Jump to content

Featured Replies

Taj NEKO obicno bude deportovan.

Pa nije bas tako, ukoliko pocinilac krivicnog dela napravi nagodbu sa tuzilastvom, onda bude deportovan sa zabranom ulaska u tu drzavu (ili EU) na odredjeni period, pa mu se za ucinjeno delo sudi u domicilnoj drzavi (ako postoji takav medjunarodni sporazum izmedju te dve pomenute drzave). Ukoliko odsluzi izrecenu kaznu, bude pusten na slobodu uz uslov da za odredjeno vreme napusti drzavu. Ukoliko je ne napusti dobrovoljno, tek nakon toga moze biti sproveden do granice i potom pusten (ukoliko je na teritoriji te drzave boravio ilegalno u vreme kada je ucinio krivicno delo, ukoliko je legalni gradjanin moze ostati da zivi i radi i dalje u toj zemlji). Nema razloga za deportaciju ukoliko nije na poternici u domicilnoj zemlji. U zavisnosti od ucinjenog dela, cak i nakon odsluzene kazne, moze se i toj osobi izreci zabrana ulaska u drzavu u kojoj je ucinila krivicno delo za koje je predvidjena takva vrsta sankcije (i zatvorska kazna i progon) sto je veoma redak slucaj. Ali koliko je meni poznato niti jedna od zemalja clanica EU, nema sankciju kojom se izrice trajna zabrana ulaska. Mislim da je najduze vreme zabrane 10 godina. Ovi primeri koje sam naveo, ne odnose se naravno na neka teska krivicna dela protiv drzave i stanovnistva (ratni zlocini, terorizam, zlocini protiv covecnosti itd). Pozdrav

ima jedno pitanje . ima dovjno drzavljanstvo srpsko i bosansko. ako boravim 3 mjeseca na jedan pasos u sengenu i posle se vratim u srbiju, pa za koji dan udjem u snegen sa drugim. da li je to krsenje zakno i da li postji kod njih neka evidencija na primje po maticnom broju koiko je ko braviou snegenu ? da li neko zna nesto o tome i da li ima iskustva sa tim ? pozdrava

Maticni broj nema nikakvo znacenje u EU,pa cak ljudi menjaju prezimena ukoliko imaju zabranu,i kasnije bez problema dolaze..provereno 50 puta...

e hvala.. a da li znas da je neko putva vec na ovu for sa dva pasosa i da li je imao kavih problema ? pozdrav

Sa promenom imena i prezimena je tacno dosta ljudi znam koji su tako otisli i pored zabrane

i dok su bile vize,isto sa promenom imena ili prezimena,dobijali su i pored zabrana..sta ces ljudi se snalaze..pa kakvi su oni sto dolaze iz afrike,azilanti,nezna im se ni ime ni prezime,ni koliko imaju godina..

hvala. ja predjoh granicu.. videcemo sta ce biti kad budem izlazila ponvo. pozz

Pozdrav svima, nadam se da mozete i meni da pomognete, od srca bih vam bila zahvalna za savet

Usla sam u EU 25. septembra, izlazim 23. decembra, tacno 88 dana, da li mogu da udjem ponovo posle Nove godine tj da li nova kalendarska godina utice na brojanje dana ili moram da cekam do marta kada istice pauza od 90 dana.

Hvala unapred na odgovoru :)

Pozdrav svima, nadam se da mozete i meni da pomognete, od srca bih vam bila zahvalna za savet

Usla sam u EU 25. septembra, izlazim 23. decembra, tacno 88 dana, da li mogu da udjem ponovo posle Nove godine tj da li nova kalendarska godina utice na brojanje dana ili moram da cekam do marta kada istice pauza od 90 dana.

Hvala unapred na odgovoru :)

Kalendarska godina nema veze. Moraces da sacekas do marta. Pozdrav

a sudeći po situaciji kako nse razvija sačekaćeš mart i vizni režim....

a sudeći po situaciji kako nse razvija sačekaćeš mart i vizni režim....

Ajde bre sta se lozite za te vize...dovoljno negatizma ispoljite u onoj temi za to i nemojte siriti izvan potrebnog...da li je moguce da je sistem toliko izvrnut da je doveo do toga, da jedan f*cking naslov, coveku znaci sveto pismo?  :bang:

ne znaci sveto pismo naravno, ali ovo je ipak, vec se ponavljam, klub putnika a ne klub radnika na crno

ne znaci sveto pismo naravno, ali ovo je ipak, vec se ponavljam, klub putnika a ne klub radnika na crno

Izvinjenje sto uzimam sebi za pravo da komentarisem, ali zasto ne pomoci bilo kome, ako je neko u mogucnosti da pomogne? Ovaj forum posecuje veliki broj ljudi sa iskustvom u putovanjima, tako da neki clanovi kojima je potrebna pomoc bilo koje vrste, imaju nadu da ce je ovde i dobiti. Zaista mi nije jasno kome smeta da se odgovorom na postavljeno pitanje nekome ucini mala usluga. Na kraju krajeva i "crni" i "beli" radnici su na neki nacin putnici. Nista licno, pozdrav

svakako da nije licno, pa ni ja se nisam "ostrvila" na nekog posebno, samo konstatujem, mozda sam previse ogorcena na one zbog kojih mozda postoji mogucnost da mi jedina sloboda koju ima, a to je sloboda putovanja, opet bude ukinuta. ja imam 41 godinu i mladost mi je prosla u sankcijama i ne zelim da mi se to ponovo dogodi, bar ne mojom krivicom.

svakako da nije licno, pa ni ja se nisam "ostrvila" na nekog posebno, samo konstatujem, mozda sam previse ogorcena na one zbog kojih mozda postoji mogucnost da mi jedina sloboda koju ima, a to je sloboda putovanja, opet bude ukinuta. ja imam 41 godinu i mladost mi je prosla u sankcijama i ne zelim da mi se to ponovo dogodi, bar ne mojom krivicom.

Ja sam mislio nista licno sa moje strane za tebe, no sve u redu, nije ni vazno. Sto se tice tih viza, nema potrebe da se brines, ne ide to tek tako. Na kraju krajeva, ovom odlukom je samo data mogucnost svakoj drzavi ponaosob da se opredeli da li bi eventualno ponovo uvela vize. Sta nam to govori? Famozna Sengen zona polako prestaje da postoji. Nisu samo vize na tapetu EU, samo je to ono sto nam nasi mediji plasiraju u ovo vreme. Ali da ne ulazimo u politicke diskusije. A za 41 godinu, pa znas kako se kaze... Bez starca nema udarca.  zvizhd Salim se malo naravno. pozdrav i bez brige. 

pa nadji mi jos tog starca sad, pa mi i nece biti bitan bezvizni rezim :))))

A gde sam ja napisao bilo sta u odbranu radnika na crno?...pisem samo u odbranu zdravog razuma i koriscenje svojih sivih celija, a ne vezivati se za naslov iz novina kao sveto pismo...

Rekli su mnogi sa raznoraznih strana svasta, pa nista ili retko sta je bilo...Orvelu bi bila apstrakcija koliko mase plitko pamte!

pa nadji mi jos tog starca sad, pa mi i nece biti bitan bezvizni rezim :))))

gent  serenade  flowers::

Evo ga !!!

Izvinjenje sto uzimam sebi za pravo da komentarisem, ali zasto ne pomoci bilo kome, ako je neko u mogucnosti da pomogne? Ovaj forum posecuje veliki broj ljudi sa iskustvom u putovanjima, tako da neki clanovi kojima je potrebna pomoc bilo koje vrste, imaju nadu da ce je ovde i dobiti. Zaista mi nije jasno kome smeta da se odgovorom na postavljeno pitanje nekome ucini mala usluga. Na kraju krajeva i "crni" i "beli" radnici su na neki nacin putnici.

Ako mogu ja nesto da prokomentarisem usput.

Zamisli da ti npr. dodje neki lik sa ukradenim nakitom i kaze,tj. pita te dal moze da ga sakrije kod tebe.I da je to namerno ukrao,svojom voljom.

Tehnicki,ti mozes da mu pomognes.I on je (taj lik) uostalom covek,sto da ne.A da li ces mu pomoci u toj nameri...to zavisi od tebe.Tj. od svakog od nas pojedinacno.

Ne kazem time da bi mu ti (ili bilo ko) postao "partner in crime",ali kad vec sa namerom krsi nesto,a ujedno i ugrozava druge (ne on sam,kao pojedinac,ali kao sto se kaze "kap po kap cini more"),neka onda i snosi posledice toga.

Ja mislim da je sve ovo novo sto su uveli u vezi sa uvodjenjem viza samo predstavlja odbrambeni mehanizam EU. Jer, imaju dosta i svojih problema i nece jos da se bakcu sa azilantima, vec taj problem prebace na zemlje iz kojih azilanti dolaze. Sama EU je administrativno postala vrlo glomazna, pa da bi se donela neka najobicnija odluka, potrebno je da sve zemlje clanice to podrze i to na najvisem nivou. E, pa za tako neku "sitnu" odluku, kao sto je ponovno uvodjenje viza, nece vise morati da bude tako, vec ce to resavati ministri unutrasnjih poslova i takva odluka ce znatno brze i jednostavnije moci da se donese i usvoji. To, otprilike znaci da nam masu kazpirstom da povedemo racuna. Iskreno, ne ocekujem da to znaci uvodjenje viza, vec samo mala vrsta pritiska na zemlje iz regiona da povedu racuna i ne opustaju se nakon sto nesto postignu. Ako se ne desi nesto zaista dramaticno po pitanju azilanata ili bilo kakvog drugog vida masovnog krsenja pravila belog sengena, mislim da zaista nemamo razloga da brinemo. Ponovno uvodjenje viza nikom nije u interesu.

Izvinjenje sto uzimam sebi za pravo da komentarisem, ali zasto ne pomoci bilo kome, ako je neko u mogucnosti da pomogne? Ovaj forum posecuje veliki broj ljudi sa iskustvom u putovanjima, tako da neki clanovi kojima je potrebna pomoc bilo koje vrste, imaju nadu da ce je ovde i dobiti. Zaista mi nije jasno kome smeta da se odgovorom na postavljeno pitanje nekome ucini mala usluga. Na kraju krajeva i "crni" i "beli" radnici su na neki nacin putnici.

Ako mogu ja nesto da prokomentarisem usput.

Zamisli da ti npr. dodje neki lik sa ukradenim nakitom i kaze,tj. pita te dal moze da ga sakrije kod tebe.I da je to namerno ukrao,svojom voljom.

Tehnicki,ti mozes da mu pomognes.I on je (taj lik) uostalom covek,sto da ne.A da li ces mu pomoci u toj nameri...to zavisi od tebe.Tj. od svakog od nas pojedinacno.

Ne kazem time da bi mu ti (ili bilo ko) postao "partner in crime",ali kad vec sa namerom krsi nesto,a ujedno i ugrozava druge (ne on sam,kao pojedinac,ali kao sto se kaze "kap po kap cini more"),neka onda i snosi posledice toga.

Dobro, sad bas da se ovde radi o kriminalu, nemojmo preterivati. Prekoracenje boravka je prekrsaj. To sto je Dragance rekao, to je potpuno tacno. Samo je olaksano donosenje odluke, odnosno prepusteno je ministrima unutrasnjih poslova svake drzave ponaosob. Te vize i ako se uvedu ponovo, u sta sumnjam zaista, sigurno nece biti plod tog prekoracenja 90 dana od strane odredjenog broja ljudi. To se odnosi iskljucivo na problem sa laznim azilantima. Moje misljenje je da je onaj koji je otisao u EU sa idejom da trazi azil, vec unapred znao gde ide i sa kojim razlogom, pa nema nikakvog razloga da ucestvuje na diskusijama na ovakvom forumu, da tu postavlja pitanja i ocekuje odgovore. Ljudi koji su prekoracili dozvoljeni boravak, sigurno imaju nekog razloga, pa pokusavaju da nadju nacin da se vrate kuci ili neko drugo resenje. Neko ko je trazio azil, u potpunosti je informisan od strane nadleznih organa drzave u kojoj je zatrazio azil o pravima i obavazama koje ima dok se nalazi u postupku odluke za davanje azila. Pozdrav

Vidim da su ovde podeljena misljenja, ali ja i dalje zastupam stranu legalistima, a ti sto ostaju duze od 90 dana sigurno nisu turisti, ili ja nisam informisana na koji nacin neko moze da, ako je zaposlen, dobije odmor od 90 dana dva puta godisnje, niti, ja licno poznajem nekog ko ne radi nigde a turisticki putuje dva 180 dana godisnje....da se ne lazemo....

Dobro, ja necu dalje komentarisati. nema smisla da se tema pretvara u nesto drugo. Ja stojim pri tome da ako mogu, pomoci cu, ako ne, necu sigurno nekome podmetnuti nogu, pa makar to bilo i na moju stetu. Ako moderator smatra da sam prekrsio neko pravilo, neka me izbaci sa foruma. Meni nije bila namera da to ucinim, vec da pomognem savetom.

Guest
This topic is now closed to further replies.