Jump to content

Featured Replies

Ljudi sta vam je, ako nam uvedu vize bice to zbog politike, ne zbog toga sto je neko radio na crno ili ostao nesto duze.

Ја бих за прекорачење и једног дана лупао забране 5 година не да се уђе у ЕУ него да не можеш да изађеш из земље. А ови што мисле неће због тога да нам укину ако неко остане или прекорачи. Зрно по зрно гомила, један по један забрана. Ко иоле има у животу обавеза немогуће је да у 6 месеци има 90 дана слободно да путује. А тај који може да путује, вероватно ће и визу узети за дуже.

све које знам који су прекорачили су ишли да раде на црно. Нисам сад нека цвећка па да поштујем законе, али само нам лупају пацке и чекају разлог неки да нам све живо забране.

imam jedno pitanje ako neko moze da mi pomogne bio bih mu zahvalan! dosao sam u austriju u septembru kao ´´turista´´ bio ovde do sredine oktobra i otisao u srbiju samo na nedelju dana , nisam imao problema na granici naravno jer nisam prekoracio tih 90 dana...onda posle tih nedelju dana krenuo sam opet za austriju dobio pecat na slovenackoj granici bez ikakvih pitanja ... e sad tih 90 dana su mi istekli negde sredinom novembra ali sam u medjuvremenu dobio boravisnu vizu na jednu godinu koja datumski pocinje samo nekoliko dana posle isteka tih 90 dana kada izracunam... e sad moje pitanje je sledece: sada za nedelju dana idem u srbiju za praznike i  na granici mi najverovatnije nece nikakve probleme praviti,jer imam dozvolu da zivim u austriji,ali kada mi istekne ta boravisna viza krajem sledece godine i kada budem hteo kao turista da idem u sengen verovatno ce prilikom kontrole da vide po pecatima da sam ja ´´prekoracio´´ tih 90 dana i sad dok bih ja njima objasnio da sam imao dozvolu da zivim bla bla nekako izgleda zeznuto...sta mislite o tome?

i da jos jedno pitanje: da li bih sad za novu godinu npr mogao sa austrijskom boravisnom dozvolom da odem u grcku iako sam iskoristio tih 90 dana...?

Ја бих за прекорачење и једног дана лупао забране 5 година не да се уђе у ЕУ него да не можеш да изађеш из земље. А ови што мисле неће због тога да нам укину ако неко остане или прекорачи. Зрно по зрно гомила, један по један забрана. Ко иоле има у животу обавеза немогуће је да у 6 месеци има 90 дана слободно да путује. А тај који може да путује, вероватно ће и визу узети за дуже.

све које знам који су прекорачили су ишли да раде на црно. Нисам сад нека цвећка па да поштујем законе, али само нам лупају пацке и чекају разлог неки да нам све живо забране.

Kako mozete da osudjujete ljude koji srecu traze napolju na bilo koji nacin kad se u Srbiji sljaka za 100-300 eura, ako ste te srece da nadjete nposao, ljudi grebu kako znaju i umeju, sad jos treba da se obaziru na turiste zeljne putovanja, venecijanskih gondola i Luvra. Sam vizni rezim je u biti fasisticki do krajnjih granica, za postavljanje istog nije kriv neki nesrecnik koji nema leba da jede,  i trazi svoju srecu negde drugde, vec onaj koji vizni rezim uvodi.

imam jedno pitanje ako neko moze da mi pomogne bio bih mu zahvalan! dosao sam u austriju u septembru kao ´´turista´´ bio ovde do sredine oktobra i otisao u srbiju samo na nedelju dana , nisam imao problema na granici naravno jer nisam prekoracio tih 90 dana...onda posle tih nedelju dana krenuo sam opet za austriju dobio pecat na slovenackoj granici bez ikakvih pitanja ... e sad tih 90 dana su mi istekli negde sredinom novembra ali sam u medjuvremenu dobio boravisnu vizu na jednu godinu koja datumski pocinje samo nekoliko dana posle isteka tih 90 dana kada izracunam... e sad moje pitanje je sledece: sada za nedelju dana idem u srbiju za praznike i  na granici mi najverovatnije nece nikakve probleme praviti,jer imam dozvolu da zivim u austriji,ali kada mi istekne ta boravisna viza krajem sledece godine i kada budem hteo kao turista da idem u sengen verovatno ce prilikom kontrole da vide po pecatima da sam ja ´´prekoracio´´ tih 90 dana i sad dok bih ja njima objasnio da sam imao dozvolu da zivim bla bla nekako izgleda zeznuto...sta mislite o tome?

i da jos jedno pitanje: da li bih sad za novu godinu npr mogao sa austrijskom boravisnom dozvolom da odem u grcku iako sam iskoristio tih 90 dana...?

Ako si dobio boravak i na osnovu toga bio u Austriji, mislim da te nece niko zezati sledeci put. E sad, ako vec imas vizu na godinu dana, mozda bi ti bilo pametno da je produzis. U tom slucaju nemas nikakvih problema. U Grcku mozes da ides, ali moras imati kod sebe dokument koji potvrdjuje tvoj boravak u Austriji. I samo jedno pitanje, kako si dobio boravisnu vizu u Austriji a da nisi izlazio iz Austrije? Odnosno, nisu te uslovili da vizi dobijes u maticnoj zemlji u austrijskom konzulatu?

Kako mozete da osudjujete ljude koji srecu traze napolju na bilo koji nacin kad se u Srbiji sljaka za 100-300 eura, ako ste te srece da nadjete nposao, ljudi grebu kako znaju i umeju, sad jos treba da se obaziru na turiste zeljne putovanja, venecijanskih gondola i Luvra. Sam vizni rezim je u biti fasisticki do krajnjih granica, za postavljanje istog nije kriv neki nesrecnik koji nema leba da jede,  i trazi svoju srecu negde drugde, vec onaj koji vizni rezim uvodi.

Ако те опљачкам оћеш да ме осуђујеш јер сам нашао срећу пошто се мучим и радим за 200е?

Ако оћеш да радиш аплицирај и регуларно отиди и буди срећан.

Kako mozete da osudjujete ljude koji srecu traze napolju na bilo koji nacin kad se u Srbiji sljaka za 100-300 eura, ako ste te srece da nadjete nposao, ljudi grebu kako znaju i umeju, sad jos treba da se obaziru na turiste zeljne putovanja, venecijanskih gondola i Luvra. Sam vizni rezim je u biti fasisticki do krajnjih granica, za postavljanje istog nije kriv neki nesrecnik koji nema leba da jede,  i trazi svoju srecu negde drugde, vec onaj koji vizni rezim uvodi.

Ако те опљачкам оћеш да ме осуђујеш јер сам нашао срећу пошто се мучим и радим за 200е?

Ако оћеш да радиш аплицирај и регуларно отиди и буди срећан.

Pljackati nekoga i raditi na crno su potpuno razlicite stvari. Nemojte unapred osudjivati ljude i svrstavati kriminalce u isti kos sa nekim ko posteno radi svoj posao. Rad na crno je takodje posten rad, a pljackanje je kriminal. Ja ne podrzavam taj rad na crno, ali u svom zivotu sam sreo zaista toliko postenih i cestitih ljudi koji su na neki nacin bili prinudjeni da to rade da je to neverovatno. Ima raznih zivotnih prica i situacija. Nisu bas svi u mogucnosti da budu srecni i zadovoljni. Verujte mi da bar 90% njih ima debeo razlog sto radi na crno. Nije moguce uvek dobiti radnu dozvolu tek tako. Ima tu mnogo raznih uslova i zahteva. Pozdrav

Rad na crno nije posten rad. Cim nije po zakonu, znaci da iste zakone krsis, i da ti sledi zakonska sankcija, isto kao i onome ko opljacka banku. Drugo, svojim postupkom ugrozavas ostvarivanja prava drugih (koji bi dda rade na belo) sto je takodje krivicno delo. Ubiti coveka ili raditi na crno su nezakonite radnje, samo je kazna drugacija.

@mortalizado: mislim da neces imati problema, granicari se ne bakcu sa tako malim problemima, narocito ako vec imas vizu koja vazi godinu dana. Ako ti ona istekne i je ne produzis onda smatraj da narednih 180 dana ne mozes u Sengen zonu. A nakon toka ti niko nece gledati da li ti "nedostaje" par dana od pre godinu dana. Ako budes putovao kuci redovno recimo svaka 2 meseca onda ce ti pasos ionako biti pun pecata tako da se nece ni videti.

Odgovor na drugo pitanje: sa austrijskom boravisnom mozes turisticki u sve zemlje sengena, za tebe vise ne vazi ono pravilo od 90 dana.

Malo se promasuje tema:

-nije najvaznije (iz ugla foruma na kome se pise) da li je to prekrsaj ili je to snalazenje i neki surovi zivotni put...

-ono sto je zaista vazno (iz ugla foruma na kome se pise) je da ta tema nema nikakve veze sa ovim forumom...

Ovo je putnicki forum, a ne - azilantski, izbeglicki, emigrantski i sl.

Dakle, licno (ako je kome bitno) podrzavam da se svih 7miliona, odseli, ali je tema zaista izvan "interesovanja" ovog foruma.

Ako rad na crno nije nista strasno, zbog cega bilo ko trazi pomoc? Sigurno ce prave informacije dobiti u svakoj policijskoj stanici, tako da onda problema nema, jel te?

I samo jedno pitanje, kako si dobio boravisnu vizu u Austriji a da nisi izlazio iz Austrije? Odnosno, nisu te uslovili da vizi dobijes u maticnoj zemlji u austrijskom konzulatu?

prvo sam i ja mislio da moram u beogradu to da izvadim, ali jedan prijatelj mi je rekao da je to glupost da moze i ovde sve da se sredi i da je on ovde u grazu dobio... uglavnom otisao sam zajedno sa njim prilozio sve potrebne papire,platio neke takse ukupno 120€ i posle 2 nedelje sam dosao i pokupio karticu koja traje godinu dana...

Dobro. Idemo redom.

Ova tema je postavljena pre vise od godinu dana i njena sustina je PREKORACENJE BORAVKA U EU OD 90 DANA. Ako vec nije primerena za ovaj forum, onda je trebalo izbrisati, a posto jos uvek postoji i vrlo je aktuelna, znaci da ne smeta odgovornima za teme na ovom forumu. Zasto je to vazno?

1. Tema je zaista citana, mnogo ljudi ucestvuje u diskusiji a to, slozicete se, doprinosi kvalitetu foruma i azuriranju istog, jer dosta  ljudi koji slucajno dodju zbog ovog ili slicnog pitanja, su u prilici da pogledaju i ostale teme. Kada na google ukucate nesto sto se tice ovog pitanja, prvo ili bar medju prva tri mesta je ovaj forum. Znacajno zar ne?

2. Tema se bavi problematikom boravka u EU, odnosno vize, a to, nadam se da ste saglasni, i jeste nesto sto se tice svih putnika i turista. Evo jedan primer za one koji misle da samo oni koji rade na crno imaju razloga da ostanu duze. Neko ima zdravstveni problem i prinudjen je da se zadrzi preko dozvoljenog roka. I taj je probio 90 dana, a nije uradio nista sto je u suprotnosti sa zakonom.

3. Tema uopste i nije RAD NA CRNO U EU, vec je nekolicina ucesnika foruma potpuno neosnovano zastupila stav da se radi o tome i pocela da negativno komentarise. Ja ne znam da je neko u ovoj temi postavio pitanje u kome trazi odgovor kako da se zaposli na crno u EU.

@ Cika Sima

Rad na crno: Zaposlenje bez odgovarajuceg ugovora (to moze biti ugovor o radu, ugovor o delu, ugovor o privremenim i povremenim poslovima, ugovor o strucnom osposobljavanju), rad bez prijave radnika na socijalno i zdravstveno osiguranje.

Jeste u suprotnosti sa zakonom, ali je PREKRSAJ i propisana je novcana kazna za zaposlenog i poslodavca i ne tretira se isto kao pljacka banke sto je TESKO RAZBOJNISTVO za koje je propisana visegodisnja zatvorska kazna i ne podleze istoj vrsti sankcija. Ucinjenim prekrsajem nikako ne ugrozavas prava drugih koji zele da rade na "belo", jer ukoliko taj sto zeli da radi na belo ispunjava sve uslove, budi siguran da ce i dobiti dozvolu za rad, postojale vize ili ne. Ne postoji mogucnost da na zapadu neko ko moze da donese bilo kakvu korist toj drzavi ili njenom drzavljaninu koji trazi radnu dozvolu za stranca, tu dozvolu ne dobije. Ubiti coveka i rad na crno jesu radnje protivne zakonu, ali i prelezak ulice van obelezenog pesackog prelaza je protivan zakonu, pa se zbog toga ipak ne ide na dugogodisnju robiju. Tako da bi bilo dobro da se malo potrudimo oko definisanja radnji koje podlezu odredjenim vrstama sankcija.

Pozdrav.

Citam ovu temu i sve, kao, necu da ulazim u raspravu, ali dokle...

Kako mozete da osudjujete ljude koji srecu traze napolju na bilo koji nacin

Ne osudjujem ljude koji traze srecu, osudjujem ih zato sto je traze na nacin koji sve drzavljane Srbije vraca u zicu i redove pred stranim ambasadama.

kad se u Srbiji sljaka za 100-300 eura, ako ste te srece da nadjete nposao, ljudi grebu kako znaju i umeju

Dozvoljeno je da grebu kako znaju i umeju, ali ne treba drugi da ispastaju zbog toga. Ili, mozda, mi koji smo imali srecu da nadjemo posao, treba da se stidimo. Hajde da kolektivno svi prestanemo da radimo i da nagrnemo na granice, nece moci sve da nas zaustave.

sad jos treba da se obaziru na turiste zeljne putovanja, venecijanskih gondola i Luvra.

Mrzi me sad da trazim tvoje poruke, ali pitam se kako si ti skupio 600 i kusur poruka na forumu o putovanjima. Da nisi pogresio forum? Da nisam ja pogresio forum? Evo, proveravam, ovo je "Klub putnika Srbije". Dobro, evo javno izjavljujem da se stidim svojih dvadesetak poruka na forumu o PUTOVANJIMA, ako ti priznas da se stidis 30 puta vise.

Sam vizni rezim je u biti fasisticki do krajnjih granica, za postavljanje istog nije kriv neki nesrecnik koji nema leba da jede,  i trazi svoju srecu negde drugde, vec onaj koji vizni rezim uvodi.

Da li ti zakljucavas ulazna vrata svog stana, kuce, vile... Nadam se da ne zakljucavas, zaboga, to je tako "fasisticki". Zamisli, pojavi ti se na vratima beskucnik, "nema leba da jede". I ti mu das 100 dinara, za "leba". Procuje se to i nakupi ti se 100 beskucnika, a ti nisi kod kuce, otisao si na putovanje, sram te bilo. I oni lepo udju, u "antifasistickom" maniru nisi zakljucao vrata. Neko ti pokupi TV, neko obrsti frizider, neko ukrade kompjuter (zar ces ti da kuckas po tamo nekim forumima, a neko nema ni za "leba"). Ostali ti zauzmu prebivaliste. Kad se vratis sa putovanja, neces valjda da ih izbacis, ne mogu oni da se obaziru da se ti baskaris po 2, 3, 5 soba a neko da spava u parku.

Da li bi, posle svega, bio bar malo "fasista" (u onom smislu kako ti zamisljas "fasizam")?

P.S. 1. Neko je na ovoj temi napisao "nista licno", ovo sto sam napisao je itekako licno prema onima koji, svojim delovanjem (i prema onima koji ih podrzavaju ili razumeju), povecavaju mogucnost da se gradjani Srbije vrate u redove pred ambasade.

P.S. 2. Pitanje za moderatore: Zasto se uopste dozvoljava da se poruke o putovanjima (kojima se mnogo vecem broju ljudi ogranicava, ili potpuno ukida, mogucnost da putuju), nalaze na ovom forumu? Ova tema je postala suprotnost ovom forumu. Ako nam vrate vize, preimenujte forum u "Klub cekakaca pred raznim fasistickim ambasadama".

Izvinite na poduzem postu, skupilo se...

Hiljade i hiljade Rumuna, Poljaka, Bugara, Slovaka itd. rade u EU na crno i niko im ne uvodi zbog toga vize, sta vise primili su ih u EU. Tako da to sto tvrdite da bi nam uveli vize zbog radnika na crno (ne azilanata, narocito laznih koji jesu problem i koje apsolutno osudjujem i sankcionisao bi ih) nikako ne stoji. Svi mi nadam se dobro znamo zasto postoje vize.

Kako zamisljas da se drzavljanima EU uvedu vize za EU? Drugo, dok Srbija ne postane deo EU, kad odemo tamo mi smo gosti a oni su domacini. Ako zelimo da nas ugoste u svom domu, bez raznih peripetija na vratima tog doma, mi kao gosti, smo duzni da se pridrzavamo pravila koje je domacin propisao, bez obzira da li nam se svidjaju iili ne. Ako su rekli, izvoli sedi u nasoj kuci 90 dana, onda cemo tamo biti najvise 90 dana, iz pristojnosti moglo bi i koji dan manje. Ne treba iskusavati gostoljubivost domacina, jer bi sledeci put mogli da poljubimo vrata. Zasto stalno obrcete pricu? Da neko sa strane ovo cita, razumeo bi da nas EU prosto tera da putujemo tamo, cak su nam i vize ukinuli, mada mi to nismo hteli, a onda kad se tako naterani nadjemo u njihovom domu, samo cekaju da nas isteraju iz kuce.

Kako zamisljas da se drzavljanima EU uvedu vize za EU? Drugo, dok Srbija ne postane deo EU, kad odemo tamo mi smo gosti a oni su domacini. Ako zelimo da nas ugoste u svom domu, bez raznih peripetija na vratima tog doma, mi kao gosti, smo duzni da se pridrzavamo pravila koje je domacin propisao, bez obzira da li nam se svidjaju iili ne. Ako su rekli, izvoli sedi u nasoj kuci 90 dana, onda cemo tamo biti najvise 90 dana, iz pristojnosti moglo bi i koji dan manje. Ne treba iskusavati gostoljubivost domacina, jer bi sledeci put mogli da poljubimo vrata. Zasto stalno obrcete pricu? Da neko sa strane ovo cita, razumeo bi da nas EU prosto tera da putujemo tamo, cak su nam i vize ukinuli, mada mi to nismo hteli, a onda kad se tako naterani nadjemo u njihovom domu, samo cekaju da nas isteraju iz kuce.

G. dejo76,

ja nista ne zamisljam. Pomenute zemlje nisu od uvek bile u sastavu EU, vec su primljene u poslednjih nekoliko godina. Pre toga, ogroman broj njihovih drzavljana je boravio i radio u EU sto na crno sto na belo. Niko im zbog toga nije ponovo uveo vize, nego su primljeni u clanstvo. I dan danas, ogroman broj njih radi na crno u EU. Nikakve razlike nema u tretiranju tih osoba i osoba iz "trecih" zemalja, kako nas oni nazivaju, a koje su zaposlene na crno, odnosno, iste su sankcije u oba slucaja ukoliko uhvate tog zaposlenog. Samo sto u slucaju "trecih" zemalja, moze biti propisana sankcija zabrane ulaska u EU za odredjeni period.

Sto se tice gostoprimstva, ja pojam gosta shvatam mozda malo pogresno. Ja od mog gosta ne trazim da kad dolazi kod mene ponese novac, kreditne kartice, povratnu kartu, zdravstveno osiguranje itd. Mozda sam ja pogresno vaspitan, ali moje poimanje gosta se uveliko razlikuje od Vaseg. Naravno da treba postovati pravila kuce u kojoj ste gost i da treba biti dovoljno pristojan i zadrzati se u toj kuci u okvirima pristojnog, ali nekako mi je cudno da kad mi odemo u njihovu "kucu" EU, oni od nas traze da mi tamo trosimo novac, placamo sve sto je moguce naplatiti turisti, putniku, i sl; nesto mi se to bas i ne cini kao neko gostoprimstvo. Nisu oni nama ukinuli vize zato sto nas vole ili smo im simpaticni, vec samo zbog toga sto od nas imaju koristi. Budite sigurni u to.

Moje licno misljenje o ovoj temi je da je ne treba brisati, posto funkcionise kao neki magnet za ilegalne imigrante, nemamo milijon tema o tome kako raditi na crno, nego je sve tu, na jednom mestu. Znaci ako nekoga nerviraju ovi sto rade na crno nek jednostavno ignoriraju ovu temu.

A sto se ilegalnih imigranata tice, niti ih podrzavam niti sam protiv njih. Ja sam satima stajao u ledenim kisama ispred slovenacke ambasade kako bih imao privilegiju da platim 70 evra za njihovu legalnu vizu, tako da ne krivim one koji bi radije preskocili to iskustvo i otisli da rade na crno. Sa druge strane izgovor da se mora ici jer ovdasnji ljudi rade za samo 200 evra je cista glupost, kao da je smisao zivota da se zaradjuje sto vise. Na jugu Srbije odumiru sela, znaci ako neko zeli da nadje srecu u zemlji, kuci, porodici, ne treba da ide na prenaseljeni Zapad gde ionako nece moci da kupi vise od malog stana.

Ja od mog gosta ne trazim da kad dolazi kod mene ponese novac, kreditne kartice, povratnu kartu, zdravstveno osiguranje itd.

Onda dolazim kod tebe da kao tvoj gost zivim 200 dana u tvojoj kuci, a, mozda i duze. Ne brini, ne nosim kreditne kartice ili zdravstveno osiguranje, siguran sam da ces ti kao dobar domacin sve to platiti ako zatreba.

Evo jedan primer za one koji misle da samo oni koji rade na crno imaju razloga da ostanu duze. Neko ima zdravstveni problem i prinudjen je da se zadrzi preko dozvoljenog roka. I taj je probio 90 dana, a nije uradio nista sto je u suprotnosti sa zakonom.

Ово што си написао је заиста смешно. Зна се шта се тада ради, обавештава се конзулат, полиција, издаје се привремени папири. Ја и даље стојим при томе ко може да прекорачи 90 дана у  месеци он није туриста.

Ja od mog gosta ne trazim da kad dolazi kod mene ponese novac, kreditne kartice, povratnu kartu, zdravstveno osiguranje itd.

Onda dolazim kod tebe da kao tvoj gost zivim 200 dana u tvojoj kuci, a, mozda i duze. Ne brini, ne nosim kreditne kartice ili zdravstveno osiguranje, siguran sam da ces ti kao dobar domacin sve to platiti ako zatreba.

Ako sam te pozvao da budes moj gost, naravno da sam spreman da budem takav domacin. Koliko znam, na mnogim prelazima putnicima traze da kazu gde idu i da dokazu da ce ih taj domacin u slucaju potrebe sponzorisati. To izvini, nije primer nekog domacina. Sve oni zele da obezbede da ne bi pao na teret drzave. To je apsolutno u redu, ali nemojmo onda to nazivati pogresnim imenom.

Evo jedan primer za one koji misle da samo oni koji rade na crno imaju razloga da ostanu duze. Neko ima zdravstveni problem i prinudjen je da se zadrzi preko dozvoljenog roka. I taj je probio 90 dana, a nije uradio nista sto je u suprotnosti sa zakonom.

Ово што си написао је заиста смешно. Зна се шта се тада ради, обавештава се конзулат, полиција, издаје се привремени папири. Ја и даље стојим при томе ко може да прекорачи 90 дана у  месеци он није туриста.

E vidis, upravo o tome i govorim. Mozda neko ima takav problem, a nije upucen u nacin kako da ga resi. Dolaskom ovde, na ovaj forum, slucajno vidi temu, procita nase postove i eto resenja za njegov problem. Dakle, nije tema namenjena tome kako pomoci nekome da ostane i radi na crno, vec kako da se iz moguceg problema sto jednostavnije izvuce.

Ako sam te pozvao da budes moj gost,

Sta imas ti mene da zoves? Dolazim ja i bez tvog poziva! A ako ti dosadi i odlucis da me izbacis, onda cu da se konsultujem na ovom forumu kako da se vratim u tvoju kucu kroz prozor ili odzak ;D

Ako sam te pozvao da budes moj gost,

Sta ima ti mene da zoves? Dolazim ja i bez tvog poziva! A ako ti dosadi i odlucis da me izbacis, onda cu da se konsultujem na ovom forumu kako da se vratim u tvoju kucu kroz prozor ili odzak ;D

Pa brate, dobro mi dosao. Imam veliko dvoriste  :kamp:. Salim se naravno, evo ja obezbedjujem smestaj i klopu, pa koliko god ti je volja, izvoli.  :eat:  pijjj

Vize su ukinute za turisticka putovanja. Od turista se ocekuje da ponesu novac i da mogu da se izdrzavaju za vreme svog putovanja. Za prosecnog turistu 90 dana boravka u EU, u okviru 180 dana, je sasvim dovoljno. Ne razumem sta tu nije jasno.

Jedino razumem da postoje ljudi kojima je zao sto su vize ukinute. Da postoje ljudi koji bi da Srbija ostane usamljeno ostrvo, a njeni gradjani budu ovce koje zatvorene u svoje torove slusaju svoje cobane koji im govore da ce ta strasna, "fasisticka", Evropa, koja okruzuje nas mali tor, da ih pojede. Na srecu, imamo cobane, koji ce se truditi da ne provirimo u spoljni svet.  

E pa gospodo (drugovi?) zao nam je... Vize su ukinute, ograde su pale. Sto kaze pesnik:"Nek bulevari sveta pamte muziku tvojih koraka..."

Ako nam vrate vize, ne sumnjam da ce ovi, kojima je zao sto mozemo da slobodno putujemo, biti prvi koji ce, kao zaleci sto smo opet ogradjeni, da pricaju o toj Evropi koja je pokazala svoje pravo lice.

Guest
This topic is now closed to further replies.