Jump to content

Featured Replies

e ja zavrsio za svo civilno naoruzanje i za upravljaca motornog camca za ronioca je u maju.. e sad zna li neko nesto o brodarskoj skoli cuo sam da je potrebno neko polaganje za rad na brodovima... zna li neko nesto o tome

Ne bih sada da nagadjam, jer nisam 100% siguran.

Putujem sutra, raspitacu se na licu mesta pa ti javljam.

:) otputova ti a ja jos tapkam u mestu cim jos nesto saznas,skrabaj

Izvini. Stvar je u tome da sam u hejtu sa dripcima iz obezbedjenja jer su mi konfiskovali paket od 6 prelepih meksickim piva. Kao, nije dozvoljeno.

Ali sam se raspitao okolo-naokolo, i plata bi trebalo da bude oko 1000-1300 dolara (za pocetak).

Izvini na zakasnelom odogovoru. Poz.

nijedan brod ne dozvoljava unosenje alkohola(da li neko od vas nosi cugu iz dragstora u kafanu?)...a i ne vidim zasto bi to neko radio...vec pomenuh cene za osoblje su smesne i uglavnom napolju je cuga mnogo skuplja...e sad vecina brodova ima zabranu drzanja alkohola po kabinama, osim piva i vina...al to je opet relativno, ako ne pravis probleme niko te nece dirati...ko ide na brod rakija se nosi u flasi od ledenog caja u check in prtljag...ulazi na brod bez problema :)...a u slucaju alkohola uglavnom se isti privremeno oduzima na ulazu i isti dobijes kad odlazis kuci...isto se desava i sa gostima...cak i ako gost kupi flasu cuge u shopu dobice je na dan kad silazi sa broda...

Na Grand Princessu sam 6 meseci unosio pivo bez problema na brod.

Cene jesu smesne, ali ne prodaju ono pivo koje ja volim. Badvajzeri, Dos Ekisi i ostala piva iz kru bara su mi dozlogrdila.

• 7 months later...

Evo, malo da i ja dodam :)

Ja trenutno radim kao foto menadzer na jednom od najvecih brodova za krstarenje na svijetu (Royal Caribbean flota). Firma za koju radim je koncesionar, tj. ne pripada Royal Caribbean-u nego daje usluge fotografije. Ime firme je IMAGE PHOTO SERVICES i svako malo ima intervju za posao u Zagrebu, preko firme EMPLOYMENT POWER. Cisto da razjasnimo, i ja sam preko njih dobio posao.

E sad...posao nije lak, ali evo mene tu vec 5 ipo godina, pa mi nista ne fali  ;D Ako imate zelju da zaradite pare, posao fotografa je dobro mjesto. Razlog je jednostavan - dosta ljudi daje otkaze prije nego sto se dokopaju pozicije, tako da je onima koji su strpljivi put otvoren. Od moje "generacije", mislim da sam samo jos ja ostao, i iskreno govoreci, isplatilo mi se. Bilo je dana kada sam htio da napustim, ali od kada sam naucio da obuzdam moj srpski temperament zivot je malo laksi  :maddd:

Inace, sve sto je Zeljo rekao je istina. Pocetna plata je obicno oko $1000-$1400, kad se dobije bolja pozicija (Photog 2, Photog 3) ide i vise (PH3 obicno ima blizu $2000) dok asistenti imaju daleko vecu platu. Necu da kazem koliku jer zavisi od broda i krstarenja (da me ne kunete ako dam pogresnu informaciju :) ) ali reci cu vam iskreno - za 2 ugovora po 6 mjeseci mozete komotno da kupite stan/kucu, i to ne nesto malo, recimo srednje velicine, oko 50-70 kvadrata. E ajd sad mi recite koliko ce vam trebati da to uradite da radite bilo gdje na Balkanu...

Ja licno ne planiram da dam otkaz do daljnjeg, iako imam zenu i dijete. Najiskrenije, mada sam dosta van kuce i nije mi lako (a bogami ni njima), opet za nekih 5-10 godina rada ovdje mogu da dovoljno obezbjedim svoju porodicu i sebe da ne moram da mislim o buducnosti. A za nekih 5 godina od sada, lijepo zapalim za Austriju, kupim stan u Becu i nadjem posao u turistickoj agenciji...Sa mojim iskustvom (Aljaska, Havaji, istocna i zapadna obala USA i Kanade, Karibi (cijeli), Mediteran, Baltik, UK i Irska i nesto sitne boranije), tesko da svabe imaju puno boljih agenata sa vise iskustva. Samo da naucim njemacki i spanski, pa uzivanje :)

Anyway, sto kazu Ameri, ako imate bolji posao kuci gdje mozete od jedne plate da kupite HTC Inspire 4G (2 komada, za mene i zenu ;) ), iPad 2, 17" gaming laptop, iPod Nano touch, Canon T3i i uplatite 2 sedmice u Parizu za Novu Godinu, samo navalite. Meni je ovdje fino :)

Za sve one koji zele da vide da li lazem, www.employment-power.com. Jeste da su supci, ali sredice vam posao.

P.S. NE idite na Carnival. Najozbiljnije.  nono

• 3 months later...

Jesu, donja granica je 21 godina, a gornja granica je nekih 35 godina, a mnoge agencije ce cak i da te odbiju ako imas 33, 34 godine.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...

ne postoji gornja granica ogranicenja za godine, samo donja- 21...neke nase agencije takodje traze do 35 godina, mada to nije uopste zahtev agenata kompanija...tako da godine ne bi trebalo da budu nikakav problem...evo ja se upravo vrnuo sa broda da je bar 30% posade bilo preko 40 god, i to na kompaniji na kojoj ljudi ne ostaju duze od par godina, zbog teskog rada off course,u odnosu na druge kompanije :LOLLL:

ne postoji gornja granica ogranicenja za godine, samo donja- 21...neke nase agencije takodje traze do 35 godina, mada to nije uopste zahtev agenata kompanija...tako da godine ne bi trebalo da budu nikakav problem...evo ja se upravo vrnuo sa broda da je bar 30% posade bilo preko 40 god, i to na kompaniji na kojoj ljudi ne ostaju duze od par godina, zbog teskog rada off course,u odnosu na druge kompanije :LOLLL:

Moguce da si upravu, ja sam ovo procitao na par foruma, nemam pojma.

Pozdrav

Posto vidim da se ovde pise o raznim poslovima na prekookeanskim brodovim zanima me ako neko moze ukratko da mi malo opise posao utility cleaner..

Prijavio sam se za tu poziciju posto nisam najbolji sa engleskim a i nemam bas nekog iskustva sa ostalim poslovim

Idem preko agencije safe cruise iz beograda,trebalo bi krajem meseca da otputujem na brod..

Hvala

utility cleaner je osoba koja uglavnom cisti javne povrsine, tj. restorane , hodnike, sale, predvorja, bioskop, teatar, a koji se nalaze unutar broda...takodje moze da cisti kuhinju, kao i menze za posadu...na nekim kompanijama pod ovu poziciju spada i ciscenje otvorenih paluba, kao i deo gde su bazeni, sportski sadrzaji, a takodje se razmestaju i vracaju lezaljke za suncanje itd..mada, palube uglavnom na vecini brodova ciste profesionalni mornari...

posao je dobar jer je aktivan, stalno si u pokretu, i cesto se menjaju pozicije, tako da se neces smoriti na jednom mestu..a da, utility cleaner cisti i wc-ee....u sv. slucaju, jedne nedelje si na jednoj poziciji, druge na drugoj itd...

lose strane su sto ti tu gosti ne daju nikakav baksis, znaci zarada ti je bukvalno samo ono sto te placa kompanija,a to obicno nije mnogo, izmedju 600-800$...i naravno, radi se poprilicno, izmedju 11-15 sati svaki dan, na brodu nema slobodnog dana heheh....dobra strana je da, ukoliko budes dobar, mozes da dobijes promociju za asistenta cabin steward-a,a posle i za steward-a...tu spremas kabine gostiju, i tu ti naravno svi daju baksis, a na toj poziciji se dobro zaradjuje, oni su maltene po zaradi u rangu kelnera...obicno negde izmedju 2500- 3500$ mesecno, sto je vec ozbiljna kinta....naravno, to neces dobiti na prvom ugovoru, ali ako si bas dobar, vec na 3. mozes da postanes cabin steward...

samo jos dodatna napomena: ove cifre koje sam pomenuo za cabin steward-a sad predstavljaju odlicnu zaradu, nekad (pre 5 god) npr, plate su bile vece, i 4500 pa do 5000$, al u zadnjih 3 godine su plate na brodovima jako pale ( odkad je pocela ova navodna kriza..bukvalno su sve prebacili na ledja zaposlenih, u smislu manjih plata veceg radnog vremena itd.. kako to vec biva u ovom srecnom kapitalistickom poretku)..tako da je i plata od 2000$ (1400-1500eu) jako dobra plata...

Hvala bam-bam  ;D

E da jos nesto...Smena mi je 12 tako su mi rekli...Zanima me samo cisto onako informativno ako znas ako ne nikom nista podrazumevam da tih 12 sati koliko mi traje smena naravno da ce biti i nekih pauza kontam kad je klopa i ostalo,da necu svih 12 sati raditi bez prestanka ?!

Neces raditi 12 sati bez prestanka, bez brige.

Imaces pauze od 12h-15h svaki dan, takav je obicno raspored za Utility Cleaner-e na Princess-u.

Koji si brod dobio? Mozda se i sustretnemo negde!

A koliko se kreću plate krupijea i kakvo im je radno vreme? Konkretno me interesuje da li imaju slobodnog vremena dok su brodovi po lukama  ::arabia:

Za plate nisam siguran, ali krupijei su slobodni u skoro svakoj luci.

Još nekoliko pitanja za vas iskusne moreplovce. Koja je procedura sada da se dobije pomorska knjižica? Koliko košta, koliko traje postupak i šta je potrebno od dokumentacije? I da li su i dalje one stare jugoslovenske ili su ih napokon promenili?

Ako hoces da radis na prekookeanskim brodovima, pomorska knjizica ti nije ni potrebna.

Naravno, mozes da je uzmes ako hoces.

Na brodu kosta oko 70 dolara. Popunis neki formular, slika, i cekas do tri meseca.

Hvala bam-bam  ;D

E da jos nesto...Smena mi je 12 tako su mi rekli...Zanima me samo cisto onako informativno ako znas ako ne nikom nista podrazumevam da tih 12 sati koliko mi traje smena naravno da ce biti i nekih pauza kontam kad je klopa i ostalo,da necu svih 12 sati raditi bez prestanka ?!

imaces pauze naravno, za rucak i veceru....jedino sad, na nekim kompanijama se te pauze ne racunaju kao radno vreme, pa kad se kaze smena 12 sati, to znaci da radis npr. od 7- 21, a imas npr. pauzu za rucak od 12-13 i za veceru od 18-19npr...znaci, 14 sati , sa 2 sata pauze za klopu..na nekim kompanijama ( manjem broju njih, nazalost) u ovih 12 sati ti se ubrajaju i pauze za klopu...

Još nekoliko pitanja za vas iskusne moreplovce. Koja je procedura sada da se dobije pomorska knjižica? Koliko košta, koliko traje postupak i šta je potrebno od dokumentacije? I da li su i dalje one stare jugoslovenske ili su ih napokon promenili?

procedura za dobijanje brodske knjizice je odslusanih nekoliko ( mislim da je ukupno 5) kurseva u brodarskoj skoli, polozen ispit iz toga, lekarski pregled u medicini rada( koji vazi 2 godine), i dobijas brodsku knjizicu nase drzave srbije( promenili su )...

sto se cena tice, vidi ovako:

meni je ukradena brodska knjizica u kolumbiji..da bi mi izdali duplikat, trazili su mi da moram da promenim te diplome koje sam imao , tzv. brovete, tj. da mi daju duplikat mojih, ali sad sa grbom srbije, umesto jugoslavije ( kazu, to je druga drzava, kad sam se ja bunio da su te diplome dozivotne vaznosti i da su validne)....ti duplikati diploma su kostali 8000din, onda se placala neka taksa od 1500, i sama knjizica koja kosta oko 1000din, mislim...takodje, lekarski u medicini rada je 8700din, bio u septembru prosle god...znaci, to su sve cene od prosle god, i to zadovoljstvo ukradene knjizice i izdavanja duplikata iste me kostalo 19500 din, i naravno sam morao da oglasim staru nevazecom u sluzbenom glasniku, sto se takodje placa...znaci lopovi neopevani..

takodje se secam da su pomenuli da je novo polaganje kurseva negde oko 350evra...

e sad, nije lose imati svoju nacionalnu brodsku knjizicu, jer ti se tu sve upisuje, kao u radnu knjizicu, i ko zna dal ce se to jednog dana moci iskoristiti za penziju, nije iskljuceno..takodje donet je novi zakon o pomorstvu, gde se dosta popravlja nas polozaj, moze samostalno da se uplacuje penzijsko, socijalno, al po dosta povoljnim uslovima itd..

takodje, na nekim kompanijama je obavezno imati brodsku knjizicu pre nego sto se ukrcas....na vecini americkih nije , ali ako odes na neku kompaniju koja je u engleskom vlasnistvu, ili holandskom ili norveskom npr, moras da imas brodsku knjizicu pre odlaska na brod...ja sam npr. radio vise za engleske, nego americke kompanije, i na svim engleskim mi je trebala knjizica...i da ne zaboravim..na svim brodovima te teraju da na pocetku ugovora odradis sve ove kurseve...ukoliko vec imas brodsku knjizicu, na vecini brodova ce te osloboditi pohadjanja i polaganja kurseva koji su opsti za sve brodove, sto nije uopste zanemarljivo jer ti ustedi ogromno vreme, a pogotovu je bitno sto se sve to desava na pocetku tvog ugovora, kad si i ovako sludjen od posla i zivota na brodu,sve ti je novo,  a pored svega toga moras i svaki dan da ides na te kurseve i slusas i ucis milion informacija...

Jos jedno pitanje i vise ne smaram :) naprimer brod kad stane u luku negde imam li ja pravo izaci malo sa broda ili kako to vec ide :) ty

@bam-bam Hvala na odgovoru. Da li ti znaš koliko se kreće plata krupijea na brodovima?

hm, plate dosta variraju od brodske kompanije, pa i od broda do broda, jer je bitan presek putnika, tj. kakvi ti ljudi dolaze u kazino...ukoliko uletis na brod gde vecinom idu familije onda je slaba kinta, i obratno, na nekim brodovima koji su cak nize kategorije, al gde dolaze ljudi koji ne krstare cesto, vec jednom u 2-3 godine kad skupe kintu za to, okrecu se velike pare, jer ti ljudi hoce da se provedu i potrose na svom odmoru, jer im se to ne desava tako cesto..

kako plata, kao i tip krupijea zavisi od obrta novca u kazinu, tako tvoja ukupna zarada moze bas da varira..

na nekim brodovima ne uzmu ni 600-700$ mesecno, na na nekim uzimaju i po 3000$...ali da kazemo , da je prosek negde izmedju 1300-2000$, s tim sto zadnjih par godina koliko vidim, prosek je blizi ovoj nizoj cifri  :LOLLL:..

medjutim, radno vreme krupijea je jedno od kracih na brodu, tj. radi se samo uvece, npr. od 19, 20- 4 ujutru, sa stalnim pauzama od po 10-15min na svakih sat ( ima neki zakon za kazino valjda, jer radite s kintom heheh), tako da za to radno vreme, zarada je odlicna....

losija strana posla je sto krupijei obicno rade kad vecina posade ne radi i zeza se u baru, klubu ili po kabinama, a kad svi rade, krupijei ne rade...tako da im je socijalni zivot losiji, ali zato mogu da izadju u skoro svaku luku gde uplovljava brod..

Pozdrav svima

Po zanimanju sam fizioterapeut i u opisu posla mi je sve što se tiče rehabilitacije i masaža...Zamolio bih ove forumaše što rade na brodovima da mi kažu što više informacija za posao masera (radno vrijeme,plata,mogućnost napredovanja,itd)...

Većinom su sve informacije ovdje za konobare i fotografe pa et ak bi mi molim vas neko mogao pomoći oko informacija za masera...

Hvala unaprijed