Jump to content

Featured Replies

I kako su ukinute vize? Za sve ili samo za neke kategorija ako imamo na umu da Kazahstan izdaje vize u 13 kategorija.

Sto se ostalih -stanova tice nesto sumnjam da ce Turkemnistan da nam ukine vize u skorije vreme.

Pa dobro Turkmenistan, oni su kao Sev Koreja, samo malo manje militantni ;)

Pa u Moskvi na aerodromu postoji poseban kanal SAMO za građane KAZAKSTANA.  Posebna pasoška kontrola samo za njih.  Posebno podizanje prtljaga samo za njih.  Pa zar to nešto ne govori???

Pa znas kako, da se tako razmisljalo u EU nikad ni nama ne bi bile ukinute vize. A vidis kakvo je stanje sada kada su ukinute. Nekoliko stotina Roma, Albanaca i ostalih je pokusalo da dobije azil, videli da ne moze i gotovo. Kraj price. Nikakva tragedija. Nemaju ljudi para da putuju, a ilegalno da se ide - to bi pokusao samo jako mali procenat stanovnistva. Zato Brazil i vecina juznoamerickih zemalja imaju isti sporazum sa EU - oni koji imaju para da putuju ne ostaju ilegalno, oni koji bi da ostanu ilegalno nemaju para da dodju. E sad, jeste jeftinije doci iz Kazahstana za Srbiju, ali opet trebale bi njima tranzitne vize, troskovi puta, vadjenje pasosa (verujem da ga vecina tih ocajnih nema) itd. 

Vecina stanovnistva Kazahstana nikada nije bila u inostranstvu niti bi se odvazila da ilegalno emigrira. Tih nekoliko stotina sto bi mozda htelo su u granicama podnosljivosti i nedovoljan razlog da se odustane od vizne liberalizacije. Pa cekaj, da neko hoce ilegalno da dodje on ce naci nacina i da mu treba viza. Falsifikovace dokumenta, skrivace se u hladnjaci kao oni nesrecni Kinezi itd. Vizni rezim ne moze da spreci ilegalne imigracije, cak verujem da nema znacajnijeg efekta na broj ilegalnih imigranata.

Imas ocajnike koji nemaju sta da izgube i bukvalno prezivljavaju. E sad, koji procenat njih je uopste u stanju da pokusa da negde ode posto jedva imaju i za hranu i od tog procenta koji je spreman da pokusa pitanje je.

Данас је скупштина изгласала Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Казахстана о укидању виза за њихове држављане  clap.gif' alt=':clap:'>

Зна ли се када ће њихова страна урадити исто?

Не могу да пронађем текст ратификованог споразума у Службеном гласнику. По питању укидања виза постоји само ратификован споразум о укидању виза за службене и дипломатске пасоше и то негде од средине ове године. Нема ништа што се односи на нас, обичне смртнике.

U redu je što se liberalizuju vizni sistemi, i što i mi ukidamo vize građanima pojedinih zemalja... ali, da li baš treba ukidati za sve?  Da li neko vodi računa o tome čiji državljani ne ugrožavaju bezbednost naše (pa i susednih zemalja).  Baš konkrento na primeru Kazakstana... njima trebaju vize za ceo svet, i sada kada bi mogli da putuju do nas bez viza, to bi značilo da mogu u srce Evrope da dođu bez problema, a sigurno bi se tu našlo i dosta njih koji bi pokušali da pređu i u Evropsku Uniju... a znamo koje sve metode postoje... pa kada jednog dana EU počne da ih vraća nama (jer po zakonu i međunarodnim ugovorima mi smo dužni da ih primimo nazad), onda ćemo staviti prst na čelo.

Pa u Moskvi na aerodromu postoji poseban kanal SAMO za građane KAZAKSTANA.  Posebna pasoška kontrola samo za njih.  Posebno podizanje prtljaga samo za njih.  Pa zar to nešto ne govori???

Нема ни годину дана како су нам укинули визе а већ смо постали велики поборници увођења виза осталим земљама :)

Не могу да пронађем текст ратификованог споразума у Службеном гласнику. По питању укидања виза постоји само ратификован споразум о укидању виза за службене и дипломатске пасоше и то негде од средине ове године. Нема ништа што се односи на нас, обичне смртнике.

Ja sam video na web stranici skupštine R. Srbije.

U redu je što se liberalizuju vizni sistemi, i što i mi ukidamo vize građanima pojedinih zemalja... ali, da li baš treba ukidati za sve?  Da li neko vodi računa o tome čiji državljani ne ugrožavaju bezbednost naše (pa i susednih zemalja).  Baš konkrento na primeru Kazakstana... njima trebaju vize za ceo svet, i sada kada bi mogli da putuju do nas bez viza, to bi značilo da mogu u srce Evrope da dođu bez problema, a sigurno bi se tu našlo i dosta njih koji bi pokušali da pređu i u Evropsku Uniju... a znamo koje sve metode postoje... pa kada jednog dana EU počne da ih vraća nama (jer po zakonu i međunarodnim ugovorima mi smo dužni da ih primimo nazad), onda ćemo staviti prst na čelo.

Нема ни годину дана како су нам укинули визе а већ смо постали велики поборници увођења виза осталим земљама :)

Pa mi smo poznati po liberalizmu !

Ne verujem da se u Srbiji toliko dobro zivi da bi u nju nahrlili gradjani Kazahstana, verovatno se zivi losije nego u Kazahstanu, uostalom oni uglavnom idu u Moskvu gde su zarade bolje nego u Srbiji, jedina prednost Srbije je sto je blizu EU, ali opet blizu su i Ukrajina i Belorusija gde gradjani Kazahstana mogu da idu bez vize pretpostavljam.

Раније смо бранили Европу од продора Турака а сад ћемо од продора Казака. lol::

Истина је да Казаси неће навалити у Србију, јер и онако боље живе од нас (имају доста нафте и гаса), а боље могу да се снађу и зараде у Русији (сви врло добро причају руски, јер је он други званични језик), али је могуће да ће неки покушати да пређу у шенгенски простор из Србије, а у том случају Србија плаћа за њихову депортацију...

Dajte ljudi, EU ukinuo vize Albaniji, a vi strepite od toga što smo ukinuli vize Kazahstanu...Do duše, mene više zanima kako stoji njihova strana sa izglasavanjem i hoće li oni nama efektivno ukinuti uskoro (nadam se do leta)...

Истина је да Казаси неће навалити у Србију, јер и онако боље живе од нас (имају доста нафте и гаса), а боље могу да се снађу и зараде у Русији (сви врло добро причају руски, јер је он други званични језик), али је могуће да ће неки покушати да пређу у шенгенски простор из Србије, а у том случају Србија плаћа за њихову депортацију...

Samo što iz Kazahstana treba stići do Srbije ;)).. Mada, stizali su i ovi iz Avganistana tako da ko će ga znati ;) Neka, samo nek oni nama skinu to...

Pa pazi, ko je zapucao za Kazahstan kao putnik, vrlo je verovatno da ce posetiti i Mongoliju.

pa verovatno !

(kada sazna da ne može da uđe u Kazahstan bez vize)

::crazy:

lol::

Mene inače su cilj Bajkal i Vladivostok, a provalio sam foru kako se može za oko 300-350 EUR vozom Beograd - Vladivostok - Beograd preko Bratislave i Kijeva (ako srede neku tamo uredbu o železničkim tarifama u Ukrajini, a kako stvari stoje izgleda da su upravo ovih dana novu poništili i vratili staru, što mi savršeno odgovara). Samo je problem što jedan mali delić te trase (nekih dvestotinak kilometara) prolazi kroz Kazahstan...

Samo je problem što jedan mali delić te trase (nekih dvestotinak kilometara) prolazi kroz Kazahstan...

Ako se dobro sećam, pruga malko prelazi u Kazahstan, ali na tom delu nema zaustavljanja i nikakva viza nije potrebna. Ako mislimo na istu prugu? Evo sad gledam neke mape na netu i nigde ne vidim to parče... Možda sam sanjao.

Ovo sa Kazahstanom mi nije dalo mira. Evo šta sam našao u Vikipediji:

"Between Yekaterinburg and Omsk it is possible to travel via Kurgan Petropavl (in Kazakhstan) instead of Tyumen."

To je trasa koja se odvaja iz smera Vladivostoka ka Moskvi u Omsku i preko Petropavlovska (u Kazahstanu, gde voz ima dosta dugo stajanje), Čeljabinska, Ufe, Samare, Penze, Balašova, graničnog prelaza Topoli i Harkova ide do Kijeva. Taj deo pruge kroz Kazahstan koriste zajedno Ruske i Kazahstanske železnice. Međutim, tehnički se ulazi i izlazi iz Kazahstana - granična kontrola postoji. Glavna trasa transsibira od Moskve do Vladivostoka ne prolazi kroz Kazahstan, već samo ovaj južni ogranak na kojem saobraća voz Kijev/Dnjepropetrovsk - Harkov - Vladivostok.

Na ovoj mapi Kazahstanskih železnica(http://www.bueker.net/trainspotting/map.php?file=maps/kazakhstan---uzbekistan---kyrgyzstan---tajikstan/kazakhstan---uzbekistan---kyrgyzstan---tajikstan.gif) se vidi na krajnjem severu ta trasa koja ulazi i izlazi iz Kazahstana.

A na ovoj mapi Ruskih železnica (http://www.parovoz.com/maps/supermap/supermap-small.png) se vidi da ta trasa kroz Kazahstan pripada ЮУЖД (Južno-Uralske železnice) koje su deo РЖД (Ruske železnice).

• Author

Common Visa for Traveling to Belarus, Russia and Kazakhstan

Russia, Belarus and Kazakhstan will provide a common visa for foreigners in 2011, comparable to the one of the Schengen states, thus the Customs Union will obtain one boss. This was stated by  Deputy Economic Development Minister of Russia Andrei Slepnev.

As explained by Andrei Slepnev, common visa space is a prerequisite for the formation of the Common Economic Space (CES) to operate in full since 2012, "Rossiyskaya Gazeta" says.

According to Deputy Minister of Economic Development, the principles of the Schengen zone will be taken as a model - the foreigners, for example, will be able to enter the territory of Russia with Belarus or Kazakhstan visa. Andrei Slepnev did not specify the exact date of the new rules coming into force, but noted that if it could happen fairly quickly if the three states didn't slow down their tempo.

Andrei Slepnev noted that a supranational body - the Commission of the Customs Union - would gain new authority as well. In addition to customs regulations, it will deal with the establishment of common rules in the technical regulation, antitrust activity. "And it came to the point when it's necessary to make this structure more independent, said Slepnev. - Now parties delegate their representatives to the commission in the rank of deputy prime ministers or cabinet members, with a rotating presidency. But the powers of the chairman are limited - decisions are made by two-thirds voting.

The current format is insufficient for the transition to the CES. It may lead to a major power expansion of the presidency, and even to the rejection of the current principle of "triumvirate" decision-making. It is not yet clear how to elect the chairman. Andrei Slepnev just remarked that a commission would be headed by an authoritative person. In fact, the national governments will have to obey him on many issues.

http://telegraf.by/2010/12/common-visa-for-traveling-to-belarus-russia-and-kazakhstan.html

Nešto razmišljam i zaključujem da je naš pasoš naprasno postao vrlo vredan. Sa kojim se još pasošem može bez vize i u EU i u "CES"?  :spot:

Ако је веровати википедији на први поглед ми се чини да без визе можемо у више земаља него Американци. :banana:

Него, слаб ми енглески па нисам укапирао шта би са визама за Казахстан? zvizhd

@miloica

Nemoj mnogo da veruješ vikipediji, nisu baš najtačniji, a i mnogo se plavi na onoj slici jer uključuju i ovo "on business", bilo tačno ili ne.

A i Amerikanci nam još beže, vidi: "U.S. citizens can travel to 159 countries visa-free / with visa on arrival."

Inače, ako se obistini ovo što PutPutujem linkuje, onda je rešen problem kazahstanskih viza definitivno, ne verujem da bi se menjao režim Rusije i Belorusije prema nama samo zato što su nam potrebne vize za Kazahstan. Do sada nisam mislio da će Kazahstan da ukine vize za nas obične smrtnike.

edit: nešto sam otkucao dvaput