Jump to content

Featured Replies

imas na airfasttickets.de BGD-Rim za 50ak evra povratnu pa odatle za Palermo za jos toliko (Rajan , Easy, Iberia ...)

Uzmes renta-kar preko neta unapred i to na aerodromu i ustedeo si gomilu para za sve transfere, putarine,parkinge, benzin, vinjete ...

O vremenu da ne pricamo ...

Edited by abraskas

1. Vozom do Sicil: +/- 20 sati klackanja od Trsta do Palerma, npr., i izmedju 130 i 190 evra po osobi, osim ako ne uspeš da iskoristiš weekend promociju 2x1 za deo puta koji biste putovali brzim vozom (frecce), pa onda rent-a-car;

sad sam nesto gledao na http://www.trenitalia.com/, ako se karta rezervise 2-3 meseca unapred po njihovoj "super economy" ceni, moze se od milana do palerma ici za 78 eura povratna. cak sam od rima do palerma nasao za 28 eura u jednom pravcu.

Edited by raikkonen

Može, da, u pravu si - po tarifi "supereconomy". To odlično radi, ja uvek plaćam kartu od Milana do FR granice samo 9 evra, čak kupujući i samo nekoliko dana unapred, ako je radni dan i nema nekih praznika u tom periodu.

E sad, iz Trsta, malo teže, jer supereconomy ide po etapama, tj. ne treba da menjaš voz. Od Trsta do Pakerma, presedaš bar jednom, i jedan je noćni, tj. supereconomy je 39.

Dakle, 58 sve ukupno. 21 sat putovanja. Mislim, od Trsta. Od Milana je manje.

cene su vrlo pristupacne, primecujem da oni imaju tri vrste tih brzih vozova (FRECCIAROSSA ,FRECCIARGENTO, FRECCIABIANCA), ja sam u toku pretrage naisao na intercity. mada, koliko vidim mogu se naci te jeftine karte i za ove brze u nekom promo periodu. 

secam se da mi je prijatelj iz trsta pre godinu i nesto vise rekao da su vozovi u italiji uzasno skupi, i zaista kada sam prvi put gledao red voznje stekao sam taj utisak. dok nisam primetio da postoji ta "super economy" varijanta, malo duze se putuje ali za avanturiste to nije neki problem :)

...malo duze se putuje ali za avanturiste to nije neki problem :)

Supereconomy i economy su samo tarfne klase, i.e. možeš po toj tarifi naći karte i u superbrzim/skupim vozovima (frecce). Na svim intercity i freccia vozovima odredjen broj karata se prodaje po supereconomy, pa po economy ceni, a onda ostalo po punoj ceni. Te karte su manje fleksibilne, treba da doplatiš, ako hoćeš da menjaš datum. Piše da ne može uopšte da se menja, ali može, na stanici ili u vozu. Ne može online. Economy može da se menja i online.

U svakom slučaju, odlična ponuda.

Evo objašnjenja: http://www.trenitalia.com/cms/v/index.jsp?vgnextoid=b4ebb5d8039cf310VgnVCM1000008916f90aRCRD

Interesantna je i ponuda 2x1 vikendom.

ah, mislio sam da je ta super economy cena samo za ove intercity vozove.

kako inace funkcionisu ti regularni vozovi, tj. kakav je odnos polazak izmedju brzih/skupljih i ovih "sporijih"? dok sam gledao red voznje, cini mi se da vise ima tih "frecce".

Ako koristiš italijansku verziju sajta, budi oprezan, jer oni su kod kupovine online lukavo stavili dva taba: frecce i tutti i treni (svi vozovi). Naravno, frecce su na prvom/gornjem tabu, tako da dosta ljudi i ne primeti da postoje ostale opcije i kupe kartu za frecce. Čini mi se da u engleskoj verziji nisu imali hrabrosti ili nisu znali kako to da urade, pa ne postoji ta opasnost.

Što se učestalosti tiče, Frecce/Intercity vs. regionalni/interregionalni je, više manje je jedan na jedan, ali zavisi i od regije, doba dana, radni dan ili vikend...

Ovde na krajnjem severozapadu freccia i nema, jer nikad nisu završili prugu za super-brze vozove (ako se tako zovu u srpskom). Intercity do glavnog grada regije ide na svaka dva sata i isto tako regionalni. Prvi stiže za 2 sata, drugi za 3. Puna cena intercity-ja je 19 evra (ali se lako nadje za 9), a regionalnog 13,20 (i postoji samo puna cena). Ako nastavim, npr. do Milana, Intercity, ako je direktni, bez presedanja, izadje me isto 9, a regionalni 23 (i zaboravim kad sam krenula i zašto).

Freccia Rossa Milano-Roma, ako nadješ supereconomy, košta 29 evra i bolja je nego avion jer te za 2 sata i 55 minuta odveze od centra Milana do centra Rima. Puna cena, medjutim, od 86 evra za standard, pa na više - premium, business, executive.

Sve u svemu, najbolji su Intercity, ali ih je sve manje. Kao što je sve manje i noćnih - mi ga ovde već odavno nemamo. Samo nekad prodje noću neki ruski, Moskva - Nica, čini mi se. Svejedno, ne prima putnike.

Edited by Tashi

• 1 month later...

Kazemo mi stariji "Kuvam supu,a pile trci po avliji"...tako i ja.....imam neku priliku da odem do Forija.Plan mi je ako uspem preko jedne agencije koja ide Trst/Venecija da odem do Trsta, pa onda vozom do Bolonje tj. Forlija. Iscitala forum,isla na sajt Trenitalija, trazila vreme, cene.

E sad,nije mi jasno...da li je bolje kupiti vec sada kartu unpred  (isla bih u prvoj nedelji avgusta 07;08) ili cekati neki regionalni za koji pise da se moze kupiti karata tek 7 dana pred polazak.  Sada sam nasla najjeftiniji za 19 eura....nema nigde onih super economy  za 9. Ono sto me buni je recimo: pise Trst-Bologna...31 evra ( Trst-Venezia mestre 9,pa Venezia Mestre-Bologna 22) sto mu dodje ukupno 31. E sad koliko vidim to su dva voza....znaci presedanje....dobro mislim????

Obrni okreni,mozda bi mi bilo najbolje iz Temisvara ,ali ispravite me....avion ide sad do Bologne, a ne do Forlija....i ne cima mi se od NS-a do Temisvara.

ovo je link gde sam gledala....https://www.lefrecce.it/B2CWeb/search.do?parameter=searchOutputViewer&cFID=evax622pBRlp

pa ako neko ima zivaca da mi odgovori. Hvala

p.s. i da....ne snalazim se najbolje na novom forumu.... :shockkk: i nerviram se! I ne znam gde da klinem da bi mi odgovori stigli na mejl.....e moja babahakerko! :P

Regionalni ti je uvek ista cena, ako hoces da saznas koja je, zadas kao da (ako ti taj tvoj dan u avgustu pada recimo u sredu) putujes prve naredne srede i videces koja je cena. a sto se tice freeciarosse i ostalih tipova vozova kao sto je ova (frecciabinca) jeftinije su sto se uzme ranije, jer je najjeftinija tarifa super economy 9 aura a moze da naraste i do 39 eura. Dakle, za regionalne, kupuj sedam dana pre putovanja, a ako ces frecciarossu, sto ranije, ali imaj na umu da te super economy tarife ne mozes da koristis u drugim vozovima i ne refundiraju ako ih ne iskoristis. regionalne su validne cetiri sata od naznacenog vremena putovanja, pa ako propustis jedann, mozes u drugi.www.tenitalia.it imas i popuste ako putujes u dvoje, subotom i slicne popuste, pa pogledaj.

odgovor ti moze stici na mejl ako ti neko posalje na mejl

Regionalni ti je uvek ista cena, ako hoces da saznas koja je, zadas kao da (ako ti taj tvoj dan u avgustu pada recimo u sredu) putujes prve naredne srede i videces koja je cena. a sto se tice freeciarosse i ostalih tipova vozova kao sto je ova (frecciabinca) jeftinije su sto se uzme ranije, jer je najjeftinija tarifa super economy 9 aura a moze da naraste i do 39 eura. Dakle, za regionalne, kupuj sedam dana pre putovanja, a ako ces frecciarossu, sto ranije, ali imaj na umu da te super economy tarife ne mozes da koristis u drugim vozovima i ne refundiraju ako ih ne iskoristis. regionalne su validne cetiri sata od naznacenog vremena putovanja, pa ako propustis jedann, mozes u drugi.www.tenitalia.it imas i popuste ako putujes u dvoje, subotom i slicne popuste, pa pogledaj.

odgovor ti moze stici na mejl ako ti neko posalje na mejl

Da, razumela sam za te super economy u tvojim postovima kad kazes...ako propadne,nek propadne ,nisu neke pare.....idem sama,pa mi ne vredi ono dvoje subotom.....bila ranije opcija da se štriklira da ti stizu odgovori i na mejl...bem ga....sad ga ne vidim.  Hvala

• 2 weeks later...

neko kupovo kartu u italiji na automatima "fast ticket"?

moze se snac,mogu tamo uzet i za regionale i freccie?hvala

Da, procedura je veoma jednosavna. Postoji meni na engleskom jeziku, odaberu se stanice polaska i dolaska, kao i vreme putovanja. Automat ce izbaciti sve polaske i sve kategorije vozova. Sto se tice regionalnih vozova-regionale, regionale veloce i regio express, cena je uvek ista. Cak je i kod ovih vozova potrebno odabrati odredjeni polazak, tako je napravljen softver, iako kartu nije obavezno iskoristiti u odabranom terminu, cak on nece ni biti odstampan na samoj karti. Karte za ove vozove se moraju VALIDIRATI na aparatima, pred pocetak putovanja. Neki fast ticket automati ne primaju gotovinu, pa treba bratiti paznju...

Karte za freccie je bolje kupiti unapred preko interneta, iako se mogu kupiti i na blagajnama i na automatima, internet ipak pruza vece mogucnosti isprobavanja termina i nalazenja povoljnije tarife.

Juce sam kupovao karte bas na tim automatima, prosto da prostije ne moze da bude :) Jedino je problem sto ne pise kad polazi voz samim tim i koji je peron pa od 20 vozova koji stoje na stanici moras da trazis svoj, ali ispred svakog voza ima displej sa destinacijom. Vozovi su vrhunski, prvi put sam se vozio sa vozom na sprat :)

Na displeju uvek imas na kom peronu (binario) je tvoj voz, polasci su "partenza", dolasci "arrivi", samo da ispravim neke svoje postove od ranije u vezi validiranja karata. S obzirom da ja uvek kupujem sve karte online, stampam ih u pdf i pokazem kad treba, a sad jos lakse, imam aplikaciju na ipadu trenitalie gde kupim kartu i samo pokazem ipad, nisam obracala paznju da  validatori vise nisu zute boje, niti su cetvrtasti, nego imaju onaj aerodinamicni izgled, i plavi su :)