftino :D

zanima me kada skupim pare :P

ustvari hocu negde van evrope,  krajnje je vreme :P

pa razmisljam sta je srazmerno dovoljno daleko od evrope/a da nije previse skupo (tipa australija...)

i gde bi mogla da odem...pa mi njujork pao na pamet :)  a i neew york covece :)))))))))

NY najlepsi grad koji sam videla. Nemam nikakve slicnosti sa ostatkom amerike! Istocna obala generalno mnogo vise lici na Evropu nego Ameriku a NY je spoj svega. Msm da ne postoji neko ko ne bi mogaopronaci deo sebe u NY. flowers::

P.S. trazila sam na fb i preko CSa i nisam uspela da nadjem :( dal neko zna na koju foru mogu pronaci nekoga iz Srbije ko studira il radi u NY htela bih obici detaljnije NY i idealno bi bilo da nadjem nekoga ko je slobodan i raspolozen da glumi vodica par dana :D