Jump to content

Featured Replies

Gledao sam letove koje nudi pegasus ispade ako sam ja dobro shvatio povratna karta Beograd - Dubai 250 evra sto je i vise nego povoljno uzimajuci u obzir da iz dubai ima jeftinih letova dalje za Aziju.

Jedno malo pitanje. Gledao sam na General Rules na Pegazovom sajtu, ali mi je nekako mnogo konfuzno strpano u tabeli, tako da i nisam načisto da li ti nešto vraćaju ili uopšte ništa kad otkažeš let. Ako neko zna više, neka javi, hvala.

Zavisi od nekoliko faktora:

1. Da li je let iz/ka Turskoj prema Zapadu ili prema Istoku (bivsi SSSR i azijske zemlje). U zavisnosti od toga biras prvu ili drugu tabelu.

2. Da li vrsis promenu datuma (leta) ili ponistavas kartu. U zavisnosti od toga posmatras gornji ili donji deo izabrane tabele.

3. Tarifa (kampanja, super, flexi). Horizontalno se "kreces" po tabeli.

4. Koliko vremena pre samog leta zelis da promenis datum ili otkazes let. Vertikalno se "kreces" po tabeli.

To bi bila teorija, a sada praksa. Na primer, letis ka Bejrutu u Flex tarifi, zelis da ponistis kartu vise od 72 sata pre leta. Ne vracaju nista od doplata za avio gorivo (*In case of ticket cancellations, fuel surcharce is non-refundable.). Samu cenu karte ti umanjuju za 80 dolara (80 USD of Fare Non-Refundable).

Ali, ako si recimo kupio kartu koja je bila na promociji (Kampanya) umesto Flex tarife, ne dobijas nista nazad.

Najpre - nema šanse da se setim kakva je kampanja bila u pitanju, jer je to bilo pre čitava 3 meseca. Iz tabele, koliko sam provalio - mahom ti ništa ne vraćaju nazad, sve je non-refundable. Inače, let je do Izraela, povratni, otkazivanje je u pitanju (sa naše, ne sa njihove strane). Ali i dalje sve to džaba jer niti znam koja je tad kampanja bila, niti znam način gde se to proverava (na samim kartama ne piše, ili ja nisam video). Poslao sam i njima let, začuđen sam (da ne kažem zaprepašćen) da nisu odgovorili već 15 časova, to ne liči na ozbiljnu avio-kompaniju.

Uf, nece ti odgovoriti ni za dve nedelje. Imao sam i ja sto god ranije da ih pitam. Previse brzo povecavaju broj linija, pa im kvalitet usluge opada. Isto vazi i za Sabiha Gokcen aerodrom.

začuđen sam (da ne kažem zaprepašćen) da nisu odgovorili već 15 časova, to ne liči na ozbiljnu avio-kompaniju.

Ti verovatno nisi nikad pisao Lufthansi ili Air France-u?  ;D

Nisam ti ja neki veliki avio-putnik, par puta sam se vozio avionom do sada. Ali, nebitno, vozio se ili ne, ja sam bio uveren da to samo u Srbiji ljudi po firmama (kojim god) ne znaju da odgovore na mail... evo, sad sam demantovan.

A - Name changes cannot be made to a reservation. No refunds will be made and the passenger loses all his rights relating to his/her flight in the event that the flight relating to his/her reservation does not take place.

Ako sam ja dobro razumeo ove bitange, naveo si ime koje si naveo na karti, i sad šta god da se tom desi, kada bih dao nekome drugome da ide, ne bi mogao jer menjanje imena i prezimena nije moguće??? U prevodu, taj koji je dao pare može da se slika i sve pare ostaju njima, putniku se ništa ne vraća?

Kažite mi da nisam dobro shvatio, please.  :(

A - Name changes cannot be made to a reservation. No refunds will be made and the passenger loses all his rights relating to his/her flight in the event that the flight relating to his/her reservation does not take place.

Ako sam ja dobro razumeo ove bitange, naveo si ime koje si naveo na karti, i sad šta god da se tom desi, kada bih dao nekome drugome da ide, ne bi mogao jer menjanje imena i prezimena nije moguće??? U prevodu, taj koji je dao pare može da se slika i sve pare ostaju njima, putniku se ništa ne vraća?

Kažite mi da nisam dobro shvatio, please.  :(

Dobro si shvatio. I tako je kod vecine avio kompanija - samo malli broj dozvoljava promenu imena.

Samo da konstatujem da je Turkish snizio cene na liniji BEG-IST. Verovatno kao posledica dolaska Pegasusa, obzirom da ne bih rekao da je posredi bilo kakva promocija. Par meseci vec pratim cene na toj relaciji i do skoro su redovne povratne kostale kostale 203 evra. Sad su 163 :)

Kad padnu na 100, letecemo Turkish-om. ::arabia:

Inace ovo sto je pitao Tales...Nekako mi je ok sto nema te promene na kartama, jer ona uglavnom kosta ko i nova karta...Tako da, kupis novu kartu. lol::

Stole, kada bi ljudi bili malo ekonomisti i razmislili logično... shvatili bi to i nije tako okej. Ali, neko (avio-kompanije) mora da bude i secikesa pa da zaradi i na udisanju vazduha u avionima.

Kada bi dozvolili da se ime menja tek tako, bez visoke naknade, ili da se let otkazuje bez ikakvih penala, to bi zadavalo velike organizacione i bezbednosne probleme kompanijama. A jos najznacajnija stvar, zamisli da ime na karti moze da se menja besplatno i ja sad vidim promociju, kupim 50 karata i onda ih 2 dana pred let prodajem po 5 puta vecoj ceni nono Nije to bez razloga tako kako je.

A ti nemoj sad da pljujes kompaniju, nisu ti oni krivi sto si iz nekih svojih razloga otkazao let. Trebalo je da se ranije informises o uslovima refundacije u slucaju otkazivanja. Ti uslovi su uglavnom svuda istaknuti.

Kao ekonomista odgovorno tvrdim da to što pričaš ne pije nikakvu vodu. A evo i zašto. Najpre, ko je rekao da to treba da se radi besplatno? Ja to nisam rekao. Ja sam rekao da može da se nađe način i da drugi budu zadovoljni i da oni zarade više para. (pustiću te da razmisliš, sigurno ćeš se setiti - ako ne možeš da nađeš neko win-win rešenje, ja ću ti reći šta mislim da bi bilo dobra solucija)

Nemoj molim te da braniš avio-kompanije jer su to obične secikese koje gledaju da ti daju što manje usluge uz što veće cene. (btw, taj Pegazus o kome je reč mi i posle 4 dana i dalje nije odgovorio na mail, ali je zato znao da opušteno pokupi 150 eur). RyanAir ti je jedan čistokrvni primer, lično sam gledao kako čovek plaća 60 evra jer nije znao da treba iskopirati  drugu kartu. Jeste, danas svi imaju vremena na pretek pa će da mozgaju i gledaju šta oni pišu u glupavim napomenama, 50 stranica fontom 3, daj please.

I da, nemoj da se brineš, nije za mene otkazivanje (daleko bilo), ja ću fala Bogu da letim.  ;)

Na kraju krajeva, postaviću ti samo jedno pitanje, ništa više: Da li misliš da su sva ta njihova skrivena pravila (mahom se time služe low-costeri), zatim nevraćanje novca u slučaju otkazivanja (i slične stvari) pravila dobrog poslovanja?

nije za mene otkazivanje (daleko bilo), ja ću fala Bogu da letim.  ;)

:spot:

Nemoj molim te da braniš avio-kompanije jer su to obične secikese koje gledaju da ti daju što manje usluge uz što veće cene. (btw, taj Pegazus o kome je reč mi i posle 4 dana i dalje nije odgovorio na mail, ali je zato znao da opušteno pokupi 150 eur). RyanAir ti je jedan čistokrvni primer, lično sam gledao kako čovek plaća 60 evra jer nije znao da treba iskopirati  drugu kartu. Jeste, danas svi imaju vremena na pretek pa će da mozgaju i gledaju šta oni pišu u glupavim napomenama, 50 stranica fontom 3, daj please.

A volis kad ti secikese prodaju karte za par evrica, a  :)

Da li misliš da su sva ta njihova skrivena pravila (mahom se time služe low-costeri), zatim nevraćanje novca u slučaju otkazivanja (i slične stvari) pravila dobrog poslovanja?

Pravila nisu skrivena, treba se samo informisati. A ovde se i ne radi ni o kakvim "skrivenim pravilima", niti sam ih ja spominjao.

Ja tražio neke sličice za jednu američku avio kompaniju i došao na sajt Airbus-a, kad tamo u top nekoliko sličica i komentar ispod nje "model koji će biti u 100 primeraka isporučen PGZ-u".

Kako i neće kad ih drži jedna od najbogatijih porodica u Turskoj.

Samo da konstatujem da je Turkish snizio cene na liniji BEG-IST. Verovatno kao posledica dolaska Pegasusa, obzirom da ne bih rekao da je posredi bilo kakva promocija. Par meseci vec pratim cene na toj relaciji i do skoro su redovne povratne kostale kostale 203 evra. Sad su 163 :)

Logican potez, inace bi ukinuli liniju zbog neisplativosti. A htedoh upravo reci, ako se kod Pegazusa placa cekirani prtljag jos 40eur (ili koliko vec), onda Turkish-ova cena od 153eur (ima pregrst karat za te novce) je skroz ok. Ili bolje reci, ko ima u planu da vuce kofercinu, ne isplati mu se Pegaz. I onda malo pre probam kao da pazarim karte, al izbacuje baggage allowed 20kg kdo Pegaza, pa mi nije jasno. :?

u cenu kod pegazusa je dozvoljen jedan kofer do 20 Kg.

Meni je smesna cifra koju flydubai bezobrazno drzi iz beograda, kada je preko pegazusa cena od 250 pa na vise, za 300 se moze naci odmah.

Da, to ja jako čekam. Da budu cene kao kad su počeli i kada smo išli u Indiju za 406eura. :)

Razlika je u tome sto Flydubai ipak leti direktno za Dubai, a to uvek kosta.

No, sigurno da bi bilo lepo da snize cene :)

Da li Pegazus moze da posreduje u dobijanju vize za Emirate? Koliko sam cuo preko Flydubaija je viza jeftinija nego da apliciras samostalno.

Ljudi, nisam izabrao broj sedišta (misleći da se usluga dodatno plaća), jel to problem s' obzirom da je uplata prošla?