Jump to content

Featured Replies

• 3 weeks later...

Inace,epilog onoga sa placanjem kazne:

Madjarska policija mi nikad nije (tj. jos uvek nije) odgovorila na e-mail (napisan je na engleskom inace,ne na madjarskom).

Sto se placanje te kazne iz Srbije tice,to ide malo teze.Posta to ne radi,a u bankama je ovakav proces (komplikovan inace):moras da otvoris devizni racun,uplatis forinte na njega,pa oni prenesu to na taj drugi racun (uz proviziju naravno).Mozda i ne zvuci komplikovano,ali stvar je u tome sto ti moras da uplatis FORINTE kod nas u banci (ne moze ni evre,ni dinare,vec forinte).A gde ja u Zrenjaninu da nadjem da kupim forinte u vrednosti od 200 evra?U bankama forinte ni nemaju (ne menjaju ih),a u menjacnicama ili nemaju ili sve nesto sitno (500,1000 forinti).Bila je kao opcija da nadjem nekog da mi u Madjarskoj kupi forinte (i donese mi),ali nisam nikog nasao da ide u skorije vreme.

Zvao sam bio i pogrenicnu policiju u Subotici da ih pitam da li mogu na granici da platim tu kaznu (setio sam se sta je valjda pedjalon pricao za onog vozaca busa),ali su mi rekli da ne moze.Da mi Madjari nece dati ni da udjem u zemlju.

Znaci,nista...

Najgore od svega toga je to sto nase banke NE menjaju forinte,a na devizni racun ne mozes da uplatis evre ili dinare,pa da se to konvertuje nekako tamo.Doduse,u Inteza banci su mi prvo rekli da mogu da uplatim evre,pa da posalju to u evrima,ali moram da znam tacan kurs na taj dan (kurs evro-forinta u Budimpesti).Kad smo poceli nekako tu proceduru,onda su uvideli da je to ziro racun pravnog lica,a onda je procedura (po njihovim recima) "sto puta komplikovanija" i na kraju su mi rekli da ne moze :(

...ali sam ipak nasao spas na kraju.

Zove se OTP Banka.To je madjarska banka (nisam ni znao) i oni rade te transakcije.Uplata je u evrima,obracun po (valjda) kursu u Budimpesti,isplata tamo je u forintama,tako da je - nadam se - sve OK sad.

Bio sam malo u guzvi u predhodnom periodu,nije mi ni palo na pamet da pitam za to na forumu...

• 4 weeks later...

Zdravo,prvo pozdrav za sve,nov sam ovde,super forum!  clap.gif' alt=':clap:'>  :mah:

Zanima me ako neko moze da mi pojasni ovo,posto nisam mnogo putovao.

Ako se ne varam dozvoljeno nam je ukupno 180 dana godisnje u EU?

Moje pitanje je da li mogu da se vratim u EU posto mi isteknu ovih 90 dana u ovoj godini(2012) znaci (Oktobar,Novembar,Decembar) i onda se da se vratim u EU u Januaru 2013-te?Da li "dobijamo" novih 90 dana u sledecoj godini?Znam da je drugar bio Mart,April,Maj ali je onda je morao da ceka par meseci da bi se vratio ponovo u EU jer je bilo sve u jednoj godini.

Hvala,

Pozdrav

Maksimum 90 dana provedeno tokom 180 dana, nevezano od kalendarske godine.

Dobar dan , imam sledeci problem da objasnim u kratkim crtama:

Podneo sam zahtev za produzenje boravista u MK na osnovu braka, znaci papiri su podneseni. Ali sada je problem sto meni istice famoznih 90 dana. Da li ce praviti neke probleme sada i nece mi dati papire za 1godinu ili kako ide ili sta da radim molio bi neki savet...?

Znaci 90 dana istice sutra a rekli su mi da ce me zvati za slikanje kada provere papire.

Nece praviti problem. Ja znam za slucaj da je jedna nasa drzavljanka ostala u Danskoj mnogo duze od 90 dana, sve vreme trajanja postupka spajanja porodice. Odbili su je zbog nekog idiotskog ondasnjeg zakona po kojem se ne daje pravo boravka zbog sklapanja porodice supruzniku danskog drzavljanina koji ima ispod 25 godina (ili tako nesto).

Elem, nasa drzavljanka je nakon odbijajuceg resenja dobila rok od 10-15 dana da se vrati, ona se vratila i nije bilo nikakvih problema na granici, niti joj je udaren pecat zabrane ulaska. Doduse, dobila je u pasos pecat da joj je odbijen zahtev za boravak, na kojoj je pisalo kada mora da napusti schengen zonu. Ona je ponistila pasos, izvadila novi i otisla opet za mesec dana...

Pozdrav svim clanovima ovog korisnog foruma :)

Imam jedan problem i iskrenose nadam da ce neko moci da mi pomogne .

Prekoracio sam dozvoljeni rok boravka u EU za nekih 2 meseca i jos uvek boravim unutar EU.

U pasosu zadnji ulaz u EU mi je 15.septembra.Planiram da 15.decembra odem na Horgos sa jednim prevoznikom koji bi me prebacio u Srbiju bez izlaznog pecata,a potom da se 16,17.decembra ponovo vratim u EU.

Sta se sada radi u ovoj situaciji ( kada imam 2 ulazna pecata 15.sep i 17 dec.) ?

Da li se racuna kao da sam u tom periodu bio u Srbiji, jer sam cuo da ukoliko se u pasosu nadju 2 ulaza u EU ,a bez izlaska,racuna da si bio 48 sati u EU? To znaci da bi tada ocistio ona tri meseca koja sam trebao da budem u Srbiji i da od 17.decembra imam pravo na nova 3 meseca?

Sve to ne bi bio toliki problem da ja u februaru ne predajem dokumenta za studentsku vizu u Becu.

Pasos mi je poprilicno ispnjunjen ( 5 6 stranapunih pecata )

Prilikom predavanja dokumenata u magistratu meni uzimaju kopiju svih stranica pasosa i uz to sluzbenik mi kontrolise pasos tj. broji dane.Ukoliko on ugleda  ULAZ 15.septembar i ULAZ 17.decembar  da li ce to njega nesto zbuniti ili ja mogu da tvrdim da sam bio 48 sati i da nije moja greska sto mi nisu lupili pecat ?

Druga solucija je da predjem bez pecata kuci 15.decembra i da izvadim novi pasos.

Vracam se nedelju dana kasnije u EU sa pecatom ulaska i u pasosu prilikom predaje dokumenata u  magistratu imam samo jedan pecat ( malo glupo ,zar ne ? )

Interesuje me da li su ti kompjuteri u Becu povezani sa madjarskim kompjuterima na granicnom prelazu i da li on moze to da utvrdi kompjuterski koliko sam boravio ili ne moze ( posto traze da napisem ulaske i izlaske i sluzbenik prebrojava) ???

Izvinite na malo duzem postu,iskreno se nadam da ce se naci neko ko mi moze pomoci !

Hvala unapred i sve najbolje!  :)

Не знам одакле ти идеја да то питаш овде, евентуално ће ти одговорити пар дежурних шверцера који тако остају на црно.

Teorijski je moguce..napises neki bezveze datum da si izasao..(jer nemas taj pecat)..a ulaz ce ti biti ok..ali bas oko tog ulaza moze biti problem..kad vide da nemas izlazni..Nije kompjuter u Becu povezan sa granicama,taman posla!!)))))

To mi je najbitnije , da kompjuteri nisu povezani i da ako izvadim novi pasos budem miran.

A sto se tice prethodnog odgovora od mveruovica  , da upravo takve ljude i cekam da mi odgovore, ljude koji su to prosli i osetili na svojoj kozi,a ne neke neznalice koje ce pricati kojesta :)

stefanlecko11, procitaj pravila ponasanja na forumu , mada vidim da tebe nije briga za bilo kakva pravila (jer da te je briga, ne bi ih ni krsio) nije u redu da vredjas ovde ljude i nazivas ih neznalicama, i zasto na forumu putnika cekas da ti neko odgovori kako da izigras zakon? malo vise postovanja za sve dobronamerne ljude ovde

Uz duzno postovanje ,trebas prethodno da procitas sta sam napisao .

Upravo zbog tih pravila nisam nazvao mveurovica neznalicom.

Napisao sam da mi trebaju takvi ljudi , a ne neznalice( misleci na eventualno osobe koje ce pisati kojesta )

Da sam hteo da ga nazovem neznalicom ja bih tako i napisao.Izvinite ako ste me pogresno shvatili , nisam imao namere nikoga da vredjam...

Ali ako tema glasi ,,PREKORACENJE FAMOZNIH 90 DANA,,  onda znaci da svako ko je ostao prekrsio je i izigrao zakon na neki nacin?

Ja sam ovde dosao da dobijem pomoc kako bih tih 3 meseca ocistio , jer nigde na internetu ne mogu da nadjem odgovarajucu temu i toliko ljudi sa slicnim iskustvom kao na ovoj temi .

razumem ja tebe, a i tema je nesrecno postavljena na ovom forumu, po mom skromnom misljenju, verovatno je zacetna ideja bila sta uraditi ako se iz nekih nepredvidjenih okolnosti ostane duze, a ne da se pomaze nekom ko to namerno radi.

Овако. Ако те ико ишта пита, кажи да си се вратио истог дана назад у Србију.

Ја сам пре 10-так дана ишао у Мађарску и био тамо неколико сати. Када сам се враћао преко истог прелаза, мађарски полицајац нам је свима само погледао пасоше и вратио. Није их уопште уносио у кућицу, нити било шта уносио у компјутер. Наравно, ни наши полицајци ми нису лупили улазни печат, тако да немам никакав доказ када сам се вратио у земљу. По стању у мом пасошу, ја сада пишем из Мађарске. ;)

E ovako druze,takav problem sam imao i ja i jos uvek ga imam moze da se kaze.Ja sam se zezao tako par meseci i bas iz tog razloga sto sam imao ulazne pecate i nemao izlazne i prekinuo takvu avanturu.Izasao sam iz toga kad sam odlezao u Srbiji 3 meseca i onda sam opet krenuo normalnim putem.I ja predajem za vizu tj. za sklapanje braka i to sto nemas pecate izlazne pravi veliki problem jer ako nemas izlazne pecate traze da im dokazes do kad si i kad si bio u eu,jedan jedini dan ako vide da si prekoracio mozes samo da sanjas vizu.Moj savet ti je nov pasos jer u njega mogu samo da bulje kao telad.Traze dokaze tipa prijave boravka,karte od autobusa i sl.Nov pasos i samo tako,taj nemoj ni da pomislis da im das jer ako vide anomalije gotov si

E ovako druze,takav problem sam imao i ja i jos uvek ga imam moze da se kaze.Ja sam se zezao tako par meseci i bas iz tog razloga sto sam imao ulazne pecate i nemao izlazne i prekinuo takvu avanturu.Izasao sam iz toga kad sam odlezao u Srbiji 3 meseca i onda sam opet krenuo normalnim putem.I ja predajem za vizu tj. za sklapanje braka i to sto nemas pecate izlazne pravi veliki problem jer ako nemas izlazne pecate traze da im dokazes do kad si i kad si bio u eu,jedan jedini dan ako vide da si prekoracio mozes samo da sanjas vizu.Moj savet ti je nov pasos jer u njega mogu samo da bulje kao telad.Traze dokaze tipa prijave boravka,karte od autobusa i sl.Nov pasos i samo tako,taj nemoj ni da pomislis da im das jer ako vide anomalije gotov si

Odlezao... Ko da je Srbija zatvor :D

Guest
This topic is now closed to further replies.