Jump to content

Featured Replies

Pa u principu računa ti se,ali ti niko neće gledati ni praviti problem za taj jedan da.. :)

svasta, pa ostani 89 dana i ne boli te glava, mada se slazem sa tim da niko nece praviti pitanje za 1 dan

Ma nece ti niko praviti problem za jedan dan,pogotovu jer ti putujes u januaru i bices i do aprila lupam a taj dan si bila u avgustu,tako da nemoj da se brines.Prekorace i po sedam dana pa nikom nista

Шенген систем не зна шта је наш јмбг. Везују се за име и број пасоша. Зато пролазе варијанте са променом имена- мења се и једно и друго, па је то лице за систем потпуно нова особа.

Sto znaci posto ja imam novi pasos i svoje ime znace da sam iskoristio neke dane u proteklih meseci,jel tako?

Najverovatnije ne.

Moj prijatelj je dok su trebale vize živeo 2 godine u Beču. Dobijao je turističke vize na 90 dana u okviru 180. On je blizu isteka 90 dana odlazio do Zagreba na kafu i mirne duše se posle ponoći vraćao u Beč sa istim pasošem da provede i drugih 90 dana. Nikada nije prebacio 90 dana i nikada mu niko nije pravio problem i uvek je dobijao novu vizu u taj isti pasoš do ukidanja viza.

Šengen nije preterano pametan sistem, tako da ga je lako prevariti. A u slučaju bilo kakvih problema, madjarski policajci su više nego raspoloženi da prime mitologiju. ;)

To za mitologiju znam vrlo dobro,meni je samo bitno posto sam sa starim pasosem iskoristio 62 dana i ostalo mi 28 ali imam novi pasos bez pecata pa mi malo frka dali da ostanem duze ili ne,novi je broj pasosa ali moje ime i maticni broj su na njemu

Pa ne mogu nikako znati jer nemas pecate u novom pasosu. Pecati su jedini nacin da znaju koliko si proveo u Sengenu.

Nemoj biti siguran,u vecini slucajeva jestu pecati.Policajac ne moze preko kompijutera koji ima u maloj kucici da zna koliko si bio jer nema pristup,policajac broji pecate i racuna a ako ga to mrzi odnese pasos kod sefa koji jedini ima pristup tom kompijuteru,pricam iz svog iskustva od pre 7 meseci,Sef uze pasos u kancelariji kod njega i stavi ga na skener i tacno ispred mene na ekranu se pojavilo kad sam tacno usao,koji datumi,vreme i sve i to od kako sam prvi put krocio u eu.Meni je to uradio jer nisam imao neke pecate pa sam mu sumnjiv bio.Mogu oni sve ako hoce al mene zanima dali to moze i sa novim pasosem.Taj kompijuter npr. na Horgosu kad ides busom stoji sa desne strane kucica tj kancelarija,i tacno mogu da znaju kada su ti pasos provukli tako da se ne zaludjujete da nemogu skeniranjem da vide,mogu ako hoce

Nemam razloga da lazem,uveo me u kancelariju i moj pasos ispred mene stavi na skener,ne ono sto provuce vec kao skener i na ekranu izadje sve,i jos kaze meni posto sam se ja pravio blesav malo da pogledam,ja se priblizim do ekrana kad stvarno pise sve,uzme on papir i olovku i sve mi zapise unazad god dana ulazak izlazak,i na fin nacin mi rece znamo sve,ja i dalje se pravim blesav i on meni kaze vadi stvari i nazad,da nije bilo vozaca koji je stao ispred mene i njega za ruku i kaze meni casti ga vratio bi me jer se pravim da nije on u pravu,to me je kostalo 50e da me pusti  i jos mi kaze mozes imati problem i kad se budes vracao al sredices isto,a evo da ti kazem u septembru sam isao gore i bio dva meseca i neki makedonac na granici uze stvari i nazad nije ga pustio,na pauzi posto sam dobar sa vozacima nis-expresa pitam ja vozaca sta bi sa makedoncem,lik je prekoracio bio i pri ponovnom ulasku ga naguze,pandur ga zvao i ubedjivao se sa njim,i pokazao mu je na kompijuteru da je prekoracio,taj isti vozac koji je i meni tad sredio i njemu da sredi i kaze casti ga i prolazis i on se napravi pametan i kaze policajcu zasto da plati i da nema pojma on da gleda u taj kompijuter,izgovorio je pogresne reci da mu ni novac nije posle pomogao i vratio se nazad sa kaznom i zabranom

... i pri ponovnom ulasku ga naguze ....

Tema se obogacuje zanimljivim izrazima :)

Vezuje se za broj pasosa. Novi broj pasosa ili novo ime, brise ti se sve, pa i zabrana boravka. Cudnim zivotnim tokovima sam vise od 10 puta bio u policiji i na Horgosu i na prelazima izmedju Madjarske i Rumunije (Rumuni u Becu u 90% slucajeva imaju dozivotne zabrane boravka u Austriji), vazda kao ispomoc nekome i nagledao sam se kako i sta funkcionise. Da, ako zele mogu da vide svako provlacenje kroz sken. Ali to se vezuje za KONKRETAN pasos. I da ponovim, promena pasosa ili podataka u istom resetuje pricu.

Mene zanima kako ti podaci koje vide na tom "skeneru" dospeju u bazu podataka?

Znaci, sto puta predjemo granicu i oni u prolazu lupe pecat u pasos i niko ne ubaci taj prelazak ni u kakvu bazu podataka... Interesuje me kako to da uopste postoji ta baza podataka? Mislim, da bi postojala, morao bi sluzbenik svaki put kad udari pecat da upise negde kod njih taj ulazak ili izlazak, zar ne?

Znaci, sto puta predjemo granicu i oni u prolazu lupe pecat u pasos i niko ne ubaci taj prelazak ni u kakvu bazu podataka... Interesuje me kako to da uopste postoji ta baza podataka? Mislim, da bi postojala, morao bi sluzbenik svaki put kad udari pecat da upise negde kod njih taj ulazak ili izlazak, zar ne?

Ta baza podataka nema veze sa pečatima. Svaki put kada pređeš granicu oni skeniraju tvoj pasoš, tako je bar bilo u mom slučaju, i od tih podataka prave bazu podataka.

Pojma nemam zasto ali imam utisak da mnogo puta ni ne skeniraju. Mada naravno zvuci nelogicno.

policajac kada na granici provuce pasos na ono njegovo sto ima u kucici,on gleda da nemas neku zabranu ili da nisi trazen,tada taj kompijuter to zapamti i imaju tu njihovu bazu podataka,ocita i tvoj otisak prsta jer i to ima na cipu tom u pasosu

Pa normalno da je nelogicno.

:LOLLL:

Odlicno si pitanje postavio. Kako dospeju u bazu podataka...

Ima nacina, ali koga zanima vise o tome na google RFID.

Pozdrav

Pa on upisuje ulazak-izlazak time sto ti skenira pasos,evo drugar mi radi na granici sa Hrvatskom,i on kaze da kad skeniraju pasos pamti u neku bazu,ma mi mozemo samo da nagadjamo al ja znam da mi je iscitalo svaki ulazak-izlazak koji sam imao do tada i sa time mi zacepio usta da se ne pravim pametan

Meni su svaki put skenirali pasoš kada sam prelazio granicu, trenutno imam oko 20 stranica šengenskih pečata gusto popunjenih i većina su sa mađarske granice, što vozom, što kolima i svaki put kada su mi lupili pečat su mi i skenirali, čak su u par navrata samo mi skenirali a nisu lupili pečat.

ocita i tvoj otisak prsta jer i to ima na cipu tom u pasosu

Samo onim izdatim posle nekog decembra 2009. Oni raniji nemaju otisak prsta na chipu.

Pa da,udaranje pecata je zastareli nacin kontrole,provuce i zavrsi posao

Ja sam prije mjesec dana bio u posjeti Evropskom sudu pravde u Luksemburgu, vec tada sam prekoracio ovaj period u Sengenu za oko 20 dana, tamo su mi na ulazu skenirali pasos, savijali na sve strane, testirali da je original, prosao sam kroz detektor metala ko na aerodromu, znaci stvarno rigorozna provjera, nisu nasli nikakve nepravilnosti i pustili me u obilazak naravno. E ako oni tamo nemaju najsavremenije skenere onda ne znam ko ima. Znam da to nije granicni prelaz ali je jedna jako vazna institucija, i trebalo bi da budu povezani sa svim bazama podataka.

Zvao sam granicni prelaz Horgos ali sa nase strane jer nemogu da pronadjem broj od Madjara,policajac mi kaze da oni gledaju po pecatima i da broje,al mi nije jasno kako je onda on meni po kompijuteru izlistao datume ulaska i izlaska,tj kad je provlacio pasos preko skenera,nisam imao izlazno skeniranje uvek.Ako neko ima slucajno broj  od policije Madjarske neka ga da pa da se informisem kod njih,Na google nisam bas bio uspesan

Guest
This topic is now closed to further replies.