Jump to content

Featured Replies

dobio sam stipendiju u grckoj za ucenje jezika u trajanju od mesec dana i na osnovu toga su mi izdali vizu...

• 2 weeks later...
jedno pitanje ko zna sta i kako moze da mi se desi prilikom povratka u NASU SRBIJU???

Ukratko:zabrana ulaska u EU par godina + novcana kazna (par stotina evra il' kol'ko vec).

@nvic:ciji pasos imas?

Nas (srpski) ili neciji drugi?

Ako je nas da li je nov (crveni) ili onaj stari (plavi)?

Posto vidim da spominjes neku vizu za Grcku...

EDIT:

@onaj sa problemom sa kolima/paukom:

Mozda da probas da porazgovaras (napises e-mail?) sa nekim ko je glavni u tom gradskom prevozu?Da ti njihova sluzba da neko objasnjenje zasto je ukinuta ta linija.Mozda nije zbog vasih parkiranih kola,vec zbog slabog interesovanja putnika.Pa da posle probas lepo da popricas sa komsijama oko toga (valjda ce se i oni urazumiti).

Mada,ako su vam te besne komsije objavile rat (izrevoltirani tim ukidanjem busa) onda ce pregovori malo teze da idu...a i oni (komsije) ce verovatno svaki put da zovu pauka...i da vam prave druge 'smicalice'...

ne mozes odmah da se vratis natrag. broji se zadnjih 180 dana i 90 dana u okviru toga. znaci da ako ti je isteklo juce 90 dana, i ako odes za dva dana, to znaci da mozes da budes samo dva dana. uvek racunas od planiranog dana ulaska koliko si dana od prethodnih 180 dana proveo u EU i to je to, jer u okviru 180 dana mozes da boravis 90 a ti si to vec sve "ispucao". Znaci, da ako sad ostanes kod kuce nekih mesec dana , to znaci da kad udjes opet u EU mozes boraviti tih "zaradjenih" mesec dana. Ovaj period od 180 dana se ne meri kalendarski nego od datuma ulaska u EU se racuna

POTPUNO TACNO!! NE POSTOJI DRUGA VARIJANTA BROJANJA !! DA LI JE MOGUCE DA LJUDI TO NE SHVATAJU??

Pozdrav! Moj problem nije u vezi zakona Evropske unije, ali, vidim da, na ovoj temi, dobri ljudi daju predloge, resenja ili bar koju rec utehe, pa odlucih da i ja izlozim svoju pricu...

Naime, zivim u jednoj maloj ulici, puno stanara i malo parking prostora, a ja imam malo veci auto (nije vazna marka, da se ne hvalim).

E, sad, mi komsije se nekako snalazimo i parkiramo na ulici, ostavimo mesta da moze kolima da se prodje, mislim, ljudi smo, dogovorimo se oko parkiranja.

Ali problem je sto je nasom ulicom, do skoro, prolazio i autobus gradskog saobracaja, dakle, javni prevoz. Vise se provlacio, nego sto je prolazio, ali, nekako je isao. Medjutim, nadlezni u gradskom saobracaju, odlucise da to vise ne moze tako i da resimo problem parkiranja, ili ukidaju autobus kroz nasu ulicu. Kao da mi ne bi hteli da parkiramo na parkingu, ali parkinga nema, pa se snalazimo.

I, na kraju, ukinuse autobuski prevoz u ulici. Mislim, nevazno, ja se vozim kolima, a i uvek sam se plasio da ce prokleti autobus da mi otkine retrovizor.

Ali, sad su problem komsije koje su koristile taj autobus. Sad moraju da pesace 2 kilometra do prve stanice, a i tamo moraju da guraju sa drugim putnicima, a u nasoj ulici su mogli lepo da sednu na pocetnoj stanici. I sad optuzuju nas sto parkiramo nepropisno, kao da smo mi krivi sto parkinga nema dovoljno. I ko je uopste mogao da poveruje da ce stvarno da ukinu autobus? I kao da je par kilometara peske neki problem.

Da ne duzim, naculi smo da ce ljute komsije da zovu "pauka" da nam odnese kola! Da li da platimo kaznu za parkiranje i nastavimo tu da parkiramo, valjda nece "pauk" opet da dolazi? Ili da potplatimo nekog u parking servisu? Da probam da nabavim neke diplomatske tablice "na crno", da mi ne odnesu auto, cuo sam da i to moze?

Malo poduzi tekst, ali, muka naterala, izvinite.

I nadam se da nisam pogresio forum, mislim, ono, kola, autobusi, pesaka... bitno je da se putuje zar ne?

Nadam se da ce bar neko razumeti!

Idi u neku prodavnicu gde prodaju kostima, tipa za maskembale za noc vestica i tako to. Kupi pandursku sapku i ostavi je na zadnjem sedistu ili bilo gde samo da bude vidljiva. :D

Molim poštovano članstvo da me posavetuje.

Ako sam u Francuskoj boravila 4,5 meseci bez prestanka, što znači da sam prekoračila dozvoljeni boravak (90 dana), kada mogu ponovo putovati za Francusku?

Da li može biti smetnja prekoračenje boravka?

Inače, putujem kod rođene sestre.

Hvala unapred!  :)

E popi**cu sama na sebe....jutros na Horgosu,na izlazu iz Madjarske, u busu (turisticki) kaze "pripravnica"vodica: "Otvorite pasos NA SLIKU"...msm,otvorimo mi pasos "na sliku" i cekamo,cekamo....ja zadremala i sledeceg momenta vidim da smo vec na nasoj carini...dakle,ne znam sta su vozac i "pripravnica" radili,ali mi ne dobismo izlazni pecat iz EU...i sad, sta? Posto sam izasla  iz zemlje 16.08,usla 20.08, a ici cu ponovo ,recimo polovinom oktobra za Slovacku,ispada da sam boravila u EU oko 60 dana...i govorim ljudima,a oni me gledaju belo...kao sta ja to pricam...ja cu se uklopiti u sve ovo nekako (u 90 dana, a imam jos izlazaka u prethodnih 6 meseci)), ali sam idiot nevidjeni....sta sam trebala da radim? Da kazem krezubom vozacu da se vrati na madjarsku granicu...??? Da ne znam,pa da covek kaze... :bang:

Pa opet imas ulazni pečat u Srbiju, bar to može na neki način da pomogne.

Imam ulazni....nego sam se iznervirala sto te vode polupismeni idioti...da sam isla sama to mi se ne bi desilo...msm ,sto da moram da se prebrojavam zbog kretena. A oni svi srecni:"Jeeee,presli smo, a nisu nam ni lupili pecat"...bas su prosperirali!

Sigurno imaš ulazni pečat za Srbiju? Naša policija obično ne udara pečat prilikom ulaska u zemlju.

Ne znam kako je kad se ide autobusom ili kolima, ali za Pestu uvek idem vozom, meni uvek lupe pečat i za ulaz i za izlaz

Pedja postavio si pravo pitanje! NEMAM PECAT...uzas...a pandur je pokupio pasose, odneo i ja sam bila ubedjena da je udario...kad ono nema!!!!

@hekata ..i ja uglavnom idem vozom, a dva puta smo isli autom i ja bas pazim da imam pecat....i uvek udare ,naravno

A sad ga nema....ma ja sam kriva....!

Bas tako!!!!!...Usla 17.08.u Madjarsku, a niti sam "izasla" iz Madjarske, niti sam "usla " u Srbiju!!!

Ma zvacu tog kretena vodica,koji je spavao da li on zna sta se jutros radilo? On je spavao,nije se pojavio iz onog boksa do Novog Sada! U stvari JA SAM KRIVA! Sreca pa necu "probiti" tih 90 dana u zadnjih 6 meseci....a mozda odemo krajem septembra u Grcku, pa cu "prekinuti" taj moj"boravak" u EU...e neces Vera vise tako????!!!! I naravno moj muz je cutao!!!! A onda su zene alapace!

Opusteno samo,ne mogu ti niss,cak stavsi mozes da budes u EU bezbrizno i sve dok te ne legitimise policija,a onda oni te uvedu u komp i od tog trenutka ti vazi 90 dana boravka.Granicari su duzni da lupaju izlazne i ulazne pecate,ti nemas nista sa tim,i ne mozes da trpis nikakve poslijedice.

Pa Dzenane, ti to tako mislis da oni nemaju nista sa tim :) Cini mi se da si na temi o prekoracenju 90 dana za Rusiju (mrzi me sad da trazim) napisao da si i sam bio pet meseci i nista ti se nije desilo, ali, vidis, ovde vecina ljudi sa foruma su legalist i postuju propise tako da ce naravno da se zabrinu kad carinik ne odradi svoj posao, odnosno ne lupi pecat. Ove se ljudi brinu da li ce kofer preci 1 cm od dozvoljenog, a neki se ne cimajuni zbog godina ilegalno po belom svetu. Sto ljudi sto cudi :)

mislila sam ne na ovu temu nego na odgoro u vezi Rusije i prekoracenja :)

Naši carinici nisu u obavezi da udare pečat prilikom ulaska u Srbiju. (U srpske pasoše). Ali bi trebalo imati pečat pri izlasku iz Shengena.

Pa ljudi koji prekorace placaju da im se ne lupe izlazni pecati.

Sledeci put kad budete ulazili u prostor EU dobijate ulazni pecat. Dakle niste mogli biti sve vreme u EU jer imate 2 ulazna zaredom. Ako vas neko (teoretisanje, u praksi se nece desiti) ista pita, vi ste izasli dan nakon sto ste usli, a to sto vam nisu lupili pecat je njihov problem.

Tako rade ljudi koji su na crno, budu koliko budu, kad imaju potrebe da se vrate za Srb, plate da im se NE udari pecat pri izlasku, naravno sledeci put kad udju u EU dobijaju ulazni pecat, a za prethodni boravak prosto tvrde da je trajao dan-dva.

Bez sikiracije  ;D

Moguce Pedjo da si u pravu, samo ja imam sve pecate (kolecionar valjda), sem jednog jos u vreme kad su nam trebalo vize a Slovenije nije bila u Sengenu. Lepo sam usla u sloveniju do Ljubljane i u autobus za Trst, jednostavno autobus uopste nije stao na njihovoj granici. Sve vreme sam mislila "a sta ce mi se desiti ako me na izlasku iz  Italije pitaju kad sam usla u Italiju (posto sam se vracala avionom preko sofije iz Rima), medjutim nista se nije desilo a posle su nam i ukinuli vize :) A da mi je to pokvarilo deo odmora, pokvarilo je.

Pa ljudi koji prekorace placaju da im se ne lupe izlazni pecati.

Sledeci put kad budete ulazili u prostor EU dobijate ulazni pecat. Dakle niste mogli biti sve vreme u EU jer imate 2 ulazna zaredom. Ako vas neko (teoretisanje, u praksi se nece desiti) ista pita, vi ste izasli dan nakon sto ste usli, a to sto vam nisu lupili pecat je njihov problem.

Tako rade ljudi koji su na crno, budu koliko budu, kad imaju potrebe da se vrate za Srb, plate da im se NE udari pecat pri izlasku, naravno sledeci put kad udju u EU dobijaju ulazni pecat, a za prethodni boravak prosto tvrde da je trajao dan-dva.

Bez sikiracije  ;D

Ja pricam ljudima,oni mi ne vjeruju :P E da,ima jos jedna fora,ko ima dvojno drzavljanstvo,npr Bih-Srb,Hrv-Srb, bude 3 mjeseca na pasos jedne zemlje,poslije 3 mjeseca se vrate,i udju na pasos druge.Prosto ko pasulj

Ako je mamihaker stalo do pecata moze da vidi da sa nekom vikend soping turom ode do Madjarske. Taman spoji ugodno sa korisnim :)

Nije mi stalo do pecata...rekoh uklopicu se ja,ali sam ovde iscitavala strana i strana i sad ispadoh curka,mada nece biti posledica....

Ma legla bi jedna Budimpesta,ali bih radje na more!

@Dzenane....sta je tebi dete? Pa ja sam jednom isla kod sudije za preksaje,a ne da idem u neki azil....!!!???? :o

No, eto podelih svoje danasnje jutro sa vama! klanj::

Pa do NG cu biti samo u tranzitu,prema Slovakiji,sa istrcavanjem u Pesti za kartu!A i ti si bio u NS-u pa...c,c,c,c....no dobro....Mozda dodjem,ako "tata" zaradi......donecu ti "Plazmu"! :eat:

Guest
This topic is now closed to further replies.