Jump to content

Featured Replies

Pratio sam malo desavanja u kruz industriji otkad je krenulo ovo sa Koronom i otprilike su najbolje prosli oni koji nista nisu otkazivali dok nisu krenule zabrane, restrikcije, vanredna stanja i ostalo. Na kraju su kompanije same otkazivale i dale full refund + bonuse.
Mislim da ce i sa letovima biti slicno, dakle ako vam nije bas frka i let nije u najblizoj buducnosti, vjerovatno je najpametnije sacekati i ne raditi nista.

1 hour ago, ThirstyTraveler said:

Pratio sam malo desavanja u kruz industriji otkad je krenulo ovo sa Koronom i otprilike su najbolje prosli oni koji nista nisu otkazivali dok nisu krenule zabrane, restrikcije, vanredna stanja i ostalo. Na kraju su kompanije same otkazivale i dale full refund + bonuse.
Mislim da ce i sa letovima biti slicno, dakle ako vam nije bas frka i let nije u najblizoj buducnosti, vjerovatno je najpametnije sacekati i ne raditi nista.

da, tako sam i ja razmisljao i nista nisam radio sve do jedan dan pred put, a tad je vec bilo uvedeno vanredno stanje....ortak koji treba da putuje za aziju sl. vikenda je potrcao da otkaze karte kod etihada, jos u nedelju pre nego sto su objavili vanredno stanje, i naravno, uzeli su mu 1/3 cene karte...a on je i kupio kartu sa pravom na refund heheh...

za par dana nece vise niko ni leteti, kao sto kazes, pa ce aviokompanije morati sve da refundiraju....

Da, kako se situacija menja iz dana u dan, tako i aviokompanije menjaju pravila, treba biti strpljiv. Vise je pitanje sta ce biti posle svega ovoga i ko ce preziveti, vec sad mnogi redukuju drasticno letove za naredne mesece zbog smanjene potraznje.

2 hours ago, mveruovic said:

Je l si siguran da je besplatno

otkazivanje? Ja hocu da otkazem kartu i jedini sto mi nude je tipa ni 20% od karte.

Katar mi je uredno uzeo deo karte, samo

me zanima kako ce da lete sad kada uvedu jos dodatnih zabrana.

jel to pricas za turkish?

meni su nudili refund 100%, ili pomeranje datuma...odlucio sam se za pomeranje datuma, posto je moglo da se pomeri za bilo koji datum po ovoj ceni koju sam platio, a posto sam stvarno kupio jeftino karte, i nisam siguran  dal ce ta promocija jos dugo da traje , i do kad ce da traje..a takodje, refund bi morao da ide preko online agencije kod koje sam kupio kartu, a to mi je izgledalo kao veliko cimanje, i verovatno cekanje pola godine na pare, jer sad svi verovatno traze ili refund ili neku promenu...mislim da  sam vec rekao, mozda nisam, moje pomeranje datuma je bilo moguce do kraja decembra 2020..inace, ova turkish-eva promocija je za letove do kraja februara 2021

Da, za njih. Moram da ih zovem sutra, broj stalno zauzet. 

2 hours ago, ThirstyTraveler said:

Ja se vratio pre par dana sa kruza, to je bio medju poslednjima koji je krenuo, i sad svi obustavili. Nije se pojavilo 800 ljudi na tom kruzu, upoznali smo jednu nasu devojku sto radi u IT pa nam ona sama rekla kad smo pricali o celoj frci.

Air France nam je dao opciju da karte zamenimo za vaučer, koji može da se iskoristi u narednih godinu dana, a ako odustajemo možemo da menjamo vaučer za novac. 

Inače u Bangkoku sam, povratni let je bkk - pariz - beograd, ovaj za pariz za sada ide, ali drugi je otkazan 

ne otkazujete sami nikako karte,oni to i cekaju,meni su recimo dan dva pred put otkazali i vratili pare i refundirali,znao sam da je blokirano al sam cekao njih do kraja
ako sami otkazete nista od para ili samo neki deo...cekajte samo da vam oni posalju otkazivanje...sad ako su neke vece para mozda bi vise bio zaintetesovan da mi vrate jer se moze desiti babkrot te kompanije a s parama mozete naci i s drugom kompanijom

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

Inače u Bangkoku sam, povratni let je bkk - pariz - beograd, ovaj za pariz za sada ide, ali drugi je otkazan 

Zato sto je aerodrom abeograd zatvoren za sve komercijalne letove.

Sent from my iTelephone using Tapatalk
On 3/17/2020 at 8:34 PM, ThirstyTraveler said:

Stigao mail od Emiratesa, otkazani letovi. 
Nema nista detaljnije osim da cemo dobiti vaucer. Na drugom mjestu sam procitao da vauceri vaze 12 mjeseci od datuma izdavanja sto je skroz ok.

4 hours ago, ThirstyTraveler said:

Stigao mail od Emiratesa, otkazani letovi. 
Nema nista detaljnije osim da cemo dobiti vaucer. Na drugom mjestu sam procitao da vauceri vaze 12 mjeseci od datuma izdavanja sto je skroz ok.

ako je let otkazan, treba da ponude i refund ko hoce, a ne samo vaucher....ko zna koliko ce kostati let za npr. sledecu zimu...

Ja otkazao jos dve karte, do 31. maja u US nude bez ikakvih problema otkazivanje bilo koje kategorije karata. Qatar airways mi i dalje nije vratio deo para, tako da sam samo kontaktirao karticarsku organizaciju preko koje sam platio i ostatak odmah vracen.

Ja sam pokušao air france da pitam da li je vaučer vrednost u novcu koju posle mogu da iskoristim ili mogu da iskoristim za za iste letove kada budu obnovljeni nevezano od cene, ali nemoguće je doći do bilo kakvog odgovora od njih.   

Bio sam na aerodromu (u Bangkoku) da vidim koje su opcije i čudno je da u sistemu i dalje ima povremenih letova ka Beogradu pa su zbunjeni, zovu da provere, ima, nema, kako za koji dan, iz Pariza ili Amsterdama. 

I nije im jasno kako kao državljani ne možemo da uđemo u Srbiju (ja ni neću ali ima ih ovde koji su potrošili pare i sada ne znaju šta će). 

Da li je još neko onemogućio ulazak sopstvenim državljanima uopšte? Šta je problem uz obavezu karantina. To je sa aerodroma lako organizovati.

Kontam da su Srbi po egzotičnim destinacijama statistička greška a ko ima para za tako nešto verovatno ima i mozak kojim je to zaradio pa svakako ne glasamo za njih pa ih baš briga  :)

Edited by samsung

Imam 3 razlicite karte kod Turkisa od US do BGa, naravno za tri osobe razlicite. 

Polasci 10.04, 24.04. i 28.04. Na sajtu nude samo 110$ za refundaciju za sve tri karte. Za prvi polazak otkazana dva segmenta od 5 i i dalje ne moze puna refundacija. Pozovem njihov kol centar, tuc muc vrate ceo iznos, da sam na sajtu prihvatio uredno bi uzeli 900$ sebi. Ostala dva polaska nece ni da cuju da vrate, ladno dijabole kazu ko ne garantuje da ce sutra da se otovri aerodrom... I sad treba da cekam mesec dana pa ce onda da razmisle da l ce da vrate....

Zasto bi ti vratili pare ako leta bude? Ako ga oni ne otkazu, nemas pravo na refundaciju. Samo strpljenja i sve ce se valjda vec nekako resiti.

1 hour ago, Dragance said:

Zasto bi ti vratili pare ako leta bude? Ako ga oni ne otkazu, nemas pravo na refundaciju. Samo strpljenja i sve ce se valjda vec nekako resiti.

ukoliko je vanredno stanje, mora da se uzme u obzir, cak i ako sam let nije otkazan

10 hours ago, mveruovic said:

Imam 3 razlicite karte kod Turkisa od US do BGa, naravno za tri osobe razlicite. 

Polasci 10.04, 24.04. i 28.04. Na sajtu nude samo 110$ za refundaciju za sve tri karte. Za prvi polazak otkazana dva segmenta od 5 i i dalje ne moze puna refundacija. Pozovem njihov kol centar, tuc muc vrate ceo iznos, da sam na sajtu prihvatio uredno bi uzeli 900$ sebi. Ostala dva polaska nece ni da cuju da vrate, ladno dijabole kazu ko ne garantuje da ce sutra da se otovri aerodrom... I sad treba da cekam mesec dana pa ce onda da razmisle da l ce da vrate....

problem kod tog vracanja para, tj. refund-a, je i ko vraca pare...ako je kupljeno direkt kod avioprevoznika, onda je sve jasno, ali vecina ljudi i kupuje preko online agencija za aviokarte, koje cesto imaju i razlicite cene u odnosu na samu aviokompaniju...pa sad, koliko ce oni da vrate para , da li ce, koliko tu ide za troskove agencije, koliko ide na samu kartu koja je placena aviokompaniji od same agencije...ima tu mnogo zavrzlama....zato mislim da je najbolje da, u slucaju da ste kartu uzeli preko agencije, promenite datume leta i to kod same aviokompanije, jer tu nema mnogo cimanja....ako se uzme vaucher, ponovo je pitanje na koliko para ce da vam glasi, ako ste kartu kupili preko agencije, a vaucher vam izdaje aviprevoznik...u tom slucaju bolje vaucher uzeti kod same agencije, ukoliko ga uopste nude....koliko vidim, vecina agencija ni ne nudi nista, vec vas samo upucuju da pratite sajtove aviokompanija, i njihova obavestenja.....logicno, agencije hoce da se izvuku sa sto manje troskova

Edited by bam-bam

16 hours ago, bam-bam said:

ako je let otkazan, treba da ponude i refund ko hoce, a ne samo vaucher....ko zna koliko ce kostati let za npr. sledecu zimu...

Dovoljno mi je ovo posto sam se u startu vec oprostio od tih para. Mrzi me da se bakcem sa T&C jednih i drugih, bar dok ne stigne pomenuti vaucer. 

7 hours ago, bam-bam said:

ukoliko je vanredno stanje, mora da se uzme u obzir, cak i ako sam let nije otkazan

Sad bas da mora, nije bas, sve ove okolnosti su nove i svako gleda da se izvuce sto bezbolnije. Zdrav razum nalaze da bi moralo, ali kad kapital "komanduje", nikad se ne zna. 

Evo, konkretno, ja sam imao let za Argentinu za 3 dana, kao i let unutar Argentine kasnije. Na kraju su ipak neki otkazani, neki ne, nakon sto je Argentina zatvorila granicu za strance i nerezidente. Sudeci po informacijama sa sajta kompanije (Flybondi), treba da posaljem mejl i refundirace u roku od 45 dana. Nemam jos nikakav odgovor od njih, evo vec nedelju dana, ali valjda ce biti ok. S druge strane, brazilska agencija nadlezna za aviosaobracaj je donela jedinstveno pravilo da ko hoce refundaciju, dobice je u roku od cak 12 meseci!!! Jasno, namera je spasiti kompanije, a putnici ce da popricekaju. Tako da, sve je otvoreno i pravilo je da pravila nema?

Karte su kupljene direkt kod Turkisha. Moraju, nema letova, vanredno stanje, zatvoreni aerodromi. Razumem da je let za 4 meseca, al bas cu ja da cekam svaki dan da bi 2 dana pred let rekli e ipak letimo ajde kreci. Najveci problem je bio pristup jer seljacina nece da saceka da zavrsim sta hocu da kazem i bahato odgovara. Ukoliko bude pametnih pa da vrate pare za 12 meseci, za minut se to resi sa bankom ako je neka normalna zemlja. 

@jms_uk James javi se ovde , potreban si nam :)...koliko sam skapirao, ti radis nesto pri aviokompanijama, ili na aerodromu....jel mozes malo da nam razjasnis oko ovih refund-a? i ovo sto sam napisao u prethodnom postu oko online agencija i refund-a, i refund-a ako je karta kupljena direkt preko avioprevoznika....

Pozdrav ljudi! 

Moze li neko da mi objasni,  npr zasto neki sajt izbaci Bg Singapur preko Ist (air serbia+singapore airlines) za 200€ a ja kada trazim nikada mi ne izbaci tu konekciju, nego obicno bude qatar, etihad, emirates i naravno po mnogo visoj cijeni. Nadam se da razumijeste da hocu da kazem.. koristim vise sajtova, ali svaki put isto.. uvijek dobijam "regularne i najcesce" rute. Tj nikada ne mogu da nadjem spojene aviokompanije koje oni spajaju

Npr kayak, momondo, skyscanner.

Kada npr fly4free postavi nesto i odem na link koji su stavili onda dobijem tu kombinaciju, ali kada sam trazim ne mogu da dobijem takve kombinacije 

10 hours ago, dr.srle said:

Npr kayak, momondo, skyscanner.

Kada npr fly4free postavi nesto i odem na link koji su stavili onda dobijem tu kombinaciju, ali kada sam trazim ne mogu da dobijem takve kombinacije 

Na vise sajtova mora da se posebno kaze da hoces te odvojene karte u rezultatima - npr. Google Flights:

JE5UGJc.png

On 3/25/2020 at 5:31 PM, bam-bam said:

@jms_uk James javi se ovde , potreban si nam :)...koliko sam skapirao, ti radis nesto pri aviokompanijama, ili na aerodromu....jel mozes malo da nam razjasnis oko ovih refund-a? i ovo sto sam napisao u prethodnom postu oko online agencija i refund-a, i refund-a ako je karta kupljena direkt preko avioprevoznika....

Ne radim ni pri kompanijama, ni na aerodromu - samo (bio) cesti korisnik usluga ;)

Edited by jms_uk