Vijetnam

302 posts in this topic

i sta sad covek da izvuce iz vasih postova :)...

za zivot bolji od kine, za posao nije...pa sta cini zivot?

koliko sam shvatio, ko hoce da ustedi nesto jace, nek ode u kinu, al ce da mu bude relativno sranje, a ko hoce da ima i lep zivot dok je u aziji, nek ide u vijetnam, al ce manje kinte da usteka? jel to tako ispada?

to smo svi znali i pre ove price, jer je opstepoznato da je u kini dobra kinta za teaching.....

licno sam proputovao malo i vijetnam, malo i kinu, al vise vijetnam, i gotivniji mi je svakako od kine....ako nista drugo, a ono bar zbog tropske vegetacije, plaza, a i ljudi koji su malo drugaciji od ostalih u tim jugoistocno-istocnim krajevima azije, cini mi se da su malo vise direktniji, iskreniji, i drcniji ( ovo zadnje se i da zakljuciti znajuci s kim su se kacili :) )....

nego, ovo bas i nije topic o poslovima  u vijetnamu, pa bi molio da se tamo u odeljku o sljaci u inostranstvu prebaci ili otvori novi, kako bi ljudi koje to zanima mogli lepo da procitaju....

Ima vec tema o poslu u Vijetnamu, molim moderatore da premeste ove poslednje postove...

Nije BKK uopste los na svetskom nivou po tom pitanju, ali to je sad vec skretanje sa teme...

E drugari, pitanjce jedno ako mi mozda neko moze pomoci. Treba da idem u Kambodzu u martu. Gledam sad karte, najverovatnije cu preko Qatar airwaysa posto sa njima najcesce putujem. E sad, kad odaberem letove vidim da Qatar tera do Hanoija, a od Hanoija do Kambodze bi isao sa Vietjet. Ja kapiram da to znaci da bi ja u Hanoiju morao da prodjem pasosku kontrolu, pokupim prtljag pa da se cekinujem zasebno za taj let Hanoi - Cam. A to bi znacilo da treba i da vadim vizu za Vijetnam samo zbog toga. Ili je moguce bez vize nekako to resiti? 

Pa ako moze neko da mi pomogne u razmisljanju :) 

Cao drugar. Bio sam na tom aerodromu, ali nisam tranzitirao.

Evo objasnjenja koje sam nasao online: https://liveandletsfly.boardingarea.com/2018/02/19/transit-without-visa-vietnam-guide/

But a visa is not necessary at all if you satisfy each of the following five guidelines:

You must be transiting to a third country within 24 hours (for example, from Bangkok to Hanoi to Singapore – you cannot “transit” back to the country you started in, like Bangkok to Hanoi to Phuket)
You must have a valid onward ticket
You cannot leave the international transit area of the airport
You must have a valid entry document to your final destination
You must be traveling on a full-service airline (low-cost carriers like Vietjet and Jet Star will not transport you without a visa, even if you are quickly connecting to a third country)

Ukratko moraces vaditi vizu. Preporuka za http://vietnamvisapro.com/

Edited by noskich

Da, da, tako sam i mislio da cu morati, bezveze. Zna li neko sta se desava sa tim ukidanjem viza za Vijetnam? Secam se da je bila prica o tome da su potpisani neki sporazumi pre otprilike 2 godine skoro, i da treba da se ukinu medjusobno vize, a koliko vidim sada nista se nije promenilo. 

On 2/19/2019 at 7:48 AM, nikod23 said:

Da, da, tako sam i mislio da cu morati, bezveze. Zna li neko sta se desava sa tim ukidanjem viza za Vijetnam? Secam se da je bila prica o tome da su potpisani neki sporazumi pre otprilike 2 godine skoro, i da treba da se ukinu medjusobno vize, a koliko vidim sada nista se nije promenilo. 

Expand  

Nikada nisu bili potpisani sporazumi, samo su najavili da će (možda) potpisati sporazum u skorijoj budućnosti... iliti ništa nije obećano.

I ja sam se prosle godine nadao bezviznom ulasku u Vijetnam, ali izgleda nista nece biti od toga. Mali je broj zemalja kojima ne treba viza za Vijetnam, u principu je rec o ASEAN zemljama, najznacajnijim evropskim zemljama plus Japan, Rusija i Juzna Koreja. Samo 24 zemlje. 

Jedini izuzeci su Belorusija i Kirgistan, ne znam kako su njima ukinuli. 

Verovatno da nema dovoljno zalaganja ni na nasoj ni na njihovoj strani jer nema tu mnogo ni saradnje izmedju zemalja. Sta mi mozemo Vijetnamu da izvezemo? A i slabi smo mi izvor turista. Koliko nasih ide za Vijetnam? Sitno.

On 2/19/2019 at 8:56 AM, deleter said:

Nikada nisu bili potpisani sporazumi, samo su najavili da će (možda) potpisati sporazum u skorijoj budućnosti... iliti ništa nije obećano.

Expand  

Pa ne, Ivica Dacic je obecao, u medijima je bas bilo 100% se ukida, samo sto je obecanje u ovom slucaju bilo ludom radovanje...

https://www.blic.rs/vesti/politika/dacic-vijetnam-nece-priznati-kosovo-ukidamo-vize-za-gradane-obe-zemlje/8nnbqq0

Dačić: Vijetnam neće priznati Kosovo, ukidamo vize za građane obe zemlje

Dobra je stvar e-Visa, em je jeftinija nego standardna jer ne treba pozivno pismo em ne mora da se ceka uopste na granici na vadjenje vize. Online se moze prijaviti za 5 minuta i onda se viza salje mejlom nakon 3 radna dana. Jos jedna prednost je sto nema stikera u pasosu - sacuvas stranu. Samo moras nositi sa sobom istampanu potvrdu o e-vizi i kad ulazis i kad izlazis.

Jedina losa stvar je sto se obavezujes da u Vijetnam udjes na odredjeni nacin i na odredjeni granicni prelaz- kao deo formulara to moras da navedes.

A sada sam proverio, Srbije jos nema kao opcije u padajucem meniju, treba vremena da se to azurira: https://evisa.xuatnhapcanh.gov.vn/trang-chu-ttdt

Viza kosta 25USD plus 1USD za procesuiranje placanja.

Edited by noskich

Samo ovo u vezi navođenja načina i lokacije ulaska u Vijetnam - preporučio BiH da se e-viza vadi neposredno pred put, a ne mnogo unapred, za slučaj da se predomislite i udjete na drugi granični prelaz ili recimo kopnom umesto leta. Nema razloga da se viza vadi mesecima unapred kada je dobijate za 3 radna dana mejlom. Jedina stvar koju morate proveriti su praznici, da be podnesete recimo zahtev za vizu neposredno pred Tet novu godinu, a ostavite samo 3 radna dana pre dolaska...

On 2/18/2019 at 9:42 PM, nikod23 said:

E drugari, pitanjce jedno ako mi mozda neko moze pomoci. Treba da idem u Kambodzu u martu. Gledam sad karte, najverovatnije cu preko Qatar airwaysa posto sa njima najcesce putujem. E sad, kad odaberem letove vidim da Qatar tera do Hanoija, a od Hanoija do Kambodze bi isao sa Vietjet. Ja kapiram da to znaci da bi ja u Hanoiju morao da prodjem pasosku kontrolu, pokupim prtljag pa da se cekinujem zasebno za taj let Hanoi - Cam. A to bi znacilo da treba i da vadim vizu za Vijetnam samo zbog toga. Ili je moguce bez vize nekako to resiti? 

Pa ako moze neko da mi pomogne u razmisljanju :) 

Expand  

E da odgovorim sam sebi, mozda nekom bude znacilo za ubuduce. Uglavnom, nisam morao da vadim vizu zbog ovoga. Kad sam izlazio iz aviona u Hanoiju, uredno cekala na gejtu cura sa natpisom za connection flights. Trebalo je da proverim direktno sa Qatar airways sve (sto bi svima savetovao, da se kontaktira direktno kompanija sa kojom putujete), posto ni na beogradskom aerodromu nisu bili sigurni da li moze prtljag do Kambodze ili ne, pa su mi cekirali prtljag samo do Hanoija. I samo zbog tog prtljaga sam morao da prolazim pasosku kontrolu, pa da opet cekiram prtljag. 

On 3/17/2019 at 9:10 AM, nikod23 said:

Trebalo je da proverim direktno sa Qatar airways sve (sto bi svima savetovao, da se kontaktira direktno kompanija sa kojom putujete), posto ni na beogradskom aerodromu nisu bili sigurni da li moze prtljag do Kambodze ili ne, pa su mi cekirali prtljag samo do Hanoija. I samo zbog tog prtljaga sam morao da prolazim pasosku kontrolu, pa da opet cekiram prtljag. 

Expand  

Treba pitati da li imaju interline agreement [sa tom drugom kompanijom].

U slucaju VJ, za QR kaze ovo:

MAY CHECK BAGGAGE TO

AA AC AD AE AF AH AI AR AS AT AV AY AZ A3 BA BE BG BI BL BP BR BT B2 B6 B8 CA CI CM CU CX CY CZ DT DV EI EK ET EY FB FI FJ FM FN FV GA GF GK GU G3 HM HO HR HU HX HY H2 IB IC IE IG IR IY IZ JJ JL JP JQ JU J2 KA KC KE KK KL KM KP KQ KU KX K6 LA LG LH LM LO LP LR LT LX ME MF MH MI MS MU NH NU NX NZ OA OD OK OM OS OU OZ O6 PC PD PG PR PS PW PX PZ QF QN QV RA RB RJ RO SA SC SK SN SQ SU SV SW S7 TA TG TK TM TP TU T0 UB UK UL UM U6 VA VJ VN VR VY WB WF WS WY W2 W3 W5 XK XL YM ZH ZJ Z5 2A 2C 3K 3U 4M 4Q 5H 6I 8M 8Q 8U 9K 9W

Expand  

Ne znam, uvek se moze desiti da ti zapadne neki sluzbenik koji ne zna za to i/ili koji insistira da moras vaditi vizu.

Sve je pitanje toga koliki rizik preuzimas na sebe. Recimo da si imao drugi let koji je jako skup, onda ne bi imalo rezona da rizikujes propustanje tog leta zarad tih 25USD za vijetnamsku vizu. To je odluka koju svako mora da donese licno.

Evo bas sad sam se vratio sa puta, i kada sam placao zaboravio sam da platim preko kreditne kartice da bih dobio besplatno putno osiguranje. Ipak sam za izvadio za 40-ak dolara za mene i zenu i naravno nista se nije desilo, ali ne zalim tog novca, bolje spavati mirno. Mala je to cena za miran san.

Kako se krecu cene avio karte iz Beograda kada su na nekoj akciji, trenutno su oko 500e?

Trenutno je Qatar airways 517e za neku opciju multycity . Emirates je oko 550e. Najniza cena koju sam ja uspeo da ulovim je 497e (i black friday i promocije i svasta nesto).  

Pozdrav svima,

Kao što je noskich naveo, potvrđujem iz svog iskustva da je proces vađenja e-vize brz i jednostavan, a i najjeftiniji. Jedino što imam da dodam jeste da ona može da se traži za period od maksimalno 30 dana i da sada Srbija postoji u padajućem meniju :) 

Za avio karte najjeftiniji Qatar airways uz korišćenje promo koda preko ponude Vip Plus:

https://www.vipmobile.rs/privatni/ponuda/loyalty

On 1/10/2020 at 11:05 AM, Dixyy said:

Pozdrav svima,

Kao što je noskich naveo, potvrđujem iz svog iskustva da je proces vađenja e-vize brz i jednostavan, a i najjeftiniji. Jedino što imam da dodam jeste da ona može da se traži za period od maksimalno 30 dana i da sada Srbija postoji u padajućem meniju :) 

Za avio karte najjeftiniji Qatar airways uz korišćenje promo koda preko ponude Vip Plus:

https://www.vipmobile.rs/privatni/ponuda/loyalty

Expand  

Vidim sada 10% popusta se dobija, nije to loše, onda verovatno i izađe najjeftinije. 

Turkish Airlines najčešće ima najbolju ponudu Srbija-Vijetnam, i najbrže se stigne i može određenim danima da se uhvati cena koja je blizu raspalog Aeroflota, samo što letiš vrhunskom kompanijom za razliku.

Edited by Dodik

U mom slučaju je to nekako bilo više od 10%. Konkretno, regularne karte Qatar airways-a su bile 650 eur (ja nisam bila fleksibilna sa datumima), a sa promo kodom 500 eur, dok su na primer sa Emirates bile 570 eur ti isti datumi (ostali prevoznici i skuplji). 

Svakako može da se uzme promo kod, vidi koja se cena dobije i onda uporedi sa drugima. Niko ne obavezuje da se taj promo kod iskoristi :) 

On 1/11/2020 at 2:33 PM, Dixyy said:

U mom slučaju je to nekako bilo više od 10%. Konkretno, regularne karte Qatar airways-a su bile 650 eur (ja nisam bila fleksibilna sa datumima), a sa promo kodom 500 eur, dok su na primer sa Emirates bile 570 eur ti isti datumi (ostali prevoznici i skuplji). 

Svakako može da se uzme promo kod, vidi koja se cena dobije i onda uporedi sa drugima. Niko ne obavezuje da se taj promo kod iskoristi :)

Expand  

neverovatno, kako tolika razlika sa promo kodom?

pa tamo pise da je promo popust 10%, i to samo na cenu osnovne karte, ne i pripadajucih taksi i aerodromske takse...

kad sam ukucavao neke letove, sa  originalnim cenama od oko 550 evra, cena sa promo kodom mi je ispadala oko 520-525...znaci jedno 25-30 evra manje, za povratnu kartu, ali nikako 150....a bas sam probao za vise letova....