Jump to content

Featured Replies

Posted

Shvatila sam pre neki dan da uopšte ne znam dobra mesta u Beogradu sa kojih se vidi lepa panorama grada itd. Dajte neke savete, odakle je lep pogled? :)

Pored Gardosa, tu su Kalemegdan, Avala, plato kod hotela Moskva, Kosancicev venac ili udjes u lift Beogradjanke i odes na neki 18 ili 22 sprat, pa zamolis nekog da te pusti da bacis oko, strava je pogled :) Isto vazi i za zgradu Usce, ali nisam imao tu cast da gledam odande. Naravno, tu su i zgrade Rudo (istocna kapija grada) gde sam ziveo, kao i Genexova zgrada. Tamo na vrhu imas i web kameru, pa proveri kako sve to izgleda:

http://www.informatika.com/webkamera/novi-beograd.htm

Sa raskrsnice Cara Nikolaja i Maksima Gorkog bas lepo puca pogled na Avalski toranj, a i sa brdasaca na Kumodrazu moze da se uziva u pogledu, kao i sa Zelenog brda i negde sa Kosutnjaka, sigurno.

Ima mesta, itekako!

Pa.. Najočigledniji odgovor je Košutnjak, ski staza, mada pogled i nije neki. Sa Zvezdare, tj, iz kompleksa observatorije se lepo vidi (tj, kad se popneš na zgradu :D), ali nema tu baš pristupa. Iako BG važi za brdoviti grad, nema ti tu puno opcija. Sa Kalemegdana vidiš obod NBG-a i malo Zemuna (s druge strane malo Dorćola), sa Genexa (ako, opet, uspeš da uđeš) vidi se lepo Novi Beograd.. aah, da, Bežanijska kosa, kod Tošinog bunara, tu je isto ok pogled na autoput i NBG, noću naročito. Dakle, moj predlog su zgrade. Bigz, Genex, random soliter, najbolji pogled. Je*iga, haha. Na padini kod Terazija, koja kao važi za odlično mesto za gledanje panorame (a još idilično okrenuto ka zapadu), dugo planiraju nešto da naprave, ali osim što su digli neki masivni hotel, šta li, na početku Balkanske, tu je i dalje neraščišćeni park i uglavnom pogled na kupole Zelenog venca.

Pogled iz Usca je fenomenalan... bila sam tamo na 14. spratu. Odande Beograd izgleda mnogo cistiji i lepsi... Fenomenalno uglancani prozori

;D

Meni se prilicno dopao pogled sa vrha Hrama Setog Save! Ustvari, nije bas sa vrha, ali sa podnozja kupole.  :D

Stvar je u tome sto sve to nije otvoreno za posetioce. Ja sam bila sa nekim drugarima strancima i dosla pred 'zatvaranje' uvece, valjda je bilo oko 21h i lepo pitala cuvara da nas pusti. On se malo neckao, ali pristade na kraju. Cula sam da je jos ljudi bilo, znaci moze, ako je cika raspolozen.  ;D

Simpaticno je sto je odozgo pogled pristupacan 360 stepeni, i s obzirom da je hram u centru, vidi se prilicno daleko.

• Author

ako sam vas dobro shvatila sve, ispada da svuda moram da šarmiram nekoga da me pusti (što se tiče zgrada)? nema za to predviđenih mesta? :)

Pa, otprilike tako nekako. Eventualno ako u nekoj od tih zgrada ima neki kafic na nekom od visih spratova. Znam da ima na 5. spratu Beogradjanike restoran Plato, ali odatle se lepo vide okolne ulice i to je sve :)

Ili, da probas nesto preko veze ;) Ako znas nekog iz redakcije Blica, ili sa Studija B, oni su na visim spratovima Beogradjanke. Ja ti mogu biti veza najvise za 16. sprat :D I odande je odlican pogled!

A sto se tice zgrada Rudo, tamo slobodno udjes u lift, odes do nekog sprata i dodjes na kraj hodnika koji je staklen i gledas. Doduse, mozda su sad uveli neku stroziju kontrolu odkad je onaj manijak napastvovao u liftu.

Na vrhu Tri Lista Duvana se negde na leto otvara restoran sa terasom, biće to lep 'vidikovac' za trg Nikole Pašića, pa dom narodne skupštine, glavna pošta, kupole crkve svetog Marka, pionirski park, stari i novi dvor (verovatno zimi kad krošnje nemaju lišće), i to sve blizu :)

• Author

Iz Kumodraža je lep pogled na grad... Posebno noću...

hm, ovo mi je zanimljivo, nisam nikad bila. mada, kumodraž zvuči kao širok pojam :) kako da stignem tamo i gde tačno da idem? :)

ja sam bila na 22-gom (mislim) spratu beograđanke puno puta, dok je redakcija b92 bila tamo, jeste spektakl. što se tiče kupole crkve sv. marka i glavne pošte, to mi zvuči kao da je potrebna ozbiljna diverzija da se tamo popnem, što nije loše samo po sebi, samo konstatujem :)

Врх моје зграде у Јерковићу  ;D Без зезања, одлично се све види.

Не мерем сада да нађем фотке, ал' чим прође ово  shtrumpf време, фоткаћу једну 360с панораму.

što se tiče kupole crkve sv. marka i glavne pošte, to mi zvuči kao da je potrebna ozbiljna diverzija da se tamo popnem, što nije loše samo po sebi, samo konstatujem :)

a ma ne, nego kažem šta će sve da bude vidljivo sa terase Tri Lista Duvana na krovu, sve u jednom kadru

Prošle godine je Muzej savremene umetnosti organizovao odličnu izložbu 'Nemesta' u okviru koje je bio i rad Milene Putnik 'Privremeni vidikovci'. Poenta je bila da se ljudima omogući pristup vidikovcima koji nisu stalno dostupni, pa je tako minibus vozio 15-20 ljudi na par vidikovaca svakog dana. Ja sam nažalost bio samo jedan dan, ali i to je bilo dovoljno.

Elem, evo vam linkova za izložbu i na deo gde su sve lokacije koje su se obilazile, pa možda dobijete neku ideju.

http://belgradenonplaces09.wordpress.com/

http://belgradenonplaces09.wordpress.com/umetnici-artists/milena-putnik/

ispada da svuda moram da šarmiram nekoga da me pusti

Pa, rekoh već ranije, ima zgrada gde najnormalnije može da se izađe na krov, a da ne pitaš nikog ništa. Ili je bar bilo u moje vreme  :102:. Jedan od 3 solitera kod Džakarte (čini mi se - srednji), jedan od prednjih od 5 banjičkih solitera... Možda bi bilo dobro organizovati se i izvideti trenutno stanje širom grada ;). Tj gradova. Ja planiram da proučim malo šabačke krovove čim grane.

Nešto mi govori da bi soliteri iznad Cvetka bili genijalni na tu temu. Al nisam ih testirao.

@rayuela

Do Kumodraža možeš da dođeš autobusom 33 koji ide sa Pančevca, preko Slavije... ne znam tačno kako funkcioniše, na svake 3 godine nešto promene...

39 sa Slavije, ali oni idu retko, na pola sata

25s ili b ne znam koje su im slovo dali, to je produžena linija 25ice i ne okreće se u Kumodražu 2 nego u Kumodražu 1, gde se i 39 okreće.

Ima i varijanta da dođeš tramvajem br 9 do trošarine, pa ispred Veranovog servisa da hvataš 33. Do trošarine možeš da dođeš i 50icom.

Mada je sada vreme užasno, magla, smog, ništa se ne vidi... Na proleće je najlepše i ima više mesta odakle je lep pogled na grad.

I naravno uvek možeš da javiš kada isplaniraš da vrneš, uglavnom sam kod kuće, pa možemo da napravimo krug :) Samo, ponovo preporuka, na proleće je najlepše

• Author

@beauty daj fotke, ako je dobro stižem u goste :) bivša čijeva zgrada je imala genijalan pogled, šteta što se dripac odselio u london.

@ elefteros odlično! kad se prolepša vreme ćemo da organizujemo nešto :)

@ mpetrovic oprosti, malo sam rasejana :)

@ svi: možemo naprosto organizovati grupne obilaske lokacija sa dobrim pogledima :) kad bude lepše vreme :) a šta je sa delom grada po imenu "vidikovac"? :) ni tamo nisam nikad bila, ali mi je naziv nekako sugestibilan :P

Bas mi se svideo ovaj topic!

@ svi: možemo naprosto organizovati grupne obilaske lokacija sa dobrim pogledima :) kad bude lepše vreme :)

Ja sam za!jedva cekam lepse vreme.

Inace i ja sam se iznenadio koliko je lep pogled sa Kumodraza na grad nocu.

Drugaricini roditelji tamo zive i bukvalno iz njenog dvorista se vidi pola grada...

Најлепши поглед на београд је са аутопута Београд Ниш код пупме бубањ поток.

Hehehe, ma nemate vi ljudi pojma... Najlepši je pogled sa zgrade moje devojke, sa 9. sprata u Karađorđevoj, posebno u sumrak :))))

Lepi vidikovci su još i sa špica Ade, vide se lepo mostovi i kalemegdan, za fotografisanje dušu dalo ;)

Zatim na Ceraku, sa igrališta između Cerskog i Vinogradskog venca pruža se odličan pogled na Srem. Sa Vidikovca se pruža odličan pogled prema Avali, Kosmaju i Straževicu.

Pogled sa Opservatorije na Kalemegdanu je takođe zanimljiv.

I naravno, pogled sa Višnjice je po meni jedan od najlepših, posebno sa groblja Lešće.

• Author

prelep pogled na reku i grad sam videla sa trećeg sprata jedne kuće na senjaku... a lešće, da, sa mitićevog brda i iz tog kraja se vidi čak i pančevo, fenomenalno je.

• 7 months later...

Danas sam imao priliku da vidim Beograd sa 15. sprata zgrade "Politike", i stvarno vredi popeti se. Samo, mislim da mora neko da vas uvede, na ulazu sedi portir koji ne pušta nikoga da se šeta bez razloga.

Elem, evo ga Beograd sa prozora "Politike", meni se jako sviđa pogled. Baš je nekako... beogradski.