Jump to content

Featured Replies

a sto se fotografa tice, to je jedan od najtezih i najstresnijih poslova, a najmanje placen....

evo samo jedan primer njihovog radnog dana..

oni moraju da ustanu pre nego sto brod uplovi u luku, znaci ako uplovljava u 6, onda u pola 6...obicno je oko pola 8....

Veoravtno posle posla kuvara  ;)...... sta da ti kazem, ustajanje u 4:30 da bi se pripremila radna stanica za pocetak u 7 (room service) , dorucak traje do 10  .... o stresu da ne pricam, sam radim 100-njak omleta u 3 sata ........ pauza do rucka koji traje od 12-14:30 , i onda vecera od 18-22h , rad na liniji , cirka 40-45C  , dva sitinga od po 1500 gostiju (Mariner of the Seas, u to vreme najveci brod posel QM 2) .....

Malo sire opisano na vec pomenutmom sajtu  http://klika.blogger.ba/ 

Vise infomacija o radu na brodu , na dnu stranice link za preko skoro 2000 komentara ...

NEVEROVATAN BLOG! SVaka cast.

Pa sad na brodu bas I nema posla koji nije stresan...

Koliko se radi zavisi od broda do broda...kuvari sobari obezbedjenje...rade dosta bez obzira na brod...dok recomo fotografi, gift shop, kazino rade u zavisnosti od ture koja se radi...duzi kruzevi maje posla, al maje I para...al zato dobijete sansu da vidite svet...dok je brod u luci shop I kazino ne rade a fotografi rade od trenutka pristajanja u luku do nekih 11h ujuto I onda voljno do isplovljavanja...

Sto se tice placanja...opet zavisi od broda do broda...

U australiji nisam zaradio pare al sam recimo svaki put kad smo bili u sidneju ili u melburnu bio sam slobodan gotovo svo vrijeme posto smo ostajali 2-3 dana takodje na havajima I tahitiju I bora bora...zamislite kad imate 15 dana slobodno u sidneju u komadu a brod parkiran u centru grada, tik pored opere...sad sam na brodu koji radi ture od 3 dana iz majamija gdje se prilicno radi ali plata nikad ne pada ispod 100$ na dan...

Znaci ili pare ili zajebancija ne moze obadvoje...

Ti sto pricaju da nema leba od fotografije to nije tacno...ako neko dodje na brod sa poznavanjem fotografije I rada na foto masinama I serverima(noviji brodovi imaju sisteme za prepoznavanje lica(kao u filmovima) I mogucnost kupovine slika na tvu u sobi) onda ce brzo napredovati posto ljudi koji se prijavljuju za fotografe po brodovima u 98% slucajeva nikad nisu drzali kameru u rukama a kamo li slikali svadbe sahrane I ostale svecanosti...naravno sve to se moze nauciti I na brodu sto zavisi od vas...da li ce te slobodno vrijeme portositi I crew baru ili na ucenje fotosopa, I rada na racunarima I mini labovima...

• 2 weeks later...

Cao drugari,

evo vec sam desetak dana na brodu.

Sta znam... fino je.

Radim u gift shopu, gde je posao relativno jednostavan.

Mogu da izadjem skoro u svakoj luci, jer se shopovi ne rade dok je brod u luci.

Savet za sve koje interesuje ovaj posao- jurite sto bolje pozicije.

Velika je razlika izmedju crew-a i staff-a.

Како да их јуриш и каква је разлика?

Sto se diskriminacije tice...ne mogu da se slozim...razlika mora da postoji posto ne mogu nikako biti ista prava I obaveze ljudi koji su svaki dan u kontaktu sa gostima(koji moraju biti doterani, opeglani I sa osmjehom od uveta do uveta) I onih koji rade iza scene...ne moze I nije u redu da neki vodoinstalater u svom prljavom kombinezonu ode u restoran za goste I tamo vecera(ovo je banalan primer al bukvalno je tako posto vecina iz ove druge grupe nema nikakvih manira a bogami ni obrazovanja)...

Sto se jurenja boljih pozicija tice...pa odo da se prijavim za kapetana...:)...do pozicije se stize kroz promocije znaci pocnes kao sobar I doguras do hotel direktora(hotel direktor na mom proslom brodu je poceo kao sobar I za 7 godina dogurao do najvise pozicije)...

Postoje neke pozicije do kojih se dolazi direktno al to je minimum minimuma I za to opet treba imati debelo iskustvo od kuce...

E da jos nesto...pozicija I plata nisu povezani...moja pozicija je prilicno nisko rangirana a uzimam vise od vecine oficira a ponekad mi se desi da preteknem kapetana posto on ima fiksnu a ja sam na procenat...

Možda čovek radi kao animir mladić!  :banana:

A ovo što kaže za vodoinstalatera i njemu slične je van pameti. Pa da li fotograf ili prodavačica imaju više znanja i škole od raznih majstora na brodu? Ili je u pitanju "brod ludaka".  :LOLLL:

Momak je, cini mi se, rekao da radi kao fotograf, sto znaci da bi pored fiksne plate trebalo da dobija i proviziju, pa je mozda u tome caka...

diskriminacije itekako ima.

npr. meksikanci, filipinci i indijci dobijaju manju platu (i to dosta) od evropljana, za iste poslove.

to sam saznao juce..

E da jos nesto...pozicija I plata nisu povezani...moja pozicija je prilicno nisko rangirana a uzimam vise od vecine oficira a ponekad mi se desi da preteknem kapetana posto on ima fiksnu a ja sam na procenat...

kapetan na grand princessu, ima platu nekih desetak hiljada dolara. na kom si ti brodu?

Како да их јуриш и каква је разлика?

pa prijavi se za "staff" poslove. fotograf, gift shop, purser, frizer...

manje se radi.

imas vremena da obidjes luke.

Trenutno epic.ncl.com a to sa platom mi se desavalo na Sky-u zbog cartera(dakle neka kompanija zakupi celi brod)...sefujem foto timu...I zavisi od broda do broda al u zadnje vrijeme nisam daleko od pomenute sume...

.sto se znanja tice...stvar sam banalizovao a ne znam kako bi se neko od vas osjecao ako npr imate prijem za goste I u svoj toj finoci vam se pojavi vas zaposleni zamazan do vrata, znojav u kombinezonu koji nije opran ko zna od kada...dakle svi ti koji su nizeg ranga mogu da idu gde hoce po brodu uz dozvolu svog sefa ili onog ko je nadlezan, ali pri tome mora da postuju kodeks ponasanja I oblacenja..

A kao sto rekoh I maniri nisu bas isti...kod nas bas I nije normalno da se supa ili gulas jedu prstima I da se srce iz tanjira(oni koji imaju recimo indonezane u timu znaju o cemu govorim mada)...e za znanje...pod sobom imam servere sa preko 2000 jedinica, sisteme za prepoznavanje lica(tako da gost moze da vidi I kupi svoje slike u kabini, samo svoje I ljudi sa kojima se slikao) I jos mnogo sta I sve je to deo sistema kroz koji na pojedinim brodovima dnevno prolazi I po milion dolara...dakle printanje fotki je najmanja stvar u celoj prici...ti koji na brod dolaze misleci da je fotografija sedenje I stiskanje dugmeta na kameri...e to je zajeb I takvi nece doneti kuci nikakve pare posto je plata za takve stvari oko 1000$...a uz to se I ne sedi nego se posteno crnci...

Taj koji je spomenuo "animator momka" moze slobodno da se prijavi za istu poziciju...organizacija se zove atlantis I organizuju gay carter kruzeve I ostale aktivosti...(Kanta vazelina obezbedjena od strane organizatora...valjada...ne znam :)

Za razlike u platama...toga ima na nekim manjim kompanijama a to nije kako bi se diskriminisali ovi cije dsu plate manje nego kako bi se zadrzali na poslu ovi koj ne zele da rade za 400-500$ mjesecno posto je to nista za nase uslove a sa druge strane na filipinima je recimo prosjecna plata 7$ dnevno dakle 500$ je daleko iznad prosjeka...kome se ne svidja nek slobodno podijeli to svoje vise sa tima sto imaju manje...da jos jednoim napomenem...takvih brodova je malo I evropljani I ostali iz zemalja sa vecim standardom I dalje napustaju te brodove posto ta razlika I nije toiliko velika...

Za razlike u platama...toga ima na nekim manjim kompanijama

Tako je na Princess-u (Carnival). Nije bas mala kompanija.

Za princesove brodove nisam proveravao iako znam neke ljde tamo I u odsecima u kojima isto rade nema razlike za Carnival pa ne znam bas svaki dan se srecem bar dva njihova broda I nikad mi se niko nije pozalio da tako nesto postoji...da dva coveka rade isti posao I da dobijaju razlicite plate tj osnovice, procenat zavisi od toga koliko prodas...

• 4 weeks later...

e posto se ne kanim registrovati na onom forumu evo pra komentara odavde....izvinjavam se sto silazim sa teme

1)...danas mnogo ljudi zivi od google ads-a ali su se ti isti bar potrudili da naprave web sajt a ne da pokradu slike i materijal sa drugih sajtova....

2)...posao na brodovima nije dobro cuvana tajna kao sto se govori vec to ljudi ne kace na svakom cosku

3)...te agencije tamo nabrojane su prilicni prevaranti(ovo iz licnog iskustva) posto sve ove kompanije njima placaju sto zaposljavaju ljude...znaci fino internet i direktno se prijaviti na sajtu kompanije.

itd....sad nemam vremena...

• 2 weeks later...

Zna li iko kakvi su uslovi za elektricare i elektronicare na prekookeanskim brodovima...?  I kakav je posao za telekomunikacije...?

Prvo se radi kao pripravnik sa platom od 400-500$, pa posle godinu dana radis kao radnik i primas pravu platu od 3500€, pa sam hteo da pitam da li je to istina ili ne?

Pozz

ne znam ko ti tako objasnio ali na nijednom brodu na kom sam bio do sad nije tako...u neku ruku jeste ali...

to pripranik se vodi kao IT nesto(zavisi od broda do broda), i plata ne bi trebala biti ispod 800$ a ako se pokazes is dokazes da znas posao onda imas sansu za promociju tako da do te 3500$ treba da budes promovisan 2 puta...prvo assistant manager a potom i manager

sto se elektricara tice e tu je situacija malo drugacija...tj imas brdo razlicitih pozicija od obicnog elektricara koji ide okolo i menja sijalice do likova koji rade na AC sistemu(ako kima stane to znaci totalni kolaps na brodu i brod mora na servis znaci gosti izlaze u prvoj luci posto je unutra nemoguce vruce, pri cemu kompanija gubi milione)...takodje postoje i ljudi koji rade u teatru na rasvjeti ili kao tehnicari...

video nadzor bi se mogao svrstati u elektroniku takodje...imas operatera(servisera) i sefa odeljenja...veci brodovi imaju i po 1000 kamera...najveci zadatak je da se drzi oko nad kazinom i da nadjes materijal snimljen na nekoj kameri u neko vreme ukoliko se nesto desilo  a da ta kamera pokriva taj dio(materijal se cuva i preko mesec dana za svaku kameru)...plata 1500+ za operatera a menadzer ima oko 3000$....ponesi veeeeeeeliku termosicu za kafu... :)

• 2 weeks later...

Nisam do sada video da ove agencije sto salju na brodove nude i te "elektro" poslove?

• 2 weeks later...

Zato sto ljudi ti ljudi nisu otisli preko lokalnih gulikoza vec se fino prijavili na sajt kompanije ili otisli preko neke agencije iz recimo engleske I sl...gotovo na svakom brodu ces naci ljudi sa nasih prostora na pomenutim pozicijama... Evo recimo pogledaj sajt jedne agencije koja ne guli za clanarinu I sl...myship.com imas ih I na FB...pa vidi koji su sve profili ljudi tamo...

• 5 months later...

Radim kao prodavac.

Ne radi se 14 sati, to je mit. Barem ne u shopu.

Prosek je 8h dnevno.

Ja takodje planiram na brod.

Moj rodjak je predao papire i sad ide na neku obuku i testiranja. Kaze da ga je sve to izkostalo oko 650 eura, a ja sam po raznim forumima uglavno vidjao cenu od oko 1000 eura. Njegova agencija se zove Safe Cruise mislim, pa me zanima jesi cuo za tu agenciju, i da nije to neki zajeb s' obzirom da je jeftinije. On kaze da sad kad zavrsi te obuke i neki lekarski pregled treba da ceka da se pojavi slobodno mesto na nekom od brodova, da li znas koliko se to ceka u proseku?

Sto se tice lekarskih pregleda zanima me da li u sklopu toga postoji test na drogu, i ako postoji kakav test je u pitanju?

Zanima me kakav je prosek zarada tamo, i koje pozicije su najplacenije (mislim na ove koje svako moze da radi, kao npr konobar ili taj prodavac, ne sad neki fotograf, maser...)?

Da li su ti potrebne preporuke i koliko se to proverava, ja mogu nabaviti nekoliko preporuka (laznih naravno).

Zanima me posao konobara tamo posto za to mogu da nabavim preporuke, da li te pre nego sto odes u Srbiji proveravaju na neki nacin?

Unapred hvala na odgovorima.

P.S. Jos jedno pitanje, preko koje agencije bi mi preporucio da idem?

Sto se tice lekarskih pregleda zanima me da li u sklopu toga postoji test na drogu, i ako postoji kakav test je u pitanju?

zvizhdlol::

Zanima me kakav je prosek zarada tamo, i koje pozicije su najplacenije (mislim na ove koje svako moze da radi, kao npr konobar ili taj prodavac, ne sad neki fotograf, maser...)?

P.S. Jos jedno pitanje, preko koje agencije bi mi preporucio da idem?

Za fotografa ti ne treba apsolutno nista sem dobrog fotoaparata, tako da i taj posao moze svako da radi ( to je bar ono sto sam cuo od ljudi koji su bili na brodovima )  a plate su ( info takodje od tih istih ljudi ) bile ranije preko 1000 dolara minimalac, a sve preko minimalca tj osnovne plate zavisi od baksisa, procenta...tj mesta na kom radis.. ali za prosek plata ipak proveri jos jednom, to ti pricam iz secanja, ne bih da ispadne da sam lagao tj dao pogresne info :)

Sto se agencija tice, koliko sam ja cuo, najbolja je agencija iz Zagreba, i cak mi se cini da je upravo to taj Safe Cruise.. ja planiram da idem na brod tj da konkurisem za mesto fotografa, ali otom potom, prvo da zavrsim faks