Jump to content

Featured Replies

Kako za koga, za vecinu na ovom forumu (ne racunajuci one koji postuju samo na ovom topicu) nije korisno...

Izvini koji je tvoj probem???

Ove informacije su korisne za svakoga, bez daljeg, za razliku od tvog posta koji je potpuno beskoristan!

Sta je korisno za svakoga? "Značenje slovnih oznaka prilikom vraćanja osoba od strane policija schengenskog prostora"? Sigurno  :D

Kao i vecina, necu dozvoliti da dodjem u situaciju da me vrate pa me ovo apsolutno ne zanima.

Ja nemam problem, za razliku od nekih koji se brinu sta ce da rade na granici, samo podrzavam hekatinu borbu za dobrobit ovog foruma.  ;)

Pa korisno je bre.

Evo na primer...

Oces da se zenis, krenes sa zenom (verenicom) negde u Evropu, na turisticko putovanje (njena zelja od detinjstva da vidi recimo Pariz...), ti stedeo celo polugodiste, nista utakmice, kladionica, ili sta vec volis, kad ono, ne lezi vraze, vrate ti zenu sa granice. Kaze lepo policajac iz kucice nono.

Ti tamo, vamo... Sta je bilo? Ona kaze " nemam pojma ", pogledas joj pasos, i vidis veliko slovo I. Pitas je sta je ovo, ona nece da kaze, kaze "ne znam, majke mi..." Ti lepo otvoris ovaj forum, procitas korisni post od kolege i imas jasnu situaciju da ti zena predstavlja opasnost za javni poredak, zdravlje i sigurnost neke od drzava clanica EU. U tom ti sine u glavi sijalica, "pa ona mene uopste ne voli, samo je htela da me iskoristi kao poznatog legalistu da predje granicu EU". Znas ono, oni valjda jin jang... Malo u mnogo i mnogo u malo.

e pa Camalus, ako bi vec da te iskoristi, valjda bi dobila papire preko tebe i boravinu dozvolu :))) pa nikakvog znacaja ono "I" :))) nije valjda luda da se udaje samo zbog Pariza :)))) pogotovo ne za nekog ko mora da stedi sest meseci za jedan je..ni Pariz  serenade

e pa Camalus, ako bi vec da te iskoristi, valjda bi dobila papire preko tebe i boravinu dozvolu :))) pa nikakvog znacaja ono "I" :))) nije valjda luda da se udaje samo zbog Pariza :)))) pogotovo ne za nekog ko mora da stedi sest meseci za jedan je..ni Pariz  serenade

Joj hekiiiiiii,

aman bre, pa ne mene, sto mene? Nisam ja u Parizu, ja naveo primer bre joj. Ma nije njojzi do papira, ona bi samo da se "prebaci", pa racuna lakse je ako je sa nekim ko je vec poznat organima gonjenja kao legalista. Al da znas, ako ima I u pasosu, e onda dzaba joj i moji papiri i moja radna dozvola. Sa slovo I, nema papiri.  E tu smo sad kod onoga sta oni vide kad "skeniraju" pasos. Ako imas neko od ovih slova, onda je to ubaceno u SIS i mogu da vide da si vlasnik jednog od slova, pa cak iako se recimo "izgubio" pasos, ili ti ga mama oprala u masini, ili se simpaticni komsijin unuk igrao pored kamina. :)

Ej, a tebi ako je do Pariza, ne moras se udajes, vodim te dzabe. :) Samo javi jedno 2- 3 dana ranije da malo pristedim, mislim, ne treba mi pola godine. serenade

Imam jedan problem...i molio bih sve koji bilo sta znaju korisno da napisu ovde...pre par dana zakuca pandur u Svajcarskoj na nasim vratima..dobar dan,dobar dan..pitao nas za ausvajse.Ja sam legalno bio i kod mene je sve okej,ali problem nastaje sa kevom ,zato sto ima prekoracenje od mesec i po dana...I nista,kaze da je tu nesto sumnjivo,klasika i da cemo da dobijemo pismo za par dana,istog tog dana smo mu naglasili da ce se ona vratiti u utorak za Srb,tj sutra...danas smo dobili to pismo i u tom pismuse nalazio i jedan crveni mali kartoncic sa njenim podacima koji mora priloziti na svajcarskoj granici. Pitanje je da li iko zna sta i kako ,kakve su kazne?? Procedura?? Malo mi je nelogicno da ce da dobije zabranu,jer bi je odmah deportovali...??  Nisam pametan,pomoc?? :/

Ja samo da vam javim da je sve proslo ok,ovo ce nekome biti od velike pomoci..Taj crveni kartoncic sto treba uz pasos na Swiss granici da se preda,zapravo sluzi kao povratna  informacija policiji o napustanju zemlje...I nije dobila zabranu i ako je prekoracila period od 90 dana...skoro svaki vozac autobusa zna nekoga na madjarskoj granici,pa uz neki mali iznos sve tece glatko..;) Pozz i zivi bili ! :)

E pa Camalus, trebace ti vise od par dana, mnogo volim armagnac , nije on bas jeftin :)))

Ma koliko god. Sve za tebe.

Volim ga i ja. Evo sad mi doneli jermenski ARARAT.

Sacu malo da gucnem. A oces da se pridruzis? :)

Aj dodji...

E, da, ja i inace ne volim jeftine stvari, tako da mi tvoj ukus u potpunosti odgovara.

Da li mi je nešto promaklo?

Mislim to za prekoračenje 90 dana u voljenoj EU?

Ne znam za tebe ali je mozda nekome promaklo ovo moje pitanje?  :)

Ako je osoba izgubila pasoš i izdat joj je novi, da li prilikom skeniranja novog pasoša i očitavanja biometrijskih podataka na granici ili aerodromu policija moze znati da je ta osoba imala pasoš ranije, pa ga izgubila?

Znam da je novi pasoš novi broj, ali znam da Mup koji je izdao stari pasoš sada svima izdaje obavještenje da se isti proglašava nevažećim...

Ne znam za tebe ali je mozda nekome promaklo ovo moje pitanje?   :)

Ako je osoba izgubila pasoš i izdat joj je novi, da li prilikom skeniranja novog pasoša i očitavanja biometrijskih podataka na granici ili aerodromu policija moze znati da je ta osoba imala pasoš ranije, pa ga izgubila?

Znam da je novi pasoš novi broj, ali znam da Mup koji je izdao stari pasoš sada svima izdaje obavještenje da se isti proglašava nevažećim...

Ne izdaje MUP obavestenje. Daje se oglas u Sluzbenom glasniku RS. Svaki izgubljeni ili unisteni ili ukradeni dokument se po zakonu mora oglasiti nevazecim.

Policija na granicnim prelazima moze da zna da je osoba imala pasos i ranije, ali ne "skeniranjem" dokumenta. Ako je interesuje da li je ta osoba gubila pasos onda mora da angazuje analiticare koji bi listali oglase u Sluzbenom glasniku RS. Valjda se razumemo. :)

Ajde jos jednom da ponovimo: "skeniranje" pasosa kao sto mnogi ovde pisu, NIJE NISTA DRUGO do iscitavanje podataka sa cipa ili trake. Sto bi reko obican covek, to je NAJOBICNIJI BAR KOD CITAC, i ima ga svaka malo bolje opremljena prodavnica, ili citac kartice koji se kupuje takodje u svakoj prodavnici.

Ajde stvarno da batalimo vise ovo, koga interesuje i ko zaista ima problem, ima mnogo mojih postova na ovoj temi, pa ako se malo angazuje pronaci ce sve sto ga interesuje. Pa bar 3 puta sam sve ovo vec pisao.  :bang:

Nemojte da ste toliko inertni a imate problem. Ne moze drugi da resava nicije probleme. Moze da se pomogne, ali dajte malo se potrudite i sami. Imate "situaciju", a mrzi vas da citate temu od pocetka.

Blago vama kada sve mozete da odradite legalno.

Zanima me samo da i tako sa svim sto radite ili samo je problem u ovoj temi?

Poprilicno sam siguran da ukoliko ste dovoljno iskreni da cete naci popriicno primera gde zaobilazite zakon, ako nista drugo stopirate sto je koliko znam zabranjeno u nasoj zemlji.

P.S. nisam nikada prekoracio 90 dana iako cesto na zalost moram da idem i da se vracam iz EU, ali sam u potpunosto svestan da neko moze da pogresi i da se preracuna ili da zbog nekih ugavnom ruznih okolnosti mora da to uradi namerno.

Ja licno cak i sada posle ovoliko prelazaka nisam siguan da li dane brojim pravilno i da li ce mi neko na granici praviti probleme. 

ništa sumnjivo nema, ali ljubav prema Armagnacu, pa da vidiš, mož i da presudi :))

ništa sumnjivo nema, ali ljubav prema Armagnacu, pa da vidiš, mož i da presudi :))

Osudjen sam, dolazim da odlezim moju kaznu.

:)

i onda tako vam je nestao Camalus misteriozno za sva vremena :)))

Ako mi je to kraj, da tako nestanem, onda i ne zalim.  :ang:

mislim da cemo biti banovani i to s razlogom...zaista nema smisla trolovati ovako inspirativnu i znacajnu temu :)

mislim da cemo biti banovani i to s razlogom...zaista nema smisla trolovati ovako inspirativnu i znacajnu temu :)

Non vi e motivo ma non mi dispiace. E importante venire a cognac. pijjj

A? Sta kazes?  teg

Kaze da ce te udaviti ovi sverceri i visestruki povratnici u delu,sto im unistavas temu (jezikom koji slabo razumeju)  :)

• 2 weeks later...

evo da se javim kako sam prosao cifra je bila 250 eur,sofer je zavrsio celokupan posao...kontam i to da je vise od pola zavrsilo kod njega u dzepu.

e ovako ,moj poznanik je prekoracio  90 dana ,cak za 60 , u Becu ,sticajem okolnosti je otkriven ,jer u Becu postoje ljudi koji zive po godinu dana bez vize ili bilo kakve dozvole boravka !!kazna je 9 e po danu ,njegov iznos je bio oko 550 e ,medjutim u bh jekukao kako nema love ,i jos neke gluposti ,napisase mu kaznu na 300e ,zivi se ismijase ,jako duhovito na losem njemackom im j objasnjavao svoju situaciju ,bili su ljubazni i predusretljivi jer je bio potpuno iskren :)dobio je sam neki papir da se ovjer u njihovoj ambasadi u bg u (kao dokaz da je stvarno napustio njihvu drzavu )e sad se nisam cula sa njim jer su bili praznici i ostalo ali predpostavljam da je sve ok ,jer se ne javlja ;D ,moja pretpostavk je da vozaci uzimaju veleeeliki dio kolaca , :P

Vozaci ne samo sto uzimaju veliki deo, vec ce svakako iskoristiti situaciju cak i ako prekoracenja nema, a putnik je uplasen ili nesiguran ili ako carinik ne provali prekoracenje. Skoro se drugar vratio iz Beca, pre je u nekoliko navrata platio da mu se ne udari pecat, pa ni sam nije bio siguran da li je prekoracio. Nazalost je to rekao vozacu kombija te mu je ovaj na granici uzeo 150 E, navodno da prosledi cariniku. Bas cu pogledati kad se vrati ovde u pasosu da li je bilo prekoracenja.

ma da ,u private mi je neko napisao (da ne imenujem)kako je imao slicnu situaciju i kako je morao i na izlazu iz eu (horgos)da plati ,sto mi nema logike ,valjda ako si platio kaznu u drzavii gdje su te uhvatili i imas dokaz kakve veze ima madjarska s tim ??i to mislim da je neka teza prevara ,prosto mi nema smisla :?

Svako hoce svoj deo tog kolaca.

I madjarski carinici,i vozacu buseva/kombija/kamiona,i svi ostali koji mogu da se "ugrade".

Ako ste se VEC uvalili u ta govna da ste prekoracili dozvoljeni boravak,bar gledajte da to i drugi ne iskoriste (carinici,vozaci,itd.).Najbolji savet koji mogu da dam je - porazgovarajte prvo sa vozacem kakva je situacija,taj razgovor vam valjda nece naplatiti.Al gledajte da,kad stignete na granicu,sami odete i pricate sa tim carinicima tamo u njihovoj kucici.Bar cete kol'ko-tol'ko ustedeti,i pored muke koja vas je snasla (al da ne zaboravimo i da se ne lazemo - to je vasom sopstvenom krivicom).

Kad udjete u kucicu nema tu bas mnogo filozofiranja.Kazes lepo prekoracio sam tol'ko i tol'ko,carinici ce da ti prvo kazu kako to nije lepo od tebe i da zato mogu da te kazne,ti kazes "nemojte,imam nesto para",i cim te oni pitaju "koliko imas?" to onda uglavnom znaci da ce prica da ima happy end.

Ako imate para za bacanje,onda nista - dajte vozacu njegovo parce kolaca i valjda ce vam srediti.

e ovako. ja sam prvi put usao u austriju 24.2 2012 i bio sam do 25.3..drugi put sam usao 14.5. i bio sam do 30.6.treci put sam usao 9.9.i bio do 21.9.i cetvrti put sam usao 11.11.i bio do 23.12.2012..to je negdje 4 i po mjeseca..e sad mene zanima da li sam ja mogao biti i za novu godinu..znaci da li sam mogao nastaviti boravak i u 2013 god,,il taj period od 6 mjeseci vazi samo za jednu god...molio bi ako ko zna da mi pomogne..hvala uunaprijed..

imas pravo da budes 90 dana u toku 6 meseci. Ako udjes u 1. novembra moras da izadjes 29. januara. Ponovo mozes da udjes u EU 1. maja i da ostanes 90 dana.

Guest
This topic is now closed to further replies.