Jump to content

Featured Replies

Posted

Kairo. Divovski multiverzum koji nije lako preći ni fizički, ni u misaonom prostoru: i korak i misao jednako se zapliću u slepe ulice, skakuću kao uplašeni zečevi između automobila ili obeshrabreno gledaju višespratne autoputeve koji krivudaju između krovova zgrada načičkanih prašnjavim satelitskim antenama. Sa svake strane po nekoliko horizonata, a najdalji od njih, koji se već gubi u beličastoj izmaglici, i dalje je grad. Urlanje iz dvadeset miliona grla zatisnutih peskom i prašinom, a kroz sve to kotrljamo se mi: tri sićušna zrna u želucu pregojenog Vavilona koji se prejeo betona, automobila, ljudi i samog sebe.

Autori: Uroš, Lazar, Marko

Pročitajte ceo tekst

Немам питање, али имам коментар:

Свака част, веома илустративно и заниљиво! Као да сам са вама. :)

Odlican tekst:) Kao da sam i sama tamo...Cita se u jednom dahu, nekim djelovima sam se ponovo vratila da ih jos jednom "prozivim":) Natjera te da sa nestrpljenjem iscekujes sledece nastavke, nove dozivljalje i kafanske razgovore...

savrseno! :D oduvek sam zelela da pitam Sudance: sta zele za Novu godinu? (i kada je), sta je ljubav?, gosn Sudanče, budite ljubazni da nam nesto nacrtate/otpevate?... sta biste nam porucili, neki savet, mozda?, sta kaze Lav, a sta Slon?:) da li biste pojeli Urosa? (kako bi se zvao taj specijalitet?) pisite, pisite, pisite

Izvanredno preneta atmosfera grada toliko drugačijeg od svega što mi ovde na Balkanu poznajemo. Svaka čast za zapažanja i spisateljski kvalitet.

Docarali ste razmisljnja i sudbine ljudi srednjeg i viseg sloja u Egiptu. Mene to uvek zanima. Kada citam o Kairu uvek se provlace tekstovi o gradjevinama i ljudima koji obavljau svakodnevne poslove na ulici i sl. Malo ko zeli da napise nesto o onima koji mozda imaju drugacije vidjenje zivota.

Hvala sto ste me proveli i kroz nekoliko meni nepoznatih "Kaira". Uzivajte i dalje u ovoj avanturi :D

Divni blog, od sad cu ga redovno pratiti.

Pitanje za slucajnog prolaznika:

-Koje je najcesce pitanje koje vam stranci postavljaju.

Što bi rekli u Politikinom zabavniku - za čitanje i uživanje. Pitanje za Sudance: U drugoj polovini 20. veka još je važio zakon da se lopovima odseca ruka. Kako je sada?

A sto se tice pitanja, mnogo me zanima da li jos uvek i u kojoj meri obrezuju zene. Ne znam jedino ko bi smeo da postavi to pitanje i koliko bi odgovor bio validan, buduci da su mi se jedan Egipcanin kleo da se to u Egiptu vise ne radi sto je apsolutna laz.

Jelena ... sta ti znas o emocijama majke ti? Pitanje za sudance: Kako se na sudanskom kaze "nemam para"? :-)

Genijalno, svakim vasim kilometrom vam sve vise zavidim.

samo napred, pisite.

Pitajte coveka sta zeli od DEDA MRAZA za novu godinu...

bas me znaima sta oni zele u zivotu, sta misle o novoj godini i ima li Deda Mraza (bar onog crveno-belog Kokakolinog) u Africi

Koja je za Sudance "obećana zemlja"?

opet sam procitao bez daha i ovaj vas blog...

vrlo poucno,a opet i donekle saljivo napisano,sa dosta zapazanja,dijaloga.... clap.gif' alt=':clap:'>

pitanje:Da li znaju Sudanci da postoje i (tamo neki) Danci?  :)

pisite i pazite na saobracaj  ;D

moram priznati da celu pratim preko koleginice koja sedi do mene i svakodnevno me obavestava....svaka cast na ideji, hrabrosti, inventivnosti...ma svemu!!!

i molim vas, "Jeki" dodelite nagradu (sad vam je jasno pored koga sedim) izgore za istom...mada koliko kapiram potajno se nada crncetu i nicemu vise!

Divno!

Pitanje: hoce li biti i ovih nastavaka na engleskom?

Pozdrav i uzivajte!

Tekst je toliko bogat utiscima i slikama da sam morao da ga čitam iz tri puta, da bih mogao da apsorbujem što više. I sigurno ću ga čitati ponovo. Fantastično je koliko ste različitih lica Kaira uspeli da zabeležite u tako kratkom boravku. Pretpostavljam da je za to delimično zaslužna i temeljna priprema pre puta. Lazare, vidim da ti ide beleženje priča sa ljudima. :)

Što se tiče Sudana, nadam se da ćete ih pitati kako doživljavaju belce, posebno Engleze, koji su ih kolonizovali. Pretpostavljam da ćete se kretati na bezbednoj razdaljini od Darfura, ali meni bi bilo interesantno da čujem šta je po mišljenu Sudanaca potrebno da bi se taj krvavi konflikt zaustavio. Koliko vidim, u Sudanu žive i Arapi i muslimani i hrišćani i animisti... bilo bi zanimljivo znati da li postoji nekakav sudanski identitet, ili nešto za šta ljudi misle da je zajedničko svim Sudancima, a da ih razlikuje od drugih naroda.

kome od susednih zemalja bi poslali "haboob" (http://en.wikipedia.org/wiki/Haboob)?

pozdrav,

Miljana

kome od susednih zemalja bi poslali "haboob" (http://en.wikipedia.org/wiki/Haboob)?

pozdrav,

Miljana

najjachi haboob ikad.

Hvala na komentarima. Kad vidimo da nas neko cita, odma nam se pishe dalje :) Sto se ovog posta tice, kao sto ste primetili, probali smo da se fokusiramo na ono sto ljudi govore, umesto standardnog opisivanja vidjenog. E sad, nezgodno je sto je sve pisano u velikoj zurbi, bez mogucnosti da se lepo slegne, promisli i uoblici kako valja, pa zato, bar po meni, deluje prilicno sirovo, a i dosta je toga u brzini zaboravljeno i izostavljeno. Inace, razgovori sa ljudima ce se nastaviti i u narednim postovima... U kojima cete upoznati neke Sudance :)

Vidim da u Kairu ima posla za mene.. Ponecu koju hiljadu semafora i lanterni..

Ponovo sjajan tekst, jedva sam čekao da završim prevode da bih ga pročitao, no, pošto je moje nestrpljenje bilo toliko veliko, sve sam ostavio po strani i celo poslepodne posvetio uživanju u opisima Kaira, a sad se bacam na sledeći tekst, pošto me on još više čini nestrpljivim...Jeste da posao čeka, da kasnim, da ću morati da radim celu nić, ali ovo je nešto što me je neverovatno inspirisalo i ulepšalo dan-nastavite da samo tako, jer verujte da mnogima ovi tekstovi puno znače.