Jump to content

Featured Replies

Lično, znam da fokus ove teme nije ovo, ali sam video nešto novo što me je navelo da podelim sa svima. Upoznao sam web stranicu na kojoj možete kupiti avionske karte koje su mnogo jeftinije! Idite na www.p2pmilhas.com.br :biggrin:

Ajde, kad si je vec upoznao, da probam da razjasnim o cemu se radi. Naime, ljudi skupljaju milje/poene na raznim programima brazilskih aviokompanija, na raznorazne nacine i obzirom da ne mogu da ih potrose, stavljaju ih u "promet" preko ovog i slicnih sajtova. To im omogucava da unovce svoje milje, a potencijalnim kupcima karata da ih eventualno kupe jeftinije nego sto se mogu naci na "redovnom" trzistu aviokarata. Bitna stavka je da se na ovakvim letovima ne mogu zaraditi milje. Slican sajt, popularan u Brazilu, se zove maxmilhas i funkcionise po istom principu.

2 hours ago, Dragance said:

Ajde, kad si je vec upoznao, da probam da razjasnim o cemu se radi. Naime, ljudi skupljaju milje/poene na raznim programima brazilskih aviokompanija, na raznorazne nacine i obzirom da ne mogu da ih potrose, stavljaju ih u "promet" preko ovog i slicnih sajtova. To im omogucava da unovce svoje milje, a potencijalnim kupcima karata da ih eventualno kupe jeftinije nego sto se mogu naci na "redovnom" trzistu aviokarata. Bitna stavka je da se na ovakvim letovima ne mogu zaraditi milje. Slican sajt, popularan u Brazilu, se zove maxmilhas i funkcionise po istom principu.

Samo treba imati u vidu da u vecini programa nije dozvoljeno milje prodavati, pa tu postoji opasnost da karta bude ponistena od strane avio kompanije i da kupac ostane bez novca i karte.

U Brazilu to sasvim normalno funkcionise. Te kompanije se javno reklamiraju i nije nista ilegalno. Naravno, aviokompanije nisu bas za to, cak su tuzili pojedine kompanije i izgubile spor, jer, po interpretaciji suda, ukoliko i same aviokompanije/partnerske kompanije prodaju milje za novac (sto postoji kao opcija), kupac ima apsolutno pravo da sa svojim kupljenim proizvodom raspolaze kako zeli, pa i da ga preproda. Pre nekoliko godina, kad su se pojavili sajtovi koji su bili posrednici u prodaji milja, tj, kupovini aviokarata za treca lica, nisu se oglasavali na velika zvona, ali, kad su zadobili poverenje prodavaca milja i kupaca aviokarata i bazirali svoj rad na legalnim osnovama, danas se sasvim solidno reklamiraju. Recimo, verovatno najugledniji sajt koji se bavi jeftinim aviokartama, melhoresdestinos, od pre nekoliko meseci objavljuje promocije sa sajta maxmilhas, koji su posrednici u prodaji milja. 

Zanimljivo je da je bas juce LATAM, najveca juzonamericka aviokompanija, izmedju ostalih krupnih izmena, donela nekoliko zanimljivih odluka za svoj program Multiplus gde u neku ruku zele da ogranice tu preprodaju milja. Ogranicenje se odnosi na to da jedna osoba u toku 1 godine, moze da kupi aviokarte za maksimalno 25 razlicitih osoba, sto je i dalje, prilicno puno. Takodje, ukoliko se ustanove neka krsenja odredjenih pravila, imaju pravo da iskljuce odredjeno lice iz programa. Ali, sve je to vrlo labavo i nisam bas siguran ce se ista bitnije menjati. Zapravo, sva ta, nazovi, ogranicenja su samo kozmeticke izmene, jer kompaniji u stvari odgovara da preko odredjenih programa putnici skupljaju milje, jer placaju takse za transfer tih milja.

U svakom slucaju, ne vidim nikakav problem da se kupuju aviokarte preko takvih sajtova, ako se utvrdi da su respektabilni. Licno nikad nisam to radio, ali ljudi kupuju te karte, bez ikakvih problema. 

Edited by Dragance

Croatia Airlines + Condor
Bukiranje direktno na Condor.com
Zagreb-New Orleans 24.05. i 31.05. 110€ one-way
Dubrovnik-New Orleans 24.05. 130€ one-way, 31.05. 170€ one-way
Edit: Jeftino je i iz Ljubljane :smile:

Edited by klanfa

Ne moze drugi edit posta iznad, ali ima jos datuma u septembru po istim cijenama.

Sarajevo-New Orleans je oko 250€ one-way.

Edited by klanfa

8 minutes ago, MEHRUNISA said:

Znas li mozda koliko ima presedanja I koliko sati se putuje? Hvala

Ne treba dugo da se to provjeri, dao sam stranicu gdje se bookira.
Zavisi odakle se ide, iz DBV/ZAG/LJU je jedno presjedanje, iz SJJ dva.
Koliko sam mogao vidjeti prilicno su normalna presjedanja, oko 3h ili manje.

• 3 weeks later...

Pozdrav! 

Imam par pitanja. Putujem za Barselonu vuelingom i imam neke problemcice. Uzeo sam optima tarifu, trebam li se online cekirati ili cu sve zavrsiti na aerodromu i trebam li nesto stampati da pokazem na salteru ili samo pasos, isto vazi i za povratni let?! Poslali su mi bording pass ali samo za let Barselona-Beograd, za odlazni let Bg Barselona nemam bording pas. Sta da radim? Hvala 

16 minutes ago, dr.srle said:

Pozdrav! 

Imam par pitanja. Putujem za Barselonu vuelingom i imam neke problemcice. Uzeo sam optima tarifu, trebam li se online cekirati ili cu sve zavrsiti na aerodromu i trebam li nesto stampati da pokazem na salteru ili samo pasos, isto vazi i za povratni let?! Poslali su mi bording pass ali samo za let Barselona-Beograd, za odlazni let Bg Barselona nemam bording pas. Sta da radim? Hvala 

Mvn8kb5.png

@jms_uk jos samo, nadam se da nisam dosadan. Nigdje nisam upisao broj pasosa niti ista drugo. Samo ime i prezime. Jesam li preskocio nesto ili tako treba? 

^Ako ga nisi nigde upisivao dosad, upisace ti prilikom cekiranja.

To isto kao za neke low-cost kompanije sto ne unosis pasos kada kupujes kartu, nego kad se cekiras onlajn.

Izvinjavam se što upadam u temu sa pitanjem koje možda nije za ovu temu, ali potrebna mi je informacija da li se sa srpskim/bosanskim pasošem može putovati avionom u zemljama EU, npr. Beč-Hamburg? Pitam ovo jer na sajtu eDreams kada sam pokušala kupiti kartu, sitnim slovima je pisalo da svi putnici moraju biti državljani EU. Meni je to neobično i pomalo besmisleno, ali tako piše. Hvala unapred. eDreams zato što ima najpovoljinju cenu karte konkretno za ovaj let koji mi treba.

Ne znam sta je tu posredi, ali apsolutno nemas nikakvih ogranicenja da putujes unutar EU sa navedenim pasosima, dokle god si u legalnom statusu boravka na teritoriji EU. Ako je rec o nekoj lowcost kompaniji, moguce samo da treba da odradis "visa check", tj. odes do pulta da ti udare pecat na kartu, bez obzira da li imas da predas prtljag ili ne.

30 minutes ago, Dragance said:

Ne znam sta je tu posredi, ali apsolutno nemas nikakvih ogranicenja da putujes unutar EU sa navedenim pasosima, dokle god si u legalnom statusu boravka na teritoriji EU. Ako je rec o nekoj lowcost kompaniji, moguce samo da treba da odradis "visa check", tj. odes do pulta da ti udare pecat na kartu, bez obzira da li imas da predas prtljag ili ne.

Hvala puno, tako ću i uraditi.

• 2 weeks later...

Znamo li neki sajt koji izbacuje jeftine letove iz Sofije (ili Skoplja, mada tu ne očekujem puno), ne računajući fly4free i exbir? Ne mislim na tradicionalne low-costove za po Evropi, nego mislim na sajtove sa lepim ponudama za neke dalje destinacije? Hvala!

Nije bas da znam sajtove koji iskljucivo daju promocije samo iz tih gradova, ali, vidjao sam, recimo, da bude nekih ponuda iz Sofije i Skopja na secretflying-u. Mozes cak da nadjes i istorijat svih tih ponuda na njihovom sajtu. Bese neka Indija, Maldivi skorije.

Da, da, videh, hvala. U aprilu je bio Hong Kong iz Sofije za 300€ na jednom od ovih sajtova. Ako neko skonta bugarsku varijantu Kluba putnika ili Tripologije, neka javi.

Fra-Mia za brdo datuma preko zime 265 evra...preko momondo.es ( american airlines, british, i iberia)

Edited by bam-bam

Zanimljiva kombinacija, pa ako nekog zanima...

www.secretflying.com/posts/3-in-1-trip-belgrade-serbia-to-dubai-uae-bangkok-thailand-singapore-for-only-e553-roundtrip/

Vueling prodaje karte za 0,01 evro iz/za Bec ::crazy:

Neke od destinacija su Barselona, Alikante, Bilbao, Valensija, Pariz, London...

Kakva su vam iskustva za Tajland u periodu poslednja nedelja decembra - prva nedelja januara?

Videh da imaju dosta opcija (kao sto je Dragance okacio 2 posta iznad), ali posto ne mogu nit' ranije, nit' kasnije, jel mislite da mogu da nadjem za manje od 750e (posto je to najjeftinija kombinacija do sad sto sam nasao na momondo/azair/kayak/expedia)?