Jump to content

Featured Replies

Nije mi jasna ta matematika. Izvini Ilegalac, posudicu tvoje brojke za primer. Ako udjes 26.9.2011. i do 23.3.2012. imas 90 dana, a od 24.3.2012. do 19.9.2012. imas jos 90 dana, to u teoriji znaci da mozes spojis npr 89 dana iz prvog (recimo da si prvi put usao u EU, ali i izasao 26.9. pa ti se to navodno racuna kao prvi dan boravka, a drugi ulazak ti bude 89 dana pre isteka perioda od 6 meseci racunajuci taj prvi ulazak kao polaznu tacku) i 90 dana iz drugog intervala, te fakticki ostanes 179 dana u cugu (ili sa izlaskom tog 23.3. i ponovnim ulaskom 24.3.) sto je malo nerealno

nije ni meni realno bas tako ali ja sam izlazila iz sengena od 29.09 do 04.03 (kad sam poslednji put izasla) 3 puta.. fakticki prvi put sam bila na 30ak dana, drugi put 20, treci put sa izlaskom 04.03 sam bila 40 dana.. i ostajem u srbiji do polovine aprila.. a zanima me kako da brojim dane da bih znala za koliko mogu uzeti povratnu kartu, ako moze ja bih uzela na nesto manje od mesec dana,ako se racuna na taj nacin kao sto ilegalac kaze?

Pre ce biti da od datuma kad izlazis/ulazis oduzmu 180 dana i racunaju boravak u tom intervalu. Npr ako ja izadjem iz EU danas, 14.3.2012. brojace mi dane pocev od 17. septembra. Ako sam u tih 180 dana prekoracio 90, onda sam u problemu.

dobro ali kad pocinju onda po tebi novih sest meseci ili hoces da kazes da ih svaki put pomeraju ili produzavaju, ja mislim da tako ne moze..

Pa nema tu pocinjanja. Nisu to fiksni periodi, vec kad uzme da ti broji, broji ti u poslednjih 180 dana od datuma brojanja. Znaci ako izlazis danas, on ti broji koliko si dana u prethodnih 180 dana proveo/la u EU. To mi jedino ima smisla.

pa znaci hoces da kazes da se tih 180 dana pomera? ako sam sad poslednji put ulazila 29og januara i racunali mi sve od 26og septembra koliko sam bila i koliko ce biti dana do 4og marta, hoces da kazes kad sledeci put udjem lupam 14og aprila da ce mi onda racunati od sledeceg ulaska posle 29og septembra, znace ne onog u septembru nego u novembru.. to mi je malo nelogicno da on kad ti ulazis broji od predhodnih 6 meseci, ulazis u aprilu a on ti racuna od -6 meseci tj od oktobra onda i sta kako ce ti izracunati? znaci ako ides na mesec dana to racunanje se pomera od novembra, ako na dva pomera se od decembra.. skroz mi nelogicno ili te nisam dobro razumela  :?

Zdravo, upravo sam provela vise sati citajuci celu temu od pocetka, prvo jer sam se nadala da cu pronaci odgovor na svoje pitanje a onda da se ne bih ponavljala.

Medjutim shvatila sam daniko nije bas u mojoj situaciji: Upoznala sam decka u Sloveniji dok sam u avgustu bila 5 dana na odmoru, onda sam opet isla kod njega na 5 dana u oktobru, pa jos 7 dana u ok i novembru. Onda smo odlucili da odem tamo i ostanem sto je duze moguce jer sam nasla i posao (na crno) i gledala sam sve moguce zakonike o duzini boravka u EU i sve je govorilo da u 6 meseci mogu da budem Famoznih 90 dana, ali sam i shvatila da je to kalendarski. Onda smo resili da mi svejedno predjemo granicu iako je pocela nova godina da ne bih bila punih 90 dana u sengenu-i to smo isli 80-og dana da udjemo i izadjemo. On je Slovenac i nosi naravno samo licnu a policajac uzme moj pasos i krene da cokce C C C..: Pa vi ste damo presli dozvoljeni boravak u EU i to koliko i gde vam je prijava u policiji???? Mi smo stvarno bili zateceni, jer sam ja obisla ceo svet zaista sve kontinente i nikad nisam imala problem. Ok znam da je neko pravilo da se prijavis u policiji ali ko to postuje. Krene on: Vama decko kazna sto je niste prijavili, a vama devojko kazna i zabrana... Sva sreca pa smo stvarno i iskreno bili zbunjeni i bez namere napravili problem pa on resi da nas oboje pusti bez kazni i bez zabrane (i bez dinara).

Posto smo stvarno zajedno iz emocija resimo mi da se vencamo pa da uzmem papire jer ko ce sad da ceka jos 6 meseci da bih otisla tamo, a on je student na praksi i moze samo vikendom da dolazi. Medjutim u Sloveniji imaju zakon da dvoje moraju da zaradjuju bar po minimalac 260 E da bi mogli da stupe u brak, a ako se uzmemo ovde treba im izmedju 3-6meseci da mi izdaju boraviste, i opet tamo ne mozemo jer on jos zadrzava studentski status jer samo tako moze da radi-dakle student ne moze da izdrzava porodicu. Onda smo presli na drugu opciju i sad zele da me zaposle regularno i da dobijem prvo radnu dozvolu-ako oni smatraju da je moja profilna struka nezatupljena kod njih pa da firma ima potrebu bas mene da zaposli, pa tek onda boravisna dozvola. Sve u svemu vec mesec dana Skupljamo papire FT1P i mica ubica, da bih uopste dobila radnu dozvolu, i sta god moj poslodavac da napise nije dovoljno, a kad i ako to dobijem jos jedno mesec i vise dok dobijem boraviste.. Cak smo i tamo uzeli advokata da se time bavi...

Moje pitanje je da li neko ima iskustva sa radnom dozvolom za Sloveniju? Ili nekog ko se odavde time bavi?

Kada i kako mogu natrag u Slo jer nemam zabranu i 12og feb sam izasla posle 80 dana u EU?

Da li pomaze da izvadim novi pasos ili da samo probam? Molim vas dajte neki savet :cryy:

Moja mama je izasla iz Srbije 01.11.2011. U Francuskoj je i dalje. Svesni smo da je prekoracila dozvoljeni boravak, ali ovde jer mi pomaze oko cuvanja blizanaca. Jos jedan razlog sto je ostala ovako dugo je to sto ne moze da putuje sama. Cekali smo da neko krene za Srbiju i sada za Vaskrs putuje jedna rodjaka, pa bi mama isla sa njom, avionom.

Da li neko zna sta mozemo da ocekujemo?

P.S. Letimicno sam presla preko vasih postova. Izvinjavam se unapred, ako odgovor vec negde postoji. Hvala na bilo kakvom odgovoru.

Srdacan pozdrav svim forumasima.

E ovako,pre svega pozdrav i drago mi je da sam pronasao ovaj forum!!!

U Stockholmu sam vec 3 godine,vraacao se,dolazio  itd....Zadnji put sam dosao u Decembru prosle godine i jos uvek sam u SW....Znaci presao sam nekih 6-7 meseci nego sto bi trebalo,ali ovde svi znaju gde sam jer sam se prijavio na  odredjenu adresu,i bilo sta da bude ja sam tu,ali nisam imao nikakvih problema....Sada sam naucio jezik imam ponudu za posao,jer moji drze neku firme privatne,bio sam o njihovom trosku...Pre 20 tak dana,bio sam u gradu gde su mi  maznuli  torbu,verovatno jer je bila  LV hahaha :))Prijavio sam kradju policiji da su mi ukrali,i da nemam dokumenta ni novi bio.pasas sve odneli...Nikakv problem u policiji,dao sam izjavu,podatke i dobio potvrdu,tj dva papira.....Zatim sam kontaktirao Srpsku ambasadu da mi pomogne,jer imam ponudu za posao,dali mogu da izvadim ovde pasas,al odbili su..Od njih mogu samo da dobijem putni list,a sve ostalo moram da zavrsim u Srbiji!!!Uvek te zaboli glava od nasih!

Mene zanima sledece:

Da li cu imati problema na aerodromu,ako se vracam samo sa putnim listom

I kada sredim novi pasas u Beogradu,da li cu moci da se vratim nazad,odmah ili????Unapred puno hvala!!!!!!!! :)

01. Nećeš;

02. Da.

Zašto te zaboli glava od naših? To je normalna procedura, drugačije ne može.

01. Nećeš;

02. Da.

Zašto te zaboli glava od naših? To je normalna procedura, drugačije ne može.

Bili su katastrofa,prvo se jedno 10 dana niko nije javio na telefon,verovatno sede i kafenisu,dok nisam otisao direktno...Al razumem oni mogu da pomognu onome koji ima boravisnu dozvolu,ne meni,tako su bar rekli sto se tice novog pasasa..

Pedja hvala lepo :)Pojasni hahah da ne bude zabune sta je 1 sta 2 )Hvala puno

Ima li jos nekog iskustva,postoji li sta u kompu kada sam usai i izasao????Neko tvrdi da,neko ne...Svedno nemam pasas :)

01. Da li cu imati problema na aerodromu,ako se vracam samo sa putnim listom

02. I kada sredim novi pasas u Beogradu,da li cu moci da se vratim nazad,odmah ili????Unapred puno hvala!!!!!!!! Smiley

01. Da li cu imati problema na aerodromu,ako se vracam samo sa putnim listom

02. I kada sredim novi pasas u Beogradu,da li cu moci da se vratim nazad,odmah ili????Unapred puno hvala!!!!!!!! Smiley

daj boze :)))pozz

Posto mi niko nije odgovoraio na pitanje, opet bih zamolila...

Sta moze da se desi ukoliko pokusate da udjete a oni svojim racunanjem misle da ste prekoracili?

Je l ima neke zabrane, kazne, nesto?

Hvala unapred

Neće vas pustiti u zemlje Shengena,

Kazne, zabrane i sl. se dobijaju pri izlasku iz Shengena.

Interesuje me ako letim iz Barselone za Bec da li imam kontrolu na aerodromu u Becu?(Predpostavljam da ne) I da li imam kontrolu pri letu Bec -Sarajevo,pri izlasku iz Beca i sta nasi kazu kad se prekoraci 90 dana?

Nemas kontrolu na ulasku u Austriju iz Spanije, ali naravno da imas prilikom napustanja sengen zone, odnosno na letu Bec Sarajevo. Nasi nema sta da ti kazu kad prekoracis 90 dana, problem su ti ovi iz EU, jer si prekrsio njihovo pravilo a ne nase.

Nemas kontrolu na ulasku u Austriju iz Spanije, ali naravno da imas prilikom napustanja sengen zone, odnosno na letu Bec Sarajevo. Nasi nema sta da ti kazu kad prekoracis 90 dana, problem su ti ovi iz EU, jer si prekrsio njihovo pravilo a ne nase.

Putovao sam iz baca,5 puta,samo pogledaju prednju stranu  gde je slika,nista vise...

Da predpostavimo da mi nece praviti problem tj.samo da pogledaju prednju stranu i da ne udaraju pecat,onda meni ostaje samo taj pecat kad sam usao.Mogu li onda imati kasnije probleme?Da li meni pomaze to sto sam ja prijavljen u ovom mjestu i sto imam ugovor o radnom odnosu?

Ja sam sportsta,igram ovde u Spaniji za jedan klub u nizoj ligi,imam ugovor o radnom odnosu,ali nemam radnu dozvolu nisu mi nista dali,samo su me ovde prijavili u stanici milicije.a meni ugovor traje tri ipo mjeseca,pa tako da sam malo zabrinut oko povratka.Kad se budem vracao putuvacu avionom  Barselona-Bec,pa onda Bec - Sarajevo,pa da mi ne budu pravili probleme na drugom letu.Ako Austrijanac vidi da sam ja prekoracio 3 mjeseca i ja ako njemu pokazem ugovor o radnom odnosu  na Spanskom i na Spanskom potvrdu o prijavi da li to moze upaliti?Hvala..

Ugovor traje tri ipo meseca, prekoračio tri meseca, vraćaš se na dve nedelje..?

Imaš ugovor, nemaš radnu dozvolu, prijavili ti boravak..? Radiš na "crno"? To se ne pokazuje.

Za tebe je najbolje da ako i prođeš sa kaznom ne dobiješ zabranu ulaska.

Sretno.

Guest
This topic is now closed to further replies.