Jump to content

Featured Replies

Posted

Ko je zeljan avanture moze da se oproba u Trci prezivljavanja

edit: link uklonjen zbog komercijalne prirode.

Zvuci jako zanimljivo, jedva cekam izvestaj sa trke, nadam se da ce ga neko objaviti?

A ko su ti likovi što to organizuju? Kada sam video da se zovu Wild Serbia, prvo sam pomislio da se radi o onim fotografima koji fotografišu srpsku divljinu. Međutim, sad vidim da je to neka druga organizacija koja ima... ehm... potpuno identično ime? Samo je jednima adresa sajta sa crticom između dve reči, a drugima bez crtice...

Uzgred, učešće se plaća skromnih 1.700 din... Ne vidim zašto je potrebno nekome dati tolike pare da bi skitao po šumi :) Čini mi se da je u pitanju neka komercijalna organizacija, pa se pitam ne bi li trebalo obrisati link... Al' hajde neka se javi neko ko zna nešto više o tome.

Ja sam se prijavio pa ću vam pričati kako je bilo  ;D

1.700 dinara je bila cena do subote, sad je 3.000.

Još uvek nisam siguran da li su to bačene pare ili ne, ali ne bih ih dao da ne verujem da vredi.

Koliko sam upućen, organizatori imaju neke veze sa Gorskom Službom Spasavanja, ali i to treba proveriti.

Elem... pričaću vam u ponedeljak.

:mrgreen:

Uklonio sam link. Ne vidim kako se oni razlikuju od agencije. Sve što se sa njihovog sajta može saznati jeste da se radi o dva lika koji su smislili da zarade tako što će organizovati razne "avanture".

Pored toga, lično me nervira što su uzeli ime koje nekome već pripada. Zar je tako teško smisliti novo ime?

Uklonio sam link. Ne vidim kako se oni razlikuju od agencije. Sve što se sa njihovog sajta može saznati jeste da se radi o dva lika koji su smislili da zarade tako što će organizovati razne "avanture".

Pored toga, lično me nervira što su uzeli ime koje nekome već pripada. Zar je tako teško smisliti novo ime?

Što se imena tiče, jasno je da je teško smisliti novo ime. Zato postoji i onaj drugi Klub Putnika.

Što se agencije ili ne tiče, to ću vam tačno reći kad se vratim (to, šta smo dobili za 1700 dinara). Možda je baš tako, možda i nije. Nijansi ima puno i granica između komercijalnog i nekomercijalnog baš i ne može jasno da se postavi. Ja ću svakako da prenesem najsubjektivniji mogući utisak :)

Ja bas mislim da je greska sto si uklonio link. Prvo 1700din je puno za kotizaciju ali sumnjam da ce im se prijaviti mnogo ljudi a kompletna organizacia kosta a danas je sve teze pronaci sponzore. Drugo njihov sajt je registrovan godinu dana posle sajta koji ti spominjes (imaju sve informaciej na WHOIS) tako danevidim problem u imenu.

Ja da nisam na putu mozda bi se prijavio deluje mi interesantno.

Acketa zelimo ti svu srecu da pobedis i osvetlas obrza KPSa  :mrgreen:

"Agenciju" su otvorila ako se ne varam 3 momka, dvojicu sam upoznao. Delom jeste komercijalna, ali velikim delom nije i momci to rade za pare koje manje-vise samo pokrivaju troskove. Za tih 1700din imas prenociste, 2 vecere, majicu, kresivo, mapu, jos neke sitnice i naravno kotizaciju. Nemaju puno veze sa GSS osim sto je jedan momak clan iste. Ja sam sa njima bio na trekingu koji je kosta 2000din, za te pare smo imali vodica, prevoz iz Bg za Valjevo, rucka u restoranu i bilo nas je 7-oro. Kada se pomnozi dobije se da su imali taman da nam plate rucak i prevoz (kombijem) i da im ostane mozda po 200din.

Svako koga interesuje moze svejedno to da izgugla, tako da je potpuno svejedno da li je link tu ili ne. Sushtina je da navijamo za Acketu i jedva chekamo da ih sve pobedi :)

Ahahahaha!

Hvala Debeli, ali ne idem tamo da pobeđujem (nešto mi se čini da će bar polovina biti spremnija od mene/nas) nego zato što mi je zabavna ideja gubljenja po šumi sa nekim zadatim ciljem. To je praktično vrsta malo teže igre sa sve pravilima i drugim igračima.

U isto vreme dođe i kao neki lični test a i iskustvo (nadam se da ću naučiti nešto što nisam do sad znao).

Obzirom da poznajem momke koji organizuju mogu da potvrdim da nije u pitanju komercijalna organizacija. Ipak svaka organizacija košta a samim tim i oni preuzimaju deo odgovornosti na sebe. U pitanju su jako iskusni momci, kako u speleologiji, speleospašavanju, slobodnom penjanju, ronjenju tako i u organizovanju raznih seminara a poseduju i veliko lidersko iskustvo.

Jedan od osnivača ove grupe je Ivan Nastić, trenutno najistaknutiji speleolog u Srbiji. Pre mesec dana vratio se iz jame Voronja, koja je duboka preko 2000m o čemu su pisali svi mediji u Srbiji.

Drugo njihov sajt je registrovan godinu dana posle sajta koji ti spominjes (imaju sve informaciej na WHOIS) tako danevidim problem u imenu.

Slobo, ponekad mi deluje kao da ti pored tastature stoji flaša rakije. Ako je, kao što kažeš, njihov sajt registrovan godinu dana posle sajta koji ja pominjem, gde je tu kontradikcija? To znači da je sajt koji sam pomenuo stariji godinu dana.

Ja bas mislim da je greska sto si uklonio link.

Ja pitao da li da uklonim, niko nije imao ništa da izjavi... Sad odjednom, greška. Sledeći put reagujte brže, molim :)

Sta ces rakijam mi usporila reflekse  pijjj  ;D

A za sajt to i kazem sto si ti rekao, ovi prirodnjaci su prvi registrovali sajt i mogli su da biraju ali su odabrali sa crticom web adresu, znaci ona druga je slobodna pa sto je neiskoristiti  :)

A za sajt to i kazem sto si ti rekao, ovi prirodnjaci su prvi registrovali sajt i mogli su da biraju ali su odabrali sa crticom web adresu, znaci ona druga je slobodna pa sto je neiskoristiti  :)

Udahnuti duboko, smireno odgovoriti... Znaš šta, iako je tačno da je gomila adresa na netu već zauzeta, nije baš nemoguće smisliti neko originalno ime. Na kraju krajeva, bolje i tebi da imaš originalno ime, zbog pretraživača. A drugo, znaš li ti koliko varijacija jednog istog domena ima? Sa crticom i bez, pa onda com, org, net itd. I znaš li ti koliko para ti treba da zakupiš sve te domene? I znači po tebi je okej da neko dođe i mazne ti ime i delatnost? Ajd ovi bar nisu maznuli delatnost, al opet, brate mili, zar je toliko teško bilo smisliti neko drugo ime. Pa bar na ovom našem lokalnom nivou ima još dosta normalnih i slobodnih imena. Čačnuo si me u živac samo da znaš, osetljiv sam na ovu temu :P

Čačnuo si me u živac samo da znaš, osetljiv sam na ovu temu :P

Imam rakiju melem za zivce  pijjj  ::crazy:  ;D

E, pošto sam se vrn'o, da napišem štošta kao što sam i obećao.

O organizaciji ste verovatno pročitali na netu ako vas je interesovalo.

Nemanja i Ivan, koji iz predstavljanja na sajtu nisu baš oduševili, u prirodi su vrlo simpatični i fini momci. Što se nas tiče, imali su samo jedan gaf, a to je da smo morali da čekamo na jednoj kontrolnoj tački dobrih 50 minuta da nas uteftere jer se pokvario auto i momak nije stigao do predviđenog mesta na vreme pa se tamo nagomilalo 3 tima. No, kvarovi na kolima se dešavaju.

U logistici je učestvovalo petnaestak ljudi.

Što se trke tiče, kretalo se u intervalima od po 3 minuta. Mi smo krenuli poslednji. Na cilju smo bili peti ukupno, treći po vremenu prelaženja staze i četvrti po broju bodova.

Od 34 tima, 9 je završilo trku.

Što se 1700 dinara tiče, bio je organizovan dom za noć pred trku, dobili smo majice i kresiva, mape, na cilju nas je čekao fini mastan kupus sa kobasicom i feta sirom, i prevoz od Soko Grada nazad do Debelog brda, sve preko Bajine Bašte (cca. 1.5 sati divljačke vožnje). Složili smo se da mi nismo dobili tih 1700 dinara, ali svi oni koji nisu stigli na cilj, i koje su organizatori izvlačili džipovima iz bestragija su dobili i više (poslednju ekipu su tražili u nedelju uveče jer ni sami članovi ekipe nisu znali gde su). Prve tri ekipe su dobile odlične nagrade (šatore Husky i aktivnu odeću, rančeve od 80l, pojasne torbice i sportske čarape, respektivno od prvog ka trećem mestu) Što se mene tiče, kad razmislim o odgovornosti koju su preuzeli, šta god da su zaradili, pošteno su zaradili.

Što se trase tiče, popeli smo se na Jablanik, Medvednik, Vukobraću, Torničku Bobiju, Ranjenicu i još nekoliko brda, lomatali smo se po kanjonu čijeg imena ne mogu da se setim. Zadaci su se dobijali na kontrolnim tačkama, sa zagonetkom i mapom na kojoj ništa dodatno nije obeleženo. Stazu su takmičari sami sebi birali. Staza je bila duga blizu 70km.

Pošto smo bili pametni, krenuli smo po sumraku da se spuštamo sa Bobije preko nekih stena, pa smo spavali na tim nekim stenama u mokroj travi uz vetrić. Davno se nisam tako smrzao.

Od opreme se nosilo: odeća (od svega potrebnog po jedna stvar maksimalno), kompas, kresivo, nož, flašica od pola litra za vodu, astrofolija i mobilni telefon (bez GPS-a i lampice).

Bodovalo se vreme prelaženja trase, paljenje vatre, pravljenje bivka, broj jestivih stvari iz prirode i snalažljivost.

Uglavnom:

- priroda Valjevskih planina 10

- vreme 9

- ekipe 9

- orgnazacija 9

- lični učinak 8

sveukupna ocena 9

Naučio sam kako se pali vatra kresivom i kakve sve gluposti mogu da se jedu (imali smo biologa u timu).

Preporučujem kao vid ekstremnijeg maratona  ::crazy:

Pitajte ako vas štagod interesuje.

Vaaaaooo!!!

Ja bi bas seleo da prozivim tako nesto al' uz dobar tim. Da naucim prezivljavanje. Sta ste sve jeli? Gde ste vodu nalazili? Si navukao nesto na bubrege?

Prvo da ti cestitiamo Acketa  flowers::

Sve ovo deluje prilicno interesantno i izuzetno sam zainteresovan da ucestvujem na ovako necemu, samo da malo poradim na kondiciji, jer na bukovickom maratnu su me malko noge boluckale posle 35km (doduse na maratonu sam se pojavio sa 2 sata zakasnjena i 1 promilom alkohola u krvi od prethodne veceri  pijjj) tako da za 70km mi ipak treba neka fizicka priprema.

Acketa daj nam malo vise detalja, ko je sve cinio tvoj tim? Kako su bili fizicki spemni? Da li si uopste mogao da spavas na toj ladnoci? Zasto se toliki broj ljudi izgubio? Da li je svaki tim imao biologa ili nekoga ko poznaje sta se moze a sta ne jesti? Sta si sve jeo usput?

Hhehehehehe

Ma nije to sad neko preživljavanje tipa Bear Grylls. U suštini, ako se ne padneš sa nekog kamena ili se ne udaviš u potoku, najstrašnije što može da ti se desi je da se izgubiš pa da te traže, uganeš nogu ili se posečeš na kamen.

Srbija je i na najpustijem svom delu jedna pitoma zemlja.

Preživljavanje bi bio Sibir, Tibet, Amazon, Gobi...

Vodu smo par puta sipali na izvorima, ali u principu može da se pije iz potoka. Samo gledaš da to nije potok koji prelazi preko pašnjaka. Nikom ništa nije falilo.

A od hrane: bobice zove, šipak, divlje kupine, lešnike, mušmule (koje su bile odvratne), gloginje, divlje jagode, jabuke...

Od interesantnijih stvari: koren slatke paprati, lukovice šafrana, fizelis i gljive (sunčanice, livadske šampinjone, borove sluzavke, puhare)...

Što se tima tiče, išao sam sa dva Marka, od kojih je jedan ornitolog, ali zna puno i o biljkama pa je on bio taj koji je znao šta sve sme da se jede. Oba Marka su u fizički boljoj kondiciji od mene, pa sam ih u stvari pomalo usporavao dok jedan od njih dvojice nije počeo da posustaje pa smo se lepo družili ;D

Spavanje je bilo interesantno. Umotaš se u astrofolije koje su nedovoljno velike (210x130) i svaki put kad se okreneš jer te žulja kamen se malo otkriješ i smrzneš. Inače astrofolija skroz radi posao čuvanja toplote tela.

Timovi koji su se izgubili ili odustali su ili bili nedovoljno skoncentrisani ili su se precenili. Mi smo samo jednom promašili skretanje (ne na raskrsnici) i to nas je moglo koštati stizanja na cilj. Nisu svi imali biologe ali recimo tim koji nas je pretekao po broju bodova je imao gljivara, koji je sakupio više od 10 vrsta jestivih gljiva :D

• 2 weeks later...

Hehe, a i tragovi od kocenja su dobri  :) Taj decko, koji je i organizator je izgleda isti onaj Ivan Nastic koji se spustio u najdublju pecinu na svetu, nedavno. A koliko me secanje sluzi, i moj kolega sa faxa :)