Jump to content

Featured Replies

• 7 months later...

cao svima. da li neko zna sta se desava sa vozovima Bologna-La Spezia, interesuje me Cinque Terre, a letela bih do Bologne. Ne vidim na site-u italijanske zeleznice karte za ovu liniju.....hvala.

On 11/23/2013 at 8:23 AM, nova putnica said:

cao svima. da li neko zna sta se desava sa vozovima Bologna-La Spezia, interesuje me Cinque Terre, a letela bih do Bologne. Ne vidim na site-u italijanske zeleznice karte za ovu liniju.....hvala.

Ne postoji direktni voz na relaciji Bolonja-La Spezia, mora se presedati u Firenci i/ili nekom drugom gradu. U italiji su vozovi vrlo frekfentni i na toj relaciji (sa presedanjem) ima i po više polazaka na sat. Vožnja traje nešto više od 3 sata i košta od 17€ pa na više.

Čestitam na izboru destinacije. Bićeš oduševljena, kao i ja :banana:

Ako tražiš na sajtu trenitalia/ferrovie dello stato, pazi da nisi na tabu "frecce" - to je crveni, gornji i taj se automatski prvi pojavljuje (to namerno rade, da bi prodali karte za frecce - brzi vozovi, koji su mnogo skuplji, ali nisu mnogo brži. Idi na sivi tab - "tutti i treni" i daće ti sve kombinacije.

Na engleskom varijanti sajta ti odmah daje sve kombinacije.

Najverovatnije ćeš ići preko Milana, jer imaš mnogo vozova iz Bolonje na gore. A iz Milana je dobra veza za sve.

i nemoj nikad da trazis kartu od a do b, nego idi na kartu po kartu, jer ce ti skoro pa uvek izbacivati kombinaciju sa frecca rossom, ili bianca, ili argenta, zavisi od kraja. dakle mesto po mesto

On 11/23/2013 at 6:58 PM, hekata said:

i nemoj nikad da trazis kartu od a do b, nego idi na kartu po kartu, jer ce ti skoro pa uvek izbacivati kombinaciju sa frecca rossom, ili bianca, ili argenta, zavisi od kraja. dakle mesto po mesto

Istina, istina... Samo, pazi i tu se mora biti pazljivi. Za Bologna-La Spezia, mozes da trazis: Bologna-Milano, Milano-Genova, Genova-La Spezia... Ali ako vidis da su ova poslednja dva isti broj i po vremenu ti izgleda da su isti voz, a pri tom intercity (oznaka IC), onda se vrati nazad i trazi Milano-La Spezia i ako jos uvek imas slobofdnih mesta po tarifi supereconomy, platices 9 evra. Ako kupis odvojeno jednu, pa drugu, platices 9 + 9.... Inace, ima jedan u 20.10 iz Milana direktan, za koji uvek mogu da se nadju karte u supereconomy, i.e. za 9 evra. :)

hvala svima, ali sve vodi preko Milana. Racunala sam da cu moci preko od Bologne do La Spezia, sa presedanjem u Parmi (tako mi se cini da je ranije bilo kada sam proveravala vezu preko trainitalia.) onda mozda najbolje da odustanem od sletanja u Bolognu i da trazim drugu varijantu. Ryanair leti do Pisa, ali karte se za sada prodaju samo do marta, a meni treba april. A ne bih da cekam vise.

Moze i preko Parme, ako hoces da izbegnes Milano. Objasnila sam ti u pp, da se ne ponavljam sad.

A nema neki let za Pisu? To ti je najblizi aerodrom (jedan voz, manje od sat vremena). Ryanair leti tamo (cini mi se i iz peste) ne znam da li i jos neki low cost...

e, hvala ti, videh sada pp. jasno, najbolje iz pise, ali ryanair jos ne prodaje nista za pisu za april...samo do kraja marta. ne znam ste se desava....ja put planiram za 17-18.04.2014 do 04.05.2014.

A tad pada katolicki Uskrs? Plus 1. maj i 25 april (dan republike)?!  :shockkk:

Ne mozes da promenis datume? To mu dodje mozda najskuplji i najhaoticniji most ovde (3 cetvrtine nacije ce to da spoji u neki kraci odmor, jer su to prvi bas lepi dani za more).

• 4 months later...

Ljudi!

Planiram da pazarim kartu za IC Notte voz, pa sam htio da čujem vaše savjete.

Prvo - cijena. Mislim da sam uspio da nađem odličnu ponudu. Trst - Rim, direktno, druga klasa, 58 EUR u jednom pravcu za nas dvoje! Imaju promociju vikendom - 2 karte po cijeni jedne. Pretpostavljam da je nekad moguće proći i jeftinije, možda po onoj super economy cijeni? U svakom slučaju, ja sam zadovoljan.

E sad, pošto nisam nikad putovao njihovim vozom, bilo kakav savjet je dobro došao. Kada kartu kupim online, odštampaću je i to je to? Šta je sa prtljagom? Imaćemo jedan kofer. Smješta li se u neki zaseban dio ili ide sa nama u voz? Kako uopšte izgleda ta druga klasa?

Kakva je situacija što se tiče sigurnosti, mogu li da prespavam cijelu noć? :) Vozi cca od 19h do 06 ujutro. Imam li kakvu brigu o prtljagu?

Još neki savjet? Je li željeznička blizu centra Trsta?

Hvala svima

Pa jesi li ti ikad vozom išao? Naravno da ide s vama u voz, gde bi drugo?

Nisam putovao drugom klasom, samo regionalnim (što je, valjda, tu negde ili slabije), i vozovi su im izvanredni, tako da nema da brineš.

Železnička u Trstu je dosta blizu centra, ima 10-tak min peške, ne znam koliko vremena imaš na raspolaganju. Sladak je grad, mada je više austrougarski nego italijanski stil. Nije ni nešto veliki, za par sati se obiđe centar. Nešto između Rijeke i Segedina...

Ne verujem da IC Notte TS- RM može manje da košta, dakle, odlično si prošao. Druga klasa je standard, prva nije bitno bolja (doduše, ni bitno skuplja), samo je praznija, nekad čak neprijatno prazna. Većina ljudi putuje drugom, obično ima samo jedan ili dva vagona prve, nekad nijedan. U noćnim, ako se ne varam, i nema  prve, nego imaju cuccette (kušet na srpskom :) ), što bi ti možda bilo i najbolji izbor, jer nije mnogo skuplje od druge klase sedenje, ali bar se lepo naspavaš (ipak je to skoro 10 sati puta). I za cuccette bi trebalo da važi ponuda 2 x 1 weekend.

On 3/29/2014 at 3:01 AM, Tashi said:

Ne verujem da IC Notte TS- RM može manje da košta, dakle, odlično si prošao. Druga klasa je standard, prva nije bitno bolja (doduše, ni bitno skuplja), samo je praznija, nekad čak neprijatno prazna. Većina ljudi putuje drugom, obično ima samo jedan ili dva vagona prve, nekad nijedan. U noćnim, ako se ne varam, i nema  prve, nego imaju cuccette (kušet na srpskom :) ), što bi ti možda bilo i najbolji izbor, jer nije mnogo skuplje od druge klase sedenje, ali bar se lepo naspavaš (ipak je to skoro 10 sati puta). I za cuccette bi trebalo da važi ponuda 2 x 1 weekend.

Ja sam uspevala , ali uzevsi karte bas mnogo unapred, da za 29 eura dodjem od Rima do Milana za 3,5 ili 4.5 sata, ne secam se vise. A tim vozom, nocnim jesam isla od Rima do Verone i oduzilo se ko godina.Ne znam, ali meni jednostavno nije prijao, jedino ako to neko vidi nacin ustede na hotelu, onda ima smisla. Voditi racuna da nije Uskrs ili 1. maj jer onda ako nemas rezervaciju je bas zzeznuto (u prevodu jednom sam isla Venecija Bari bas u jeku turist sezzone i jedino gde sam se smestila je bilo sedenje na podu u hodniku i tako celu noc...nikad vise)

Pa uz kupljenu elektronsku kartu piše tačno koja su nam sjedišta dodijeljena, tako da to ne može biti problem. A inače i u busu mogu dobro spavati, pa vjerujem da će i u vozu biti OK.

On 3/30/2014 at 10:56 AM, Crixus Murmillo said:

Pa uz kupljenu elektronsku kartu piše tačno koja su nam sjedišta dodijeljena, tako da to ne može biti problem. A inače i u busu mogu dobro spavati, pa vjerujem da će i u vozu biti OK.

E da, to sam zaboravila :))) tu "sitnicu", samo , eto pogledala sam za 29 eura ako uzmes kartu na vreme od Rime do Verone ti treba 2.5 sata...

Zaboravih da napišem: ne moraš da štampaš kartu ako imaš smartphone, samo sačuvaj pdf u slikama ili ostavi mail otvoren na toj stranici da se ne kačiš na net u romingu. Ako nemaš smartphone možeš da zapišeš broj rezervacije (PNR broj) i, naravno, broj vagona i mesta, ako ne možeš da zapamtiš.

A IC-jima već odavno ne može da se putuje bez rezervacije, i.e. karta važi samo za taj datum i voz i na njoj piše broj sedišta. Samo regionalni vozovi su bez rezervacije - sedneš kad hoćeš i putuješ kad možeš.

Buon viaggio! :)

• 1 month later...
  On 5/28/2014 at 8:04 AM, zora2904 said:

A da li postoji mogućnost da se vozom prevozi i auto?

Ne na svim linijama, mislim da je moglo na liniji Venezia Bari, zavisi od linije, a kad sam i gledala (pre godinu dana zbog prijatelja, nije bilo bas nesto povoljno. Ako mi kaze sta si planirao, mogu da pogledam tacnu rutu koja te zanima

Italijanske železnice su ukinule vozove za prevoz automobila i motora u decembru 2011. Mislim da ga do Sicilije nije bilo nije ranije, jer je dovoljno sporo i komplikovano preći vozom preko Mesinskog moreuza.

Ostaju ti dve opcije:

1. Vozom do Sicil: +/- 20 sati klackanja od Trsta do Palerma, npr., i izmedju 130 i 190 evra po osobi, osim ako ne uspeš da iskoristiš weekend promociju 2x1 za deo puta koji biste putovali brzim vozom (frecce), pa onda rent-a-car;

2. Avionom: imaš Easyjet Bg-Milano, Milano-Palermo, a imaš i Voloteu koja leti iz Venecije za palermo i Kataniju i iz Verone za Palermo. I onda rent-a-car.

Ima dosta ponuda rent-a-car agencija, cene su pristojne, uporedi i rezerviši online.

Edited by Tashi