Jump to content

Featured Replies

Izgleda da su novinari dobrodosi u Siriju samo u specijalnim turama koje sirijska vlast organizuje specijalno za novinare. Sve drugo...  nono

Nama ce press kartice biti duboko na dnu ranca dok ne prodjemo kroz Siriju, a sto se tice vize, ne znam sta na kraju pise jer mi nije jos stigao pasos, ali dala sam stroga uputstva kumi, koja mi je vadila vizu, da ne pominje novinarstvo niti NGO rad, jer mislim da su alergicni na oba. Valjda su napisali politikolog... Mada i to bolje da  :shh:

Hvala vam svima na komentarima, jako sam istripovana oko Sirije, ajd ako udjemo, al jos vise sta cu ako ne udjemo, a let kuci iz Izraela.

Kad pomenuh Izrael, pise u lonely planet-u da se desava da lose reaguju na sirijsku vizu u pasosu i da odbiju ulazak... Ne znam sta jos moze da nas snadje, bice ovo kao neka "predji granicu" igrica.

Odakle treba da udjete u Siriju? Iz Sirije idete, ako se dobro secam, u Jordan?

Ja sam uzeo let Beirut-Amman, karta je £100, one way, Middle East Airlines AirLiban [MEA] Royal Jordanian je bilo nekih £20 vise.

Hvala vam svima na komentarima, jako sam istripovana oko Sirije, ajd ako udjemo, al jos vise sta cu ako ne udjemo, a let kuci iz Izraela.

Ево још једне како неко рече:''Проасадовске небулозе''.

Снимак је из града Хомса кад је сиријска војска истерала плаћеничке банде

Хајде баш нека ови наши плаћеници од стране разних НВО нађу снимак на коме се јасно види више од неколико стотина противника власти.

А ево још једног снимка који показује да сам ја један од ''проасадовских глупана''

http://www.youtube.com/watch?v=KgdBQ_jetCY&feature=related

Naši plaćenici od strane raznih NVO? Plaćeničke bande? Kome se ovaj čovek uopšte obraća? Mislim da ću u pravilnik dodati klauzulu o tome da ću po hitnom postupku izbaciti sa foruma svakoga ko ovde samo i pomisli da koristi retoriku devedesetih. Jasno mi je da smo se formirali u neprijatnim vremenima, ali daj da se maknemo od toga.

Svakako da u Siriji ima ljudi koji su za trenutnu vlast, kao i onih koji su protiv nje. Naravno da ovi potonji ne smeju da se okupe u tolikom broju i onda to snimaju i puštaju na televiziji. I naravno da mi teško da možemo da sudimo o tome šta se tamo zaista dešava. Ova dva linka su kao da ti neko pusti dve emisije sa RTS-a devedesetih i kaže "evo pa se sam uveri kako je u Srbiiji".

Nego hajde lepo bez trolovanja teme i političkih diskusija, i sami znate da im nismo dorasli. Držite se problematike putovanja po Siriji.

• 9 months later...

Ljudovi, kakvo je stanje u Sriji? Jel bio ko skoro? Moze li se putovati da se ne popije neki slucajan metak u celo  :death:  ;D?

Je'ote, ljudi se sad vec masovno kolju i ubijaju na obe strane, a ti bi da se bavis turizmom.Zar ti nije bljak da ides negde gde znas da se u momentu dok ti setas Damaskom mozda 50 km dalje ili manje masovno ubija?Nema sta, bas si Dzejms Bond.Bar ces imati prenociste gotovo za dzabaka jer nema nikoga.A mocices da pricas i unucima(ako ih budes imao) kako je deda bio hrabar i neuznemireno jeo sirijske specijalitete dok su grante oolo gruvale.

@hampi, nema potrebe za takvim tonom. Takav odgovor će samo dovesti do svađe, a to svakako ne želimo na forumu. Ako te je isprovociralo pitanje ili način na koji je postavljeno, onda to možeš da kažeš i jasno da obrazložiš, a ne da odmah zapadaš u govor mržnje.

hampi je u pravu, o stanju o Siriji (i ne samo turističkom) danas izveštavaju svi mediji i mislim da se treba strpiti sa odlaskom tamo.

Nećeš rizikovati da te neko ubije, niti da tvoju želju za putovanjem protumači kao svrstavanje na jednu stranu u sukobu.

U bre ljudi. Izvinjavam se na pogresnoj formulaciji pitanja! Pitanje je krajnje fer i korektno, i ne vidim u cemu je problem?

Ne zelim da izigravam Ramba, samo pitam kakvo je trenutno stanje u Siriji? Ne znam koliko je drzati za istinu nase medije, te sam racunao na nesto sto nas narod kaze iz prve ruke.

Jedna moja poznanica već neko vreme boravi u Damasku, i kaže da je tamo potpuno mirno i da se gotovo ne oseti da je u nekim delovima zemlje rat. Ono što se najviše oseti, po njoj, su ekonomske posledice: cene stalno skaču. Međutim, ona je otišla avionom. Čini mi se da bi onaj ko dolazi kopnom morao da prođe kroz neka od nezgodnih područja, mada nisam siguran jer, iskreno, u poslednje vreme slabije pratim šta se tamo dešava i kakvo je trenutno stanje. Ono što znam je da nije dobro.

Ukoliko želiš da ideš, preporučujem ti da prvo dobro proučiš situaciju, i da se raspitaš na Couchsurfing grupama koje se bave Sirijom, gde će ti Sirijci najbolje reći kakva je stvarna situacija. Ako je moguće izbeći problematične oblasti i posetiti neki deo zemlje bez većeg rizika, ne vidim zašto neko to ne bi uradio. Iako je u Siriji trenutno rat, nije rat jedino što trenutno postoji u Siriji.

Lazare, pedijatar moje dece je sirijac i pravio je one divne emisije o siriji za rts. cesto pricam sa njim jer sam i ja imala zelju da odem za siriju, ali to nikako nije preporucljivo. cudi me sto tvoja prijateljica ima takve izjave o stanju u damasku, s obzirom da se moj pedijatar jako brine za svoju porodicu, koja je bas u damasku, jer kaze da tamo svakodnevno ima nekih bombaskih napada.

volela bih da je ona u pravu.

Nije baš da bombe eksplodiraju svaki dan u Damasku, ali sam pročitao da je nekoliko desetina ljudi poginulo u tri eksplozije: u blizini trga Al Marjeh (mislim blizu Iranskog kulturnog centra), u ulici Midan i u nekoj džamiji. Valjda se čuju pucnji u siromašnim četvrtima Damaska.

Tamo nekome može biti u potpunosti dobro, ali i ne mora. Sve zavisi od sopstvene procene, spremnosti na rizik i (ne)sreće.

Ајде да кажем и ја коју. Ја сам увек први био противник информисања на ЦНН-у, ББЦ-у и сличним телевизијама. Наравно да је стање доста другачије од онога каквим се приказује по поменути телевизијама. Вероватно те нико од обичних Сиријаца неће ни погледати мрко а да не говоримо о нечему другом. Међутим, има један други проблем који је неко поменуо. Ако долазиш копном и ако желиш да се крећеш по Сирији мораш да прођеш кроз најкритичнија подручја. Уз то има и доста убачених Саудијаца и другог олоша из Катара, Либије, Јордана и Бахреина који су пре тога растурали Ирак. Ево шта ја мислим да може да се деси. Могу неке од тих будала да припуцају по аутобусу или возу, могу да терористи зауставе возило па да контролишу. Ти као странац се вероватно неби добро провео у том случају. Могу и да те побркају са Русима  :D а њима тренутно овај део народа није наклоњен. У крајњем случају можеш да се нађеш у близини активиране бомбе. Ја сам до пре неки месец био присталица путовања тамо али изгледа да је сад већ враг однео шалу. Искрено се надам да ће се ускоро ситуација смирити, а да се неки не наљуте да кажем да се надам да ће сиријска војска растурити шљам.

Јел зна неко шта се дешава са spring flower хостелом? Не ради им сајт. Надам се да није затворен.

Kad sam jesenas bila u Siriji vec je sve ovo pocelo, mada nije bilo ovako kao sada.

Naravno, na granici (kopnom iz Turske) su nas pitali da precizno objasnimo gde cemo ici i gde cemo spavati.

Kada smo iz Alepa hteli za Damask otisli smo na voznu stanicu i hteli da kupimo kartu ali su nam rekli da voz ne ide u narednih nekoliko dana zbog nekih kvarova i da idemo busom. Posle kad smo se raspitali kod ljudi iz Damaska saznali smo da to uopste nije tacno i da voz ide najnormalnije. Naime, nisu hteli da nas puste da idemo vozom jer voz staje na nekoliko kriticnih mesta izmedju Alepa i Damaska. Na buskoj su nam prodali kartu samo za ekspres bus koji nigde ne staje...

Ne znam kako je sada, ali moze verovatno samo da bude jos gore. Oni su poznati po velikoj kontroli turista tako da ne znam ni kako bi u realnosti izgledalo neko kretanje kroz Siriju.

Trenutno se nalazim u Siriji, usao sam juce jer sam 'morao', tj nisam dosao u obilazak.

Mogu da kazem da je situacija u primorskim krajevima okej, na ulici se nisam osetio nebezbedno ali od libanske granice do Latakije gde se i nalazim je bilo kontrole na svakih 15 km, i nije bilo nikakvih problema. Zapravo bili su veoma prijatni, da ostave utisak :)

U Latakiji takodje nije bilo problema mada sam sinoc posle interneta isao da nadjem hostel i video ljude sa puskama na ulici i reko da brze bolje skrenem kad me spazise i legitimisase. Ponovo nikakvih problema nije bilo vec su me i dopratili do hotele, ne bezbednosti radi vec zbog toga sto nisam znao gde se nalazi :)

Toliko.

E da, vizu sam dobio na libanskoj granici, rekao sam da nam ne trebaju vize, popunio formular, cekao dobrih 2 sata, i verovatno posle neke provere, nasmejani cika je lupio pecat.

Inace ljudi su okej, svesni situacije ali nije bas opste ratno stanje kakvo bih ocekivao posle vesti iz medija.

U Hami je verovatno gore.

А ти што су те легитимисали су били припадници сиријске војске или цивили?

Bili su civili, mıslım da su prıstalıce Basara koje podrzava polıcıja ı vojska. Alı to se desavalo  u pola 2 jutro, na galnım raskrscıma u gradu je vojska, ılı polıcıja.

E da, vizu sam dobio na libanskoj granici

Nije baš najjasnije... govoriš o libanskoj ili o sirijskoj vizi?

Zapravo obe sam dobıo na granıcama. Sleteo sam u Lıban ı tu dobıo vızu, pıtalı su me gde cu odsestı ı dao sam ım ıme ı adresu nekog hotela kojı sam nasao na netu. Pıtalı su da lı sam rezervısao, rekoh ne alı sam zvao, ı ona me je zena pıtala: ı sta su reklı?  :)

Ja se nasmejah ı rekoh: reklı su da nema problema. I nıje nı bılo, samo je lupıla pecat.

Na granıcı sa Sırıjom su me pıtalı gde ıdem ı kolıko planıram da ostanem ı objasnıo sam ım da samo prolazım kroz zemlju, da posle ıdem u Tursku ı da mı treba vıza na jedan dan. Nıje bılo nıkakve presıje ılı nervoze, covek je otısao ı verovatno prıcao sa nekım. Vratıo se ı lupıo pecat na kojem je upısao 3 dana, te sam ıh ı ıskorıstıo.

Kao sto rekoh osım onog susreta sa lıkovıma sa puskama da ne znam sta se desava u zemljı ne bıh ımao osecaj da je nebezbedno.

• 1 month later...
  • 2 months later...